Radiatiile de la Cernobil

Radiatiile de la Cernobil | Autor: adivio

Link direct la acest mesaj

Ma uit la generatia noastra(am 35 de ani) si chiar la cele ce au venit dupa noi si asociez cu anul Exploziei de la Cernobil, adica acum vreo 18 ani daca nu ma insel.
V-ati gindit vreodata ca ar putea avea o influienta asupra nivelului de sterilitate de la ora actuala?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ellena spune:

Trebuie sa recunosc ca m-am gandit si nu o data ca poate fi o cauza. Sotul meu are oligoastenoteratospermie foarte severa, are 34 de ani si (locuia) locuim la 60 de km de granita cu Ucraina.

Cu toate astea,
"Cele mai frecvente afectiuni sint cancerul de tiroida, leucemia si tulburarile mentale. in total sapte milioane de oameni din Belarus, Ucraina si Rusia sufera de afectiuni legate de dezastrul de la Cernobil. Record la natalitate Pe fondul scaderii in continuare, in ultimii 20 de ani, a populatiei Ucrainei, ca si a ratei natalitatii din aceasta tara, orasul Slavutici, in care traiesc atomistii de la centrala nucleara de la Cernobil, este un adevarat "recordman " - este singurul oras din tara in care natalitatea depaseste de 1,5 ori mortalitatea. La fiecare trei zile, in orasul ce numara circa 24.000 de locuitori se naste un copil, a declarat ieri, pentru Itar-Tass, primarul orasului amintit, Vladimir Udovicenko. Virsta medie a locuitorilor orasului este de 29 de ani, iar peste 6.000 dintre acestia sint copii in virsta de pina la 16 ani. "

sau

"Cele mai multe cazuri de familii cu tripleti se afla in judetul Bihor. Explicatia acestui fapt este dificil de gasit, dar preotul aradean este convins ca de vina este nivelul natural al radiatiilor, mai mare in Bihor fata de alte zone. Statistic, el a constatat ca s-au nascut mai multi tripleti dupa Cernobil decit inainte."

sunt exemple culese de pe net.

Nu am gasit insa nici o informatie legata de sterilitate. Poate stii tu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rachel owen spune:

Si eu cred la fel. Nu ca as fi eu in cauza, dar dereglarile, fibroamele, chisturile...Aveau femeile si inainte asa de multe probleme?



„Dumnezeu să te țină în palma mâinii Sale, iar îngerii să te îndrume mereu.”

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Salmida spune:

In zona Bihor existä zäcäminte exploatabile de uraniu ... ce-o mai fi läsat rusii ...


Inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste.(Blaise Pascal)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Uite aici... ca si eu is Stan Patzitul

despre Cernobalschi....

http://www.ratical.org/radiation/NAvictims.html
According to the BEIR Committee [Bilogical Effects of Ionizing Radiation] 1990 report, a dose of 150 mSv to human male testes will cause temporary sterility, and a single dose of 3.5 Sv will cause permanent sterility. According to the ICRP in 1991, just 5 mSv to the testes will cause damage to offspring -- yet this dose was permitted yearly to members of the public, and ten times more to nuclear workers, in all countries prior to 1990. It continues today to be permitted yearly for nuclear workers in most countries.

Women carry with them all of the ova from birth which they will ever have. The threshold for permanent female sterilisation decreases with age, but in general about 650 mSv is considered to be the threshold for temporary sterility in women. After the Bravo event -- the detonation of a hydrogen bomb at the Bikini Atoll in the Pacific in March 1954 -- the women of Rongelap Atoll experienced about five years of sterility. As they regained their sterility, they experienced faulty pregnancies, miscarrigies, stillbirths and damage to their offspring. Since some radionucleides can be retained in bone or fatty tissues, they are able to cross the placenta barrier and disrupt the developing embryo or foetus. Radionucleides in the mother's body can also be transferred in her breast milk.


Anne-Sarah si mamica sa Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabela spune:

Si eu banuiesc ca de la Cernobil mi se trag multe dintre problemele de sanatate legate de organele genitale. Avorturi spontane, fibrom, chisturi, mastoza, rana pe col... Am multe prietene apropiate de varsta mea (+/- 36) care au aceleasi probleme. De multe ori m-am gandit la acea explozie. Statusem in aer liber toata ziua. Aveam atunci 18 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adivio spune:

Credeam ca bat cimpii cind am scris despre asta, dar ma framinta de multa vreme si m-am gindit ca voi sigur nu ma.
Am deschis subiectul pentru ca si eu ma aflam atunci afara cu tatal meu la masina si cu prietena mea si mi-amintesc ca a inceput un fel de ploaie cu nisip. Pina am adunat noi tot pe acolo, ca nu stiam de explozie, au trecut vreo 5 minute. Si iata ca dupa 10 ani m-am trezit ca aveam cilii de la trompa stinga lipiti de cavitatea uterina, iar prietena cu care eram a nascut la 8 luni o fetita, dar si un fibrom cit un cap de copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardit spune:

sunt convinsa ca cernoblul a avut influenta asupra noastra, am remarcat si eu frecventa problemelor pe care le au femeile din jurul meu. De exemplu cand am fost operata, langa mine era o pacienta de 19 ani cu operatie de fibrom uterin, fata virgina, si doctorul i-a dat un ultimatum, i-a spus ca daca vrea copil sa-l faca intr-un an, sa presteze urgent. Era disperata fata, nici prieten nu avea saraca.. mi s-a rupt sufletul, zicea: si ce sa fac acum? sa agat unu'pe strada si sa-i spun, hai repede ca n-am timp, fa-mi un copil!
Dar sa nu uitam si ca generatia noastra a fost cobai pentru doctorii care nu cunosteau metodele contraceptive si de operatie moderne. Eu am nimerit la 18 ani peste una care nu mai pusese sterilet in viata ei si, cand am intrebat-o ce metoda contraceptiva imi recomanda mi-a zis: steriletu' e cel mai bun! Si a experimentat pe mine sa-l puna si pe urma m-a trimis acasa imediat, am lesinat pe strada si m-a cules politia de pe caldaram! Si a uitat sa mentioneze ca sterilet nu se pune decat la femeile cu cel putin un copil, ca duce la sterilitate!
off, m-am ambalat, ce am vrut sa spun este ca generatia noastra a avut parte si de accidente (ca cernobalu') dar si de prostie umana..

ardit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aime spune:

Nici gand sa fie prostie...radiatiile de la Cernobal ne-au schimbat viata lent, fara ca sa ne dam seama. Aveam 17 ani si mi-am petrecut ziua afara, era Inaltarea Domnului, cand seara am aflat de grozavie. Nu stiam ca ne va afecta si pe noi. Rezultatul? Infertilitate primara de origine necunoscuta. Ani de analize, care ieseau bine (!) tratamente costisitoare si fara rezultate ... ani care treceau in defavoarea fertilitatii mele. Dar cu ajutorul Domnului si a doctorului meu, dupa 6-7 ani de suferinte iata ca visul mi s-a implinit, am in burtica o viata de 15 saptamani si ma rog sa fie sanatos si sa fie ferit de alte asemenea grozavii. Ptr ca speram cu totii, ca macar copiii nostri sa fie feriti de efectele acelui dezastru si a altor dezastre.

aime

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

In jurul meu cu varste apropiate (38 +/-) aproape toate prietenele nu au copii sau i-au avut cu greu (tratamente indelungate, sarcini pierdute, tarziu dupa mai multi ani)
Evident ma alatur si eu lor, dupa 3 ani jumatate de casatorie. Mai am de asteptat daca ar fi sa ma iau dupa recordul uneia dintre prietene - 12 ani de casatorie pana la primul copil - sau sa astept pana la sfantu asteapta (una dintre ele 16 de casatorie) - sau infiez un copil - asa cum 3 dintre ele au infiat cate un copil. Doar 3 dintre ele au reusit sa aiba copiii fara tratamente, dar dupa 2-3 ani, nu imediat (si fara sa se fereasca de sarcini)
Pana atunci ma bucur de viata asa cum e ea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmine spune:

Si eu cred ca Cernobilul a lasat urme si ne-a afectat,pe unii mai mult,pe altii mai putin.N-o sa gasim prea multe informatii oficiale pe tema asta.Dar simtim pe pielea noastra.

Jasmine
15 saptamani

Mergi la inceput