la intoarcerea in romania, ce anume v-a socat?

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Danutza Mamaruta spune:

"Si acum o sa imi pun lumea in cap: eu am vazut ca cine munceste acolo are bani de un trai decent!"

Sunt de acord cu Simona, romanii care muncesc in tara la fel de mult ca si romanii din Canada sunt comparabili cu patura medie din Canada.

Cand am plecat din tara prietenii pe care ii aveam traiau decent. Unul singur traia la limita saraciei si ii vedea numai pe prietenii plecati in strainatate si cat de bine s-au realizat acestia. Acum, dupa 2 ani, prietenul nostru traieste in casa lui, la 10 km de orasul natal, se duce in 2 concedii pe an (inainte nici nu visa la asa ceva) si isi tine si nevasta la o facultate particulara. Au si 2 copii, despre care mama imi spune ca sunt bine imbracati. Reteta: si-a inteles limitarile (ca nu are bani sa emigreze si nici curajul sa o faca), s-a hotarit sa nu isi mai plinga de mila si sa isi asume riscul de a-si aduce familia la un trai decent. A luptat pentru asta si a reusit. Pentru ca a privit in sus.

Cred ca multi dintre noi cind dam de o greutate, avem obiceiul sa facem din ea centrul preocuparilor, sa o vedem numai pe ea. Si nu este cea mai buna solutie, am incercat-o pe pielea mea. Dar din momentul cand am inceput sa privesc in sus am vazut lumina. Si lumina m-a ajutat sa vad mijloacele sa depasesc dificultatile. Ele erau dintodeauna acolo, dar eu nu aveam cum sa le vad. Pentru ca ma uitam numai in jos, unde era problema, nu in sus, unde era rezolvarea problemei.

Stiu ca ma voi intoarce definitiv in Romania. Nu stiu exact cind. Dar nu imi e frica de ceea ce am sa gasesc acolo. Nu imi mai pare rau ca am emigrat si nici nu mai consider ca am pierdut 2 ani din viata. Am invatat ca fiecare problema are o solutie. Viata nu ne lasa sa stam pe loc, ne obliga sa trecem prin locuri diferite pentru a invata sa vedem, sa gasim solutiile. Si am inteles de ce sunt aici. Si am inteles si unde mi-e locul: ACASA.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

Pai, atunci sa revin, dar cred ca iese altceva.
Curatenia din Japonia - titlu
Acum locuiesc la Tokyo si inca n-am avut rabdare sa urmaresc cat se face de des curatenia aici, dar e destula de murdarie. (nu compar cu o gara romaneasca ca nu se poate, dar e murdarie. Imi amintesc un peisaj din Osaka - e drept noaptea pe la 3 cand am vazut o imagine comparabila cu o groapa de gunoi din Romania. A doua zi pe la 10 trecand prin acelasi loc totul lucea de curatenie). Am observat aici la Tokyo, in treacat, doar ca strazile sunt spalate in fiecare noapte, gunoaiele mari se aduna dimineata... (poate mai des dar nu am avut chef sa studiez). Dimineata la prima ora e curat, dar dupa 10-11 dimineata....
Am locuit inainte in zona Hiroshima unde de departe era mult mai curat, dar asta nu pentru ca locuitorii (nu asa de numerosi in comparatie cu Tokyo) aveau vreo grija in ce priveste curatenia. In gara prin care treceam zilnic de doua ori, la ore diferite in fiecare zi, se facea curat la fiecare 3-4 ore. Pe jos era plin de mucuri de tigara, aproape la fiecare pas mai vedeai doze de suc, bere sau alte bauturi alcoolice sau nealcoolice, sau hartii de la ambalaje de la te miri ce. Era curat doar 30 de minute dupa ce trecea lucratorul care aduna mizeria. Am avut ocazia sa vad urmari ale unor acte de vandalism ! (usa de la buda din incinta garii sparta cu cutitul sau barosul - pe care tocmai o cosmetizau lucratorii la ora 8 dimineata, banci si pereti mazgaliti cu sprayuri negre sau alte culori si cu modele grafitti (azi zugraveau si aranjau, a doua zi erau la loc), afisele (publicitare, harti ale zonei, programul trenurilor, chiar numele statiei ras de pe plancarda) rupte sau lipite desupra lor alte hartii cu insemne de-ale lor, am vazut si banchete de tren si autobuz sfasiate si nu doar o data)
Spunea cineva despre pipi pe strada, asta e normal aici (nici nu ma mai socheaza - ca veni vorba de lucruri care v-au socat la aterizare pe alte taramuri), chiar daca exista toalete publice curate peste tot deschise non-stop, mereu ai ocazia sa vezi cate unul care sa-si faca nevoile intr-o tufa acolo (dar femei sa faca asa ceva n-am vazut, doar barbati), si asta se intampla mai mult seara, nu ziua.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Danutza Mamaruta

"Si acum o sa imi pun lumea in cap: eu am vazut ca cine munceste acolo are bani de un trai decent!"
Sunt de acord cu Simona, romanii care muncesc in tara la fel de mult ca si romanii din Canada sunt comparabili cu patura medie din Canada.



inseamna ca 70% din populatie este complet lenesa. asta e procentul celor aflati la limita de saracie.

Authority Zero

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns allya spune:

Mai hai sa va zic eu cum e cu studiile cel putin in SUA din punctul meu de vedere (ca si om care studiaza aicea): cele primare si liceale sunt vai de capul lor pt ca sunt lasati sa aleaga ce le place si si profesorii is altfel ca la noi si lipseste severitatea si incarcarea programei scolare, astfel ca acesti copii se vor bucura mai mult de copilarie, nefiind stresati de scoala.
Ca si rezultat vin la facultate fara sa stie de exemplu sa faca o ecuatie de gradul 1, bucurosi ca stiu corect sa faca spelling..., pe cand la noi in liceu se fac comentarii critice literare, integrale si derivate, trigonometrie, etc si noi invatam de ex., in clasa a saptea la chimie ce fac astia in anul intai de facultate.
Insa in facultate nu mai stau lucrurile asa si eu consider ca in SUA e mai greu! de ce? pt ca desi iau totul de la zero avand in vedere proasta lor pregatire liceala, invata intens, au multe examene pe tot cursul anului si ajung ca in ultimul an sa fie mai bine pregatiti intr-un domeniu decat studentii romani! care spre deosebire de ei stiu multe, au cultura generala vasta, dar exact in domeniul profesiei lor sunt mult mai prost pregatiti! vorbesc in general, evident ca romanii care au facut facultatea pe timpul comunistilor si au fost studenti f buni atuncea, au facut o scoala de valoare si sunt mai buni in domeniu insa teoretic, nu practic....
Asa si studiile graduate (master si doctorat) sunt comparabil mai bune decat cele din Europa, se studiaza intens, se munceste de dimineata pana seara si se dau examene tot la 2 saptamani si sunt si teme...(studentul roman uita de ele cand a terminat liceul...) si e uneori tare stresant si comparativ cu Romania nici nu exista termen de comparatie.

CRYSS multumesc!

TRY draga mama ce te-ai avantat , sigur ca am inteles si noi ce a zis Ganda, da eu de exemplu (si nu cred sa fiu singura) am preferat doar sa zic ce simt si cred asa ca o descarcare (mai ales ca trec printr-o faza mai grea a vietii mele de imigrant si colac peste pupaza a dat si dorul ala care vine din cand in cand dupa ce pleci, peste mine...), mai putin legat exact de ce zisese Ganda, imi cer scuze daca astfel am deviat de la subiect.... in rest sa stii ca imi place de tine si felul cum gandesti!

CATALINA si eu am gandit exact ca tine si nu as fi crezut sa ma schimb deloc... dar cand esti plecat apar nostalgii inexplicabile rational.... iar opinia despre frumusetea si eleganta romancelor (in special a tinerelor) nu mi-o schimb caci asta m-a "socat" prin comparatie cu cele din SUA prima data cand am calcat pamantul american...! stiu ce zici si maica-mea e cadru medical si vin pe la cabinet personaje indoielnice in privinta asta, dar eu ma refeream pur si simplu la cele de pe strada (si anume in Cluj de unde sunt eu).
Si mi se pare mai mult decat rautacios sa te atace cineva cum ca de ce nu pleci.... eu te inteleg caci si mie mi-a fost greu sa plec, am dat niste examene, am umblat dupa acte un an de zile, am inghitit la nervi si umilinte peste tot, am trecut printr-un refuz de viza cu actele de la univ din SUA in mana..., nu am avut norocul si nici nu l-am cautat sa ma marit cu un strain si nici nu am avut noroc sa castig la loterie... poate castig anu asta cine stie? si intrucat nu aveam experienta de munca necesara nu puteam aplica nici sa emigrez in Canada, Noua Zeelanda sau Australia si pe atuncea granitele erau inchise pt romani si fata de Europa de Vest....
De ce nu incercati sa plecati si pe baza studiilor? ca si medic poti face doctorat in alt domeniu, de exemplu biochimie, medicina moleculara, chimie clinica...
eu iti doresc din inima f mult succes, eu sunt sigura ca vei reusi! si astept cu drag opinii atuncea!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danutza Mamaruta spune:

Conchita draga, statisticile nu sunt intotdeauna ceea ce par. Si eu zic ca statisticile pentru Romania au mare lipsa de acuratete, pentru ca sunt inca foarte multi care sunt platiti la negru sau au surse proprii de venit pe care nu le declara. (Cati dintre cei care isi inchiriaza apartamentele declara venitul din inchiriere la Administratia Financiara?)

Uite ce spune STATCAN si mi-e greu sa cred ca numarul celor ce traiesc la limita saraciei e mai mare in Canada decat in Mexico:

"In Canada, heralded by the World community as "a promised land", occupying the first rank among all nations according to the same 1997 Human Development Report, 17.4 percent of the population are below the (official) poverty threshold compared to 10.9 percent for Mexico and 4.1 percent for Trinidad and Tobago."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danutza Mamaruta spune:

Si nici nu am spus ca cei care traiesc sub limita de saracie sunt complet lenesi, prietenul din exemplul pe care l-am dat nu era lenes, doar ca nu putea sa vada solutia la problema lui (SARACIA) pentru ca era convins ca nu exista o cheie pentru problema lui. Cand a gasit cheia, a reusit sa deschida usa si problema a ramas undeva in spate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns allya spune:

DANUTZA-MAMARUTZA, nivelul de saracie in Canada, SUA inseamna o limita financiara (in statul OHIO, SUA, de exemplu pt o familie de 3, 100% poverty line inseamna 1980$ venit gros/luna), iti dai seama ca in Mexic sau Romania astfel de cifre nu inseamna limita de saracie... deci procentual din punctul lor de vedere adica a ceea ce considera ei saracie se poate! Deci zic si eu fara suparare ca statisticile nu sunt ceea ce par. Adica fiecare tara isi declara propria limita de saracie si deci propriul procent de populatie saraca.... Adica in Canada sunt 17.4 % din populatie care au 2000$ca/luna si in Mexic sunt 10.9% din populatia mexicana care au venit de 10$/luna.....

si saracia in cazul romanilor chiar ca nu e legata de lene sunt oameni care lucreaza pt nimic de dimineata pana seara de frica sa nu-si piarda si amaratul ala de job ce-l au... evident ca oamenii au ajuns cu gandul la distractii dar astia sunt cei mai tineri care nu au gustat din marul amar al adevaratelor probleme ale vietii...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danutza Mamaruta spune:

Nu pot sa dorm precum vedeti.

Allya, in statistica care am dat-o STATCAN masoara limita saraciei prin procentul din venitul brut al unei familii care este necesar pentru cosul zilnic(care include chirie, alimente, imbracaminte si serviciile indispensabile). Asta inseamna in exemplul dat de tine cafamilia canadiana cu 2000$/luna foloseste acelasi procent din venit pentru cosul zilnic ca si familia mexicana cu venitul de 10 $/luna. Si deci amindoua familiile se plaseaza sub limita saraciei, chit ca unii au venitul de 200 de ori mai mare decit ceilalti.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by Simona27

Si acum o sa imi pun lumea in cap: eu am vazut ca cine munceste acolo are bani de un trai decent!





Oooo, deci asta e solutia, sa muncesti!!! Bine, daca e asa, de maine promit ca ma apuc de muncit! Nu stiam ca asa se face...

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns allya spune:

DANUTZA mama pai asta am vrut si eu sa zic! adica de asta nu ma mir acele procente! bey! nici io nu dorm, maine ma mut si mai am ingrozitor de multe cutii de umplut. si oricum ma scoala tot la 3 ore sa pape, intr-o ora trebuie sa se scoale...

Mergi la inceput