Cum e sa lucrezi intr-o societate multinationala?

Cum e sa lucrezi intr-o societate multinationala? | Autor: ellaalba

Link direct la acest mesaj

Intrebare pentru cei sau cele care lucreaza intr-o astfel de companie. Care e nivelul profesional pe care trebuie sa-l ai? Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a fi acceptat intr-o astfel de companie? Ce nivel de salarizare poti obtine?
Si pentru companiile din Ro si pentru cele din afara.

Va multumesc mult de tot!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vrabiuta spune:

la intrebarea ta nu exista un raspuns general valabil, companiile multinationale nu sunt nici pe departe la fel, iar cerintele si nivelul de salarizare difera si in functie de fiecare domeniu de activitate in parte.
daca vei pune intrebari mai detaliate, probabil vei primi raspunsurile pe care le cauti.

marcela si alexandra din burtica - DPN 5 sept - dr. nayel cfr2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anima spune:

buna, vrabiuto! asa mi se spunea mie in facultate, de la Toma Caragiu citire.
nu stiu exact la ce te referi, insa din experienta mea in doua companii multinationale timp de zece ani, pot sa iti spun ca aceste multinationale difera intre ele, depinde la ce multinationala te referi si la ce departament din cadrul ei: de exemplu Mobifon/Connex, Orange, Xerox Romania, Fujitsu etc / sales, IT, HR, Mktg, CSO etc. Pot sa iti spun ca este o diferenta foarte mare intre o companie de acest gen si o comapnie romaneasca (bugetara sau particulara), in sensul ca exista o cultura organizationala bine definita si comunicata angajatilor, exista proceduri si politici de resurse umane care incearca sa fie si in favoarea angajatului (poate nu reusesc 100%, dar se incearca), se lucreaza de cele mai multe ori in echipa (nu in colectiv, ca la CAP - cam asa e in companiile bugetare); oamenii sint motivati si stimulati printr-un salary package considerabil (car policy, bonus scheme - chiar daca nu lucrezi in vinzari, diverse abonamente la sali de sport/fitness, asigurari medicale la centre profesionale gen Medicover, CMU, Medicare, Sanador etc.) Exista o cu totul alta deschidere fata de angajat, pot sa-i spun aproape transparenta, dar, stii cum e, job-ul ideal nu exista decit in mintea noastra; oricum, si in aceste companii, pentru ca indiferent ca sint venite aici din Franta, Germania, UK, Austria etc, pentru ca angajatii sint romani (balcanici...), te poti astepta oricind sa ti se intimple ceva, pentru ca fiecare are o agenda ascunsa.Acum se intra foarte greu in genul asta de companii, insa odata ajuns acolo te poti integra si adapta, in functie si de personalitatea si intentiile tale. E bine sa iti propui interese pe termen lung intr-o astfel de organizatie, pentru ca se investeste intradevar mult in angajati, dar se asteapta si rezultate,pe baza carora e posibil sa faci o cariera frumoasa.
Activitatea angajatilor este ''monitorizata'' in cadrul sesiunilor de evaluare (care pot fi 1-2/an), in timpul carora se stabilesc obiective pentru fiecare angajat, deadline-uri, de asemenea necesitatile de training/development, se incearca dezvoltarea unor abilitati pe care nu le ai suficient dezvoltate etc; majoritatea companiilor multinationale folosesc sistemul de evaluare de 360grade si, in multe cazuri, acesta nu ramine doar la nivel teoretic sau scris pe niste hirtii si gata.
Repet, in mare masura, promovarea in functie tine de tine, si de personalitatea ta si de interesele pe care le ai intr-o astfel de organizatie.
Despre salariu: in general, pozitiile de entry level sint platite cu 200 USD (more or less), dar, se poate ajunge si la sume mult mai mari, in functie de treapta de salarizare pe care se afla pozitia pe care intri.
Printre conditiile pe care tb sa le indeplinesti: experienta in companii multinationale, studii superioare (in cele mai multe cazuri) si ... din experienta mea de doi ani incoace ... PILE MARI! Anunturile publicate prin presa sau pe diverse site-uri de job-uri sint cam ''praf in ochi'', dar inca mai cred ca asa cum exista sanse pentru cei cu relatii, tot asa exista si sanse, mai mici insa, si pentru cei fara pile.
Sper ca am reusit sa te ajut sa iti faci o imagine de ansamblu despre multinationale si bafta multa daca initiezi un astfel de demers!

Mergi la inceput

vrabiuta, sorry, m-am grabit, mesajul era pentru ellaalba!
o zi buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellaalba spune:

Multumesc mult Anima
chiar mi-au fost de ajutor informatiile. Acum mai multe detalii: eu lucrez intr-o companie romaneasca in functia de director economic. Am ceva avantaje similare cu cele pe care tu spui ca le poti avea intr-o cumpanie multinationala: masina, telefon mobil, etc. Se pare ca pachetul majoritar va fi achizitionat de o companie multinationala si ma interesa cum m-ar afecta aceasta chestiune. Marea mea problema e perfectionarea limbii engleze...dar sper sa ma duca mintea sa fac rapid progrese. Ma gandeam daca cei din afara nu vor veni cu oamenii lor in posturile cheie. Desi, ce putin in domeniul meu, nu stie nimeni mai bine ce inseamna relatia cu statul roman. Care e politica in copmaniile multinationale vizavi de oameni? Se merge pe ideea : cine greseste pleaca? sau nu?
Multumesc din nou
cu bine

Mergi la inceput

Ellaalba, ti-am trimis un pm!

Mergi la inceput

Ellaalba, ti-am trimis un pm!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariagi spune:

eu lucrez intr-o multinationala.aici nu se poate intra decat cu pile.nivelul profesional depinde de postul pentru care aplici.exista si joburi unde se accepta si cu liceul,dar cu experienta profesionala,cunostiinte temeinice de calculator,engleza.
nivelul de salarizare depinde.daca esti angajat prin contractor,nu ai aceelasi avantaje ca cei care sunt angati direct de firma mama.salariul brut se negociaza cu seful direct pentru cei veniti prin contractori.in functie de alocarea postului poti avea un salariu incepand de la 4,5 milioane-bonuri de masa/telefon mobil/telefon fix/laptop.masina de serviciu.dar toate aceste facilitati depinde de departamentul unde este necesara prezenta ta.
daca ai nevoie de mai multe detalii iti stau la dispozitie,

Maria

Mergi la inceput

noi am semnat un regulament de ordine interioara in care avem trecute sanctiunile care se aplica in functie de gravitatea faptei ca sa spun asa.si incepet de la un avertisment pana la penalizare 10% din salariu si drastic desfacerea contractului de munca.

Mergi la inceput

pentru perfectionarea limbii engleze iti recomand cu incredere cursuri la centru de limbi straine fides.poti obtine si atestat care este recunoscut.cambridge,oxford.

numai bine,
Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellaalba spune:

Dragele mele multumesc din suflet!
Chiar simt sprijinul vostru si deja imi e mai bine.
Numai bucurii va doresc!

Mergi la inceput