help-oreion
Am un baiat de 4 ani si 10 luni.Acum 3 sapt s-a pricopsit cu varicela care a evoluat bine...dar in acelasi timp adica, cand era in covalescenta a facut si oreion.S-a umflat pe ambele parti,a facut febra (nu prea mare) primele 2 zile dupa care nu a mai avut febra si umflaturile se mai vad putin.Azi este a 5 zi de cand a aparut si de ieri adica dupa 4 zile a inceput sa faca febra iar (dupa ce 2 zile nu a avut.Febra este de 38 grade,dar ma ingrijoreaza faptul ca daca 2 zile nu a avut de ce are febra iar?Nu are alte semne de complicatii---dureri, cefalee...doar febra nici macar nu il mai doare.
S-a mai intalnit cineva cu asemenea simptome...?Sunt ingrijorata si nu stiu ce sa fac.
Raspunsuri
maria m m spune:
E clar ca este oreon.Si fiica mea a avut dar,cu medicamentatia potrivita i-a trecut,bineinteles.Miruna a facut ferbra mare si s-a umflat destul de tare.Eu cred ca trebuie sa il consulte un medic,eu una nu mapot pronunta deoarece nu l-am vazut pe puisorul tau si nici nu sunt medic ca sa pot sa-ti dau un sfat adecvat.
maria, de Paula si Miruna
Cary spune:
Este bine sa-l vada un medic,mai ales ca este baiat si pot fii urmari grave mai tarziu.
In tot cazul perioada de incubatie este de 3 saptamani,iar pe langa medicamente NU trebuie sa manance DULCIURI si PRODUSE FAINOASE(cat mai putine cu putinta).
Sanatate multa!
mmi spune:
Multa sanatate va doresc.
Dupa boala de ce va trebui sa tineti cont oare (oboseala, mers la gradinita, mers in concediu)? As vrea sa stiu ce m-ar putea asteapta.
Cu drag, Mihaita si mami Mihaela.
piulia spune:
va multumesc pt raspunsuri, am fost iar la doctor si se pare ca a facut complicatie,i-a dat tratament iar acum e bine....sper sa fie si in continuare.
maria m m spune:
Oreionul Evaluat de cititori:
Boala infectioasa virala acuta, extrem de contagioasa, provocata de un paramixovirus, se manifesta, in principal, printr-o parotidita (inflamatia glandelor parotide, principalele glande salivare). Oreionul, numit si parotidita epidemica, se transmite pe cale aeriana (inhalarea picaturilor de saliva emise de un bolnav). El se intalneste mai ales iarna, adesea in epidemii, in particular in unele colectivitati (scoli). Cel mai frecvent sunt afectati copiii. Virusul prezinta o tendinta naturala sa se fixeze pe glande si nervi.
Simptome si Evolutie
Incubatia dureaza intre 17 si 21 zile; ea este urmata de o frebra moderata si de dureri de urechi timp de una-doua zile. Bolnavul este contagios cu o saptamana inainte de aparitia simptomelor si aproximativ 8 zile dupa aparitia lor. Inflamatia glandelor parotide apare mai intai pe o parte, apoi in ambele parti si se manifesta printr-o tumefactie care acopera santurile din spatele maxilarului. Ea provoaca o durere la masticatie si atunci cand se apasa parotidele. Uneori se asociaza o angina si o atingere a ganglionilor invecinati. Durerile de cap sunt frecvente. Evolutia este de cele mai multe ori benigna, iar boala regreseaza de la sine in vreo zece zile.
Complicatii
Oreionul ia in unele cazuri o forma neuromeningeana (meningita, encefalita, atingere a nervului auditiv); o pancreatita (inflamatie a pancreasului) si o orhita (inflamatie a testiculelor) sunt, de asemenea, posibile si susceptibile sa apara fara inflamatia parotidelor.
Tratament
Tratamentul simptomatic, consta in administrarea de medicamente care combat febra si, in caz de dureri mari, in administrarea antiinflamatoarelor. Odihna la pat este de rigoare in caz de atingere testiculara, precum si imobilizarea burselor cu un suspensor. Este preconizata evictia scolara timp de cincisprezece zile din cauza riscului contagios. Dupa ce a avut oreion, subiectul este imunizat definitiv.
Prevenire
Exista un vaccin eficace, propus adolescentilor si adultilor tineri care nu au facut oreion, precum si copiilor trecuti de varsta de 1 an. Vaccinul destinat copiilor mici este asociat cu cel al rubeolei si rujeolei (vaccinul R.O.R.).
maria, de Paula si Miruna
Divina spune:
De 2 zile.. trec prin chinurile oreionului .. nu e nimic mai grav .. am 23 de ani .. shi m-am pricopsit cu oreion de la un copil de gradinitza... sunt speriata. M-am umflat ca un balon. E normal ? Exista riscul sterilitatii shi la femei ? Dupa cat timp dispar durerile ? Fiind duminica, prima zi de boala.. am mers la statia de salvare in apropierea casei ... unde mi s-a recomadat in loc de antibiotice multe citrice... multe lamai in principiu ...
Multumesc anticipat !!
descintec spune:
Eu sunt la runda a doua. Luna trecuta a avut baietelul, acum e fetita, in a cincea zi.
Divina, nu se dau antibiotice la oreion, stai linistita. Riscul sterilitatii nu exista. E bine insa sa ai grija de regim , sa nu faca pancreatita. Si sa stea cuminte, fara efort prea mare, vreo 12-14 zile.
sanatate la puiuti
D.