Cum sa mananci pentru a combate cancerul
Urmeaza o dieta sanatoasa pentru a te echipa cu arme puternice impotriva cancerului. Exista anumite alimente care te pot ajuta sa te protejezi impotriva acestei boli. Potrivit Fundatiei "World Cancer Research", 30 - 40% din cazurile de cancer sunt provocate direct de ceea ce mancam, de greutatea pe care o avem si de ativitatea pe care o desfasuram. Este bine cunoscut faptul ca alimentatia mediteraneana bogata in fructe, legume, peste, grau si cereale, scade riscul aparitiei cancerului si poate sa ne reduca riscul imbolnavirii cu peste 25%. Consumand o larga varietate de alimente, ne putem pastra sistemul imunitar puternic si putem ajuta la prevenirea daunelor provocate de radicalii liberi - incarcarea cu milioane de molecule negative care umbla prin organismul nostru cautand sa ne distruga celulele. Un studiu interesant a aparut in urma cu cateva saptamani in ziarul publicat de "American Medical Association", aratand ca suplimentele alimentare, cum ar fi vitaminele sub forma de tablete, nu pot oferi aceeasi protectie impotriva cancerului, asa cum o pot face alimentele naturale. Acest lucru subliniaza faptul ca mancarea in starea sa naturala poate fi o adevarata arma impotriva cancerului. Oricum, nu exista inca dovada stiintifica a faptului ca printr-o anume alimentatie putem regresa efectele cancerului. Inca nu se poate spune ca mancand alimentele potrivite putem vindeca aceasta boala. Dar renuntand la alimentele grase si mentinand o dieta echilibrata si bogata in amidon, fructe si legume, ne putem pastra sistemul imunitar puternic pentru a lupta impotriva toxinelor produse de cancer. In acest serial de dieta dedicat cancerului, vom examina anumite alimente care ne pot ajuta sa ne protejam organismul impotriva cancerului si, de asemenea, alimente pe care trebuie sa le evitam. I. Fructe si legume pe care trebuie sa le mancam Potrivit Institutului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, oamenii consuma doar doua sau trei fructe pe zi. Insa, dieteticienii spun ca numai consumul a cel putin cinci fructe sau legume in fiecare zi ne poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protejarea impotriva cancerului. Acum vom analiza de ce anumite fructe si legume sunt potrivite in special pentru a ne proteja impotriva acestei boli. Este evident ca un singur fruct sau o singura leguma nu ne poate proteja impotriva acestei boli, dar consumand o larga varietate din acestea, ne putem ajuta foarte mult organismul sa lupte cu cancerul. Fructele si alimentele sunt cunoscute in mod deosebit pentru beneficiile pe care le au acestea datorita antioxidantilor pe care le contin - substante care lupta impotriva moleculelor care pot duce la aparitia cancerului. Cu cat vom consuma mai multi antioxidanti, cu atat vom avea mai putine toxine in organism. - "tenderstemul" este un hibrid obtinut din broccoli si varza creata chinezeasca, poate ajuta la prevenirea aparitiei cancerului de stomac, colon si de plamani. Creatorii acestui hibrid spun ca acesta este bogat in glucosinolat - un important agent anti cancerigen continut, de asemenea, si de broccoli si de varza de Bruxelles, datorita mirosului deosebit al acestora. De fapt, "tenderstemul" contine cu 45% mai mult glucosinolat decat tipurile obisnuite de broccoli. Unul din componentele acestui hibrid contine "sinigrin", despre care se spune ca determina celulele pre-canceroase sa se sinucida. "Tenderstemul" arata ca broccoli, dar are tulpina mai lunga. - broccoli; specialistii spun ca o singura portie de broccoli consumata in fiecare zi, poate preveni aparitia cancerului cu pana la 50%. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Liverpool, broccoli si alte cateva legume cu frunze contin fibre bogate in glucide - care pot ajuta la prevenirea proteinelor numite lactoza sa nu blocheze colonul si astfel micsorand riscul aparitiei cancerului de colon. Broccoli si alte astfel de legume cum ar fi conopida, salata verde si varza sunt, de asemenea, bogate in anumiti compusi care se pare ca pot modifica metabolismul estrogenului, micsorand riscul aparitiei cancerului de san. Doua din trei studii au examinat relatia dintre cancerul de san si genul acesta de legume, descoperind faptul ca un consum mare din acestea poate reduce riscul aparitiei cancerului de san cu peste 40%. Oricum, dieteticienii atentioneaza asupra importantei consumului unei mai mari varietati de fructe si legume - incluzand o mai mare varietate de culori in mancarea noastra - pentru o mai buna interactiune intre chimicalele continute de aceste fructe si legume si care ne poate ajuta la construirea unei imunitati mai puternice. - varza; unii specialisti spun ca varza poate ajuta la prevenirea aparitiei cancerului de san si de colon. Un studiu american a aratat ca persoanele care consuma varza cel putin o data pe saptamana isi reduc riscul de aparitie a cancerului cu doua treimi, dar alti specialisti sunt inca rezervati in privinta acestui rezultat. - varza de Bruxelles contine acea substanta chimica numita "sinigrin" despre care se spune ca reprima dezvoltarea celulelor pre-canceroase. Procesul de determinare a celulelor pre-canceroase sa se sinucida functioneaza - este un proces natural numit apoptosis - iar efectul este atat de puternic incat unii medicii sunt convinsi ca si o singura portie de mancare de varza poate distruge celulele pre-canceroase din colon. - pepenele verde; tomatele, pepenele verde si grapefruitul sunt bogate in lycopen. Acesta este un nutrient care pare sa aiba o actiune puternica asupra sistemului imunitar prin producerea activitatii antioxidantilor in organism. Este din ce in ce mai evident faptul ca lycopenul poate fi un instrument puternic impotriva unei largi varietati de afectiuni, incluzand cancerul de prostata. - strugurii; un agent anti-fungal descoperit in struguri poate ajuta la prevenirea aparitiei cancerului, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Leicester. Resveratrolul este o molecula care ajuta culturile de vita de vie si alte culturi sa se apere impotriva ciupercilor. Cercetatorii au folosit teste de laborator si analize ale tumorilor pentru a descoperi faptul ca organismul poate transforma resveratrolul intr-un bine cunoscut agent anti cancerigen a carui tinta sa fie distrugerea celulelor canceroase. Acestia recomanda un consum cat mai mare de resveratrol continut de strugurii rosii si mure, ajutand la reducerea riscului dezvoltarii cancerului. Dupa acest articol introductiv, saptamana viitoare va vom prezenta o lista cu mai multe alimente pe care le putem consuma pentru a preveni aparitia cancerului, urmand ca in urmatoarea saptamana sa discutam despre alimentele care trebuie evitate. don't worry....be happy.mona78
Raspunsuri
simonaM spune:
Alte cinci alimente care te pot proteja impotriva cancerului Am stabilit deja faptul ca fructele si legumele te pot ajuta sa te protejezi impotriva cancerului. Exista si alte dovezi pe baza carora putem demonstra ca o alta grupa de alimente ne poate ajuta, de asemenea, sa ne echipam organismul cu arme care sa lupte impotriva cancerului. Vom analiza proprietatile a inca cinci alimente care pot lupta impotriva acestei boli. 1. Plantele leguminoase Fibrele continute de plantele leguminoase si de alimentele fabricate din faina integrala ne ajuta la eliminarea estrogenului din organism. Prea mult estrogen produs de proprii nostri hormoni si substante asemanatoare hormonilor continute de diverse produse (medicamente, bauturi) pot impiedica divizia celulara din tesutul sanilor. Cercetarile au demonstrat ca o prea mare divizie celulara poate conduce la cancerul de san. Fibrele pot ajuta la tinerea in sah a cancerului de san deoarece ajuta la eliminarea estrogenilor din organism si previne reabsorbtia estrogenului in intestine, toate acestea conducand la scaderea diviziei celulare. Semintele de in sunt o deosebita sursa de fibre, acestea fiind recunoscute pentru protectia pe care o asigura impotriva cancerului de san prin normalizarea nivelului de estrogen si reducerea cresterii tumorii in stadiile avansate. O dieta bogata in fibre ne poate ajuta, de asemenea, sa ne mentinem organele interne sanatoase. Si asta pentru ca fibrele solubile au creat "bacteria prietenoasa" de care avem nevoie pentru a lupta impotriva bacteriilor daunatoare - ceea ce inseamna ca organismul tau va fi mai putin expus in fata toxinelor periculoase care pot provoca aparitia cancerului. 2. Pestele gras Pestele gras cum ar fi macroul, sardinele, pastravul si somonul este recunoscut pentru scaderea razei de actiune a cancerului de san. Cercetarile au aratat faptul ca eschimosii care mananca foarte mult peste gras sunt mai putini expusi aparitiei cancerului. Acest lucru se datoreaza continutului de grasimi omega-3. Oricum, parerile expertilor sunt impartite in ceea ce priveste rata de aparitie a cancerului la eschimosi. Se pare ca pericolul aparitiei cancerului de san este scazut dar cel al cancerului de stomac este totusi ridicat. Ultimele cercetari au aratat faptul ca aceste grasimi omega-3 pot preveni sau pot incetini dezvoltarea tumorilor canceroase si, de asemenea, poate contribui la intensificarea sistemului nostru imunitar. Aceasta pentru ca omega-3 rivaliabout thezeaza cu grasimile omega-6 (care se gasesc in uleiurile pentru gatit care incurajeaza divizia celulara) si tine sub control dezvoltarea celulelor. Se pare ca omega-3 are capacitatea de a stopa mecanismul de crestere a celulelor si previne divizarea acestora (ceea ce poate conduce la dezvoltarea tumorilor canceroase). 3. Lactatele Acizii linoleici combinati se gasesc in lapte si in toate alimentele pe baza de lapte. Un studiu facut de revista "Nutrition and Cancer" a comparat consumul de lactate si nivelul din sange al acizilor linoleici combinati al unui grup de femei cu cancer de san, cu acela al unui grup de femei care nu sufereau de aceasta boala. Aceste cercetari au scos la iveala faptul ca riscul scazut al aparitiei cancerului este asociat nivelului ridicat din sange al acizi linoleici compusi si cu un consum ridicat de lactate. Se pare ca lactatele joaca un rol foarte important in scaderea riscului de aparitie a cancerului de san. 4. Curry Cancerul de colon (intestinul gros) apare mai putin in India decat in restul Europei, iar consumul mare de curcumina - care se gaseste in mirodeniile de sofran - ne poate ajuta sa ne explicam acest lucru. Curcumina blocheaza ritmul de aparitie al cancerului de colon, iar studiile au aratat ca aceasta poate suprima dezvoltarea celulelor canceroase in organismul uman. Cercetarile s-au finalizat in Leicester dupa ce specialistii au notat faptul ca in timp ce populatia din orase este formata din asiatici in proportie de 20%, doar doi din cinci sute de pacienti afectati de cancerul de colon sunt de etnie indiana. De asemenea, sofronul mai este recunoscut pentru proprietatile sale anti-inflamatorii. 5. Fibrele Consumul de alimente bogate in fibre, cum ar fi fructele, legumele, orezul si graul pot stopa riscul dezvoltarii cancerului in organele interne cu mai mult de 40%, spun specialistii. In lunile anterioare, au existat unele indoieli cu privire la beneficiile medicale pe care l-ar putea avea continutul de fibre din alimentatie, dar studiile privitoare la alimentatie si cancer au contrazis cu fermitate toate aceste teorii. Toate aceste informatii sunt provenite de la "European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition" (EPIC), care a facut teste pe un total de 400,000 de oameni din noua tari. Voluntarii au fost chestionati in legatura cu consumul lor de fibre naturale din fructe, legume si cereale. Din cele 400,000 de persoane testate, 470 sufereau de cancer colorectal. La cei care consumau foarte multe fibre, riscul de imbolnavire era redus cu mai mult de 40%. In episodul urmator, ultimul din acest serial dedicat cancerului, vom discuta despre alimentele de care trebuie sa ne ferim pentru a ne proteja impotriva acestei boli. don't worry....be happy.mona78
Caroline spune:
Minunata initiativa ta SimonaM. Superinteresant subiectul. Abia astept sa continui.
Caroline