Mamici de noiembrie-decembrie 2004 (5)
Raspunsuri - Pagina 8

try spune:
Dana, prenatalele nu sunt obligatorii, dar in ultimul timp cam toate mamicile le cam iau. Am inteles ca bebelusii nascuti din mamici ce-au luat prenatale sunt mai dezvoltati, deci... unele puteti considera asta un lucru bun, altele nu (daca sunteti mai micute si va e frica sa nu va rupeti sau sa va chinuiti prea tare la nastere). Unii medici le recomanda din trim II. Eu am inceput sa le iau din a treia zi dupa conceptie de la mine putere, iar medicul a zis ca e foarte bine. La fiecare control ma intreaba: iei aia, ieie aialalta... sa vada daca nu cumva ma lenevesc...
Mie mi se pare absolut normal sa-i anuntati in scris. Daca le spui pe gura, te poti trezi foarte frumos data afara si poti tu sa-i dai in judecata cat vrei ca nu ai dovezi ca le-ai spus ca esti insarcinata (decat eventual daca ai avut martori cand ti-ai anuntat seful). E o chestie care va pune pe voi la adapost pentru eventuale neplaceri ce ar putea surveni din partea angajatorului.
Legat de greturile mele si de luatul in greutate... pai eu mananc normal de pe la 9-10 sapt., doar ca vomit si mi-e greata aproape zilnic. De cele mai multe ori nu vomit mancarea pe care o mananc, ci vomit cam in gol. Iar de cateva zile mi-a crescut si pofta de mancare, deci... mananc, dar nu am luat in greutate pana acum.
Azi iar l-am simtit pe bebe de vreo 2 ori, e clar, de acum incolo ma astept sa simt constant cate ceva. Poate nu in fiecare zi, dar... cu siguranta va incepe din ce in ce mai hotarat. 14+ sapt DNP 1 nov.

try spune:
Julie, si inca o data pentru toata lumea, rezultatele triplu-testului sunt numai orientative, niciodata medicul nu-ti va spune dupa triplu-test ca sigur bebe are probleme. Este doar o prima etapa in aflarea unor posibile probleme. Daca triplu-test iese in afara limitelor (atentie, se poate gresi foarte usor la interpretarea datelor caci valorile sunt sensibil diferite de la o sapt. la alta, deci, daca s-a calculat ca sunteti in sapt. 17 si de fapt sunteti in sapt. 16, rezultatele triplutestului pot fi eronate si in realitate ele pot fi normale), deci daca triplu test iese in afara valorilor, atunci cereti repetarea triplu-testului. Daca medicul respectiv nu vrea, duceti-va la un alt cabinet si repetati analiza asta si mai faceti o ecografie atenta in care sa se faca masuratori cat mai amanuntite pentru a se afla cu exactitate varsta lui bebe (astfel incat valorile triplu-testului sa fie incadrate la varsta reala a bebelusului). De cele mai multe ori sunt doar alarme false tocmai pentru ca se greseste foarte usor incadrarea (doar 3% din cele carora au iesit cu rezultate proaste la triplutest se dovedesc in urma amniocentezei ca au risc de sindrom Down, iar din aceste 3% doar vreo 2% se dovedesc la nastere a avea sindrom Down). Daca si al doilea triplu-test iese prost, atunci purcedeti la amniocenteza. Dar, am mai spus, sansele ca dupa amniocenteza sa ramana in picioare teoria cu sindromul Down sunt foarte mici. E doar o masura de precautie pe care medicii o iau privitor la sarcina. Nu mi se pare nimic rau in a face acest triplu-test si nu cred ca e o idee prea buna sa-l ocoliti daca aveti posibilitatea sa-l faceti. Asa... de ce mai facem teste si analize in timpul sarcinii? De ce nu stam acasa si venim la medic doar cand nastem? Nu? Mai bine sa nu stiu ca am toxo, ca am listeria etc. nu?.... A nu face teste specifice sarcinii mie mi se pare ca aduce mai multe deservicii viitoarei mame si bebelusului decat a le face, chiar daca stati cateva zile sau sapt. cu o teama in suflet pentru un posibil rezultat prost, dar macar nu ma perpelesc toata durata sarcinii.
Daca in urma amniocentezei (care unii zic ca are acuratete foarte mare) se dovedeste ca bebe are sindromul Down, medicul va prezinta alternativele: puteti sa pastrati bebelusul, dar pe riscul vostru si va asumati responsabilitatea ca bebe sa se nasca cu sindromul Down SAU puteti opta pentru intrerupere de sarcina. Julie, nu e considerat in afara legii sa intrerupi o sarcina care prezinta anomalii, malformatii, boli ereditare grave etc. gen sindrom Down, chiar daca s-a depasit limita legala de 3 luni. Boala are manifestari mai grave sau mai putin grave, cert este ca va fi un copil handicapat. Depinde de fiecare in parte daca accepta un asemenea risc sau nu. Eu una nu l-as accepta. Poate vi se pare crud si lipsit de suflet ce spun. Dar prefer sa termin o sarcina care stiu ca se sfarseste intr-un handicap si prefer eventual sa sufar un timp decat sa aduc pe lume un copil nenorocit a carui viata numai buna nu poate fi... Ne agitam atat sa facem teste lipsite de importanta si ocolim un test cu atat de mari posibile implicatii asupra bebelusului cum este triplu-testul. Sincer, nu va inteleg, sunt copilarii argumentele voastre cum ca mai bine sa nu stiti. Asa o sa procedati si dupa ce se va naste bebe? Preferati sa nu va informati despre posibilele boli pe care le poate face? Las'... daca e sa le faca, le face, daca nu, nu...Hhhmmmmm.
Pai medicii se chinuie sa inventeze tot felul de teste care sa depisteze tot mai multe probleme ale sarcinii si noi refuzam sa le afcem? Ia spuneti voi, cele care ati mai pierdut sarcini pana acum? La momentul respectiv, nu va casunat ba pe medici (ca-s incompetenti), ba pe medicina ca nu sunt capabili sa ne depisteze problemele ce apar?
Ramane la latitudinea voastra daca faceti testul sau nu, sunteti destul de mature sa ganditi toate aspectele, sa puneti in balanta si sa cantariti si in final sa alegeti ce-i mai bine pentru voi. Eu una prefer sa-l stiu facut decat sa ma gandesc apoi alte 20 de sapt. daca am facut bine ca nu l-am facut, daca o avea bebe probleme etc. Asa... fac testul, ma asigur ca totul e ok si dorm mai bine la noapte.... Pe mine nesiguranta ma ucide...
Nu uitati ca riscul sa faca bebe sindrom Down e mai mic decat riscul de a face toxo, listeria sau mai stiu eu ce chestii mai pot aparea prin sarcina. Deci, stati mai linistite un pic si nu va mai panicati la fiecare "proba de urina" (aime)
Ce palaria mea, mai fetelor, sunteti copii!?!?! Pai bebelusii nostri au nevoie de mamici puternice si curajoase, nu de mamici care aplica tactica strutzului. Zicem in mesajele anterioare ca vrem bebelusi increzatori in sine, puternici si stapani pe situatie?!?! Pai ce sa invete de la noi, daca la prima problema ivita in cale ne facem ca nu vedem si negam problema?! Daca acum ne panicam, ce-o sa facem cand s-or umple de pojar sau cand or cadea si si-or rupe gura pe asfalt? Cand cand or cadea de pe scaun sau si-or rupe prima data mana?
Amniocenteza se face inainte de 35 de ani doar daca triplul test a iesit cu valori urate sau daca o solicita expres viitoarea mamica. Dupa 35 de ani (pragul de varsta vad ca difera de la tara la tara), el este un test obligatoriu, adica refuzul de a-l face deja inseamna asumarea responsabilitatilor. De-aia medicii care vor sa se asigure ca nu au probleme te pun sa dai in scris ca refuzi sa faci amniocenteza (exact ca si cu anuntarea in scris ca esti insarcinata - vrei sa te asiguri ca ulterior n-ai probleme). Daca Doamne fereste bebe are sindromul Down sa nu vii apoi sa-l dai in judecata ca nu ti-a facut nu stiu ce test.
Hai ca v-am certat destul... sper ca vorbele mele sa nu vi se para ofensatoare, am incercat, in stilul specific mie, doar sa va fac sa constientizati niste riscuri si, de ce nu, sa imbarbatez viitoarele "educatoare" ale copiilor ce se vor naste pe la toamna-iarna.
Nu uitati ca minunile astea din burtici deja au devenit mai importante decat noi, de-acum va trebui sa luam decizii care sa fie in primul rand in favoarea lor si apoi in favoarea noastra ... manca-i-ar mamica pe ei de dolofanei... de-abia astept sa le pap cremvustiutii (asa le zicem noi la manutele si piciorusele de bebelusi). 14+ sapt DNP 1 nov.

try spune:
Dena, eu stiu o prietena de-a mea careia i-a iesit triplu-testul in afara limitelor (dar ulterior a constatat ca era cu cateva zile mai mica sarcina, deci valorile calculate de medici au fost inadrate gresit si ca urmare ii iesisera rezultate aiurea). A facut amniocenteza, mi-a zis ca nu-i nimic complicat si nici dureros. Trebuie sa stai linistita in pat cateva zile dupa ca sa te asiguri ca nu se intampla nimic rau (exista un risc de 1% de avort spontan dupa amniocenteza). Rezultatul la amnio i-a iesit bun si a aflta cu ocazia aia si sigur ce urma sa aiba: un baietel.
Vopseste-te linistita, nu mai lua in seama toate vorbele babelor sau a femeilor exagerat e precaute. Nu exista restrictii, poate doar sa eviti vopsirea intr-o camera neaerisita. 14+ sapt DNP 1 nov.

gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Eliza5
Dragelor, voi ati inceput sa folositi creme anti-vergeturi? Chiar daca nu se vede inca burtica as vrea sa incep de pe acum pentru ca eu si asa am o piele mai uscata si vreau sa o hidratez bine (poate scap de dungulitele albe de dupa...).
O zi frumoasa va doresc
daca trec vergeturile cu crema vreau sa vad si eu minunea!
intr-adevar, trebuie folosite creme si pentru vergeturi si pt celulita inainte ca ele sa apara, dar in general nu prea au nici un efect, pentru ca in organismul nostru se produc schimbari asa de mari incat... dar cunosc si persoane care n-au facut vergeturi (fara sa fi folosit creme, bineinteles)!
pentru fetele din romania, am gasit o crema excelenta la plafar pe baza de argila contra vergeturilor... a avut un vag efect, fata de celelalte, care n-au avut nimic... (vorbesc de prima sarcina)
eliza, daca ai pielea uscata, foloseste pur si simplu o crema hidratanta, un nivea body de ex
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=8697&cid=5405

gandacelu spune:
quote:
Originally posted by roserb
Try, gandacelu , si eu am impresia ca l-am simtit ieri pe bebe , inca nu sunt sigura , mai astept "confirmari"
eu il simt zilnic, mai ales seara, cand ma bag in pat (si stau pe o parte) - e el

http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=8697&cid=5405

gandacelu spune:
quote:
Mi-a spus ca la mare "este ceva in aer" - nu radeti - care iti creste adrenalina si pulsul.
poate pt d-l doctor, nu?!

cat despre alternanta cald-rece, e posibil sa aiba dreptate d-l dr de data asta

gandacelu spune:
quote:
Originally posted by danette
Fetelor nici voua nu v-au recomandat medicii prenatale??
Din ce luna se prescriu, sau nu e obligatoriu??
danette... cred ca toate luam! ori ai tu analizele f bune, ori ai medicul f prost...

gandacelu spune:
quote:
Originally posted by raluca.gabriela
Pt cele care nasc in Bucuresti: unde nasteti si cu cine? Eu nu nasc cu doctorita mea, ci cu medicul cu care colaboreaza ea si la care ma "paseaza" din luna a saptea, la Cantacuzino. As vrea sa stiu mai multe despre maternitati si doctori, sa stiu ca am ales bine sau nu. Stiu ca in Giulesti e murdar si conditiile sunt foarte proaste...
sa cresteti mari! :-)
am auzit de bine de cantacuzino, ca e curat, conditii bune... vezi ca e un topic pe "nasterea pe glob" despre spitale si doctori, acolo gasesti mai multe detalii
eu am nascut la polizu si am fost extrem de multumita de servicii...
probabil ca acum voi merge la municipal...

gandacelu spune:
quote:
M-ar interesa sa stiu daca in Municipal exista rezerve pentru o singura persoana (+insotitor). Stiu ca e cam devreme, dar vreau sa fiu precauta :-) O sa-mi intreb si doctorul pe 24 cand ma vad cu el. Probabil costa o caruta de bani, dar m-as simti mai linistita..
la polizu sigur sunt, d-alea de 80 euro pe zi, cu dotare hotel de 5(?) stele

gandacelu spune:
try, mama draga, nu am inteles care-a fost chestia cu sindromul down... zau! ma doare capuuu!!!
zi si mie, nu ma ocoli: la mine te refereai?
adica di undi pana undi? ca echo n-am facut... doar asa, dupa un palpat?!
zi, nu ma mai icnora, pls!