Mamici Iulie-August 2004(52)
Raspunsuri - Pagina 4
roxanaz spune:
aoleu gagici lasati-o balta cu cosurile....ca eu de la tonele de progesteron inghitit is...mai rau ca o pustioaica de 15 ani (ca am vazut ca astea mici acu' ioc acnee). daca n-ar exista estee lauder eu nu stiu cum as iesi pe strada....
ma pregatesc sa ma duc in oras la vinatoare de rochii va rog frumos de tot tineti-mi pumnii...sa nu imi fac 2 gauri la un cearsaf, da? pupici si dau raportul pe seara!!
(Iren nu te baza pe schimbarea asta...decit daca faci cezariana programata, DPN-ul variaza mult....si acum acuratetea masuratorilor scade la eco, poate MOnica sa iti dea link-urile in care vezi ca de la 30 de saptamini incolo e de 1,5- 2 saptamini!!!)
gata, plec
sa fiti cuminti..
diana21 spune:
Am gasit un articol interesant, zic eu. Daca aveti chef, cititi-l! Pupilici, plec si eu acasa.
Cine este neonatologul?
Neonatologul este medicul care se ocupa de ingrijirea nou-nascutului, intre momentul nasterii si varsta de 28 de zile, deci pana la sfarsitul primei luni de viata.
La orice maternitate exista un doctor neonatolog?
Ar trebui ca la orice maternitate, la orice casa de nasteri, nasterea sa fie asistata de un doctor obstetrician si un doctor neonatolog, care sa preia copilul. Acest lucru, cel putin la noi in tara, nu este intotdeauna posibil deoarece neonatologia este o specialitate relativ noua si nu exista specialisti neonatologi decat incepand cu anul 1997 (prima promotie), insa exista la orice maternitate un medic pediatru care are suficiente cunostinte de neonatologie. in general, pediatrii sunt si foarte buni doctori neonatologi.
Care este rolul unui doctor neonatolog?
Sunt mai multe etape in care are "de lucru". Astfel, in momentul nasterii, el ajuta copilul sa faca trecerea de la viata intrauterina la mediul extrauterin in care nou-nascutul va trebui sa traiasca singur, sa se alimenteze singur si sa interactioneze singur cu lumea inconjuratoare. ii asigura in primul rand reanimarea si urmarirea in primele 24, 48, 72 de ore, cat sta in maternitate.
In sectia de copii el asigura urmarirea copilului, depistarea si ingrijirea tulburarilor de adaptare si cel de-al treilea rol este educarea mamei (parintilor) in ceea ce priveste alaptarea, in ceea ce priveste ingrijirile acordate copilului si urmarirea posibilelor boli. Cel mai important rol il are insa neonatologul in sectia de terapie intensiva a maternitatii, unde sunt categorii speciale de copii: cei foarte mici, cu greutatea sub 1,500 kg sau cei cu probleme care necesita un tip special de ingrijire pe care aproape numai neonatologul il poate acorda.
Neonatologul este cel care da "note" nou-nascutului?
"Notele", adica scorul Apgar este dat intr-adevar de neonatolog. Dar pentru doctorul neonatolog acest scor nu are nici o importanta deoarece nu mai ghidam reanimarea copilului dupa acest scor, avem niste protocoale speciale noi si mult mai practice.
De ce este necesara prezenta unui neonatolog in sala de nasteri?
"La o nastere totul merge bine pana cand merge rau", spune un coleg al meu. Nu poti sesiza niciodata care nastere va fi cu probleme sau care va fi nou-nascutul cu probleme de sanatate, dar la orice nastere trebuie sa fie prezent un doctor care sa reanimeze imediat copilul. Pentru ca in nici un moment din viata un gest facut la timp nu are consecinte mai importante decat in primele cateva minute de viata. Deci, gesturile facute la timp de medicul neonatolog au consecinte pentru toata viata copilului.
Ce investigatii i se fac nou-nascutului imediat dupa nastere?
Prima examinare facuta de neonatolog este aceea care da la iveala, in cazul in care exista, malformatiile nou-nascutului. Foarte important este ca si in Romania au inceput sa se faca teste in doua centre de boli metabolice, unul la Cluj, condus de doamna Antonia Popescu, iar celalalt la Bucuresti, la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, condus de dr. Emil Tomescu, care investigheaza copiii din punct de vedere al bolilor de metabolism. in aceste centre se depisteaza inca de la nastere boli metabolice pentru care ar putea exista tratament.
In general, mamicile sunt speriate de icter, de aceea, le spun viitoarelor mamici ca neonatologii stapanesc foarte bine aceasta boala si nu au de ce sa isi faca griji. Singura problema este ca mamicile trebuie sa mai stea o zi, doua in maternitate si ele isi doresc sa plece cat mai curand cu bebelusul acasa.
Daca proaspata mamica a avut o anumita boala, nou-nascutului i se fac investigatii in principal pentru aceasta boala?
Bineinteles, noi cunoastem bolile pe care le-a avut mama si bebelusul este, oricum, atent examinat, dar in principal pentru bolile pe care le-ar fi putut mosteni de la mama. Putem pune nou-nascutului si un diagnostic, il putem trata sau, cum se intampla in cele mai multe cazuri, copilasul este sanatos si poate pleca acasa.
Neonatologia este specialitatea din pediatrie cu cea mai mare ascensiune in momentul de fata datorita nivelului de cercetare la care s-a ajuns. De exemplu: au inceput sa fie recuperati copiii cu greutatea foarte mica. La noi, deocamdata, limita este de 800-1000 g, dar in strainatate sunt recuperati copii cu greutatea de 400 g!
In ce masura prezenta neonatologului este linistitoare pentru mama?
Este mai mult decat linistitoare. Neonatologul ii explica mamei procedurile, ce investigatii se vor face, la ce se poate astepta si, astfel, ii indeparteaza frica de necunoscut. Viitoarea mamica stie ca exista cineva care se ocupa de copil.
Va doresc sa aveti bebelusi cat mai sanatosi!
medic neonatolog, cercetator stiintific Adrian Toma,
Maternitatea "Dr. Panait Sirbu",
Fetita Strumfita - 21 de saptamani in Burtica
DPN 30 august, Sp. Municipal
cristalina spune:
Trebuie sa incep sa pastrez link-urile ...ca niciodata nu fac asta...:)
Iren, la determinarea ecografica a DPN erorile sunt mari, 2.5 saptamani chiar. Asta pentru nastere naturala. Caut si un link competent imediat...
Monica 27+ saptamani
roberta04 spune:
In 2002 am eliminat un calcul renal si va spun cu mana pe suflet ca nu cred sa existe durere mai cumplita, chiar si dr. de la urgente (m-au luat cu Salvarea) mi-a spus ca doare mai rau ca nasterea. So...beti lichide ca e buba, eu stau cu sticla de apa plata langa birou si, mai mult, mi-a recomandat dr., preventiv, sa-mi fac obiceiul de a bea noaptea, cand ma mai trezesc, un pahar cu apa sau ceai, pentru ca atunci rinichii lucreaza "in gol" si asa apar problemele. M-am obisnuit asa si, slava Domnului, nu mai am probleme, ca aveam momente cand urinam aproape rosu...
Sper sa aveti o dupa amiaza linistita!!! Eu zbor acasa ca pic de somn!!
Roberta + BeBe scump din burtica - 21 saptamani
Doamna Bibi spune:
Mai,sunt geloase pe cele care pleaca asa repede acasa,eu mai prestez ceva pe aici...
Diana,foarte interesant articolul,ar fi bine sa solicitam la nastere sa fie si neonatologul acolo (asta daca nu cumva este obligat) si ti-am dat si mail.
Roxana, succese la cumparaturi, daca nu la cearceaful cu gauri pui niste accesorii misto si faci o noua moda...
Eu nu prea am cosuri,asa cate unul razlet dar il "rezolv" imediat,mai mult niste bubite foarte mici nepurulente,dar cred ca sunt de la praf.
Doamna Bibi spune:
ROBERTA, CRED CA NE LUAM DE MANA LA RINICHI CA SI EU AM PATIT-O CU SALVAREA, ASA E SI MIE MI-AU SPUS CA E O DURERE SIMILARA CU NASTEREA (OARE???).SI EU M-AM OBISNUIT SA BEAU MULTA APA MINIM 2 LITRI SI SUNT OK DEOCAMDATA.DE LA CALCULII RENALI EU AM FACUT O INFECTIE GROAZNICA DE CARE NU MAI SCAP.
ASA CA BETI F.F.F.F MULTE LICHIDE (APA PLATA SI CEAI).
MONIQUE
rain spune:
iubitele, va mai scriu si eu un mesaj inainte sa plec, oficial de astazi sint in concediu, nu prea am avut eu timp sa va scriu de la serviciu pentru ca am avut de lucru, am alergat cu cereri etc.!
va tin pumnii la toate, sa nu aveti nici un fel de probleme si daca tinem pumnii sigur nu sint probleme, sa aveti grija de voi si de puiuti!
o sa ne lipsiti, dar va rugam sa nu ne invidiati pentru concediu-vacanta in care mergem, or sa vina si concediile voastre cat mai repede, eu sincer abia astept sa ma simt ca la mama acasa ...
probabil pana venim noi acasica multe dintre voi intrati in concediu si avem o mare rugaminte: SA VA PUNETI INTERNET ACASA! nici nu concep ca subiectul nostru sa nu fie asa stufos pana nastem si chiar dupa ce nastem.
ce sa va mai zic, sa ne motivati absentele, e foarte important! eu o sa-i mai trimit sms-uri Roxanei (Roxi) si va spune ea ce mai facem ...cum ne destrabalam!
va pupacim si sanatate la toate mamicile si toti piticii, puiuta mea simt ca le transmite bebeilor mesaje (pumnisori), comunica prin telepatie ca doar ii crestem online
va iubim si o sa ne gandim la voi!
Nicole 26 + saptamani
26 ani, DPN - 25 iulie 2004, dr Badiu A.
cristalina spune:
Nicole, sa ai un concediu cum iti doresti, fara nici o problema si sa ne citim sanatoase!
Eu intru de luni in concediu, teoretic, pen' ca practic de 2 zile stau acasa...:)
O seara placuta celor care nu mai intra de acasa...si nu numai!
Monica 27+ saptamani
cristalina spune:
Iaca ce scrie despre due date la carte:
Ultrasounds performed after 22 weeks can be up to 2 to 3 weeks out, and as a general rule should not be used to estimate the due date of your baby (unless this is all you have to base your due date on). If you have more than one ultrasound during your pregnancy, giving you 'multiple dates', then the earliest ultrasound estimate should be used.
Si link-ul
http://www.birth.com.au/class.asp?class=66&page=4
Monica 27+ saptamani
iren spune:
Merci frumos de informatii ...deci incepind cu 1 august, sa-l astept, nu?
Iren burticoasa & Bogdanelu nazdravanu