sondaj a la inchizitia spaniola
Raspunsuri - Pagina 4
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Originally posted by gandacelu
unde e diferenta? (sau dif-eranta, ma rog)
in calitate? subiectiv punct de vedere
bate-ma, omoara-ma, dar cred sincer ca in calitate.
normal ca in calitate! ma iesprimam si eu mai retoric, in sensul ca da, in calitate, dar cine e "sefu" care sa zica: asta e de caliate, asta nu?!
vezi bine disputa pe marginea lui mel... calitatea e ceva subiectiv si nemasurabil cu cantaru, asa ca nu putem noi sa zicem: mel are 5 cm de calitate, iar ovidiu bufnila 10!
nu?
quote:
Originally posted by conchita
dilema mea merge putin mai departe, insa, stai ca iti dau de lucru :) am amintit de haosul democratic nu intamplator. este covarsitoare Utopia asta in care toata lumea incape in fostul turn de fildes, cu pixul in mana sau laptopul pe genunchi...prin reducere la absurd, tindem spre societatea cu 6 miliarde de locuitori, toti scriitori. sa presupunem ca ajungem acolo. ce se va intampla, te intreb?
stop joc! nu citesc mai departe, ca sa raman "virgina" in imaginarul meu!
mai, ce zici tu e super! de fapt, chestia deja se intampla, nu vezi: asta facem cu totii: cu laptopul (ca stiloul a ruginit in ghiozdanelul de clasa 1) pe genunchi si pe internet scriem ca disperatii, ne confesam, ne comunicam, epatam si ne recream! extraordinar! si apocaliptic, aproape: am ajuns o populatie de grafomani, brrrr si incurabili pe deasupra! ptiu, si ne mai si place chestia asta!
sa stii ca am vorbit mai sus mai in gluma, mai in serios: poti obiecta ca pe internet NU scriem la fel cum am scrie literatura... eu cred ca nu e departe nevoia asta de fabulatie (si de "glorie", fie ea si anonima, ca tot vorbiram zilele trecute de asta) cu care chatuim sau ne "producem" pe forumuri - de literatura propriu-zisa... ti-am ridicat o minge, as dezvolta mai mult, dar te las pe tine sa dai "gol"
acum sa vad ce zici tu:
quote:
la mine scenariul suna in felul urmator: sunt 6 milarde de scriitori cu nevoia imperioasa de a interpreta fiecare nanosecunda a realitatii in stil propriu si personal, da? probabil ca toti vor mai citi din cand in cand, dar, sunt convinsa, cu reflexul conditionat de a cauta inspiratie in variantele altora.
de fapt, ce intelegi tu prin scriitori? trebuie sa scriem NEAPARAT ca sa interpretam realitatea?! nu asta face orice om, chiar si ultimul analfabet? astept clarificari!
quote:
pe de alta parte, influenta culturii va ajunge la perfomanta fantastica in care fiecare traitor al planetei va fi emitator de mesaj cu el insusi receptor: eu driblez, eu dau cu capul, dar in poarta nu e nimeni, deci iata cum marchez io autogoluri :)) scrisul il face pe om mai bun, ii permite o auto-analiza continua, il constientizeaza in ipostazele sale de fiinta cugetatoare si sociala...dar daca dispare obiectul constiintei(relatia cu lumea inconjuratoare si locul omului in context)? dar daca dispar oamenii din jur ca fiinte umane de sine statatoare, pentru ca s-au transformat in muzele altor scriitori? Cuvantul ESTE cunoastere, dar ce ne va mai ramane de cunoscut, totusi? bolnavicioasa concentrare in sine, cred...
nota: rationamentul meu este valabil pentru romancieri, da? deci nu vorbesc despre studii de specialitate si alte minuni, strict informationale.
oki, acum am inteles unde bati... e o singuratate cosmica... parc-am fi in povestile sf ale d-lui bufnila... mai, sa stii ca-mi place tare cum pui problema... eu ma intreb altfel: singuratatea asta, n-a fost dintotdeauna? sa luam cazul eminescu: el era citit, de ex, dar nu era INTELES, asa ca feed-back-ul oricum lipsea... nu era acelasi lucru? poate e un mit postmodern la mijloc... in romantism era acela al scriitorului neinteles... acum, al vorbirii in camera goala, cu ecoul...
(sensibili artistii astia! sufera de mania persecutiei, mama-doamne!)
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=8697&cid=5405
gandacelu spune:
quote:
iti raspund pe bucatele, sa nu ingreunez lectura mesajelor.quote:
Originally posted by gandacelu
in "scop"? stie cineva cu adevarat daca exista "arta asta pura", "pentru arta" in care crezi tu si care e, pana la urma, un mit romantic... de unde stii tu ca marii scriitori ai lumii nu scriu (si) pentru glorie...
da, in scop. nimic mai mult decat in scop. eu nu cred in desacralizarea artei. nu cred in coborarea cuvantului in popor altfel decat ca mesager, nu ca unealta de lucru. cred sincer ca majoritatea ar trebui sa se limiteze la lectura. nu stiu si nici nu cred ca voi afla pe cai rationale de ce scriu cei care nu stiu sa scrie ca initiatii? care nu au primit harul, pur si simplu. democratia ne invita pe toti la masa asta, sunt profesori pe toate cararile cu "you can do it, it's easy, follow the rules", coborand scrisul (ca literatura autentica) din olimp in cabinetul terapeutic. da, toata lumea are dreptul sa scrie, dar ma indoiesc ca toata lumea ar trebui sa publice altfel decat pentru uzul intern al grupurilor de suport pe probleme specifice.
nu ma bag sa ma gatui cu tine pe subiectul asta, pentru ca-mi placi prea mult, si apoi, e asa frumos sa crezi ca mai sunt lucruri "pure" pe lume, ca n-o sa-ncerc sa te trezesc tocmai eu, alta visatoare patentata!!!
quote:
am si eu o obsesie cu Baudrillard si teoria simulacrului si o extind acum la scrisul ca terapie. dorinta de a transmite altora prin literatura descrieri comune ale umorilor si frustrarilor si complexelor personale este boala cronica. arata o mare slabiciune morala in primul rand. cand ai probleme (in cazul de fata "nevoia de a scrie" mediocru), ai dreptul legitim sa stai si in cap daca asta iti face bine, dar nu sa inunzi o piata si asa supra-saturata cu inca o lacramatie made in Babilon. spune-mi, Gandacelule, tu pe cine ai da multimii pentru rastignire dintre scriitorii initiati si masa-care-scrie-fara-constiinta-valorii-operei-proprii? stiu, nu imi raspunde, intotdeauna va supravietui Barabas, sta scris...
pana mea! baudrillard... am uitat teoria lui ca nu l-am mai rasfoit de ani buni, plus factorul eroziune cerebrala, asa ca scuze daca sunt pe langa, dar tot ma bag
asa mai conchitico draga, ei scriu, dar vorba lui larry flint (hustler), cine-i obliga pe cetitori sa-i ceteasca ??!!
(ce ma amuza e ca sunt exact de aceeasi parere cu tine, dar mi-e imposibil sa nu discut in contradictoriu, asa ca...)
asta cu scrisul fara constiinta valorii... sa stii ca astia, dimpotriva, se cred cei mai valorosi! hahaha noi doua am avut bunul simt sa ne retragem si acum ne permitem sa dam cu rosii, dar si noi, cand voiam sa dam ceva mai bun si nu puteam dar totusi tineam mortis ca ne "ardea" (ce frumos ma exprim!), noi cum eram? (sau eu, ma rog!)
eu as... nu rastigni, eu as iesi cu mitraliera de-a dreptul... a big one! dar bine ca n-am cum s-o fac... moarte impotentei spirituale! huoooooooooo!!!!
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=8697&cid=5405
gandacelu spune:
quote:
asa, si te-as mai provoca si cu un alt aspect al problemei: scrisul (si publicarea lui) ca entertainment, circ, ametirea consumatorului, manipulare, etc.
la ce te referi? ca asta si e scrisul, in particular, arta in general! entertainment! (la nivele diferite, desigur!)
te referi cumva la literatura comerciala?
sincer, astept sa detaliezi!
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Originally posted by descintec
zorba sau kazantakis..eu aleg sa fiu zorba, clar
D.
Deoki, Zorba ar fi dat foc cartilor proaste in piata publica, tu ce crezi? nu ma refer la cartile cu un continut ideologic anume, ci la acelea care sunt pur si simplu proaste.
stai ca-i dau io un telefon si-l intreb!
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Rayuela
Io ma apuc sa scriu de fiecare data cind citesc o carte cu adevarat PROASTA...ma gindesc:mai bine ca asta pot pina si eu sa scriu!!
iaca cum a raspuns rayuela conchitei la intrebarea: de ce sunt bune cartile proaste?!!
misto!!!
conchita spune:
Gandacelu, sarumana pentru raspunsurile elaborate, o sa iti raspund pe puncte, ca la neuronu meu e mai simplu sa ma concentrez asa :))
1. despre calitate si subiectivitate. iti dai seama ca n-o sa descoperim noi amerika acuma cu parerile noastre si n-o sa se schimbe nimic nici macar daca ajungem la vreun consens in problema asta. totusi, schimbul de idei si informatii n-a facut rau nimanui :) eu merg pe mana lui Croce in problema asta, el care credea ca arta este o "forma teoretica primitiva" anterioara cunoasterii notionale si ca tocmai componenta asta "materialista", la care se refereau Descantec si Parpalak ca trimitere, ar purta vina transformarii ARTEI in simpla anexa sociala. cu alte cuvinte, de fiecare data cand vom incerca sa atribuim o utilitate sociala Artei, vom diminua caracterul sau "ideal" si vom avea doar o alta unealta practica de aplicare a celorlalte stiinte sociale, nu o forma pura de cunoastere. normal ca e idealism. dar subscriu la punctul asta de vedere, cred ca din frica. cantitatea actuala de literatura este uluitoare, cine ii poate face fata? am trecut de anii in care existau "clasicii" general recunoscuti pentru ca, oricat ar fi fost placerea lecturii de subiectiva, opera clasicilor astora a continut niste Valori in Sine, estetice si de continut. acum ce se intampla? milioane de carti pe care nici macar nu le mai poti tria, ca nu are cine sa le citeasca pe toate ca sa indrazneasca vreo ierarhie. orice carte contine pe coperta "best seller" - stampila unui ziar, a unui magazin, a unei asociatii de scriitori, toate pompoase si convingatoare. criteriile estetice sunt in aer pur si simplu, caci in era hedonismului extrem, e frumos ce-mi place mie, nu? si util, atata vreme cat citesc o carte, nu conteaza ce carte, in loc sa ma atarn prin vreun bar intr-un anturaj de gangsteri si sa pipez droguri sau sa sparg vreo banca. :P Cartea de Consum a luat locul Religiei ca opium al popoarelor. ne-au linistit total cu volumele astea in serie care te atrofiaza ca fiinta umana ACTIVA si voluntara, nu? superficialitatea la rang de putere! literatura de Wal*Mart, accesibilitatea ca norma, literatura calduta si anestezianta, confortul in lectura cu alte cuvinte. literatura costumerizata, ca sa zic asa, in functie de tipologia consumatorului. se scrie pentru bani in mare masura, draga gandacelule, iar prolificitatea asta imi face rau si ma indreptateste pe de o parte sa refuz sa mai scriu, pe de alta, ca cititor, sa denunt conspiratia :)))
si-mi mai permit o constatare: cei care ii vor da 5 lui Gibson pentru Passion, ii vor da mereu 10 lui Bufnila.
inca una si inchei mesajul asta: lumea a devenit atata de atrofiata in spiritul critic incat, desi cantitatea ar trebui sa ne indreptateasca la o ascutire a simtului de cititor si la o exigenta extrema, s-a intamplat dimpotriva: ne-am pastrat complexele de inferioritate si suferim de lipsa reactiilor lucide in calitate de cititori, desi cantitatea asta uriasa de rebuturi n-ar fi trebuit sa ne moleseasca in halul asta. inca avem fiori pe sira spinarii cand intalnim pe cineva care se recomanda "scriitor", nu conteaza ca de fapt scrie etichetele de conserve sau reclamele publicitare... lume trista, vine apocalipsa! si toti am primit viza de intrare, dupa cum se vede, automat. cred ca dormeam in momentul respectiv :))
conchita spune:
2.grafomania. well, de asta nici eu nu scap, dupa cum se vede :)) totusi, am trecut de faza in care orice se intampla in jur sau cu mine trebuie sa devina imediat o fraza memorabila, o naratiune, o idee, un personaj intr-o scurta povestire. de ce scriem? nu prea inteleg inca de ce scriu toti occidentalii, mai studiez fenomenul, dar pe romani ii inteleg si ii sustin. dupa 45 de ani de underground, comunicarea a devenit egala in semnificatie actiunii. e de bine ca scriem, cred sincer. o sa vina si vremea trierii, asta e credinta mea nedezmintita in creativitatea poporului roman. dovada sta perioada interbelica, scriitorii aceia au fost ori de talie mondiala si s-au consacrat, ori n-au fost deloc. sincer, n-as putea da exemple de mediocrii publicati in perioada aia, dar nu sunt mafalda sa le stiu pe toate, astept informatia de la cei care cunosc mai multe in domeniu. ce se intampla acum, acasa? exista edituri particulare cu duimul care publica autori ce-si platesc singuri tiparirea si, cateodata, distributia...carti proaste, infiorator de proaste, as putea sa dau niste exemple ca am carat cu mine un maldar, din pacate. dar nu e cazul, ca aici vorbim de principiu. sa le zicem "plachete". am si eu una, publicarea nu mi-am platit-o eu insa, dar am dat foc primului exemplar primit de la editura, din jena organica. acum m-am mai linistit, chiar am ajuns la un soi de mandrie cretina de autor, in sensul ca este fapta mea, mi-o asum, n-am spart geamuri in ultima instanta, am scris o carte totusi :)) dar plachetele astea de care iti vorbesc urmeaza tipicul evolutiei in pictura a crainicei Andreea Esca: este de bon ton sa arati lumii ce hobby-uri ai, nu? e la moda sa fii artist in timpul liber, sa scrii eventual. asta arata profunzimea gandirii si un soi de constiinta de sine superioara mai ales atunci cand alegi sa publici. nu esti fitecine si o arati la scena deschisa. ai si o latura creatoare, nu ramai doar parlamentarul care suge sangele poporului, doar ziaristul manipulator, doar taranistul stupid, ca sa dau doar cateva exemple mascate :))
romanii mai scriu cu circumstanta atenuanta ca inca nu li se da voie sa traiasca normal. au inca gena visarii super-dezvoltata in lipsa unei realitati convingatoare ca motivatie. romanii supravietuiesc inca in agora, dar pe branci, singurul loc unde pot zbura ramane scrisul. ei au voie sa scrie chiar si foarte prost, nu numai prost. inca. daca am nega dreptul asta, ar fi ca si cum am rechizitiona toate tacamurile si vesela dintr-o gospodarie pe motiv ca frigiderul oricum e gol...
conchita spune:
3. Eminescu si gata pentru seara asta ca maine ma duc la plaja, tre sa dorm :)) Eminescu nu are nevoie de feed back oriunde s-ar afla el pe planeta si in timp. am mai spus de constiinta propriei valori. scriitorul care vrea sa publice ar trebui sa fie primul cenzor nemilos. spre deosebire de scriitorii in serie de-acum -care aplica un model dovedit de succes- , Eminescu de-atunci a tranformat intr-atat influentele autorilor germani de geniu si ai filosofiein germane incat literatura lasata, ma refer la poezie, este cu totul noua. de aceea aminteam de Baudrillard! Eminescu nu este o copie a romantismului german, de pilda. in plus, el este un Zorba care scrie. punct.
antoioana spune:
quote:
Initial creeata de conchita
deci, de ce scrieti? pentru cine, cum (tabieturi), cand ati inceput, cine va influenteaza, cine v-a indrumat pasii ezitanti, ce va ganditi sa faceti cu productiile proprii, cine credeti ca le va citi, mai aveti timp si de cartile altora, unde scrieti(locatie in casa si pe planeta), cand (ora exacta), cum impacati rolul de mama, fiica, prietena, iubita, sora, frate, tata etc cu postura de scriitor, cum va evaluati opera?
plus intrebarile la care ati vrea sa raspundeti intr-un ipotetic interviu.
ultima intrebare, tan-taaa-naaam: v-ati gandit vreodata sa va opriti din scris? (cu explicatii detaliate).
va multumesc.
Conchita, eu nu scriu. Daca-mi dai verde, iti pot spune de ce nu scriu si daca mai am timp pt. cartile altora :).
Numai bine.
anto
Andrada spune:
Trebuie sa recunosc ca eu tot nu inteleg unde bati....sorry conchita.
Si tu ai "comis" literatura de dragul scrisului, si tu ai pictat de dragul banilor sau ca hobby. Exista literatura buna cum exista literatura prosta, ca sa-l parafrazez pe shakespeare, literatura e oglinda vremilor. De ce dintr-odata predica despre puritatea artei "prin ea insasi"? De ce dintr-odata lumea trebuie sa taca 30 de minute si cu ce ne supara ca scriitorii reactionind la o asa masura dictatoriala nu s-ar putea opri din scris/gindit?
Va trebui ceva mai consistent in explicatiile tale ca sa ma convingi ca nu e simplu chibitzareala pe marginea celor care scriu deja, sau frustrarea celui care isi interzice placerea....
Zau asa,
A
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele