dictionarul aspirantelor
PRINCIPALELE CAUZE ALE STERILITATII:
Factorii care influenteaza fertilitatea unui cuplu sint multipli si se repartizeaza in mod egal atit la femeie, cit si la barbat. Astfel, se estimeaza ca un sfert din cazurile de sterilitate ale cuplurilor sint de origine masculina si feminina. De asemenea, nu de putine ori mai multe cauze se asociaza sau se completeaza pentru a participa la problema infertilitatii.
Cauzele sterilitatii feminine
1. Sterilitatea endocrina este provocata de perturbarile de ovulatie:
- anovulatiile (absenta ovulatiei) cu absenta menstruatiei se produc in urmatoarele afectiuni: menopauza precoce, anomalii genetice precum sindromul Turner, anorexie sau alti factori psihogeni ce induc stoparea secretiilor hormonale de reproducere ale hipofizei, tumorile hipofizare, hipersecretiile de prolactina etc.
- anovulatiile cu prezenta menstruatiei sint cauzate de sindromul foliculului nedezlipit (un folicul ajunge la maturitate la suprafata ovarului, dar nu se desprinde in momentul ovulatiei)
- ovulatiile imperfecte survin datorita: insuficientei productiei de progesteron la finalul ciclului, anomaliilor glandei tiroide, ovarelor micropolichistice (formarea inaintea ovulatiei a mai multor foliculi, fara sa existe maturizarea si ovulatia vreunuia dintre acesti foliculi), endometriozei.
2. Sterilitatea tubara este provocata de anomalia trompelor uterine:- sechele postinflamatorii ale unor infectii genitale si ale salpingitei (inflamatia uneia sau ambelor trompe uterine) insotite de afectarea peretilor trompelor sau astuparea lor;
- anomalii congenitale ale trompelor;
- aderente in jurul trompelor ca urmare a unei peritonite sau a unei interventii chirurgicale abdominale sau a unei endometrioze.
3. Sterilitate provocata de anomalii ale ..... cervicale:
- absenta mucozitatii cervicale sau anomalii congenitale;
- anomalii ale stimularii hormonale;
- aciditatea mucozitatii in caz de inflamare sau de infectie, ceea ce face sa devina ostila spermatozoizilor;
- prezenta de anticorpi antispermatozoizi in mucozitate.
4. Sterilitate provocata de anomalii uterine:
- malformatii uterine
- anomalii congenitale (uter blocat)
- prezenta unui fibrom sau a polipilor in cavitatea uterina;
- aderente sechelice ca urmare a unei infectii uterine sau a unui chiuretaj traumatic;
- leziuni inflamatorii cronice ale mucoasei uterine.
Cauzele sterilitatii masculine
Acestea provin din insuficienta producerii de spermatozoizi sau din producerea spermatozoizilor de slaba calitate. O insuficienta din cauza functionarii deficitare a testiculelor se poate determina cind exista o patologie a hipotalamusului sau a hipofizei. Aceste doua glande cerebrale produc hormoni care controleaza functionarea testiculelor. Exista cazuri de insuficienta a secretiei acestor hormoni responsabili de sterilitatea masculina. Este cazul anumitor anomalii congenitale (hipogonadism sau impuberism total) sau al unor tumori ale hipofizei.
Sterilitatea masculina poate fi cauzata de insuficienta producerii de spermatozoizi de catre testicule in unele maladii precum anomaliile cromozomiale. Sterilitatea poate surveni si ca efect secundar in urma unor sechele ale infectiilor testiculare, traumatisme, iradiatii sau chimioterapie, interventii chirurgicale pentru hernii inghinale, anomalii la nastere privind coborirea testiculelor.
In sfirsit, pot fi anomalii de transport al spermatozoizilor. In caz de obstructie a canalelor respective, transportul spermatozoizilor nu mai este posibil. Aceasta obstructie poate fi de origine congenitala sau dobindita din cauza unor tumori testiculare, mucoviscidoze, sechele inflamatorii, sechele chirurgicale.
TRATAMENTE PENTRU STERILITATE SI INDICATIILE LOR
Actualmente, numeroase solutii sint posibile pentru a raspunde dorintei unui cuplu de a avea copii. Progresele inregistrate in domeniul procrearii medicale asistate si al chirurgiei ofera astfel numeroase posibilitati, cu conditia respectarii tuturor indicatiilor.
1. Solutii pentru sterilitatea feminina
Atunci cind trompele uterine sint absente (extirparea trompelor din cauza unei sarcini extrauterine sau a leziunilor infectioase), fecundarea in vitro (FIV) este singura solutie posibila. Ea consta in reunirea in vitro dintre spermatozoizii si ovocitele unui cuplu in scopul obtinerii unui embrion care va fi repus direct in cavitatea uterina a femeii.
Daca trompele sint obturate, doua solutii sint posibile: chirurgia pentru refacerea permeabilitatii trompelor, daca leziunile sint reparabile, si FIV in celelalte cazuri. Cind chirurgia permite repararea trompelor este deseori recomandabil ca femeia sa astepte intre 6 si 12 luni dupa interventie, iar daca nici o sarcina nu a intervenit i se propune FIV.
Daca trompele sint normale, dar exista tulburari ale ovulatiei, in primul rind se efectueaza o stimulare medicala a ovulatiei. In cazul unui esec, o inseminare intrauterina cu sperma partenerului (sperma este depusa direct in cavitatea uterina) sau FIV pot fi propuse pacientei.
Daca sterilitatea este legata de o problema a mucozitatii cervicale, medicul poate propune o inseminare artificiala intrauterina cu sperma partenerului, iar apoi este posibila si FIV.
In cazul unei anomalii uterine, fibrom sau polipi intrauterini, este indicata chirurgia (histeroscopie operatorie, colioscopie, laparotomie). De asemenea, unele malformatii uterine pot beneficia de o interventie chirurgicala. FIV este uneori indicata ca o completare a interventiei chirurgicale.
Atunci cind sterilitatea are origini inexplicabile, toate solutiile de procreare medicala asistata trebuie luate in calcul.
2. Solutii pentru sterilitatea masculina
In cazul in care calitatea sau cantitatea spermatozoizilor este insuficienta, inseminarile intracervicale sau intrauterine cu sperma partenerului dau rezultate variabile. Recent, o tehnica speciala a FIV prezinta rezultate bune. Este vorba despre o tehnica numita injectare intracitoplasmatica de sperma si care consta in fecundarea directa in vitro a unui ovocit, introducindu-se in acesta un singur spermatozoid pregatit anterior.
3. Alte solutii
Donarea de sperma – inseminarile artificiale cu sperma unui donator sint luate in considerare in caz de sterilitate masculina definitiva. In tara noastra exista citeva banci de sperma (Bucuresti, Timisoara), care utilizeaza sperma congelata. Donatorul este anonim si poate fi ales in functie de asemanarile genetice ale barbatului steril (grupa sanguina si fenotipuri). Posibilele riscuri genetice sint analizate si eliminate.
Donarea de ovocite – este indicata cind femeia nu poate produce ea insasi ovocite sau in caz de esecuri repetate ale FIV. Astfel, noua fecundare artificiala este realizata utilizindu-se ovocitele unei donatoare anonime si sperma partenerului. Donatoarele sint selectionate in functie de caracteristicile lor genetice si de grupa sanguina. In practica, aceasta metoda intimpina unele dificultati: ovocitele nu pot fi congelate, astfel ca preluarea ovocitelor de la donatoare se face obligatoriu prin stimulare ovariana si printr-o punctie a foliculilor, proceduri executate deseori sub anestezie generala. De aceea, donatoarele sint rare.
Donarea embrionilor congelati – este posibila, dar rara, deoarece cazurile de sterilitate masculina definitiva asociata cu sterilitatea feminina prin insuficienta ovariana totala sint exceptionale.
Adoptia – este posibila pentru persoanele casatorite sau celibatare. Cuplurile se pot adresa autoritatilor care se ocupa de adoptii si isi pot depune candidatura in urma careia trebuie sa se supuna unei anchete medicale si sociale.
Cuplurile pot avea copii datorita chirurgiei
Problemele de sterilitate pot fi rezolvate si prin metode chirurgicale, fie ca se utilizeaza numai pentru efectuarea unui bilant destinat aflarii cauzei, fie pentru tratarea efectiva a cauzei sterilitatii.
Histeroscopia pentru diagnostic se realizeaza fara anestezie si consta in introducerea in cavitatea uterina a unei camere video pentru vizualizarea trompelor, a mucoasei uterine si a unor eventuale deformari. Daca este descoperita o anomalie pe parcursul acestui examen, ea nu va fi tratata in acelasi timp, ci va fi programata pentru o histeroscopie operatorie sub anestezie generala. Si aceasta consta in introducerea unei mici camere video in cavitatea uterina. De asemenea, aceasta tehnica permite introducerea instrumentelor extrem de mici pentru tratarea anomaliilor regasite (chisturi, polipi, fibrom etc.). Complicatiile posibile in urma operatiei se refera la perforare uterina, hemoragie sau infectii postoperatorii, dar acestea sint destul de rare.
Chirurgia clasica
Se efectueaza atunci cind celelalte metode microscopice nu sint realizabile sau ca metoda secundara in urma esecului altei proceduri. Microchirurgia trompelor uterine, extirparea numeroaselor si voluminoaselor fibroame sint efectuate prin laparotomie (deschiderea cavitatii abdominale printr-o incizie de tipul celei pentru cezariana). Anumite malformatii uterine nu pot fi tratate prin chirurgia clasica.
Endometrioza si efectele sale asupra sterilitatii
Endometrioza este o afectiune ce atinge in grade diferite numeroase femei. Rolul sau in sterilitatea femeilor este sigur, dar mecanismele sint complexe si nu sint inca explicate clar. Endometrioza este definita prin prezenta unui tesut in exteriorul cavitatii uterine. Aceste formatiuni de tesut se pot implanta pe orice loc din cavitatea abdominala, localizarile fiind multiple. Durerea ciclica in functie de menstruatie este manifestarea tipica endometriozei. Sau durerea aparuta la contact sexual. Sterilitatea este citeodata o sursa de descoperire a endometriozei fara ca oricare alt simptom sa fie asociat. Formele severe de endometrioza sint caracterizate prin leziuni intinse cu prezenta unor aderente importante intre peritoneu, uter si ovare. Aceste leziuni pot ajunge chiar pina la blocarea completa a bazinului.
Mai mult de o femeie din trei atinse de endometrioza prezinta probleme de fertilitate. In formele severe, aderentele din jurul uterului si ovarelor perturba ovulatia si captarea ovocitelor in trompele uterine. Frecvent, alti factori ai sterilitatii se adauga problemei endometriozei, iar asocierea tuturor conduce la tulburari de fertilitate.
Tratamentul chirurgical pentru vindecarea endometriozei
Metoda chirurgicala aduce cele mai eficiente solutii pentru problemele de sterilitate. In formele minore si moderate este posibila distrugerea leziunilor superficiale de endometrioza prin utilizarea unui aparat electrocoagulator sau a laserului. In formele severe distrugerea completa este dificila. Chirurgul face tot posibilul sa elimine maximul de leziuni, avind ca prim obiectiv eliberarea trompelor si ovarelor. Asocierea unui tratament medicamentos este necesara. Eficacitatea tratamentului chirurgical este variabila in functie de gradul de afectare, dar rezultatele pot fi rapid pozitive.
Tratamentul medicamentos – ineficient pentru sterilitate
Medicatia pentru tratarea endometriozei cuprinde diverse produse: progestative, Danazol, Enantone, Decapeptyl. Aceste tratamente nu s-au dovedit eficiente in cazurile de sterilitate. Toate tehnicile procrearii medicale asistate pot fi propuse cuplului (FIV...). Nu trebuie omis faptul ca este important de tratat celelalte cauze ale sterilitatii, care pot fi asociate.
Examenele complementare in sterilitate
Realizarea unor examene complementare in caz de sterilitate nu este intotdeauna usoara pentru un cuplu, deoarece uneori pot fi percepute ca o intruziune in viata conjugala, iar scopul investigatiilor nu este mereu privit pozitiv. Este important pentru ambii parteneri sa inteleaga de ce aceste examene sint utile si cum se realizeaza cel mai bine, astfel incit sa nu mai fie nevoie sa le repete.
Examenele sint de urmatoarele tipuri: curba de temperatura (masurarea temperaturii in fiecare dimineata timp de doua cicluri menstruale, valorile inscriindu-se intr-un grafic dat de medic); spermograma (se efectueaza in laborator de catre biologi imediat dupa prelevarea de la pacient, care trebuie sa respecte o perioada de 5 zile de abstinenta); testul Huhner (examinarea secretiilor uterine cu doua zile inainte de ovulatie si dupa 4-12 ore de la raportul sexual); examene radiologice (se realizeaza clisee radiologice dupa ce medicul a introdus prin colul uterin o substanta de contrast pentru opacizarea cavitatii uterine si a trompelor uterine).
Interpretarea rezultatelor unuia dintre examenele enumerate poate fi ingreunata din cauza cuplului sau pentru ca momentul nu a fost potrivit, de aceea este nevoie de repetarea testelor pentru un diagnostic exact. De exemplu, calitatea spermei aceluiasi individ variaza pe parcursul timpului, astfel ca este nevoie de alt examen dupa trei luni. In consecinta, o singura spermograma anormala nu este suficienta pentru a afirma o patologie masculina.
MEDICI SPECIALISTI IN PROBLEME DE STERILITATE
MEDIC (specializare), ORAS, CLINICA, CINE A POSTAT DESPRE DR.
- Dr. Elena Vladescu(fertilitate), Timisoara, Cl. Universitara Bega, postat de Lali
- Prof. Dr. Virgiliu ANCAR, Bucuresti, Sp.Sf.Pantelimon si Cl.MEDSANA, postat de Ilenya
- Dr. Niculescu, Bucuresti, Sp.Giulesti, Cab. privat, postat de Ilenya
- Dr. Micu Romeo, Cluj Napoca, Cl.Ginecologie I, postat de Asi
- Dr. Denisa Protopopescu, Bucuresti, Sp.Universitar, Cl.Medsana, Centrul Medical International (Str. Brezoianu 51), Bucuresti, postat de Anemona, Anca (gogosar)
- Dr. Laura Dracea, Bucuresti, Sp. Clinic "Prof.Dr.Sarbu" (maternitatea Giulesti) - Cabinetul de Reproducere Asistata, postat de oanaDO
- Acad. prof. dr.IOAN Munteanu, Timisoara, Cl.Universitara Bega, Cabinetul privat str. Popa Sapca nr. 16, postat de Ilie
- Dr Vladareanu, Bucuresti, Spitalul Elias, postat de AncaWish
- Dr Anca Moisa, Bucuresti,Spitalul Giulesti, Centrul de Reproducere Umana Asistata, postat de Marina
- Dr Cezara Bucur, Bucuresti, Spitalul Giulesti, Centrul de Reproducere Umana Asistata si Centrul Medical Unirea, postat de Rozi
- D-na doctor Rodica Moraru, Bucuresti, Spitalul Caritas, Policlinica Vitan, Bucuresti, postat de Anca(gogosar)
- dr. MIHAELA GRIGORE, IASI, Maternitatea Cuza Voda sau cab. particular MEDIS
- Prof. dr. Florin Stamatian(Infertilitate)- Cluj - Clinica de Ginecologie, postat de brekka73
- Dna Doctor Draghici Gratiela (0722493391) - Spitalul Municipal, Bucuresti, postat de Laura Radulescu
- dr Ranneti (endocrinolog) - spitalul MILITAR (il gasesti si la Medicover), Bucuresti, postat de anemona
- Prof. Dr. Dragos Dragomir - Clinica Ginecologie II, IASI, postat de Arian
- dr. Elena MIHALCEANU si Dr. Catalin MIHAILA - IASI, postat de catam76
- Dr. Sinescu (urolog) - postat de oanaDo
Raspunsuri
Tia spune:
as vrea sa fac din acest subiect unul strict informativ, un subiect care sa contina articole interesante si utile oricarei aspirante, precum si link-uri gasite de voi pe Internet. Pentru a nu aglomera foarte tare subiectul si pentru a putea fi usor urmarit, va invit sa adaugati aici link-urile voastre impreuna cu o scurta descriere a subiectului:
voi incepe cu link-urile postate de try
DESPRE FIV
http://www.kreinerivf.com/index.cfm?fuseaction=stats
http://www.sjfert.com/assisted_reproductive_statistics.htm
http://www.drberger.org/tubalreversal_vs_ivf.htm (aici e prin comparatie cu metoda relegarii trompelor)
http://www.ivfconnections.com/links.htm
http://www.floridafertility.com/Articles/Files/22_IVFStats2002.pdf
http://www.miami-ivf.com/statistics.html
http://www.dreamababy.com/stats-ivf.htm
Multumesc si va astept...
Tia spune:
HORMONI
http://www.fertilityplus.org/faq/hormonelevels.html
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=22465
FIV
http://www.advancedfertility.com/ivfstim.htm
http://www.ivf.com/
HISTEROSCOPIE
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=22300
VALORI TEST BETA hCG
http://www.inciid.org/betas.html (postat de anemona)
CREMA CU PROGESTERON
http://www.farma.ro/action/medicamente/detail?id=840 (postat de annaa)
ENDOMETRIOZA
http://www.endometriosis.org/ (postat de Oana_B)
http://www.endo-resolved.com/diet.html (postat de gabitu)
PREDICTOR OVULATIE
http://www.babyhopes.com/ovulation-predictor-kit.html#buy (postat de shobo)
PARAZITOZE
http://www.cmr.ro/pdf/ghid1/parazitoze.pdf (postat de tumpi)
TOXOPLASMOZA
http://www.ispt.ro/infectioase/toxoplasmoza.htm (postat de tumpi)
REFACEREA TROMPELOR UTERINE
http://www.tubal-reversal.net/tubal_anastomosis_implantation.htm (postat de try)
http://www.repromedltd.com/mstr.htm (postat de coral)
http://www.danmartinmd.com/anastomosis.htm (postat de coral)
ANTOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI GENITAL FEMEL
http://www.telelearning.ro/z/
SINDROMUL ANTIFOSFOLIPIDIC
http://www.eva.ro/sanatate/articol324.html
http://www.cdt-babes.ro/servicii/imunologie.htm (unde se pot face teste)
http://www.specialtylabs.com/books/display.asp?id=812
http://www.emcb.ro/article.php?story=20040330143843154&mode=print
http://www.stetoscop.ro/arhiva/2004/26/impact.php
anticorpi mitocondriali
http://www.unibuc.ro/eBooks/biologie/mihaiescu/8d.htm
http://www.vbabes.ro/romana/serv_spec/centru_diag_ro.html
microglobulina
http://www.cdt-babes.ro/servicii/marker.htm (teste)
tratamente naturiste pentru oligospermie
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=14784
Tia spune:
postat de GeorgianaI
Trimis la - 31/05/2004 : 15:36:41
--------------------------------------------------------------------------------
Nu stiu daca va este de folos, dar am gasit aceste articole in plimbarea mea pe ne, care, cred eu, ca sunt destul de interesante. Imi cer scuze, daca sunt chestii care se mai repeta, dar aici am gasit si valorile nnormale pentru spermograma, etc.
Ce inseamna infertilitate?
La aceasta intrebare in timpuri diferite raspundeau diferit.
Pe timpuri, medicii nu se ocupau de examinarea perechii, pina cind «stagiul » lor ca cuplu infertil nu ajungea la 4 ani, apoi acest termen s-a micsorat pina la 3 ani, apoi pina la 2 . In prezent putem vorbi despre un cuplu infertil, atunci cind cuplu nu are copii dupa un an de viata sexuala regulata, neprotejata. In acest caz se pune intrebarea de infertilitate, se recurge la diagnostic, investigatii si tratament.
Statisticile medicale arata ca 10-15% din cupluri , aflate la varsta reproducerii, nu pot avea copii.
S-a mai demonstrat ca la 30% din cuplurile sanatoase, graviditatea survine in primele 3 luni de casnicie, la 60% - pe parcursul a 7 ani de casnicie, la restul 10%- peste 11-12 ani de casatorie. Astfel, termenul de 1 an este suficient pentru a determina fertilitatea acestui cuplu.
Care sunf formele infertilitatii?
Deosebim 2 tipuri de infertilitate: primara si secundara. Initial, infertilitatea a fost considerata o problema a femeii. In realitate, cauza infertilitatii din partea barbatului a fost gasita in nu mai putin de 50% cazuri.
Daca femeia nu a fost gravida niciodata, atunci se vorbeste despre infertilitate primara.
Daca femeia a fost gravida macar o singura data, indiferent cu ce s-a terminat graviditatea : cu nastere, avort, avort spontan sau sarcina extrauterina, este vorba despre infertilitate secundara. Clasificarea data se atribuie nu numai femeilor, dar si barbatilor. In cazul lor, infertilitate primara se considera atunci, cind dupa un an de contact sexual neprotejat nu a survenit sarcina, iar anterior de la acest barbat nu a ramas insarcinata nici una din partenerele lui.
Secundara se considera infertilitatea cind pacientul are copii sau din relatia sa cu partenera actuala (sau altele). Barbatii cu infertilitate secundara au in general, un pronostic mai bun al fertilitatii viitoare.
Infertilitatea poate fi clasificata in felul urmator:
• Feminina
• Masculina
• Combinata (cind sunt cauze din partea femeii si a barbatului).
• Provocata de incompatibilitatea sotilor
• Infertilitate idiopatica (cind ambii parteneri sunt sanatosi, iar graviditatea nu survine).
In cazul infertilitatii feminine deosebim urmatoarele forme :
Tubara, tubo-peritoneala, endocrina si infertilitate legata de endometrioza.
Pentru a intelege mai bine mecanismul infertilitatii, vreau sa va aduc aminte despre organele reproductive a femeii si conceperea (vezi articolele: "Ghid despre sistemul reproductiv" si "Conceptia").
In rezultatul proceselor hormonale ciclice, care au loc lunar, in ovare are loc maturizarea foliculului. Aproximativ la a 14 zi a ciclului menstrual, are loc ruperea acestui folicul , in rezultatul caruia se elimina ovulul (procesul numit ovulatie). Ovulul nimereste in trompele uterine, unde intilnindu-se cu spermatozoidul, are loc fecundarea. Ovulul fecundat nimereste in uter, si in cazul conditiilor favorabile se dezvolta o sarcina.
Din cele expuse mai sus, reese ca pentru dezvoltarea unei sarcini este nevoie de:
• Maturizarea si ruperea folicolului (ovulatia).
• Trecerea fara obstacole a ovulului fecundat prin trompele uterine.
• Pregatirea uterului de a primi ovulul fecundat si asigurarea dezvoltarii lui.
Daca mecanismul ce asigura ovulatia, este defectat, nu are loc ruperea foliculului, ovulul nu nimereste in trompa uterina, si nici in uter, sarcina este imposibila. In cazul dat vorbim despre forma endocrina (sau hormonala) a infertilitatii feminine.
Lipsa sau ocluzia (obturarea) trompelor uterine deasemenea nu permite trecerea ovulului fecundat in uter, si respectiv imposibilitatea dezvoltarii unei sarcini. In cazul dat vorbim despre forma tubara. Obstacolul poate fi nu numai in trompa, dar si intre ovare si trompele uterine, sub forma de aderente. In cazul dat este vorba de forma peritoneala. Deseori procesul aderential atinge trompele uterine, provocind probleme in cazul trecerii ovulului- atunci avem o forma tubo- peritoneala a infertilitatii.
Este clar ca in cazul lipsei trompelor uterine este inposibila sarcina. Defectele anatomice ale uterului, inascute sau dobindite, deasemenea pot fi cauza infertilitatii.
Care sunt cauzele infertilitatii?
In 40% din situatii, infertilitatea fost atribuita femeii, printre cauze numarandu-se avorturile, utilizarea metodelor contraceptive sau varsta inaintata la care s-au casatorit. "In doua treimi din total este vorba despre o infertilitate secundara, adica provocata de complicatii la nasteri anterioare sau la intreruperi de sarcina . In proportie de 32,7%, infertilitatea este rezultatul unor infectii al caror tratament a fost ignorat. Cat ii priveste pe barbati, statistica arata ca infertilitatea este cauzata de : nivelul crescut al toxinelor din mediu, consumul de cafea, tutun si droguri care sunt factorii identificati ai infertilitatii masculine, insa medicii sustin ca in jumatate din cazuri nu se cunosc motivele esentiale.
Astazi deosebim 16 cauze de infertilitate masculina si 22 de cea feminina.
Iata unele din ele;
Pentru barbati:
• Unele patologii cronice, care pot duce la tulburari a fertilitatii (de ex. Diabetul zaharat, tuberculoza, bolile cronice);
• Leziunile testiculare, orhita (inflamatia testiculului), varicocel;
• Operatii la nivelul testicolelor si scrotului;
• Boli cu transmitere sexuala (gonoree, sifilis, s.a.);
• Factori de mediu: caldura (expunerea profesionala- de ex. bucatari, sauna, bai fierbinti);
• Produsii toxici: Plumb, acid boric, ultrasunete;
• Droguri: heroina, metadona;
• Fumatul mai mult de 2 pachete pe zi (ceea ce duce la scaderea numarului si motilitatii spermatozoizilor);
• Unele disfunctii sexuale.
Pentru femei:
• Disfunctii sexuale;
• Hiperprolactinemia;
• Leziuni organice la nivelul sistemului nervos central;
• Amenoreea (lipsa menstruatii);
• Menstruatii neregulate;
• Obstructia tubara (a trompei uterine, ca rezultat a unui proces cronic – de ex. anexita cronica);
• Endometrioza;
• Anomalii congenitale;
• Anovulatia (lipsa ovulatiei) cu cicluri menstruale regulate.
Care este diagnostica si tratamentul infertilitatii?
Pentru a indica un tratament efectiv este necesar sa treceti investigatiile depline, pentru a stabili corect cauzele infetilitatii. Diagnostica infertilitatii se face de catre ginecologi si andrologi.
Examinarea se face pe parcursul a mai multe luni si include: examinari hormonale, renghenologice, ultrasonografice, inspectia organelor bazinului mic cu ajutorul laparoscopiei, examinarea spermei.
Examinarea hormonala include determinarea hormonilor (prolactina, hormoni tiroidieni (TSH, T3,T4), estrogenii (si anume estradiolul plasmatic)).
Din examinarile renghenologice se efectuaeaza- histerosalpingografia. Se introduce substanta de contrast prin colul uterin in uter si trompele uterine, dupa care se determina daca este obstructie si la ce nivel, sau daca este vorba de o anomalie a uterului sau trompelor.Se mai utilizeaza si histerografia.
Laparoscopia da mai multe detalii despre patologia cavitatii peritoneale.
Din investigatiile ultrasonografice se fac (ultrasonografia endovaginala).
Pentru determinarea ovulatiei, se foloseste metoda temperaturii bazale (rectala). Ia se masoare timp de citeva cicluri menstruale, in fiecare dimineata, inainte de a va scula din pat, introduceti termometrul in rect pe 5-7 min. dupa care se formeaza un grafic (pe care il veti arata medicului d-voastra.)
Spermograma cuprinde un set de masuratori descriptive a parametrilor spermatozoizilor si lichidului seminal care ajuta la detreminarea calitatii spermei.
Spermograma normala
Parametri Valori normale
Volum 2 ml sau mai mult
Ph 7,2-7,8
Concentratia spermatozoizilor 20*10 milioane spermatozoizi/ ml sau mai mult
Numarul total de spermatozoizi 40*10 milioane sau mai mult
Mobilitate 50% sau mai mult cu miscari de inaintare
Morfologie 50% sau mai mult cu morfologie normala
Viabilitate 50% sau mai multi vii
Leucocite Mai putin de 1* 10 milioane/ml
Care pot fi devierile spermogramei:
• Oligozoospermia - scaderea numaruli total de spermatozoizi.
• Azoospermia - lipsa totala a spermatozoizilor in ejaculat.
• Teratozoospermia - scaderea formelor normale de spermatozoizi.
• Astenozoospermia – scaderea mobilitatii spermatozoizilor.
• Necrozospermia – lipsa spermatozoizilor mobili.
In cazul cind unii din acesti parametri sunt dereglati, atunci e posibil ca cauza infertilitati sa fie din partea barbatului.
Tratamentul infertilitatii
Tratamentul infertilitatii este de lunga durata si necesita rabdare din partea ambelor parteneri.
Metodele de tratament sunt foarte variate : incepind cu tratamentul medicamentos (in cazul proceselor inflamatorii sau bolilor cu transmitere sexuala cronice), tratamentul hormonal (in cazul infertilitatii endocrine), hidrotubare (dezobturarea trompelor uterine cu ajutorul aerului), laparoscopie operativa si terminind cu cea mai complicata metoda : insamintarea artificiala (sau insamintarea in vitro).
Procedura insamintarii artificiale consta din mai multe etape:
Inductia superovulatiei;
Punctia foliculului si colectarea ovulelor;
Fecundarea ovulului si cultivarea embrionului;
Transferarea embrionului in cavitatea uterrine a viitoarei mame.
In general in zilele de astazi in locul metodelor de lunga durata si putin effective, vin altele bazate pe ultimele realizari stiintifice si tehnice. In astfel de conditii tactica corecta fata de cuplurile infertile va fi mai activa, folosind posibilitatile de ultima ora a hormonoterapiei, metodelor de insamintare artificiala. Succesul tratamentului depinde in primul rind de diagnosticarea corecta a cauzelor infertilitatii si alegerea metodei optimale pentru fiecare cuplu in parte.
Georgiana
GeorgianaI spune:
Mai postez ceva destul de util pentru noi toate.
Leacuri populare pentru tratarea infertilitatii
In cazurile de infertilitate, in medicina populara sint foarte recomandate semintele de patlagina: o lingura de seminte se pune intr-un pahar de apa fierbinte, se fierb la foc mic, apoi se lasa sa se raceasca; se bea cite un sfert de pahar de decoct de trei ori pe zi, inainte de masa.
In medicina populara se considera de asemenea ca pelinul este cea mai buna planta pentru tratarea afectiunilor feminine. Foarte indicata este infuzia de pelin in cazul infertilitatii: o lingura de planta uscata se pune la infuzat patru ore in 300 de mililitri de apa, intr-un vas acoperit; dupa aceea se da in clocot si se strecoara; se bea cite o jumatate de pahar de doua ori pe zi.
Sucul proaspat din germeni de griu se poate consuma atit in cazul infertilitatii feminine, cit si in al celei masculine. Sub forma de tinctura in alcool pentru tratarea infertilitatii se foloseste si rododendronul: o lingurita de frunze taiate marunt se pune in 200 de mililitri de alcool; se lasa la macerat doua saptamini, se ia cite o lingurita de tinctura de trei-patru ori pe zi, cu un sfert de pahar de apa.
Un leac foarte eficient pentru tratarea infertilitatii este infuzia de troscot, bauta in loc de ceai, in cantitati cit mai mari: un pahar de frunze de troscot uscate se pune intr-un litru de apa fierbinte si se lasa la infuzat.
Foarte indicat femeilor cu asemenea probleme le este aloele: se taie citeva frunze de la o planta de 5 ani, care in prealabil nu a fost udata sapte zile, apoi se pastreaza intr-un loc intunecos opt-zece zile. Dupa aceasta perioada, frunzele se taie marunt, se acopera cu miere, grasime de porc sau de gisca si unt topit, punind din fiecare de sase ori mai mult decit frunzele de aloe. Din acest amestec se ia de doua ori pe zi cite o lingura cu un pahar de lapte fierbinte. In acelasi timp cu administrarea acestui preparat cu aloe se poate folosi decoctul din seminte de patlagina.
Foarte recomandata este si urmatoarea reteta: seminte de urzica se oparesc cu vin rosu, apoi se ia inainte de masa cite o lingura; frunzele de urzica uscate se pot pisa si consuma cu ceapa sau cu oua. Pe tot parcursul tratamentului se maninca cite o bucatica de radacina de iarba-rosie (de marimea unui bob de fasole), se bea tinctura de nalba-mare, lamiita, daca tensiunea arteriala nu este crescuta si daca bolnava nu sufera de neurastenie.
www.inoan-press.com/san/b/b000.html
GeorgianaI spune:
In legatura cu subiectul despre infertilitate - diagnostica si tratament, informatiile le-am gasit pe urmatorul site:
www.iubire.md/ro/plan/index.shtml
Pupici la toata lumea!
GeorgianaI spune:
Daca tot m-am pus pe cautat, mai postez ceva.
Boala polichistica ovariana
Publicat la data de 26.09.2002
Tulburari ale ciclului menstrual? Kilograme in plus? Par nedorit pe fata si pe corp. Acnee? Sterilitate? Toate acestea te chinuie si nu ai ajuns inca la medic? Ti s-a diagnosticat sindromul ovarelor polichistice si ai vrea sa intelegi ce se intampla cu corpul tau, cum ai putea scapa de toate simptomele?
Medic Byanca Ion - consultant 121
Iata, pe intelesul tau, ce se ascunde in spatele acestei denumiri savante: boala polichistica ovariana.
In 1933, doi medici au descris pentru prima oara o entitate clinica careia i-au dat numele lor: sindromul Stein-Leventhal sau boala polichistica ovariana. Aceasta se manifesta prin:
menstruatii rare: 4 - 5 cicluri menstruale pe an (spaniomenoree) , cu evolutie spre disparitia definitiva a menstruatiei (amenoree) ,
sterilitate prin lipsa ovulatiei (producerea ovulului de catre ovar)
inconstant, obezitate si hirsutism (aparitia parului in regiuni caracteristice pilozitatii masculine: la nivelul buzei superioare, la nivelul barbiei, al perciunilor, pe piept, pe abdomen).
la examenul clinic ovarele apar mai mari decat in mod normal, dure.
la examenul macroscopic ovarele sunt albe, lucioase, perfect netede, de aceea ele poarta numele de ovare de portelan sau de fildes. In mod normal, dimensiunile ovarelor sunt de 4/3/1 cm, fiind acoperite de o capsula roz-rosiatica si prezinta numeroase neregularitati si cicatrici pe suprafata lor, de la numerosii foliculi ovarieni (foliculul este casuta ovulului) - dezvoltati si maturati cu expulzia ovulului, precedati de cicatrici.
In cazul bolii polichistice ovariene, ovarele sunt acoperite de o capsula groasa, fibroasa, (cam ca aceea pe care o vedem la muschiul de porc sau vita care se continua cu un tendon) pe care foliculul ovarian in cresterea sa nu reuseste sa o rupa. Iti reamintesc ca foliculul este o cavitate cu lichid in care se dezvolta ovulul precum galbenusul in ou si care creste de-a lungul unui ciclu menstrual, astfel incat in ziua a 14-a (pentru un ciclu menstrual de 28 de zile) presiunea din interior o depaseste pe cea de afara si foliculul se rupe, expulzand ovulul. Fenomenul se numeste ovulatie.
La ovarul polichistic presiunea din interiorul foliculului nu poate rupe capsula groasa si ovulul nu poate fi expulzat, apar cicluri anovulatorii si, consecutiv, sterilitate. Denumirea de polichistic ii vine din aceea ca foliculii raman ca niste mici chisturi (ei nu se mai rup) si, in timp, se acumuleaza in ovar.
Pentru a intelege restul de manifestari va trebui sa intelegem cateva lucruri de baza despre hormoni (substante secretate de glandele endocrine ale organismului direct in sange si care au un tesut sau organ tinta caruia ii modifica activitatea). Astfel, foliculul ovarian are rolul de secreta hormonii sexuali feminini, estrogeni in prima parte a ciclului, estrogeni si progesteron in cea de-a doua parte (dupa ovulatie).
In ovarul polichistic activitatea foliculului este dereglata, secretia hormonala este modificata, de aceea se secreta in exces hormoni androgeni (caracteristici barbatului) si hormoni estrogeni si nu se mai secreta progesteron.
Consecintele in plan clinic sunt:
Datorita excesului de androgeni apare pilozitatea anormala - hirsutismul, depunerea tesutului adipos dupa "tiparul" masculin: predominent pe abdomen, ceafa, fata,
Datorita excesului de estrogeni apare cresterea in exces a mucoasei endometrului, care va da hemoragii genitale disfunctionale (in afara menstruatiei sau menstre prelungite), si acumularea de tesut adipos cu obezitate secundara.
Cauza primordiala a bolii este necunoscuta, dar se pare ca este o afectiune transmisa genetic - o mostenim de la mama. Din acest punct de vedere se aseamana cu hipertensiunea arteriala, hiperlipidemie (exces de grasimi in sange), hiperuricemie (exces de acid uric in sange), diabet zaharat insulino-rezistent (o forma de diabet greu tratabila).
Datorita acestor asocieri, rasunetul unei boli de cauza ginecologica depaseste aparatul genital, fiind extrem de important pentru intregul organism.
Cele mai frecvente manifestari clinice sunt:
Infertilitate 75% din cazuri
Hirsutism 56% din cazuri
Amenoree 47% din cazuri
Obezitate 33% din cazuri
Hemoragii disfunctionale 21% din cazuri
Tratamentul urmeaza anumite obiective, in functie de dorinta pacientei. Obiectivele sunt: - inducerea ovulatiei si combaterea sterilitatii - combaterea hirsutismului - reducerea hiperplaziei endometriale ( hiperplazia endometriala este o cauza importanta a cancerului de corp uterin!).
Pentru fiecare din aceste obiective tratamentele sunt diferite, astfel ca pacienta trebuie sa opteze pentru unul din ele (nu pot fi rezolvate toate o data). Tratamentele sunt medicamentoase, iar pentru combaterea sterilitatii se poate face tratament chirurgical cu sectionarea capsulei groase care inveleste ovarul.
In concluzie:
maladia ovarelor polichistice este o afectiune frecvent intalnita, care se manifesta cu infertilitate, hirsutism, amenoree, hemoragii genitale disfunctionale, obezitate;
este o afectiune cel mai probabil transmisa genetic, legata de alte afectiuni generale precum hipertensiunea arteriale, diabetul zaharat, hiperlipidemia; - tratarea ei este posibila si se realizeaza pe obiective.
site: reclama ilegala - conmsidera acesta un avertisment/ content/show_article.php3?article_id=829&page_nr=1 - 78k
GeorgianaI spune:
Pentru ca am vazut ca sunt fete noi care nu prea stiu de HSG:
Exista o metoda nedureroasa numita: Histerosalpingografie, care, pe langa metoda de diagnostic, este si metoda de tratament. Se injecteaza sub presiune prin colul uterin o substanta de contrast ce trece prin trompe si se vede radiologic daca sunt "infundate", aceasta substanta desfundandu-le, in anumite conditii.
www.eva.ro/sanatate/articol193.html
GeorgianaI spune:
Pasi de urmat
pentru realizarea fertilizarii "in vitro"
Prin departamentul de obstrtica-ginecologie, se ocupa, in mod special, de tratamentul sterilitatii, folosind cele mai noi metode de investigatie. In cazurile speciale, in care toate tratamentele clasice au esuat, recurgem la metoda reproducerii umane asistate (fertilizarea "in vitro" - IVF).
Prima consultatie presupune:
A Prezenta obligatorie a cuplului;
B. Discutie despre istoricul sterilitatii :
antecedente heredocolaterale de sterilitate; confirmarea cauzei sterilitatii; tratamente efectuate anterior
C. Verificarea analizelor efectuate de cuplu :
• daca sunt recente si de calitate nu se refac;
• daca sunt vechi sau lipsesc se efectueaza un nou set;
• analize obligatorii ce vor exclude cauzele care pot afecta sarcina, sanatatea mamei sau a fatului :
o Ac anti-rubeola;
o Ac anti-toxoplasmoza
o Ag Hb-s;
o Ag Hb-c;
o HIV;
o VDRL,
o TPHA;
o Dozari hormonale (in cazul ciclurilor neregulate, patologiei ovulatorii sau infertilitatii primare):
#61607; Progesteron seric (ziua 21);
#61607; Estradiol seric;
#61607; FSH,
#61607; LH (ziua 3);
#61607; Prolactina;
#61607; TSH;
#61607; Androgeni.
o Examen glera cervicala;
o Examen secretie vaginala;
o Examen citologic Babes - Papanicolau (pentru a exclude procesele neoplazice de la nivelul colului uterin);
o Examen ecografic vaginal;
o Histero-salpingografie (in special in cazurile de sterilitate secundara);
o Biopsie de endometru (pentru eliminarea unei patologii ovulatorii, a tulburarilor de faza luteala). Se efectueaza cu ajutorul unor catetere foarte fine (Pipelle Cornier), introduse prin colul uterin si care nu necesita dilatatia acestuia (fara anestezie). Prin aspirare se recolteaza material din mucoasa endometriala, ce va fi ulterior analizat anatomo-patologic.
o Spermograma :
#61607; sa fie recenta (nu mai veche de un an);
#61607; pentru eliminarea cauzelor de sterilitate masculina;
#61607; daca spermatozoizii nu prezinta calitatile de numar, de forma, de mobilitate se realizeaza fertilizarea "in vitro", cu introducerea spermatozoidului in ovocit cu ajutorul micromanipulatiei
D. Examenul clinic al pacientei, la care se adauga :
• examen citologic Papanicolau;
• examen secretie vaginala;
• examenul ecografic se efectueaza in ziua a 12-14-a a ciclului, pentru urmarirea caracterelor ovulatiei (grosimea mucoasei, caracteristicile foliculilor ovarieni).
Stabilirea cauzei sterilitatii si a conduitei terapeutice :
• sterilitatea de cauza endocrina :
o hiperprolactinemie (Parlodel, Parilac, Dopergin);
o hipogonadism - hipogonadotrop (stimularea ovulatiei cu Gn-RH);
o hipogonadism - hipogonadotrop (pacienta necesita donare de ovocite);
o oligoastenoteratospermie (fertilizare "in vitro" cu ICSI).
• cazuri de sterilitate ce pot fi tratate chirurgical:
o obstructii distale ale trompelor (laparoscopic);
o procese aderentiale (laparoscopic);
o punctie pe cale vaginala a chisturilor ovariene pur lichidiene;
o interventie pe cale laparoscopica pentru chisturile de orice natura;
www.infertilitate.go.ro/
GeorgianaI spune:
Testul Papanicolau
Testul care iti poate salva viata
Publicat la data de 24.07.2003
Vizita regulata la ginecolog este unul dintre cele mai "nostime" condimente obligatorii ale unei vieti de femeie adulta-matura-echilibrata-responsabila si plina de self-respect (cu sau fara voia domnului Pruteanu).
de Cornelia Maior
Ne place sau nu ne place, macar o data pe an ajungem la "o partida" de picioare-n aer fara orgasm la final. Si-atunci e de la sine inteles ca ne suntem noua insene datoare ca sa obtinem din asta un maximum de profit. Care maximum de profit poarta un nume neaos romanesc - testul si Babes, si Papanicolau. Sau, mai stiintific, examenul cito-vaginal. De ce? Fiindca acest test poate identifica din vreme acele modificari celulare care ulterior pot evolua spre cancer la nivelul colului uterin. Iar "din vreme" echivaleaza cu "cu mult inainte de inevitabil" si cu "in timp util pentru tratament". Sfatul nostru? Citeste si da mai departe!
OK, inca n-am auzit ca vreo femeie sa astepte cu nerabdare controlul ginecologic: nu cred ca exista vreo postura mai stanjenitoare decat intinsa pe spate, goala de la brau in jos si cu picioarele sprijinite in acele infernale suporturi metalice. Singurul lucru pe care ti-l doresti este sa fii lasata in pace sa numeri petele de pe tavan, ca de altceva sigur nu te simti in stare.
Dar e extrem de important pentru tine sa te simti in stare sa intelegi ce se petrece in timpul consultului, mai ales in cele cateva momente cat dureaza recoltarea unui test Babes-Papanicolau. Motivul? Desi, din anii 40, cand a fost introdus in practica medicala, testul Papanicolau a scazut cu 70% numarul deceselor prin cancer de col uterin, el nu este o metoda infailibila. Unele studii au aratat pentru testul standard o rata de pana in 55% de rezultate fals negative, ceea ce inseamna ca ceva ar putea merge prost, fara ca testul sa identifice problema. Un alt numar de teste, chiar daca mic, se intorc la ginecolog cu eticheta "ilizibil" (nesatisfacator pentru evaluare); adica, in traducere libera, va trebui sa treci inca o data prin calvarul suporturilor et co.
Anatomia unui test
Ce poate si ce nu poate descoperi testul Papanicolau.
S-o luam cu inceputul: testul consta in recoltarea, prin stergere cu un tampon, a unei probe de celule din mucoasa colului uterin. Ca sa-ti pastrezi seninatatea - manopera suna muuuult mai dureros decat se simte. Celulele sunt trimise apoi la laborator si verificate pentru a se identifica eventualele modificari semnificative din punct de vedere diagnostic. Testul poate pune in evidenta leziunile inflamatorii nespecifice cauzate de varii forme de vaginita si poate releva unele aspecte semnificative pentru cateva dintre infectiile vaginale banale.
Dar punctul sau forte este reprezentat de identificarea acelor modificari celulare caracteristice, induse de un anume agent patogen - virusul papiloma de tip uman, care produce o infectie cu transmitere sexuala ce afecteaza pana la 85% dintre femei, intr-un moment sau altul din viata. Desi legatura dintre virusul papiloma si cancerul de col uterin a fost bine documentata, prezenta lui nu echivaleaza cu o sentinta la moarte. De fapt, riscurile sunt mai degraba minuscule: exista peste 200 de tulpini de virus papiloma, iar majoritatea sunt absolut inofensive - doar 17 dintre ele sunt considerate a prezenta riscuri semnificative ca precursori ai cancerului cervical.
Cum poti contribui la acuratetea rezultatelor:
Parte dintre rezultatele false sau neconcludente se datoreaza unor "greseli personale" ale fiecareia dintre noi si pot fi evitate daca:
- iti programezi consultul intre ziua a 10-a si a 20-a de la ultimul ciclu menstrual. Cateva picaturi restante de sange si… aleluia vizibilitate.
- nu folosesti nici un fel de medicatie intravaginala, spermicid sau lubrifiant in cele 48 de ore dinaintea examinarii. Substantele respective altereaza aspectul celulelor si pot induce rezultate fals pozitive.
- nu faci dusuri intravaginale 48 de ore inainte de examinare (la urma urmei, nu e bine sa le faci in nici un caz!)
nu faci sex cu penetrare in aceleasi 48 fatidice ore (stii lozinca: pauzele mici si dese...!)
E bine de stiut ca virusul care determina aparitia verucilor genitale este dintre variantele cu riscuri minime. Mai mult, confirmarea unei infectii cu o tulpina cu risc crescut nu inseamna ca persoana respectiva va dezvolta cu certitudine un cancer - in mod surprinzator, in 99% dintre cazuri, oricare dintre tulpinile de virus dispare de la sine din organism intr-un interval de 12-18 luni.
Cancerul cervical este o boala relativ rara (in anul 2000, in Romania s-au inregistrat aproximativ 20 de cazuri la 100.000 de femei sub 65 de ani) si are o evolutie destul de lenta, uneori depasind chiar 10 ani. Totusi, 1 din 9 romance mor anual ca urmare a acestei afectiuni.
Desi majoritatea cazurilor apar la femei peste 45 de ani, in 2000 au murit din cauza cancerului de col 387 de femei sub 45, dintre care 4 tinere sub 24 de ani. Aceste date justifica din plin obligativitatea morala a fiecarei femei de a solicita efectuarea a acestui test. Mai ales ca 50% dintre cazuri au fost diagnosticate la femei care nu au facut niciodata testul Papanicolau.
Si iata ce poate si ce nu poate descoperi:
Poate:
- identifica (dar nu diagnostica) celulele suspecte, cu modificari precanceroase sau canceroase;
- diagnostica o infectie vaginala de tipul candidozei sau trichomoniazei .
Nu poate:
- diagnostica alte infectii cu transmitere sexuala;
- diagnostica sarcina;
- detecta cancerul uterului, a trompelor sau al ovarelor.
Ce sa faci daca testul tau se incheie cu un rezultat anormal
Iata problemele cele mai frecvente care pot aparea, insirate de la cele mai benigne pana la cele mai severe, si cum trebuie sa le gestionezi.
Definitie Care este pasul urmator
INFLAMATIE SAU INFECTIE.
DEFINITIE.
Orice test Papanicolau poate evidentia o infectie cu candida sau trichomonas (o infectie cu transmitere sexuala determinata de un parazit microscopic si perfid). De asemenea, poate diagnostica inflamatia nespecifica, declansata de orice tip de iritatie a cervixului - de la o reactie alergica la spermicide pana la cea determinata de prezenta unui sterilet. Cam 75% dintre femei se pricopsesc cu cel putin o candidoza in viata si pana la 50% dintre ele ajung sa aiba de-a face cu afurisitul parazit.
CARE ESTE PASUL URMATOR:
Poti scapa de candidoza cu ajutorul cremelor sau ovulelor anti-fungice care se pot cumpara fara prescriptie din farmacii. Daca simptomele persista, solicita ginecologului o reteta de Diflucan, un produs excelent care se administreaza intr-o singura doza pe cale orala. Pentru trichomonas se prescrie Flagyl, medicament antibacterian care a demonstrat o eficienta de 95% in tratamentul acestei infectii. Nu uita ca si partenerul tau are nevoie de acelasi tratament si nu consumati alcool in aceasta perioada (combinatia e dinamita pentru stomac si ficat). Programeaza-ti urmatorul control ginecologic peste o luna, maximum doua, ca sa ai confirmarea ca ai scapat pe bune de "vizitatori". Daca inflamatia locala persista, iar ginecologul nu poate identifica cu certitudine cauza acesteia, repeta testul Papanicolau peste alte trei luni.
ASC-US
DEFINITIE:
Acest rezultat semnaleaza prezenta unor celule scuamoase atipice cu semnificatie neprecizata - anormalitatile sunt prezente, dar nu se poate determina ce anume le produce si cat de serioasa e problema. Astfel de rezultate pot aparea si din cauza inflamatiei sau iritatiei produse de prea mult sex si/sau prea mult dus. Totusi, de multe ori ele atrag atentia asupra existentei unei infectii cu virus papiloma.
CARE ESTE PASUL URMATOR:
Cea mai buna optiune, daca ai primit un astfel de rezultat, este sa discuti cu ginecologul necesitatea unui test pentru virusul papiloma. Testarea se face, din pacate, doar in marile laboratoare, dar permite aflarea tipului de papiloma virus si, in consecinta, gradului de risc la care esti expusa. Femeile la care s-a diagnosticat o infectie cu una dintre tulpinile cu risc scazut trebuie sa repete testul cito-vaginal dupa trei luni, pentru a se asigura ca lucrurile au revenit la normal. In schimb, daca a fost identificata o tulpina cu risc major, intreaba-ti medicul despre posibilitatea de a face o colposcopie (un examen prin care se examineaza aspectul colului cu ajutorul unui instrument asemanator cu un microscop). Daca aspectul colposcopic este anormal se recomanda practicarea unei biopsii care sa stabileasca diagnosticul de certitudine.
DISPLAZIA MEDIE
DEFINITIE:
Denumita si leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut (LG-SIL), este situatia in care celulele de la suprafata colului uterin prezinta anormalitati de forma sau dimensiuni ca urmare a infectiei cu virus papiloma. Aceasta displazie nu este cancer, dar ar putea evolua (intr-un numar destul de mic de cazuri) inspre cancer.
CARE ESTE PASUL URMATOR:
Peste 80% dintre femeile cu LG-SIL au infectii cu tulpini de virus cu risc crescut. Ca urmare, colposcopia este obligatorie, iar ca diagnosticul sa fie complet, trebuie insotita de biopsie. Daca se confirma ca modificarile celulare sunt intr-adevar minime, programeaza un alt test Papanicolau peste 6 luni, ca sa te asiguri ca sistemul tau imunitar a invins in lupta cu virusul (cum se intampla in marea majoritate a cazurilor). Daca anomaliile sunt serioase, zona cu celule modificate poate fi indepartata prin excizie cu ajutorul unei anse sau conizatie, respectiv celulele pot fi distruse prin laser sau crio-terapie. Dupa o astfel de interventie, va trebui sa repeti testul la fiecare 3 luni, timp de un an, apoi, daca rezultatul s-a normalizat, poti reveni la ritmul de un test pe an in urmatorii 5 ani.
DISPLAZIA MODERATA SEVERA
DEFINITIE:
Denumita si leziune intraepiteliala cu scuamoasa de grad inalt (HG-SIL), indica faptul ca celulele tale prezinta modificari de tip precanceros. Si exista "sansa" ca unele dintre ele sa fie deja modificate canceros.
CARE ESTE PASUL URMATOR:
Programeaza-te de urgenta pentru colposcopie si biopsie. Discuta cu medicul despre avantajele si dezavantajele unei excizii cu ansa electrica sau despre alte posibilitati de tratament. Dupa tratament, se recomanda repetarea consecventa testului la fiecare 3 luni in urmatoarele 9 luni, apoi anual in urmatorii 5 ani.
CANCER
DEFINITIE:
Leziunile celulare pot fi strict limitate la nivelul mucoasei cervicale (CIS - carcinom in situ) sau pot aparea aspecte sugestive pentru invazie (profunda in structurile colului sau in alte organe ori tesuturi).
CARE ESTE PASUL URMATOR:
Diagnosticul se confirma prin colposcopie cu biopsie. Pasul urmator este reprezentat de consultarea unui ginecolog oncolog, care iti va evalua situatia si va decide, impreuna cu tine, asupra tipului de tratament care ti se potriveste. In stadiile cele mai precoce, conizatia (excizia unui con de tesut de la nivelul colului) poate rezolva problema definitiv (daca biopsia confirma faptul ca excizia s-a realizat in limite de securitate) si ulterior vei avea nevoie doar de repetarea consecventa a testelor Papanicolau. Daca stadiul este mai avansat, s-ar putea pune problema unei histerectomii (indepartarea totala sau partiala a uterului, eventual si a trompelor si ovarelor) asociata sau nu cu chimioterapie si/sau radioterapie. Este important de insistat asupra faptului ca aceasta forma de cancer poate fi vindecata, daca este depistata in stadiile incipiente.
Concluzia logica? Niciodata nu e prea devreme ca sa-ti faci primul test Papanicolau.
Ce nu trebuie sa uiti
Dupa recoltare, indiferent cat de mult iti doresti sa te vezi scapata, nu tasni spre usa cabinetului si libertate inainte de a stabili cu medicul cand si cum iti vei primi rezultatele. Fixeaza o noua intalnire in timp util, inainte ca rezultatele sa prinda praf pe ele sau sa fie aruncate cu ocazia curateniei de Pasti din cabinet.
Daca ti se pare ca medicul se orienteaza dupa deviza: "vestile care nu se dau sunt bune", intelege-te cu asistenta lui sa-ti dea un semn, ca sa fii sigura ca rezultatele tale nu s-au ratacit undeva pe parcurs. Alternativa ar fi sa afli numarul de telefon al clinicii sau cabinetului si data aproximativa la care se trimit rezultatele inapoi. La urma urmei, nimeni nu-ti poate urmari interesele mai bine decat tine insati; de ce sa nu te asiguri ca situatia iti ramane sub control?
Atunci cand primesti rezultatul, nu neglija sa pui orice intrebare care ti se pare relevanta, chiar daca testul e negativ. Inclusiv asigura-te ca stii exact cand va trebui sa-l programezi pe urmatorul. Un an de liniste trece intotdeauna mai repede decat te astepti.
De asemenea, daca afli ca va fi nevoie sa treci prin etape ulterioare de diagnostic si tratament, nu lasa totul de azi pe maine, convinge-te ca ai inteles exact despre ce este vorba si continua-ti cruciada in sprijinul propriei sanatati.
Daca in orele care urmeaza recoltarii testului simti un oarecare disconfort local sau te trezesti cu cateva picaturi de sange pe chilot, nu intra in panica, e normal. Dar daca sangerarea este abundenta, apar crampe severe sau durere, contacteaza-ti medicul imediat.
reclama ilegala - conmsidera acesta un avertisment/ content/show_article.php3?article_id=829&page_nr=1
GeorgianaI spune:
Spermograma normala
Parametri / Valori normale
Volum 2 ml sau mai mult
Ph 7,2-7,8
Concentratia spermatozoizilor 20*10 milioane spermatozoizi/ ml sau mai mult
Numarul total de spermatozoizi 40*10 milioane sau mai mult
Mobilitate 50% sau mai mult cu miscari de inaintare
Morfologie 50% sau mai mult cu morfologie normala
Viabilitate 50% sau mai multi vii
Leucocite Mai putin de 1* 10 milioane/ml
www.iubire.md/ro/plan/infertilitatea.shtml - 40k