Alaptatul - Help Line-
Raspunsuri - Pagina 5
allya spune:
BRAVO AC! super informatiile tale!
hai sa mai zic si eu cate ceva: pana la 4-6 luni nu e necesar nimic inafara de lapte si cand este f cald trebuie dat un pic de apa simpla, max 60 ml! ceaiurile e bine sa le bea mamica care alapteaza (substantele active din ceaiuri trec si in lapte), caci altfel pot stimula secretia gastrica la bebe, lucru de nedorit caci duce la gaze si iritabilitate, iar lichide ca apa simpla, ceaiul lipsite de saruri in cantitati mari duc paradoxal la deshidratare prin stricarea echilibrului electrolitic in celule.
Se poate da un pic de ceai f diluat si Water Gripe (care nu este altceva decat un concentrat de extracte de ceaiuri: fenicul, musetel, anason, chimen, iarba pisicii etc). La colici merge si Sab Simplex (substanta activa Simethicone care elimina bulele din lapte, de aceea e f eficienta cand se face alimentarea cu lapte praf..., dar ajuta la toti copii la eliminatul si prevenirea gazelor), in SUA se numeste Mylicon, Little Tummys, Colic Drops.... Ragaitul pana la 3-4 luni dupa fiecare masa e f important...
cand incepeti diversificarea de la 5- cel mai bine 6 luni, daca alaptati, nu dati miere (risc de botulism), zahar, condimente la bebelusi, sare;
incepeti cu cerealele (pt ca au supliment de Fe si vitamine), legumele, apoi sucurile de legume si fructe si abia la urma fructele ca sa nu refuze legumele mai incolo, asa recomanda AAP (American Academy of pediatrics), carnea si galbenusul de ou la urma, mai tarziu. Se incepe cu o masa la san si apoi complectare cu mancare solida cat ii trebuie.
De regula si sucul si apa, ceaiul de la 5-6 luni se dau in canita speciala pt bebelusi, iar orice solid cu lingurita.
Ei evident ca fiecare mamica are obiceiurile ei si face cum crede ea ca e mai bine, insa esential este sa nu se inceapa in nici un caz mai devreme de 4 luni si ideal doar de la 6 luni, pt ca sistemul digestiv la bebelusi e lipsit de multe enzime, insuficient dezvoltat ca sa poata digera cum trebuie solide. Alaptatul pana la 6 luni este f important in creearea imunitatii la copil: anticorpii care sunt niste proteine, nu sunt digerati pana la 6 luni (copilul nu are tripsina, chimiotripsina, tripsinogen de exemplu care toate taie-adica digera- proteinele) deci sunt asimilati, la fel si celule ale sistemului imunitar trec din lapte la bebe. Mai apoi, alaptatul continua sa fie important prin aportul de nutrienti unic ce il aduce, este alimentul perfect cel putin pt un an si continua sa mai stimuleze sistemul imunitar la bebe indirect prin anumite nucleotide!
deci alaptati macar 6 luni!
ADINA nu renunta fii tare! si incearca sa faci cum zice AC!
SAPHIR felicitari! asa de mult ma bucur! tine-o tot asa!
CLAUDELU sa ne spui cum te mai simti si cum se invata bebe la tzitzi!
Hai sa va intreb si eu ceva, eu trebuie sa merg la munca, in jur de 10 ore pe zi, fara posibilitatea sa vin acasa sa alaptez, deci voi incerca sa ma mulg undeva (sper sa gasesc unde...) si sa alaptez in continuare cat sunt acasa. Imi e groza, cum e mai bine sa fac sa ma adaptez si eu si bebe la situatia asta?
si e mai nasol ca lucrez in laborator de chimie-biologie si sper sa nu imi fie afectata calitatea laptelui...am sa evit sa lucrez cu materiale radioactive dar sunt atatea chestii toxice si de hazard biologic pe acolo...
in fine sper sa fie bine, am sa folosesc evident halat si manusi si am sa fiu atenta ca si in sarcina....
Deci daca sunteti care ati lucrat si ati si alaptat cum v-ati descurcat?
va pupic,
Anina_n spune:
Am alaptat 15 luni si 1 saptamana. La inceput a fost foarte greu...nimeni nu prea se oboseste sa-ti arate cum sa-ti asezi corect puiul la san. Cum scriu si alte mamici mai experimentate pe aici, foarte mult conteaza pozitionarea corecta a sugarului la san. Am avut ragade, am avut momente cand aveam prea mult lapte... Ce ma mai necajeam cand micuta mea sugea cu lacomie si dadea afara laptele ce-l bea. Sau cand aveam prea putin lapte, cel putin asa mi se parea mie. Am cerut pediatrei sa-mi dea lapte praf pentru ca micuta mea parea ca nu se satura si nu-i ajunge laptele. Raspunsul pediatrei a fost, "Nu exista asa ceva, alaptati in continuare, altfel veti pierde laptele !". Si asa am facut !
Toate cunostintele care au suplimentat cu lapte praf la 2 luni au pierdut laptele matern.
Stiind ca lichidele maresc lactatia, in fiecare zi mancam o ciorba sau o supa iar inainte de fiecare alaptat beam o cana de suc neacidulat(sa nu-l deranjeze pe BB la burtica), de ceai sau de lapte.
Nu am avut un BB gras. Intotdeauna pediatra a spus ca este mica dar puternica, Cristinuca mea. Si asa este, probleme de sanatate nu prea am avut, decat 2 raceli usoare.
Sanatete si laptic pentru bebelusi !
Nina & Nina-Cristina (2 ani in ianuarie)
http://www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina
Corina G spune:
Fetelor, vreau doar sa va spun ca acest subiect este nemaipomenit!!! L-am citit pe nerasuflate!! Eu mai am mult pina la alaptare, dar ma stradui sa invat si sa absorb cit mai multe informatii.
Multmumesc din suflet ca ati creat si scris la acest subiect, atit de important!!!
- DPN Sep. 28
Mickyyy spune:
Hop si eu. Super bun subiectul, si cred ca si foarte util, mai ales pentru mamicile aflate ca si mine la inceput de drum.
Eu sunt mamica de doar 2 saptamani, si deocamdata nu am probleme majore cu alaptatul, asta din cauza ca momentan lapticul curge singur iar bebitza mea e tare mancacioasa. Desi si la noi jetul destul de puternic o face uneori sa se inece, deocamdata nu renunta la supt. Din pacate de cele mai multe ori prinde mai mult de sfarc decat de mamelon; acum cat curge singur lapticul nu-I problema ca nu face rana, dar ce ma fac cand nu va mai curge?! Ca se prinde ca o ventuza de sfarc si nu-I chip s-o fac sa-l lase din guritza, am incercat sa-I bag degetulul in locul sfarcului dar nu-I loc sa strecori nici macar un ac printre buzele ei, darami-te un deget. Din momentul cand a prins sfarcul si pana se satura nu-l lasa din guritza sub nici un chip. Ce alta metoda de a-I scoate sfarcul din gura mai stiti, atunci cand degetelul nu da rezultate? Aaa…..si inca ceva, daca cumva reusesc s-o fac sa prinda tot mamelonul din prima, face ce face si-n primele cateva minute il impinge usor in afara, si ramane tot cu sfarcul. Cum sa o dezvat de asta pana nu e prea tarziu?! Daca incerc sa scot sfarcul cu forta doare ingrozitor si presimt ca o sa fac rani, atata de tare tine de el.
Deocamdata eu nu-I dau decat lapte de la san iar dimineata ii fac un pliculet de ceiut baby drink diluat (100ml apa in loc de 50 cat scrie pe prospect), asta in caz ca i se face sete (desi de multe ori ramane in biberon ca nu prea se da in vant dupa el). Pediatra mi-a recomandat ceaiul pentru ca eu ii dau sa suga de fiecare data cand cere sau plange, si asta se poate intampla si la mai putin de juma de ora distanta de suptul precedent. Asa ca m-a sfatuit sa-I mai lungesc perioada dintre mese si s-o pacalesc cu ceai sau cu suzeta, desi eu una nu prea agreez nici una nici alta din variante. Oare invat prost daca-i dau un pic de ceai sau suzeta?? Pentru ca am citit o gramada de pareri pro, si alta gramada contra si sincer nu stiu ce sa fac.
Si inca ceva, in cat timp ajunge ceea ce mananc eu in lapte? Ca azi dimineata n-a prea vrut sa suga si ma gandesc ca-i posibil sa nu-i fi placut gustul lapticului, pentru ca am poftit cu o zi inainte la niste carne la cuptor dar care a fost impanata cu usturoi (si desi am ales eu bucatelele fara usturoi si am mancat doar putin de pofta, tot mai avea putin gust carnea) si am citit ca usturoiul da gust rau laptelui. Si daca tot am deschis subiectul, care’s alimentele pe care trebuie sa le evit in perioada asta? Ma refer la alimentele care dau gust rau laptelui sau produc colici.
Mickyyy si Malina Ioana (2 saptamani)
allya spune:
MICKYYY, eu zic sa incerci sa-i bagi din prima cat mai mult din zona din jurul sfarcului in gurita, degetul trebuie bagat daca vrei sa-i intrerupi suctiunea si sa o repozitionezi, intre gingii, chiar daca ea strange f tare nu o ranesti daca bagi si tu degetelul acolo, eu alta metoda nu stiu, daca o gadili pe obraz si faci un zgomot mai puternic nu se opreste sa vada ce e?
Nu asculta de pediatra! da-i lapte la cerere! si cat de des vrea! in timp ea isi va rari singura perioadele intre alaptari si va suge si mai eficient si deci mai repede!
In primele 3 luni si bebelusul meu a facut asa si acum suge la 3-4 ore zi si noapte, deci s-a mai imbunatatit de la jumatate de ora inainte... si are aproape 6 luni...dar asa e ritmul lui si nu ma deranjeaza deloc!
ANINA-N, Laptele nu se pierde de la suplimentare (este cazul meu) insa suplimentarea cu lapte praf inceputa la o varsta mai devreme de 3 luni duce la nervi si chinuri inutile si daca cedezi si ii dai tot mai mult lapte praf intradevar ajungi sa pierzi laptele si nu exista sa nu se sature cu laptele de mama caci laptele se ajusteaza dupa cerere...
Trebuie pompat daca altfel nu vrea nicicum sa puna gura pe san (si asta e posibil pt o perioada ca sa nu ii poti da san oricat de infometat ar fi!), eu asa am patit cu al meu, din pacate, si cu rabdare, i-am dat sa suga noaptea si intotdeauna i-am oferit sanul si numai daca il respingea i-am dat lapte pompat si treptat am reusit sa elimin sticla de lapte praf si apoi pompatul in totalitate! Intotdeauna trebuie oferit sanul chiar daca prefera biberonul caci nu se stie cand va reincepe sa suga...
problema este ca ai nevoie si de o pompa f eficace, ca altfel pompatul e un chin si nu da roade, o pompa electrica fiind cea mai buna, insa e f scumpa...
Dar a fost tare stressant si frustrant...
Eu nu sunt pro pompat decat cand nu exista alta solutie ca sa iti salvezi laptele.
Dar decat lapte praf mai bine lapte de mama pompat.
Deci NU SUPLIMENTATI un BEBELUS SANATOS fara a stimula sanii sa produca lapte!
SUPLIMENTAREA daca e necesara, faceti-o cu sistemul acela cu 2 fire care pornesc dintr-un rezervor fixat pe piept la mama si firele respective se lipesc pe sani si laptele curge langa sfarc si bebe suge si trage si lapte din tubulete si asta cat mai putin si temporar. De regula suplimentarea se face tot cu lapte de mama....de exemplu in cazul in care bebe nu suge eficient deci desi suge suge mai putin decat normal din diverse motive cum e cazul copiilor prematuri care efectiv nu au putere sa suga... sau au defecte ale gurii cum e gura de lup, au icter etc. Vedeti linkul: http://www.medela.com/NewFiles/specialtyfdg.html#babycup
http://www.medela.com/graphics/SNS2.jpg
DEPOZITAREA LAPTELUI DE MAMA pompat SI PASTRAREA LUI:
Laptele de mama se pastreaza numai in recipiente de plastic, nu in sticla! caci de sticla adera proteinele si unele celule. Deci prin pastrarea in sticla se scad f tare proprietatile imunitare ale laptelui de mama (anticorpii si celulele imunitare ramanand pe pereti...)!!!! Nu se pastreaza in camera mai mult de 8-10 ore, in frigider 8 zile (0-4 grade C, deci atentie si la frigider ce temperatura are setata), iar in congelator de la min 2 saptamani pana la 5 luni tine si in lada frigorifica (-20 de grade C) tine f mult de la 6 luni la mai mult.
Eu personal folosesc saculeti de plastic speciali pt lapte de mama care se inchid f bine. Pe ei se scrie intotdeauna data, ora si sanul din care provin.
LINK F UTIL cu tot ce ne intereseaza despre alaptat: http://www.noah-health.org/english/pregnancy/bfeed.html#Supplementation
si O MAMA ADOPTIVA POATE ALAPTA! si CINE A INTRERUPT ALAPTATUL IL POATE REINCEPE! cum? punand copilul la san si pompand! chiar daca nu are lapte va incepe sa produca! http://www.medela.com/NewFiles/specialtyfdg.html#babycup
va pupic si ma bucur ca considerati util subiectul si aveti in vedere alaptatul!
pupici,
allya spune:
http://www.leron-line.com/Breast_Refusal.htm un link care ne invata ce sa facem cand bebe refuza sanul si prefera biberonul.
In cazul mamelor adoptive si al femeilor care vor sa reinceapa alaptatul, trebuie facuta suplimentarea prin fire din cupa si bebe astfel papa si si suge la san, acest proces putand dura intre cateva zile pana la cateva saptamani, insa oricum confera apropierea fizica care exista intre mama si copil in timpul alaptatului!
pupici,
emanuella spune:
dupa parerea mea alptatul este cel mai important lucru pe care il putem face pentru copii nostrii. eu am alaptat 14 luni si sunt foarte multumita de rezultat. fetita mea are acum 13 ani si nu a fost niciodata bolnava (in afara de bolile copilarieie - varicela,oreion)se spune ca beblusii alaptati la san sun mult mai inteligenti si eu cred ca asa este pentru ca fetita mea citeste de la 3 ani si jumatate si a invatat singura. Intr-adevar la inceput este foarte greu, imi amintesc ca imi venea sa urlu de durere cand o puneam la san mai ales ca mi-au fost infundate canalele si ma mulgeau asistentele in maternitate dar apoi totul a devenit mai simplu. ce-i drept rani, muscaturi (desi la 3 luni avea primii doi dintisori)dar nu pot sa-mi imaginez ce ar fi insemnat sa ma trezesc noaptea sa prepar laptele praf (nici acum nu stiu sa-l prepar). Nu i-am dat nici cu sticla pentru ca am avut suficient lapte (cat pt. 10 copii)dar nici tetina nu a avut. In schimb eu am avut probleme cu suptul degetului mare de avea bataturi pe el. Asa ca faceti tot posibilul sa alaptai cat mai mult timp pentru ca este spre binele copilului vostru.
allya spune:
Mi-au venit cateva idei de a face la domiciliu niste dispozitive din acelea pt suplimentat: cumparati de la farmacie o siringa cat mai mare (sunt si de 200 ml...) si un ac cu fluturas (adica e un tub fin si lung de cauciuc), taiati jos acul si gata dispozitivul...Debitul se poate regla prin poztionarea siringii fata de nivelul la care e tubul, cu cat e mai jos cu atat curge mai incet....si e bine sa se faca si o bucla, cu cat mai multe bucle cu atat mai incet curge..., tubul se lipeste de piele cu leucoplast, astfel ca capatul sa fie la nivel cu sfarcul si sa intre in gura la bebe.
Sau folositi o perfuzie, adica spargeti in partea superioara o punga de perfuzie cu ser fiziologic sau glucoza si spalati-o bine, perfuziile au si o rotita cu care se regleaza debitul... problema aicea ar fi tubul de plastic care e mai tare si nu flexibil si moale ca si la acul cu fluturas...
evident orice ac trebuie sa dispara din schema....
va pupic si sper ca la mamicile cu copii cu probleme si care nu au nici posibilitatea materiala de a achizitiona produse gen Medela, sa mearga ideile propuse de mine...
AC spune:
Allya
Mickyyy felicitari asa de proaspata mamica!
Si puiul meu era un clestisor de racusor pe san. Il apuca cum avea ea chef. Incearca fara a presa prea tare sa prinzi mamelonul intre doua degete ale tale si sa i-l pui in gura deja alungit putin. Ideea este ca atunci cand ea suge corect, mamelonul si sfarcul se alungesc foarte tare pana spre fundul guritzei lui bebe. Deci daca tu a-i putea tine vreun minutzel varful sa fie mai tuguiat.. bebe ar face restul. In felul acesta cand laptele va curge mai greu..varful tau de san va fi in cerul gurii lui bebe... departe de clestisorii.
Daca apuca corect se simte imediat cam ca la o pompa care-ti aspira si lungeste sanul. Daca nu trebuie reluata procedura.
Dar ca sa poti face asta si sa invatati amandoua bebe nu trebuie sa fie flamand. Deci da-i sa suga inainte ca bebe sa planga si vei vedea ca nu va mai fi asa clestisor disperat. Nu-i faci rau daca fortezi putin degetelul mic intre mandibule, dar daca-i flamand il iriti rau si s-a terminat cu alaptatul placut.
Despre suplimentat...eu zic nu inclusiv ceaiului, apei.. Spun si eu la fel...mai bine se bea mami ceai concentrat anti-colici. Ca asa ia si bebe. Bebe pana pe la 4 sau chiar sase saptamani tot invata sa suga. Deci va vrea sa pape des. Cu putina rabdare vei vedea ca bebe incepe singur sa rareasca mesele. Incearca sa respecti regula cu macar un san muiat de tot/golit pe alaptare. Bebe suge des pentru ca nu suge lapticul gras care apare dupa ce sanul s-a muiat. Doar acel laptic ii va tine realmente de foame. Suge primul lapte care apos fiind ii tine doar de sete. Sfatul meu ar fi sa lasi bebe-ul sa-si termine masa pe un san singur. Si apoi daca mai vrea i-l oferi pe celalat. Va fi destul de neconfortabil o perioada, dar pauzele vor fi mai lungi. In plus bebe creste repede si pe la o luna va goli rezonabil si sanul doi.
Despre alimente. O sa incerc sa fac o lista mai mare. Dar orice se digera greu: ardei, varza, prajeli... orice are un miros patrunzator in mancare: usturoi, condimente sunt de evitat in prima luna. De asemenea citricele si portocalele in special sunt responsabile pentru diaree. Apoi pot fi introduse incet, incet si puiul se va acomoda cu mirosul din laptic. La unele chestii poate fi incapatant bine si chiar refuza sanul putin si intarzia masa. Dar asta e rar.
---------------------
Moderatia si NU stressul ar fi ideea generala.
Anne-Sarah si mamica sa Andreea
antoioana spune:
Hristos a Inviat fetelor!
Vin si eu cu ale noastre patzanii. Ambii mei bbi au avut colici pana pe la 6 luni si cand ii puneam la san sugeau putin dupa care incepeau sa urle ca din gura de sarpe. Cand venea un jet puternic de lapte incepeau sa se inece, sa inghita aer, sa le bolboroseasca in burtica :(. Cu Ioana am apelat la urmatorul truc: ii dadeam sa suga dupa ce adormea :)). Cu Stefan a fost altfel: ori sugea cam 3 minute si gata, ori sugea 1 minut, il mai lasam si incercam mai tarziu (gandindu-ma eu sa nu depasesc 40-45 minute per total :)).In primele 2 luni l-am alaptat si la ora, pe urma la 2 ore, pe urma am ajuns si noi la acele vestite 3-4 h :)). Pe amandoi i-am alaptat si noaptea de cate ori au vrut, pentru a-mi mentine lactatia. A fost un chin, dar s-a meritat. Pe Ioana am alaptat-o 1 an 2 saptamani si era de-acum fan tzatzica de n-o mai dezlipeam de mine. Stefan are 8 luni si tot asa: tzatzica e cea mai buna.Foarte important in cazul lui Stefan: unele alimente ii faceau rau, pe primul loc lactatele.
La Stefan aproape ca nu am facut deloc rani la sani ca umblam prin casa ca Eva prin rai :).
Ac,.
Numai bine!
anto
Oricum, nu va lasati descurajate!