Meniuri vegetariene pentru Paste
Cum ar trebui sa arate meniul de Paste fara traditionalul drob de miel,ciorba de miel,friptura de miel sau alte preparate din carne...?
Desi nu suntem 100% vegetarieni,consumam peste si din cand in cand pui, as fi curioasa sa aflu noi retete festive si in acelasi timp delicioase,fara prea multa carne.
Raspunsuri
Andruska spune:
Super subiectul si eu am nevoie de niste retete ca sotul meu nu mananca deloc carne si sa vad ce ii pregatesc.
Asteptam cu nerabdare sugestii
Andra mamica lui Matei (6.02.2004) si Andrei (18.09.1999)
Album Andrei:
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=954&cid=448
tlaura spune:
La orice preparat, puteti inlocui carnea cu soia. Sotul meu e si el vegetarian, iar eu asa fac. Sarmalele i le fac cu orez si ciuperci, eventual, iar restul, cum ar fi drobul, din soia. Iar in loc de friptura, ii fac soia pane. In romania se gaseste soia sub toate formele(pt. fripura-bucati mai mari; boabe ca si orezul; sau mici bucatele care pot inlocui carnita din mancaruri). totul e sa stii cum sa le prepari. In plus, se mai gasesc o gramada de chestii semi-preparate din soia. Chiar azi am cumparat niste chiftelute taaaare bune din soia cu spanac.
Asa ca meniurile vegetarienilor, pot fi la fel de diversificate si gustoase ca si celelalte, preparate cu carne.
Pupici si pofta buna!
Laura, mama lui Andrei
http://community.webshots.com/user/tcatlaura
http://www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite
Andruska spune:
Laura, cum faci tu drobul cu soia? Cred ca este tare bun . Nu am mancat niciodata si as vrea sa incerc.
Multumesc,
Andra mamica lui Matei (6.02.2004) si Andrei (18.09.1999)
Album Andrei:
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=954&cid=448
tlaura spune:
quote:
Originally posted by Andruska
Laura, cum faci tu drobul cu soia? Cred ca este tare bun . Nu am mancat niciodata si as vrea sa incerc.
Multumesc,
Andra mamica lui Matei (6.02.2004) si Andrei (18.09.1999)
Album Andrei:
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=954&cid=448
Andra, pana acum nu am facut niciodata drob cu soia si nici un fel de drob. Cu alte retete cu soia te pot ajuta, dar nu cu asta si nici anul asta nu o sa fac, pentru ca aici nu am gasit soia maruntita (ca un bob de orez). Dar in ro. se gaseste in orice supermarket.
Cat despre reteta. o faci exact ca un drob normal, numai ca inlocuiesti carnea. iar soia trebuie fiarta in apa cu sare si putin delikat. De fapt, pentru orice reteta, soia trebuie fiarta inainte.
Ai inteles ceva?
Sper ca da, si sa faci drobul, sa-mi spui cum a iesit.
Pupici!
Laura, mama lui Andrei
http://community.webshots.com/user/tcatlaura
http://www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite
Idora spune:
Drob de ciuperci:
500 gr ciuperci proaspete sau 3 cutii de ciuperci, 6 oua, 2-3 cepe, verdeata, sare, piper, condimente,
Se calesc ciupercile cu ceapa tocata, se adauga condimentele si verdeata tocata, se lasa la racit, se adauga ouale intregi.
Se toarna in tava tapetata si se lasa la rumenit.
Se poate imbraca in aluat.
palmyrah2002 spune:
Poti incerca o salata de cruditati :telina,morcov,mar date pe razatoare ,patrunjel verde taiat marunt,facultativ poti pune si un piept de pui,sau o salata de ton"Rechinutza"-am numit-o asa pentru ca ea a postat-o pe forum:ton bucati 2 cutii(scurs de ulei si taiat marunt),1 cutie mica de porumb,3/4 grepfruit rosu,curatat de pielitza alba si taiat si maioneza-iese o nebunie si este deosebita;ardei umpluti- fara carne,ciperci cu maioneza,pasta de brinza de vaci,salata de conopida,salata de vinete.
A ,salata de macrou marinat cu ceapa,morcov si telina.Morcovul,telina se dau pe razatoarea mijlocie,ceapa se taie pestisor si se pun peste peste marinat.Se adauga putin ulei ,se amesteca bine si se tine 2 zile la "macerat"in frigider.Se amesteca din cind in cind.Dupa doua zile se adauga maslinele si e gata pentru stomacel
Acum nu-mi trece altceva prin minte,dar daca "ma mai ajuta memoria"mai scriu!Cristina si Mihnea
rachel owen spune:
Pot sa scriu cum fac eu drobul de soia? (noi suntem vegetarieni de 13 ani-daca mai aveti si alte intrebari la care va pot ajuta, spuneti)
Iau 4 cutii de pateu de soia (cu sau fara alte arome, dar sunt cu spanac, ardei, ciuperci), fierb o canita de orez, multa ceapa si usturoi verde tocat, marar, patrunjel, morcov ras, ou crud, ciuperci din conserva si cubulete de cascaval. Le amestec, pun in tava yena(sau de chec) un stat din compozitie, adauga oua fierte, si acopar cu alt stat (am uitat sa zic, ca ung tava cu putin ulei si presar faina-face ca o crusta), pun la cuptor 45 de minute, scot, rad cascaval si inchid cuptorul, dar mai pun tava in cuptorul cald.
Eu am chiar acum drob de soia si va invit la masa sa gustati.
Credeti-ma, nici nu o sa va vina sa credeti ca nu e din carne!
Cand scoti drobul din cuptor, s-ar putea sa fie putin moale din cauza ca pateul se inmoaie la caldura, dar el se va intari singur la rece.(vrei si reteta de garnitura pt el?)
pulstar spune:
Draga Violetzyka,
un meniu de Paste poate sa arate oricum, din moment ce alegi ca acesta sa nu fie traditional. Cat despre drobul cu soya, consider ca este o ipocrizie sa-i spui "drob". Spune-i cum vrei, sufleu sau altceva, dar nu drob. Un drob adevarat este facut din miel, si nu din soya,iar cine alege sa o manance soya o face pe raspunderea sa, datorita incarcaturii cancerigene pe care o presupune aceasta.
Eu, 6 ani de zile am fost vegetariana, si la fiecare Paste acveam acelasi meniu: "drob" cu soya si ciuperci din conserva(nu ca n-ar fi fost gustos, din moment ce pui condimente, si o piatra ar fi gustoasa). Bine ca m-am prins la timp despre propaganda numita soya, si am renuntat sa o mai consum. Intre timp am revenit la o alimentatie normala, iar de Paste, abia astept sa mananc drob adevarat si friptura de MIEL!
Apropos, poti sa incerci sufleu de spanac cu cascaval, este yummy.
Sarbatori tihnite!
_pulstar_
Idora spune:
Sarmalute cu orez si ciuperci
Se caleste ceapa (3-4 bucati taiate marunt) impreuna cu un morcov ras, o telina rasa, 1/2 kg orez. Se adauga verdeata tocata marunt (patrunjel si marar), sare, piper si doua cutii de rosii decojite si taiate marunt. Se adauga ciupercile taiate. Se lasa sa se raceasca si se formeaza sarmalute cat mai mici. Intr-o cratita se pune varza tocata marunt, apoi se asaza sarmalutele si deasupra vom pune tot varza tocata. Se pun la fiert, iar dupa 15-20 de minute se adauga suc de rosii, o crenguta de cimbru. Se dau la cuptor.
Salata de vinete cu iaurt
1 kg de vinete, 1 kg iaurt, usturoi, menta uscata, sare
Se decojesc vinetele, se taie bucati rotunde, sau pe lungime, cu conditia ca grosimea sa aiba o anumita consistenta, sa nu fie prea subtiri. Peste vinetele astfel taiate se pune sare si se lasa aproximativ o jumatate de ora. Apoi se calesc in ulei la foc moderat. Dupa calire se lasa un timp pe un platou pentru scurgerea uleiului din ele.
Usturoiul pisat se amesteca cu iaurt pina la omogenizarea compozitiei, in care se pun bucatile de vinete calite, iar deasupra se presara menta uscata.
Snitel de cartofi si legume
600 g de cartofi, 100 g de ceapa, 300 g de legume de orice fel, 4 oua, o legatura de verdeata, 3 linguri de faina, sare, piper, ulei pentru prajit.
Se fierb cartofii in coaja, la fel si legumele (se pot folosi legume ramase de la fiertul unei supe). Cartofii se curata, se dau prin masina de tocat impreuna cu legumele , se adauga 2 oua, verdeata tocata, sare, piper, o lingura de faina si se amesteca, dupa care se imparte compozitia in bucati, dandu-li-se forma plata si ovala de snitele. Celelalte 2 oua se bat ca pentru omleta, se amesteca cu 2 linguri de faina, rezultand o compozitie de consistenta unui aluat de clatite. Snitelele se dau prin aceasta compozitie dupa care se prajesc pe ambele parti in ulei incins. Se servesc cu salata sau cu muraturi.
Ardei umpluti si rosii umplute cu soia
4-5 rosii mai mari, 4-5 ardei frumosi, 2 cepe, ulei marar si patrunjel, 3 linguri de orez, delikat
Se pune un pachet de soia granule in 800 ml de apa clocotita cu delikat si se lasa asa o jumatate de ora, dupa care se scurge si i se adauga: ceapa tocata marunt, mararul, patrunjelul, orezul.
Se umplu cu acest amestec ardeii si rosiile carora li se taie capacul si sunt scobite.
Se aseaza in cratite separate pentru ca ardeii fierb mai greu, si lor le mai adaugam pe langa apa in care vor fierbe si miezul de rosii scobite.
Se pune apa, nu foarte multa, si se fierb la foc mic sa nu se arda!
Se servesc fierbinti si cu smantana
Cartofi frantuzesti
2 kg cartofi cruzi
100 g unt
200 g schweitzer ras
1 catel de usturoi
0,5 l lapte
200 g smīntīna
2 oua (facultativ)
sare, piper, nucsoara
Se spala bine cartofii si se usuca īntr-un stetrgar.
Se curata cartofii si se taie felii subtiri (care nu se mai spala).
Se amesteca laptele cu smīntīna, se īncalzeste (nu se fierbe !)
Īntr-un castron se amesteca feliile de cartofi cu schweitzer-ul ras, laptele+smīntīna calde, (ouale batute) si sare, piper, putina nucsoara rasa.
Se freaca bine-bine un vas de Iena cu catelul de usturoi, apoi cu unt.
Se varsa preparatia īn vas, se presara cu bucati de unt, apoi cu schweitzer ras.
Se da la cuptor fierbinte, apoi se scade temperatura si se coace 40-50 min. (se īncearca cu furculita). Daca se rumeneste prematur, se acopera cu foaie de aluminiu.
Mancare de vinete cu oua
4-oua
4 vinete
patrunjel si marar
3-4 cepe nu mari
1 lingura gris
sare piper
se taie mararul , patrunjelul si ceapa, si se inmoaie pe foc, apoi se amesteca cu vinetele taiata cuburi, apoi se pune grisul,ouale se bat si se incorporeaza si ele. Totul se coace la cuptor cu foc mai mare
Marianar spune:
aici mai gasiti idei si retete:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=21409
continuati aici!
Multumesc pt. intelegere!
Paste fericit!