Ce ati invatat in ultimii cinci ani
Raspunsuri - Pagina 4
nanatigru spune:
OTILIALIA
SI eu am invatat sa nu mai cred ceea ce mi se spune(inJP nu se stie de NO)
Mica spune:
Buna, sa va zic ce am invatat si eupda aproape 3 ani de stat aici.
Pe langa chestii ca: sortarea gunoiului, platirea tututor datoriilor lunare cu cardul, am invatat sa fiu fericita. Sa ma bucur de viata asa cum este ea, sa profit de toata perioada in care stau aici.
Am invatat sa fiu mai calma, mai toleranta, mai zambitoare pe strada, in magazine.
Am invatat sa am grija la ce mananc, sa verific etichetele si sa nu cumpar produse prea artificiale (adica cu multe E-uri).
Am invatat sa imi petrec mai frumos weekendul: plimbari cu bicicleta, bazin, oricum in aer liber.
Am invatat sa fac lucruri marunte pt casa si pentru decor (basteln); exista multe emisiuni si reviste in sensul asta.
Am invatat limba germana si acum totul mi se pare mai usor, pot sa citesc carti si reviste.
Am invatat sau m-am obisnuit poate, sa fac totul mai usor: sa gatesc mai simplu, sa am masina de spalat vase ca sa pot face altceva in timpul asta, sa cumpar de pe internet, sa particip la licitatii (cateodata mi se pare m usor decat goana prin magazine - DAR - exista si lucruri pt care imi place sa merg, mai ales pentru haine), m-am deprins cu un confort care imi lipseste de multe ori cand merg in RO.
Am invatat sa fiu mai sigura pe mine si sa iau lucrurile asa cum sunt.
Nu e deloc adevarat ca nemtii sunt un "popor rece", eu cred ca depinde peste cine dai si cum se formeaza legatura ta cu acea persoana. Pana acum nu am avut personal nici o problema.
Am fost suparata atunci cand am aflat ca nu mi se recunoaste carnetul de sofer si a trebuit sa fac iar scoala si sa iau cateva ore. M-am gandit numai la bani, dar.......acum imi dau seama ca totusi am invatat sa conduc mai prudent; sa depasesc corect biciclistii (1,5 m) si sa ma asigur mai bine la viraje. In Ro am luat carnetul in 5 min, dar de fapt aici am invatat sa conduc (ex a durat o ora). Aici se totul mult mai in serios.
Am invatat sa fiu respectata si sa ma bucur de atentia care mi se acorda in magazine, intr-un spital (cand esti internat), intr-o institutie). Cred ca multi romani "sufera" de asta. Am fost obisnuiti mult timp sa dam spaga ca sa fim bagati in seama, sa ne ploconim pt a obtine ceva , ce de fapt ni se cuvenea. Nu stiu cum e la altii, dar mie mi-a fost un pic greu sa accept si sa ma bucur de fapt de respectul medicului (de ex) caruia ii ceream ajutor fara sa ii "ofer" nimic...intelegeti ce vreau sa zic.
Sunt multumita pana acum de ce am facut in perioada asta si vreau sa profit de cat timp am mai ramas. Inca nu stim cum va fi, de ne intoarcem sau nu. Oricum mai am multe de invatat, si limba asta, cred ca va trebui sa o invat mereu.
Daca mai imi amintesc ceva mai scriu!
Numai bine!
gorjan spune:
am invatat ca oamenii sint oameni peste tot si ca singurul lucru care ii face sa se poarte diferit sint regulile si ma ales aplicarea lor.Aici in Canada nativii stiu regulile si le respecta pt asa cum spnea cineva aici se stie ca nu te spala nimic daca calci strimb si pt cel mai mic furt ajun gi la inchisoare lucru adevarat si in Romania pt multi(chestia e ca acasa nu se crede ca nu se poate aranja ceva si citeodata pt o gisca o incalti).Emigrantii respecta mai ales cele 10 porunci pt nu prea stiu alte legi la inceput mai ales dar bunul simt sta la baza multor legi desi mai poti sa ai surpriza sa calci in strachini oricit ai incerca sa nu.
am invatata ca oamenii fac greseli voite sau nu( pe aici in general nu dar exista si exceptii) si din cauza asta si eu verific toate chitantele inainte de a pleca din magazin. Ce zicea Otilia se intimpla si chiar se intimpla sa incurce codurile si sa platesti o ceapa cu 3 dolari(am patit-o).
am invatata ca daca ai carduri poti sa fii destul de vurnerabil( nu numai in Romania). am invatat sa le folosesc si sa nu mai am emotii din cauza asta
am invatat ca si pe aici sint din aia care nu isi vad lungul nasului si si-l baga in ciorba altora( nu neaparat romani)
am invatat ca pilele nu sint o rusine si se numesc network
am invatat ca anumite zicale romanesti sint f adevarate si ca nu ne deosebim prea mult de cei din lumea civilizata(poate doar prin increderea pe care ne-o acordam ,sau mai bine nu ne-o , noua insine)
am invatat ca patriotismul si tot ce cuprinde el nu sint vorbe ci sentimente
am invatat ca putem avea o gramada de prejudecati si ca nu scapam de ele doar afirmind ca nu avem
am invatat ca romanii sint si buni si rai dar daca merger pe ideea ca stai departe de romani la fel de bine poti sa stai departe de oricine
am invatat ca laudarosenia poate fii vazuta ca o virtute(esti confident)
am invatat ca limba conteaza enorm si ca avem o cultura de care putem fii mindrii( nu ma refer la hirtii pe strada etc. aia tine de civilizatie si educatia fiecaruia)
si or mai fii si altele
Andrada spune:
Dar tu nu ne spui, conchita, ca gazda a subiectului (), ce-ai invatat tu in ultimii 5 ani? (well, in afara de structura reciclabilelor).
A
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
Julie spune:
Spre deosebire de altii, eu am invatat ca poate exista o societate normala, respect fata de legi si fata de cei din jur.
Si, foarte important, am descoperit increderea in sine si adevarul din spatele comercialei "daca vrei, poti".
Julie
conchita spune:
quote:
Originally posted by Andrada
Dar tu nu ne spui, conchita, ca gazda a subiectului (), ce-ai invatat tu in ultimii 5 ani? (well, in afara de structura reciclabilelor).
A
una la mana, ca gazda a subiectului, astept sa termine invitatii de vorbit, nu ma bag din prima sa le tai macaroana :)) a doua, de-atata chat cu voi, nu mai ramane timp si pentru mesaje serioase. dar remediem problema dupa Pasti, sper