Ce ati invatat in ultimii cinci ani

Ce ati invatat in ultimii cinci ani | Autor: conchita

Link direct la acest mesaj

poveste dupa o idee furata, de la Dans, care se va intoarce in Ro dupa cinci ani de emigrare, considerand ca in astia cinci ani a invatat tot ce se poate de la tarile pe unde s-a plimbat.

intrebarea mea este: ce ati invatat concret in emigrare. nu se admit dispute, sunt acceptate numai confesiuni la obiect si, eventual, sfaturi practice. cat poti sa inveti in cinci ani? cat de bine v-ati invatat lectiile noi si la care mai aveti de lucrat?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Am fost tentata sa raspund sincer si cinstit, asa cum o fac de fiecare data cand scriu un mesaj pe acest forum, dar intai as vrea sa-mi raspunzi tot sincer si cinstit de ce ai deschis acest subiect. Pentru ca esti intr-adevar interesata de raspunsurile noastre sau pentru ca vrei sa-i dai cu "tifla" lui Dans. Sper sa nu mi-o iei in nume de reau.

"Un om nehotarat ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adica in situatia de a vedea ca este intr-adevar o fiinta libera. Un om hotarat este lipsit de acest neajuns."
Lucian Blaga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

trebuia sa spun de unde mi-a venit ideea, hotia se pedepseste.
si, da, sincer sunt interesata de raspunsuri. ma gandesc cam care este perioada minima dupa care poti sa spui ca ai invatat ceva cu adevarat dupa experienta altei culturi, civilizatii? mi-a dat de gandit pur si simplu. in plus, demult voiam sa deschid un topic cu sfaturi practice pentru aspirantii la emigrare, acuma s-a brodit sa fiu si mai motivata sa discutam despre asta la concret, fara baze si certuri interminabile.

iar daca e vorba sa prapadim o pagina de topic ca sa te conving de bunele mele intentii, mai bine sa se inchida topicul de pe-acum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

si, ca sa incep eu, printr-un exemplu. aici gunoiul se imparte pe caprarii: reciclabile si gunoiul propriu zis. m-am obisnuit repede sa sortez cutiile de soda in recipientele speciale si sticlele de plastic. si ma gandeam, e doar obisnuinta? ma supun unei reguli pentru ca este incetatenita? daca m-as muta inapoi in Ro as proceda la fel, adica as aplica rutina invatata sau m-as readapta locului, aruncandu-le la gramada? cat din ceea ce practic este lectie insusita definitiv si cat este...complezenta (nu gasesc cuvantul potrivit la ora asta, scuze)?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

draga mea,

si eu am invatat sa sortez gunoiul, pe 5 caparrii:-)) Am ajuns in Ro si l-am sortat, din obisnuinta. Dar cind sa-l arunc......ups.......nu era decat o singura ghena.....Eu cred ca nu am uitat, ci pur si simplu a trebuit sa ma readaptez.......

Totusi, ce am invatat:
- sa accept ca fiind in alta tara, ei fac "legea" Imi convine, ok, nu-mi convine ..... come back to home;
- sa ma descurc cu carduril: de debit/credit, de sanatate, carduri de client fidel.......am in porofel vreo 10-15 astefl de carduri, care in timp am aflat, ca-ti pot aduce premii/bonusuri;
- sa respect si sa apreciez pe oricine munceste. Nici o munca nu e injositoare, atita timp cit e facuta cinstit!
- sa merg o zi intreaga cu o bucatica de hartie in mina, dar in nici un caz sa nu o arunc pe strada;
- sa-mi "placa" sa nu vad din balconul meu, lenjeria ingalbenita de vreme a vecinului. E extraordinar sa te plibi pe strada si sa nu vezi cum se "rasfata" in soare: chiloti, camasi, pijamale, etc. Oamenii astia usuca totul in spalatorii sau pe stativ, in casa/balcon, dar in nici un caz nu vede si vecinul.......
- sa primesc si ultimul cent, ca rest si sa nu-mi fie rusine sa-l iau;
- sa accept ca desi vorbim de o tara civilizata (Germania, in speta) cu functionarii publici (Arbeitsamt- fortele de munca) e mai bine sa nu ai de-a face. Spre ex. am fost intrebata de cineva de acolo ec limba vb cu fetita mea. Am raspuns: in casa vorbim romaneste, la gradinita invata germana. Functionara a fost tare revoltata de rasp. meu si mi-a zis ca daca vreau sa traiaesc aici sa vorbesc si in casa tot germana. Ce o .....pe ea grija de asta si ce legatura avea cu intrebarea mea: "eu asta am studiat in ro, ce pot sa fac aiaci?" nu stiu daca era sau unde era........Dar nu cred ca sunt singurul caz care s-a lovit de "amabilitatea" acestor functionari;
- sa accept ca desi ai un contract de munca semnat, esti trimis la "plimbare" sau ti se spune: daca vrei sa muncesti pe gratis, ok, daca nu.......situatia economica e proasta, bla,bla, bla.....Eu credeam ca un contract semnat de ambele parti intr-o astfel de tara, se si respecta.......

ar fi multe de spus, si nu am stat nici pe departe 5 ani.....

Ralu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Nu trebuie sa prapadim o pagina de topic si nici sa-l inchidem...
Pentru mine perioada minima de a invata ceva despre oamenii printre care traiesc, despre locuri si obiceiuri a fost cinci ani. Obisnuiesc sa le spun celor mai noi veniti, ca eu am avut nevoie de cinci ani ca sa ma acomodez. Cinci ani in care am trecut si printr-o criza de identitate. Lucrurile practice nu m-au afectat, unele mi-au placut altele nu dar am respectat regula, acum parca nici nu mai stiu ce e rutina dobandita aici si ce am adus cu mine. Eu am avut mai mult "probleme" cu personalitatea mea, vorbeam si radeam prea tare, gesticulam, ma imbracam altfel, nu gaseam prin magazine nici imbracaminte nici mancare pe gustul meu...nu ma simteam acasa, dar nu numai in intelesul de acasa - Romania, ci parca eram o pasare exotica :-) Pana cineva (un suedez)m-a facut sa ma accept asa cum sant, sa nu mai incerc sa fiu ca toti ceilalti... Multi poate nu au avut norocul meu - si azi nu mai sant ei insisi, altii poate au fost mai destepti si au stiut ca acomodarea nu e renuntarea la tine insati. In cinci ani am inceput sa inteleg cum si de ce gandesc cum gandesc suedezii ( nu toti, bineinteles, dar generalizarea e necesara uneori), si in multe privinte gandesc si eu acum la fel. Cam atat despre primii mei cinci ani ca imigrant.

"Un om nehotarat ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adica in situatia de a vedea ca este intr-adevar o fiinta libera. Un om hotarat este lipsit de acest neajuns."
Lucian Blaga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Ce pot sa zic, personal mai bine mi s-ar fi potrivit ce-am facut in ultimii cinci ani si oare ce-am sa fac in urmatorii cinci...pot sa ma obisnuiesc sa impart gunoiul, sa conduc masina fara ambreiaj, sa semnez cu pixuletzu ala la magazin, nu ma mai deranjeaza sa intreb la oficiul postal care e cutia :lol: Nu pot sa ma obisnuiesc sa n-am un loc al meu in tot circul din jur, sa n-am week end ca oricum n-am zi de lucru...
In ultimii cinci ani mi-am schimbat meseria, pentru ca imi parea rau de timpul meu sa se duca nefacand nimic; asa am aflat ca nu ne nastem si nici nu murim premianti, ca poti sa inveti de la cineva cu aproape 10 ani mai tanar si ca, daca mergi cat trebuie, ajungi undeva.
Pe mine m-ar interesa sa aflu de la voi aici cam cum a fost devenirea personala in astia cinci ani, excluzand pe cat se poate sot, copil; experientele voastre individuale intr-o Lume Noua.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maana spune:

Eu nu am emigrat. Dar pot sa va spun ce am invatat eu in ultimii 5 ani?Iata: ca trebuie sa emigrez!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tlaura spune:

Pot sa spun si eu ce-am invatat aici aproape intr-un an...?
Sa zambesc in magazine, si chiar pe strada, necunoscutilor. Cei care stau, sau au fost in state, stiu despre ce vorbesc!

Laura, mama lui Andrei

http://community.webshots.com/user/tcatlaura

http://www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

eu ce sa va spun...stiu ca nu e frumos.dar eu nu ma pot obisnui cu oameni negri(sunt foarte multi la detroit)...sunt atit de murdar si aiurea imbracati de iti este rusine sa te uiti la ei...dar sunt si excepti!!!!si inca ceva...eu am invatat sa fiu mai eleganta in imbracaminte decit americanii(mie una nu imi place stilul lor)don't worry....be happy.mona78

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Ce am invatat eu aici? greu raspunsul! In primul rand mi-a descoperit noi limite , noi capacitati de adaptare!
Despre stilul de viata al americanilor, u unele sunt de acord, cu unele nu sub nici o forma! Asta este!
Si cum zicea si TLaura, sa zambesc mult mai des!

Mergi la inceput