Statele Unite sau Canada
As vrea sa stiu opiniile celor ce au stat in Canada si acum locuiesc in Statele Unite, ori invers, comparativ. Multumesc.
Raspunsuri
lucamatei spune:
Statele Unite, bineinteles, Canada este un fel de Romania peste 25 de ani, Statele Unite, un fel de Romania peste....well, never.
oana olson
Ira spune:
Exista un forumist, de fapt o forumista care a trait efectiv in ambele tari, prima data in Ca si apoi in State, daca va dori iti va scrie. Chiar ma gandeam daca voi avea aceeasi dilema cand voi castiga loteria vizelor la vara! Pe mine un singur gand ma infioara la State, acela ca sunt permise armele (si asta nu e putin lucru), si un singur lucru ma infioara la Canada, clima. Sistemul social e mai bine pus la punct in Ca, acolo ai ajutor, asigurare de sanatate gratuita, pe cand in State banii sunt mai multi la salariu si puterea de cumparare e mai mare. Oricum, cred ca nu te-am lamurit cu nimic, stiai si tu astea!
Bafta oriunde te-ai stabili!
Ira spune:
quote:
Originally posted by lucamatei
Statele Unite, bineinteles, Canada este un fel de Romania peste 25 de ani, Statele Unite, un fel de Romania peste....well, never.
oana olson
Daca scriai asta la sub. "totul despre emigrare, pe sleau", te credeam. Acolo scriai ca in Ro e mai bine.Ai tendinta sa privesti situatiile intr-un mod f personal si nicidecum obiectiv.
simonaM spune:
quote:SI EU M-AM MARITAT IN CANADA...DESI AVUSEM green card(usa)...dar sotul meu neavind acte pe atunci,am fost nevoita sa stau un an in canada(kitchener)...adica faceam naveta...tot odata la o luna veneam acasa la detroi..pina primi-se sotul meu actele(si eu am primit actele de canada dupa el)acum sotul meu e numai cu drept de munca aici(cu viza).....pina o sa sa imi vina mie.. sa ma cheme la interviu pt cetatenie.don't worry....be happy.mona78
Initial creeata de giani
As vrea sa stiu opiniile celor ce au stat in Canada si acum locuiesc in Statele Unite, ori invers, comparativ. Multumesc.
giani spune:
Multumesc Simona! Insa as vrea sa te intreb, unde ai prefera sa traiesti si de ce?
Asa e Ira, da' problema cu armele ma deranjeaza cel mai putin, singurele arme pe care le-am vazut au fost in Ro, chiar le-am utilizat. Acum ce sa zic, stiri cu impuscaturi auzi si in Canada, si nu-s rare, cu precadere in orasele mari. Asta e, sper sa nu ni se intimple tocmai noua, poate scapam de data asta.
simonaM spune:
quote:pt mine pot sa iti spun ca nu mi-a placut deloc in canada...poata ca nu am avut pe nimeni...numai prieteni,atit.aici la detroit e familia mea si frati mei si surorile mele...deci aici e familionul meu,iar in canada sotul meu a venit fara acte(adica cu acte false)dar acum e rezident in canada(si eu,am primit actele dupa el cind ne-am casatorit aici in kitchenr)...mai facem cite o iesire(mai dese) si prin canada.ca sa nu ne pierdem drepturile si acolo....va pup!!!!don't worry....be happy.mona78
Originally posted by giani
Multumesc Simona! Insa as vrea sa te intreb, unde ai prefera sa traiesti si de ce?
andreea-ana spune:
Ira, draga
exact cum a zis si giani inainte, faptul ca armele sant permise in State nu ma sperie, caci si in Canada, in orasele mari a inceput sa devina periculos in unele zone. Faptul ca sanatatea este gratuita, ma rog si aici sant diferite opinii, lucrez in sanatate si.... prefer la un moment dat sa am optiunea unei interventii contra cost decat sa stau luni in sir pe lista de asteptare sau ore intregi la urgente. Iar clima in Canada te seaca dupa un timp, asta este unul dintre motivele pentru care ma gandesc sa plec in state(printre altele). Numai bine
Andreea si Anaïs (1 an pe 26.04)
Laura _Oprescu spune:
Personal ,am trait in ambele tari...mie imi place mai mult US..cred ca nivelul de viata este mai ridicat aici...sistemul de protectie sociala pare mai bun in Canada(asigurarea medicala gratuita,somaj platit,etc),desi si in US ai medicaidul in caz in care nu ai venit suficient, despre ajutor de somaj nu prea stiu multe..despre arme si eu am avut frica asta, insa am uitat complet de ea cel putin pana acum..M-a amuzat cand nasa mea,cu care nu am mai vorbit demult,mi-a pus aceeasi intrebare...America are un renume in domeniul luptelor pe strada,etc...insa sincer eu de cand sunt aici niciodata nu am avut macar senzatia de frica...sa vedem mai departe,deoarece mentionez ca asta mi-era si mie temerea cand eram in tara...am impresia ca toata lumea,inclusiv eu la un mom dat,asociam US cu tara tuturor posibilitatilor si in special al celor nefaste...
Am remarcat insa ca multi din amicii nostri din Canada ar fi plecat chiar de a doua zi catre US in caz ca li s-ar fi oferit posibilitatea..unii au facut-o deja,altii sunt multumiti acolo...deci, fiecare cu gustul lui...
am mai spus-o ..in Canada am avut sentimentul ca nu am plecat de acasa ...schimbarile nu erau spectaculoase..insa totul era modificat in bine..in schimb US mi-a intrat in sange, mi-a placut din prima...
subiectul este SUA sau Canada...de fapt ,care sunt intrebarile concrete? ce preferam sau ce e mai bine? ca e discutabil totul sub fiece aspect..
lai spune:
Hmm.. Eu Canada o cunosc doar dintr-o vizita la Vancouver (care mi-a placut enorm) si de la prietenii mei canadieni. Mi-e greu sa explic de ce, e ceva foarte subiectiv si ma pretez acum la o generalizare crasa, dar.. imi plac mai mult canadienii decat americanii. Si, tot la un nivel destul de ezoteric al conversatiei, in scurtul meu periplu in Canada am simtit ceva mai altfel, mi s-a parut ca viata are o alta calitate, nu ma refer la un standard determinat de nivelul financiar, pentru ca acesta este mai ridicat in SUA, ci la calitatea vietii per total. Oamenii mi s-au parut mai binedispusi, mai saritori, mai calmi, mai sanatosi, mai pasionati de natura si activitati fizice, mai putin in goana. E foarte posibil sa se fi datorat asta si faptului ca am fost pe coasta de vest a Canadei, si canadienii din vest se identifica mai mult cu americanii de pe coasta de vest decat cu canadienii sau americanii din est, e asa, un fel de cultura a coastelor care se prelungeste din SUA in Canada sau din Canada in SUA, cum vreti sa o luati. Eu si in SUA prefer coasta de vest celei de est (mai bine zis prefer N-ul Californiei NE-ului SUA), dar asta e o optiune pur personala, se potriveste mai bine firii mele.
Din punct de vedere financiar, in general e mai bine in SUA, salarii mai mari, piata de munca mai mare, se gaseste mai usor de lucru, in cercetare sunt mai multi bani si poti obtine rezultate mai repede, de exemplu daca lucrezi intr-un laborator in SUA iti permiti sa repeti un experiment de nspe ori, in Canada esti mai limitat.
Teoretic sistemul de protectie sociala este net superior in Canada, dar in practica nu stiu exact cum se rasfrange asta asupra cetateanului de rand.
In ceea ce priveste violenta, in Canada nu stiu cum e, dar in SUA sunt diferente enorme de la o zona la alta si, de multe ori, in acelasi oras, de la un cartier la altul. Sunt zone din SUA unde exista asociatii ale parintilor dintr-un anumit cartier care au pierdut cel putin un copil impuscat in lupte de strada sau la scoala si zone in care toata lumea isi lasa casa descuiata si masina la fel, si in care cea mai mare crima de care s-a auzit vreodata a fost furtul unei biciclete, o data la nu stiu cati ani. Si, evident, toata gama intermediara.
Si pe mine ma descurajeaza clima in Canada, ca eu infloresc si intineresc la soare chiar si in locuri ca Vancouver, unde clima e blanda, iernile nu sunt grele, e innorat mai tot timpul.
Si, in cazul meu, toata reteaua sociala e in SUA, in Canada n-am pe nimeni, prietenii canadieni tot in SUA locuiesc.
Da' imi place ideea de Canada, si o pastrez 'in geanta', daca nu se rezolva cu rezidenta permanenta in SUA, imi depun frumusel actele pentru Canada pentru cineva care e la inceput de drum, asta mi se pare un mare avantaj ca in Canada sa ai de la inceput rezidenta, sau, daca pleci ca student, sa stii ca e usor sa obtii rezidenta si apoi cetatenia dupa un timp de, in SUA daca nu vii cu loteria vizelor sau prin reintregirea familiei (casatorie cu un cetatean, copil al unui cetatean, parinte al unui cetatean care are peste 21 ani), iti ies peri albi pana obtii rezidenta permanenta.
Pupici tuturor canadienilor,
Lai
lucamatei spune:
Ira,
Ai fost vreodata in Canada, dar in State...stii macar de ce vorbesti?
Eu am raspuns obiectiv la intrebarea, Canada sau SUA.
Daca intrebarea ar fi fost, Canada, Sua, Romania, cred ca deja stii raspunsul meu...Cit despre obiectivism, eu nu cred ca tu ai putea sa raspunzi pe masura, atita timp cit nu cunosti situatia decit din Romania.
Cu respect,
oana olson