Despre emigrare, pe sleau (fara perdea) (3)
Raspunsuri - Pagina 8
armandcp spune:
Conchita a spus ca a fost aprobata. Asta inseamna credit, nu plata cu banii jos. In plus, multi prefera creditul pentru ca deduci dobanda din taxe.
Casa de beton armat 200 de mii ? Sa fiu iertat, insa nu am auzit asa ceva. Am vazut o casa de genul asta, mai bine zis, temelie de beton armat si restul caramida, pretul era de peste 1 milion.
Asa ca fratilor, mai usurel cu preturile astea de dumping.
Ba se poate sa iei in 2 ani, insa daca sotul e american , are parale si un credit scor foarte bun, evident ca se poate, asa ca zic eu intrebarea cu cine isi permite in 2 ani nu cred ca isi are rostul. Si atunci se spune "vezi, eu am facut" ca cel care a contribuit cu adevarat nu mai conteaza de fapt. Si spun asta pentru ca in doi ani creditul care ti-l faci e inca firav ca vreo banca sa te considere la credit ipotecar. Cauta Fica score, si te vei lamuri.
Multi romani ajung la salarii mari. Nu stiu de ce te miri atata. Romanii sunt apreciati pentru inteligenta si pregatire buna. Sa iti spun in NY dupa an cati bani faceam ? Si mai ales cu cat am inceput ?
Invins esti daca nu poti sa te adaptezi. Sotia mea ma intreba daca nu e prea mare creditul ipotecar. A privi lucrurile numai prin prisma "am datorii" suna un pic a jelanie.
E un mecanism. Nu faci putin datorii pe credit, nu ai credit. Ori treaba e sa stii sa jonglezi banii altora in interesul tau. Chiar si prin credit.
O casa in US si Canada, zona buna, etc etc, are multe avantaje. Mentionez doua : equity si tax deductions.
Cu respect,
Armand, proprietar a unui pneu Michelin si un far VW si eventual un dulapior din casa.
quote:
Originally posted by nemo
Pt. Conchita:
Sper ca nu ai uitat ca am precizat ca ma refer la achitarea integrala. Sper ca aprobarea la care ai facut referire nu se refera la vreun credit ipotecar. Din cei care mai au de platit 15-20-25 de ani stiu destui. As putea fi si eu si miine in situatia respectiva.
Dar daca ai reusit sa iti stringi bani de o casa asa cum ai descris-o tu in doi ani, felicitarile mele cele mai sincere. Ma bucur sa aud de romani care au reusit sa ajunga sus (si inca foarte repede). Eu nu zic ca nu se poate, zic doar ca nu cunosc astfel de romani. Chiar si intr-un loc unde terenul e ieftin, nu cred ca ce ai descris tu costa sub 200 000. Desi lucrul e perfect posibil in unele profesii, cred ca putini romani vor putea pune deoparte banii pentru o asemenea casa in primii 2 ani dupa migrare. Cei mai multi reusesc in 20+ ani.
Posibil ca eu sa nu fi citit atent si ca multi dintre participantii la forum sa fie proprietari deplini ai locuintelor lor. Eu am fost circumspect fiindca am auzit de multe ori expresia "mi-am luat casa" folosita in sensul de "mi-am luat o fractiune dintr-o casa si un credit ipotecar la care voi avea de platit minim 15 ani". Posibil insa ca eu sa nu fi inteles corect - nu am intentionat sa dezinformez. Tocmai pentru o corecta informare am propus acel sondaj. Propunerea mea ramine valabila. Nu vad ce e rau in ea. Eu sint un om al cifrelor, cred in statistici. De aceea mi-am zis ca ar fi util sa vedem care e situatia medie. Eu am avut impresia ca media ar rezulta intr-un fel, poate ca nu e asa, dar nu putem sti cu adevarat fara sa o calculam.
Un lucru pe care poate nu l-am spus destul de clar e urmatorul: s-ar putea sa ajungi sa fii platit la fel sau aproape la fel ca un localnic care practica aceeasi meserie – asa cred ca e cazul meu. Meseria mea (informatician) e relativ calificata si relativ bine platita. Numai ca nu numai eu, dar si colegii mei bastinasi au nevoie tot de 20-25 de ani pentru a isi plati o locuinta. Eu am pornit de la premiza ca imigrantii romani din SUA nu cistiga mai mult decit americanii care practica aceeasi profesie. Senzatia mea e ca putine meserii pe care spera romanii sa le practice in SUA le permit americanilor sa aiba la 35 de ani o casa 100% a lor. Din nou, statisticile s-ar putea sa ma contrazica, dar de ce sa nu aruncam un ochi asupra lor?
Am un prieten in SUA care cistiga 87 000 $ pe an (in New Jersey – conteaza si zona). Nu am senzatia ca foarte multi romani ajung la acest salariu in primii doi ani. Dar chiar si el isi plateste casa in 17 ani. Nu stiu cam ce salariu i-ar fi trebuit pentru a realiza performanta in 2 ani. E adevarat ca exista si oameni care cistiga de 100 de ori mai mult, dar eu am considerat ca, pentru cei mai multi oameni, sint mai interesante datele cu semnificatie statistica. Sigur ca exista un Bill Gates, dar este el semnificativ pentru cei mai multi? Eu zic ca, daca esti, sa zicem, profesor, e mai semnificativ cit poate sa isi permita un profesor in medie. De aceea eu nu am zis ca eu sint reperul cel mai bun. Dar poate ca nici Conchita nu e, sau poate ca e pentru meseria ei (nu stiu care e). Dar daca vii ca sa fii inginer, nu cred ca conteaza prea mult ce isi permite un doctor si nici viceversa.
E adevarat ca nici prietenii mei din Romania nu sint un esantion semnificativ. Prietenele sotiei mele sont la polul opus – nu au realizat mai nimic. Poate ca asta e ghinionul meu: am citiva prieteni foarte performanti si nu pot sa nu ma compar cu ei. De asemenea, comparatia cu parintii mei nu imi e grozav de favorabila. In schimb, cu majoritatea substantiala a migrantilor romani pe care ii cunosc eu (migranti legali, nu la negru), am senzatia ca ma compar foarte favorabil (de aceea ma si considera multi nebun ca vreau sa ma intorc). Poate ca, asa cum sugereaza Conchita, cunosc numai invinsi. Nu prea cunosc insi care sa fie mai mult decit ingineri, citiva chiar profesori universitari. E adevarat ca doctorii, de exemplu, cistiga in medie triplu, iar pentru oamenii de afaceri cerul e limita. De aceea am si zis ca e mai semnificativ care sint perspectivele in meseria ta si mai putin in general.
Recunosc deschis ca sint inapoiat, daca asa se numeste faptul ca imi e nesuferit sa fac datorii. Ce sa fac, asa ma fost crescut. Daca pentru unii un credit ipotecar pe 20 de ani nu e o povara psihica, foarte bine. Pentru mine e.
http://community.webshots.com/user/armandcp
Cleomax spune:
[quote]Originally posted by armandcp
Ba se poate sa iei in 2 ani, insa daca sotul e american , are parale si un credit scor foarte bun, evident ca se poate, asa ca zic eu intrebarea cu cine isi permite in 2 ani nu cred ca isi are rostul. Si atunci se spune "vezi, eu am facut" ca cel care a contribuit cu adevarat nu mai conteaza de fapt. Si spun asta pentru ca in doi ani creditul care ti-l faci e inca firav ca vreo banca sa te considere la credit ipotecar. [quote/]
te contrazic, stiu un cuplu care s-a mutat in casa in mai putin de doi ani dupa ce au ajuns aici prin loterie,in '96, fara ajutorul nimanui in afara de faptul ca au stat la prieteni 4 zile, dupa care si-au luat apartament. amandoi ingineri, au inceput modest, la Siemens, ca simpli muncitori cu $7.00/hr pentru ca nu stiau bine limba. dupa sase luni si-au dat seama aia ce le putea pielea "muncitorilor" astora si au intrat amandoi pe post de inginer, cu un salariu combinat de un pic peste $100.000.
conchita spune:
Armand si Nemo, eu va inteleg rationamentul, dar din punctul meu de vedere, este gresit. deci, atentie, nu generalizez, nu spun ca e gresit in sine, spun ca doar pentru mine. nu vad cum v-ati putea imagina ca am strans in doi ani bani de casa in amerika? nu vad cum as putea dori EU asa ceva in tara creditelor rezonabile? si casa este intr-adevar de beton, costa 127 K cu pamant cu tot, in zona excelenta din punctul nostru de vedere. adevarul e ca nu ma asteptam sa imi apar bucuria acestei realizari, ci sa o impartasesc cu voi. dar asta e viata, plina de neprevazut pana si pe un forum cu romani :)
iar speculatiile despre sotul bogat le las in sertarul cu speculatii. intamplator, castig mult mai bine deca sotul meu, lucrand aproximativ in domeniul din Ro, care chiar ca nu era de lepadat. si daca tot spuneti de credit history si cele doua tipuri de ratio, atunci va e clar ca in momentul in care sunt doi cumparatori (adica un cuplu casatorit), conteaza in egala masura venitul fiecaruia si credit history-ul fiecaruia. daca aveam situatie nasoala din punctele astea de vedere, este evident ca scadeam sansele familiei la credit, nu? si eu am fost super fericita si mandra ca am putut sa contribui la un scor mai mult decat excelent, ca ne-au aprobat aproape instant si datorita mie, o romanca parlita, cum ziceti voi despre "emigranti".
daca mai continuati sa imi puneti la indoiala spusele despre casa, ma supar pe voi si va musc de nas. nu degeaba am atentionat-o pe Oana Olson ca diferenta de nivel de trai si cost al vietii intre state este o realitate cruda :)) unul din motivele relocatiei a fost chiar pretul caselor aici, care este fantastic...inca. sunt o gramada de relocati din NY si New Jersey...ceva de speriat ce vine lumea din zona aia in Florida...de aceea incepe sa creasca si pretul caselor si nu m-as mira ca in 10-15 ani statul asta sa devina California 2...nu degeaba vorbeam de mobilitatea populatiei, dupa cum se vede, ca factor esential pe piata imobiliara...
numai bine tuturor.
Cleomax spune:
quote:
Originally posted by conchita
adevarul e ca nu ma asteptam sa imi apar bucuria acestei realizari, ci sa o impartasesc cu voi. dar asta e viata, plina de neprevazut pana si pe un forum cu romani :)
ba da, sa te astepti sa-ti imparti bucuria aici, eu una ma bucur din suflet pentru aceasta veste, va felicit din inima si va doresc sa va bucurati de casuta voastra din plin
si, bineinteles, poate o chiar "udam" intr-o buna zi
lucamatei spune:
Lai,
Draga mea,
3 Case in 4 ani daca pui la socoteala apartamenul din Romania luat acum un an cu 11 mii de dolari bani scosi de pe credit card, si acum face 30 de mii de dolari. La credit cardurile acelea, 2, inca nu platesc mai mult de 2% dobinda.
Casa in 2 ani se poate, noi ne-am luat dupa 3 ani de America cu salariu de 37 de mii per familie.Fara prea multi bani jos insa..maxim 5000 dolari.Dar sotul e american si chiar daca salariul era mic, scorul lui era impecabil.Acum dupa 7 ani si 2 case, plus un apartament, pot sa ma declar 50% multumita. Dupa cum v-am spus, casele nu le platesc, eu ci chiriasii...Numai una am platit-o noi asta in care stam si ne-am mutat in iunie, nu vom sta in ea mai mult de un an.
Lai, nu sunt rai americanii, nici nu am spus asta...insa sunt buni de muls 10-15 ani si apoi tusti, la Coasta de Azur, cu banii platiti de chiriile americanilor medii.Datorita statutului meu am acces la credite in jur de 60 de mii de dolari anual...sotul este vice presedinte de banca...din care as putea cumpara n-spe case, si aici si in Romania...De fapt asta am sa si fac. Nu ii atribui Americii aceasta calitate, ci sotului care a invatat si a stiut cum si ce sa faca sa manipuleze sistemul...America iti ofera sansa, TU trebuie sa o valorifici...NU, NU SUNT RAI AMERICANII...nu sunt, insa, pe gustul meu decit banii lor.
oana olson
ocebine spune:
Imi este foarte greu sa inteleg de ce trebuie sa fim facuti sa ne fie rusine cu ce am realizat noi (romani care am emigrat si am realizat ce ne-am dorti) de niste indivizi care ori nu s-au realizat deloc ori nu au facut nici un pas inainte.
Sintem o multime de romani foarte bine realizati profesional si finaciar dar sintem obligati sa ascultam tot acest neincetat val de vaicareli nefondate.
Daca nu vrei sa emigrezi nu emigra si daca nu te simti bine muta-te unde esti bine. Nimeni nu este legat cu lanturi nicaieri. Granitele sint deschise sa pleci.
Chestia cu ipoteca este fantastic de prost inteleasa. Nici Bill Gates sau Donald Trump nu cumpara proprietati cu banii jos. Numai un prost ar face-o. Trebuie sa gindesti in contextul economic de aici. Daca iei imprimut iti eliberezi din venit pentru alte lucruri, plus ca sint avantaje la taxe. Orice contabil de aici te poate elucida.
Casa de rumegus nu te obliga nimeni sa o cumperi. Noi am vazut pe putin 70 de case pina ne-am hotarit s-o cumparam pe a noastra. Fiecare cumparator trebuie sa se informeze. Locatie, districtul scolar, taxe pe proprietate, materiale, garaj, curte, toate trebuie cintarite. Nu vine nimeni sa te oblige sa cumperi. Decizia este a ta.
Nivelul de trai este extrem de variat pe teritoriul Americii. Nu poti compara doar salariul. Trebuie sa vezi puterea de cumparare a salariului. De exemplu, eu locuiesc la New York si cind calatoresc in sud (Texas, New Mexico, Florida) banii mei merg mai mult. O seara la un restaurant mediu (nici ultra lux, nici circiuma) ma costa acasa (eu cu sotul) in jur de $150. In Florida, ma costa $50-60. Este o mare diferenta!!!
Un mare avantaj aici este mobilitatea profesionala si nu numai. Poti schimba oricind serviciul, poti sa te muti cind vrei, nu esti obligat sa suferi nicaieri. Dar probabil este mai usor sa stai sa te vaicaresti pe forum decit sa realizezi ceva.
Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/alex2.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/nick2.jpg
Guestus spune:
Lucamatei....pare extrem de contradictoriu ce spui. deci se traieste mizerabil cu 15 usd/h...si apoi iti iei 2-3 case doar pe scorul sotului? In alta ordine de idei tu esti o poveste de succes...dar altii nu au sanse? BTW-...privind salariile....un researcher la o univ oarecare are cca 2500 USD....de regula el nu este alone, are si familia cu el...ea nu lucreaza. Si traiesc f bine.
"Ira, nu te supara dar am ris de m-am prapadit...dupa cite imi dau seama nu ai nici o idee ca in Usa/Canada nu se poate trai cu 10 dolari pe ora, mai ales daca nu lucreaza decit unul dintre voi. Sotul meu a inceput cu 15 dolari pe ora dupa 7 ani experienta in Europa, college si internship de 2 ani in Germania...asculta ce ti se spune, cu 10 -15 dolari pe ora foarte greu sa traiesti la nivelul americanului mediu/de jos.
Daca aveti amindoi joburi cu 10 dolari pe ora, poate, poate, sa nu va zgirciti sa cumparati o piine pe zi, eu sunt profesor certificat cu 15 dolari pe ora si 5 ani experienta ...asa ca eu zic ca te pripesti..Si nu m-as putea intretine nici pe mine singura din banii astia.."
"3 Case in 4 ani daca pui la socoteala apartamenul din Romania luat acum un an cu 11 mii de dolari bani scosi de pe credit card, si acum face 30 de mii de dolari. La credit cardurile acelea, 2, inca nu platesc mai mult de 2% dobinda.
Casa in 2 ani se poate, noi ne-am luat dupa 3 ani de America cu salariu de 37 de mii per familie.Fara prea multi bani jos insa..maxim 5000 dolari.Dar sotul e american si chiar daca salariul era mic, scorul lui era impecabil.Acum dupa 7 ani si 2 case, plus un apartament, pot sa ma declar 50% multumita. Dupa cum v-am spus, casele nu le platesc, eu ci chiriasii...Numai una am platit-o noi asta in care stam si ne-am mutat in iunie, nu vom sta in ea mai mult de un an."
lucamatei spune:
Guestus, era vorba de primii 3 ani...atunci cind am trait din 30 de mii...dupa 3 ani ne-am luat casa si au inceputa sa mai miste lucrurile.I-am raspuns Irei, ca nu prea cred ca stie ce inseamna a trai decent cu 15 dolari pe ora...M-am facut inteleasa?
Vorbeam de primii 3 ani, si de imaginea pe care o au toti romanii ca aici se traieste decent pina si cu minimum wage, care pentru mine nu este 5 dolari pe ora, ci macar 10..La asta m-am referit.Casele le-am luat pe credit intr-o perioada cind dobinziile sunt cele mai mici de 35 de ani, iar bancile au fost nevoite sa dea credite ipotecare , chiar 2 , si la cei care nu au salarii de 100 de mii.
Crezi ca se dadea imprumut de 500 de mii de dolari la oameni care cistigau sub o suta cind mortgage companies au statistica astfel incat casa sa coste nu mai mult de 2 ori si jumatate valoarea salariului.
Adica la salariul nostru am fi putut lua o casa de maxim 85 de mii .Casa oastra a fost insa 120.Apoi 3 ani mai tirziu,conjunctura a fost de asa natura ca la un venit de 50 de mii sa avem credite ipotecare de 250 de mii deci de 5 ori salariul...
Asta nu ai fi putut sa o faci acum 5 ani, dara dupa 11 sept, bancile au fost nevoite sa mai schimbe politica.
Eu traiam mai decent in Romania cu 600-800 de dolari pe luna acum 7 ani decit am trait aici primii 3 ani, cu 30 de mii...de aici am pornit ideea.
oana olson
lucamatei spune:
Guestus,
Nu am spus ca mi-am luat case cind am avut 15 dolari pe ora...nicaieri nu am scris asa ceva. Am mai spus-o si o repet cind ai 1000 de dolari chirie plus alte cheltuieli ale casei, asigurare la 2 masini, 800 de dolari la datoriile de student ale sotului, plus mincare de 500 de dolari...asta inseamna 2500...tie ti se pare decent?
Noua nu ne raminea nimic din 2000 de dolari ai sotului in primii 3 ani, deci asta nu numesc eu decent..Apoi a sarit la 35 plus un bonus de 5000 si am inceput sa ne punem un ban frumos de casa.,..asta insa dupa 2 ani de trait "decent". Daca nu ai datorii...si ai facut scoala in Romania pe gratis, atunci, da, nimic de zis te descurci cu 2000 luna.
oana olson
lucamatei spune:
Guestus...nu cu 15 dolari pe ora( 30 000 pe an) ne-am luat casa, ci in momentul in care am avut 35-37 de mii pe an.Iar cind am avut inca dublu, ne-am luat a doua casa.Ultimele 2 case sunt luate in ultimele 8-10 luni.
oana olson