fructe exotice si mai putin exotice

fructe exotice si mai putin exotice | Autor: Pucku

Link direct la acest mesaj

Am si eu o intrebare despre unele fructe pe care in Romania nu le-am mancat.

Deci as fdori sa aflu mai multe date despre cum trebuie mancate, daca au vreun efect, cum se manaca, pot sa le pun la blender , pot sa le pap in timpul sarcini, la copii mice cantitati si asa tot ce credeti voi ca e util:

1.Papaya
2. Lichee
3. Guava
4. Star Fruit
5. Durano, ceva fruct asiatic

si in special despre fructele si legumele asiatice care le gasesc dar nu stiu ce sa fac cu ele

Multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Da-da... si eu vreau sa stiu. Ca, exceptand mango, pe care de voie-de nevoie a trebuit sa invatz cum sa-l "blendaresc", fiind fructul favorit al lui Dinu... in rest ma uit la hipermarket la ciudateniile alea... jumatate pofticioasa, jumatate neincrezatoare. Am gustat papaya si nu mi-a placut... poate ca nu se consuma crud?

Q (pofticioasa)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns frunzaverde2 spune:

papaya am mincat numai crud si in afara faptului ca seamana putin cu dovleacul la gust, mi-a placut. Dar e mai bun combinat cu altele in salata de fructe (ananas, lytchee, mango)

lytchee am mincat fie crud (curatat de coaja, atentie la marele simbure din interior), fie in compot (siropul din compot e cam dulce dar e foarte parfumat). Am mai mincat un fruct asemanator, in Franta se numeste rambutan, coaja e cu tepi ca la castanele verzi dar interiorul seamana cu lytchee si l-am gasit in compot, iar in locul simburelui era o bucata de ananas

Guava (= goyave in franceza) nu am mincat, dar am baut suc si e foarte parfumat, mi-a placut.

Pe celelalte doua nu le cunosc dar cred ca orice fruct se poate minca crud ("nature"), important e sa stii cum se curata (de exemplu "fruit de la passion" m-a dezamagit desi sucul imi place foarte mult.

Nu cred sa fie daunatoare in timpul sarcinii sau la copii mici, ca orice fruct toate au vitamine, e de ajuns sa fie proaspete si coapte (zic eu).


reclama mascata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Candy spune:

Dintre toate fructele mentionate de tine, am gustat doar papaya cruda si nectar de guave. Papaya nu mi-a placut deloc, iar nectar de gueve am baut in Egipt (e una din bauturile lor traditionale) si mi s-a parut foarte bun, are o culoare galbui-laptos si un gust foarte... exotic (seamana oarecum cu nectarul de pere, dar mai aparte). Cred ca merge sa-l faci cu blender-ul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

Guava am mancat eu, avem aici din belsug pare-se, este un fruct cu o aroma deosebit de pregnanta, in sensul placut al cuvantului, desi sotul meu nu o poate suferi. Se curata ca si cum ai decoji un mar, pulpa fructului este rosu plamaniu, are o textura onctuoasa si niste seminte inauntru care cica constipa, cel putin asa se plange soacra-mea, dar la mine nu a avut asemenea efect. De seminte nu prea ai cum sa scapi, la blender nu am incercat niciodata, dar poate fi o idee si asta.

scarmanus

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamamariana spune:

Hai sa raspund si eu pentru ca sunt aici in mijlocul tuturor fructelor despre care intrebi...
Papaya este unul din fructele mele preferate. Nu stiu in ce stare o gasiti in Europa, dar o papaya buna trebuie sa fie galbena spre portocaliu (cu ceva dungulite verzi) la coaja si molicica asa ca o para malaiatza. Cand ai taiat-o, miezul trebuie sa fie zemos si portocaliu inchis, chiar mai inchis decat morcovul. Daca e asa, va asigur ca e dulce, zemoasa si tare buna la gust. Aici se foloseste papaya cruda (verde) doar la salate si la gatit. Papaya e plina de vit. A (dupa cum o spune si culoarea) si e foarte buna in caz de constipatie. Se poate pune in blender... dar de ce sa nu o mananci asa cand e atat de gustoasa? Emi a papat prima data papaya la 4 luni si de atunci ii dau cel putin o data pe saptamana.
Se curata de coaja, se scot semintele dinauntru si se papa ca atare.
Lichee sunt niste fructe care seamana cu strugurii la gust si consistenta, insa au un parfun deosebit. Coaja e rosie si are aspectul pielii de sarpe. Se cojeste si se papa - fara samburel... Aici sezonul de lichee e f. scurt, insa se gasesc din belsug si ne facem pofta cand apar. Se mai gasesc si sub forma de compot.
Guava arata ca un mar mare cu putin aspect de gutuie si are coaja de culoare verde. Este buna de mancat atunci cand incepe sa se albeasca/ingalbeneasca putin coaja (se poate lasa la copt si in casa ca si bananele) si e putin mai moale cand apesi cu degetul. Se curata de coaja si partea din interior care are seminte mici - unii mananca si parte cu seminte, dar mie nu imi place. Nu este un fruct foarte deosebit dupa parerea mea, unele chiar au un gust fad, adica nici un gust... dar am citit ca este fructul cel mai bogat in vit. C.
Star Fruit e bun de papat cand bate in galben. El e de culoare verde de cele mai multe ori. Nu mi s-a parut nici asta un fruct deosebit. Mai mananc din cand in cand daca mi se ofera, dar nu cumpar decat daca am musafiri din Romania care vor sa guste fructe exotice. Nu stiu daca se merita sa dati bani grei pe fructul asta. Are putin gust de gutuie acra insa constistenta e alta, ceva de genul prunelor crude. Incercati... poate veti avea alta parere.
Durianul este un fruct mai special, nu toata lumea il agreaza din cauza mirosului dubios. Din aceste motive este interzis peste tot in cladirile guvernamentale, hoteluri, spitale... etc.
Eu nu l-am putut suferi pana cand am fost gravida (CULMEA!!!) cand intr-o zi, intr-un supermarket am simtit ca vreau durian si mi l-am cumparat si am iesit afara si l-am mancat pe loc. Mi-a placut, dupa ce de cel putin 4 ori am incercat sa mai mananc si nu am putut. Are un miros specific a ceapa amestecat cu gaz si iz de vanilie iar la gust e ca o crema grasa de vanilie cu alune. Asta e parerea mea... altii spun altceva. Oricum, aici sunt foarte multi straini care detesta fructul asta. Si o recomandare: Nu se mananca in sezonul foarte cald - are proprietatea de a ridica putin temperatura corpului.
Mango este intr-adevar inegalabil, dar va mai pot spune ca un alt fruct dupa care sunt inebunita este mangosteen, arata ca niste mere vinete cu coaja f. tare. Daca gasiti, incercati! Si cate nu mai sunt....
Numai bine,
Mamamariana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tuchi spune:

Mamamariana, esti super. Multumim de informatii.
De multa vreme intentionam sa postez un subiect despre fructele exotice pe care le mai gasim noi aici pe la Romanica.

Eu una am doua mari dubii: criteriile dupa care sa aleg un fruct copt (sa nu fie nici verde nici rascopt) si cum le-as putea gati?

Va .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

Mai e un fruct exotic pe care l-am mancat aici si-n italia, nu stiu cum se cheama in limbaj mai universal decat cel grecesc (papoutsosika), si nu este altul decta fructul cactusului. Este un fruct cu spini, galven-verziu, se curata infingand furculita in el si deconjindu-l in gros. Fructul este foarte fulce, cam moale dar gustos.

scarmanus

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lu.more spune:

"Papoutsosika" lui scarmanus (poftiti voi de-l pronuntati!) se numeste "figue de Barbarie" in Franta. Eu mananc foarte des si-mi plac asa de tare ca m-as urca in cactusi dupa ele... de n-ar fi spinii aia! Are dreptate scarmanus, e taaaare bun!
Iar pentru restul fructelor exotice, mancati cu incredere, si mai ales inchideti ochii cand le savurati, si imaginati-va ca sunteti "la mama lor", pe plaja, sub cocotieri...

« C’est une grande folie que de vouloir ętre sage tout seul. »
La Rochefoucauld

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

Lu.morule, merci beaucoup, carevasazica figue de Barbarie (are si de ce se chema asa, da' nush' de ce in greaca i se zice papucasi sau papucei,). Tot ne sfarmam creierii cu prietena mea frantuzoiaca cum ii zice stimabilului fruct. Figue de Barbarie, n-o sa uit in vecii vecilor!

scarmanus

Mergi la inceput