Bursa Socrates ?

Bursa Socrates ? | Autor: Nelke

Link direct la acest mesaj

Buna ziua tuturor !

Oare stie cineva cum functioneaza chestia cu bursa Socrates ?
De cine e sponzorizata si cum functioneaza efectiv ?
Am pe cineva care a primit o astfel de bursa pentru 9 luni īn Franta si v-as fi recunoscatoare daca ati putea sa-mi dati mai multe amanunte.

Cu anticipate multumiri,

Nelke

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

Buna Nelke.
Socrates/Erasmus e un program european care incurajeaza schimburile de studenti intre universitatile diferitelor tari. In afara tarilor din Uniunea Europeana pot sa participe si studenti din citeva tari Central si Est Europene, printre care si Romania. In practica, studentii de la o anumita universitate X, sa zicem din Austria, au posibilitatea sa sustina cursurile si examenele, de exemplu anului 3 de facultate, la universitatea Y din Franta. Examenele sustinute la universitatea Y sint in principiu recunoscute la universitatea de origine X. Recunoasterea acestor examene are loc prin intermediul sistemelor de credite. Zic totusi in principiu, pt ca de multe ori nu se intimpla lucrul asta. Programul este cumva bazat pe reciprocitate: numarul de studenti care pleaca de la o anumita universitate dintr-o anumita tara ar trebui sa fie egal cu nr de studenti care vin la ea din afara. Bursele provin din fondurile EU alocate programului educational Socrates/Erasmus, dar sint distribuite catre studenti prin intermediul univeritatilor de origine, si sint pe o perioada de 3-12 luni. Valoarea burselor difera de la o tara la alta si de la o universitate la alta, si in general sint mici. Studentii nu platesc taxe la universitatea pe care o viziteaza.
Cit despre implicatiile sociale si personale, e o experienta extraordinara absolut unica, pe care o recomand cu caldura oricarui student, indiferent de tara de origine. Mult succes. Daca mai ai nelamuriri scrie-mi.

Mai multe informatii se pot gasi si la:
http://europa.eu.int/comm/education/programmes/programmes_en.html
http://www.uea.ac.uk/international/socrates/socintro.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Salut,
Sunt din cate stiu eu, exchange students intre universitatile participante. Ce universitate i-a oferit bursa? Erau anul trecut intarzieri foarte mari la plata efectiva a banilor si asta conteaza, ar fi bine sa mai aiba o sursa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Bursele Socrates sunt exact cum a spus pisi-pis. Si intr-adevar problemele sunt in general cu intarzierea platilor. Banii nu se dau in generalk la inceput, ci in general in transe lunare, care transforma intr-un mic avans si o suma finala.

Anne-Sarah si mamica sa Andreea

Mergi la inceput

Bursa e din Romania? Daca da, persoana respectiva trebuie sa fie foarte atenta daca ii ajung banii. Dupa cite mi-am dat seama bursele scad de la an la an. Eu acum 5 ani m-am descurcat, dar cunosc persoane care acum trebuie sa si munceasca la negru ca sa se intretina, pt ca nu cistiga nici un sfert din ce-am avut eu. Iar cit despre cind vin banii, dumnezeu cu mila! Ai mei au venit toti odata exact la mijloc si m-a imprumutat universitatea cu bani din proiecte! Altii vin cu toti banii de acasa si nu pleaca pina nu ii au. Dupa cum spune AC, mai vin si in transe lunare. Sa ne rugam de mai bine, ca in rest...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns polux spune:

Buna, eu am fost acum doi ani cu o bursa Socrate/Erasmus in Franta 6 luni. Daca vrei sa pleci din Romania, trebuie sa te interesezi la facultatea ta, respectiv Universitatea de care apartii daca au astfel de burse. Banii sunt aceeasi pentru toata lumea, numai ca autonomia universitara da dreptul(sau si-l iau universitatile) la fiecare universiatate sa hotarasca suma alocata lunar. Ei dau doar plafonul maxim, din cate stiu eu era de 400 $, adica 300 Euro, sau asa echivalau ei. Banii de obicei ti-i da facultatea ta, dar numai dupa ce-i primesc de la forumurile in drept. In anul 2000, era deja februarie cand am plecat noi si banii nu venisera inca, asa ca facultatea ne-a dat un imprumut de 600 $ (inca nu erau euro) ceea ce insemna o luna si jumatate urmand ca ceilalti sa ni-i trimita sau sa-i ridice cineva delegat. Noi am ales cea de-a doua varianta. La sfarsitul lui martie sotul meu a primit banii si mi ia trimis prin cineva. Colega cu care am fost nu a avut incredere in persoana care venea acolo si si-a deschis un cont acolo, in care tatal ei i-a livrat banii.
Deci concluzia este ca Bursa o poti avea doar prin Universitatea ta, si tot ea iti va da banii, lunar, nelunar sau toti o data, epinde de politica ei.

Liliana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nelke spune:

Da, bursa e din Romania.
Persoana de care vorbesc termina la vara facultatea (franceza), a dat niste teste la Bucuresti si a fost aleasa/admisa pt. 9 luni īn Corsica. Am auzit īnsa ca banii vin cu īntīrziere de 2-3 luni.
Nici nu stiu daca sīnt destui - stiti cumva daca este asigurata cazarea (presupun ca au un campus), ori trebuie sa te descurci singur ? E si biletul de avion inclus īn aceasta bursa ?

Nu ma indoiesc ca este o traire cu totul deosebita pentru cine poate face asta. Dar se pare ca pentru un student din Romania nu este asa de simplu, de fapt īi lasa sa plece cu mīinile goale - am īnteles oare bine ? Si atunci se pare ca ar trebui sa plece deja de acasa cu banii pregatiti si sa nu se pomeneasca īntr-o situatie disperata īn tara straina.

Daca mai puteti sa mai īmi spuneti cīte ceva pe tema asta va voi citi cu atentie. Va multumesc, dragelor.

Nelke

Mergi la inceput

Daca bursa e de la Bucuresti la franceza, probabil trebuie sa ceara informatii la facultate sau direct la biroul Socrates (pe vremea mea era la rectorat, la facultatea de drept). Dar trebuie sa ia si legatura cu cei de la universitatea la care va merge in Franta, pt ca de ei depind foarte multe. Depinde mult de persoana peste care da acolo, daca o intereseaza sau nu, daca ii cauta cazare ieftina, eventual camin. Eu am fost norocoasa, ca mi-au gasit casa si tot ei m-au imprumutat cu bani. Dar sint si cazuri in care trebuie sa-ti cauti singur, am un prieten neamt care a dormit 3 nopti in masina pina si-a gasit o camera. In general cazarea, calatoria, absolut tot, ti le platesti singur din banii care ti se dau, deci conteaza f. mult cit e bursa. Si am ramas cu gura cascata ca au venit fete si cu 150 de euro pe luna, din care SIGUR mori de foame, nici chiria n-ai cum sa o platesti. Si banii vin in general cu intirziere, e adevarat. Dar se mai imbunatatesc lucrurile de la an la an si poate anul asta vin la timp. Succes.

Mergi la inceput

Cred ca acum am aflat destul.
Va multumesc foarte mult, fetelor !!!
Sīnteti tare, tare dragute !

Nelke

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stefanluchian spune:

http://www.socrates.ro/programe/erasmus/erasmus.htm

quote:
Initial creeata de Nelke

Buna ziua tuturor !

Oare stie cineva cum functioneaza chestia cu bursa Socrates ?
De cine e sponzorizata si cum functioneaza efectiv ?
Am pe cineva care a primit o astfel de bursa pentru 9 luni īn Franta si v-as fi recunoscatoare daca ati putea sa-mi dati mai multe amanunte.

Cu anticipate multumiri,

Nelke

Mergi la inceput

Merci, Stefan !
Imi voi lua timp sa citesc pe īndelete toate aceste informatii oferite cu atīta amabilitate de voi.

O zi buna tuturor !

Nelke

Mergi la inceput