SCHIMBAREA VIZEI

SCHIMBAREA VIZEI | Autor: casi

Link direct la acest mesaj

Buna la toata lumea,
am si eu niste intrebari si sper sa ma puteti ajuta.Dar in primul sa va spun despre situatia mea.Am venit in USA anul trecut in octombrie,cu viza J-1 ,exchange student,pe 1 an.Am venit cu programul AU PAIR IN AMERICA;locuiesc cu o fam americana,trebuie sa am grija de bebeul lor 45 de ore pe saptamana,iar intre timp trebuie sa fac si niste cursuri.Saptamana aceasta am aflat ca s-a dat o noua lege prin care avem dreptul sa mai stam un an,cu conditia sa ramai tot ca au-pair.Poti sa ramai cu aceeasi fam,dar nu e obligatoriu.Eu vreau sa raman si anul urmator,bineinteles,dar inca nu sunt sigura daca voi ramane cu aceeasi fam sau nu.Din cate am discutat cu ei ,ei ar fi interesatisati mai raman(iar eu sunt de acord),dar inca nu sunt sigura pt ca ei i-au oferit fetei pe care au avut-o inaintea mea sansa sa vina inapoi ca studenta.Tipa are timp de gandire pana in mai si oricum tot nu va fi sigur ca va primi viza(ea e din POLONIA),dar e posibil sa vina inapoi,iar in acest caz va trebui sa-mi caut alta fam.DAR,in caz ca voi putea ramane mai departe aici,as vrea sa incep univ.Eu locuiesc in Texas acum si din cate mi-a zis fam,in caz ca voi ramane la ei,cea mai buna sollutie ar fi sa fac 2 ani la COMMUNITY COLLEGE,ca e mai ieftin,iar dupa aceea sa ma transfer la univ. in DOWNTOWN HOUSTON,unde imi pot alege o specializare si finalza studiile.Problema este cu viza,pt ca va trebui sa-mi schimb viza din J-1 in F-1 la sfarsitul ctr ca au pair(oct 2005) si nu stiu ce trebuie sa fac.Pt. schimbarea vizei va trebui sa merg in tara?Sau e prea devreme sa ma gandesc la asa ceva?Chiar daca va trebui sa-mi schimb fam as vrea sa incerc sa raman ca studenta.Daca aveti sa-mi da-ti niste sfaturi.....

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Casi,
Nu stiu sa iti dau informatii exacte, dar pot sa iti spun in mare ce stiu eu despre asta. In mod normal viza J-1 are specificarea ca doi ani de zile dupa ce se termina trebuie sa te intorci in tara de origine. Dar exista posibilitatea de a obtine un 'waiver' al acestei conditii, am auzit de mai multe cazuri in care s-a putut reveni in America mai devreme pe un alt fel de viza sau chiar ramane in continuare cu schimbare de statut, din pacate nu stiu exact care este procedura.
Pentru obtinerea vizei F-1 trebuie sa obtii acceptul unei universitati/colegiu de a studia la ei, si tot ei trebuie sa iti dea o hartie, inainte era I-20, acum este SEVIS, este un 'certificate of eligibility for nonimmigrant (F-1) student' pe baza caruia ceri schimbarea de statut si/sau viza (printre altele trebuie sa faci dovada ca te poti sustine financiar in timpul studiilor, fie ca e vorba de bursa/venituri personale/alte surse de finantare). In general ca sa iti schimbi statutul nu e nevoie sa parasesti tara, poti sa il schimbi aici si sa ramai legal in America, dar in momentul in care ai parasit teritoriul SUA, ca sa poti intra din nou ai nevoie de viza in pasaport, iar asta se obtine de la Ambasada SUA la Bucuresti.
Incearca sa vorbesti cu un reprezentant al programului cu care ai venit tu in America ca au pair si/sau cu un international student adviser la colegiul/universitatea la care vrei sa te inscrii, poate poti obtine de la ei informatii mai exacte. De asemenea, uita-te pe pagina de web de la BCIS (fostul INS, Immigration and Naturalization Services).
Si nu, nu este prea devreme sa te interesezi de asta, chiar ar fi bine sa te duci de acum sa vorbesti la colegiul/colegiile/universitatea/universitatile care te intereseaza, unele scoli au rolling admissions, adica nu au o data limita pentru inscriere, altele au insa admissions deadline, pentru unele universitati aceste deadlines au trecut deja, pentru altele insa nu, mai ales pentru community colleges probabil ca nu, dar e bine sa te interesezi cat mai repede, ca sa nu pierzi data de inscriere si de asemenea ca sa stii din timp ce documente iti cer.
Succes!

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mn spune:

Casi,

un alt site la care te poti uita este
http://travel.state.gov/jvw.html

undeva la FAQ gasesti:

Q. How can I extend or change my status, or change programs?
A. The Program Designation Branch in the Bureau of Education, Cultural Exchanges and Academic Programs (ECA) handles J-1 extensions, category changes, and program transfers. You will need to contact them directly if you have further questions about one of these issues. They can be reached at 202-401-9810.

numai bine,
mircea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Casi, iti vei putea transforma statutul J1 in statut F1 aici in America, la chiar la scoala la care vei invata. Dc. te vor admite vei primi informatii de la biroul pentru studenti internationali ai scolii respective. NU este nevoie sa parasesti SUA pentru asta si ar fi chiar mai bine sa nu o faci. Two years home residence nu se aplica in cazul tau decat atunci cand vei dori sa aplici pentru rezidenta permanenta, aceasta cerinta nu se aplica pentru cazul in care vrei sa obtii o alta viza de nonimmigrant ca F1. Dc. vei iesi din SUA in timpul studiilor (cand vei avea statut F1), va trebui sa mergi la Ambasada Americana din Romania pentru a ti se pune in pasaport viza F1 propriu-zisa, necesara pentru a reintra in America. Dc. nu iesi din tara nu ai nevoie de viza in pasaport ci doar de formele care atesta statutul tau (F1), forme pe care ti le va face scoala. Foarta multa lume nu intelege ca viza din pasaport este doar viza de intrare in US, statutul tau in aceasta tara este dat de actele de la INS care atesta situatia ta (F1, J1 etc-pe vremea mea I20 si IAP66, dar acum s-au schimbat denumirile acestor formulare, ca si de cardul alb I94 care ti s-a dat la intrarea in US la vama).

Multa bafta!
Lia
PS Cati ani ai?

ruxij

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casi spune:

multumesc mult pt raspunsuri.
Si acum voi abuza putin de bunatatea voastra...mai vreau sa va intreb ceva.In cazul in care voi fi admisa la colegiu si voi avea toate actele in regula,daca voi merge in Romania dupa aceea(in vizita),s-ar putea sa am probleme la Ambasada de la Bucuresti?Cred ca daca voi fi in regula cu toate,n-ar mai trebui sa am probleme cu ei,dar nu poti sti nici o data ce le trece prin cap celor de la Ambasada.
PS pt ruxij:in Iulie voi implini 22 de ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Draga Casi,
In mod normal nu ar trebui sa ai probleme la ambasada americana din Bucuresti ca sa ti se puna viza si sa te poti reintoarce in US. Totusi s-au vazut cazuri de studenti F1 care au plecat acasa in vizita si nu au putut sa se mai intoarca decat dupa nu stiu cate interventii si ceva luni in care au fost blocati in tara lor. Pe de alta parte, cazurile pe care le stiu eu de felul asta sunt chinezi si nu stiu de ce, dar am inteles ca acum chinezilor le fac probleme la ambasade pe motiv ca ar putea fi teroristi (???). Deci e posibil ca romanii sa nu aiba probleme, legal nu ai de ce sa ai probleme, dar mereu ai o emotie ca depinde de toanele persoanei de la ghiseu la discretia careia esti pana la urma si dc. i se pune pata atunci ghinionul tau. Sper sa nu fie asa, oricum, vezi tu la momentul respectiv, nu ai ce sa faci de pe acum.

Numai bine,
Lia

ruxij

Mergi la inceput