Despre emigrare, pe sleau (fara perdea) - 2

Despre emigrare, pe sleau (fara perdea) - 2 | Autor: Julie

Link direct la acest mesaj

Poftiti, ridicati perdelele :))))

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mn spune:

hai sa mai pun gaz pe foc....eu zic ca tarile dezvoltare sunt asa pentru ca nu isi arata partile rele. Poate si Ro ar trebui sa inceapa cu acest lucru sa nu mai vorbim de capra vecinului...

mn

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Initial creeata de Julie

ah, ai ratat subiectul cu Tabieturile, ai fi aflat ca asa ceva nu se face :))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

quote:
Originally posted by conchita

quote:
Initial creeata de Julie

ah, ai ratat subiectul cu Tabieturile, ai fi aflat ca asa ceva nu se face :))

...dupa cum nu se ridica nici poalele-n cap - asta nu mai tine de "tabieturi".
Hait, c-am deviat de la subiect, si iar ma pomenesc ca ma paraste Dinu la revista

Ia, baieti si fete, izbiti colea in emigrare
J.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Julie
Ia, baieti si fete, izbiti colea in emigrare
J.

biiiine, TU ai vrut-o si daca e cu voie de la stapanire, ne supunem bucurosi :))

ma gandeam adineauri cand am citit ultimele pagini de la prima serie cat de fragila ne este imaginea ca si postanti. este de ajuns sa spui o data, prima data numai, ceva in favoarea sau contra unui lucru ca devii condamnat la consecventa de partenerii la dialog. si, de la o vreme, odata cu aparitia noilor postanti mai vehementi, la o consecventa oarecum distructiva. eu as avea destule chestii triste si urate de povestit din experienta mea americana, dar am ramas incremenita in proiect la discutiile de principiu si ma simt oarecum datoare (ce vreti, bate vantul in sud-est si tremura flamura americii asa de imbatator ca nu ma pot abtine) sa punctez mai mult ce informatii sunt incorecte din "tabara contra". nu numai amorul juvenil fata de patria adoptiva ma face sa reactionez asa cand se furnizeaza o informatie anapoda, ci chiar nostalgia mea amestecata cu frustrare ca daca stiam si eu de la inceput ce ar fi trebuit sa evit si cum ar fi fost mai eficient sa actionez, poate ca nu mai pierdeam un an din viata aiurea in tramvai. ma gandesc ca dincolo de apetitul pentru polemici inteligente al tuturor se afla totutusi o minima generozitate fata de cei care sunt cu un pas in avion in drum spre tarile calde si ca obiectivitatea ar fi, pana la urma, un fel de datorie civica. pe mine chiar m-ar mustra constiinta sa insir aici baliverne cosmetizand realitatea, fie in exagerat de roz, fie in negru-pamant! in final, taberele deja emigrate aflate pe pozitii contrare nu castiga nimic. eu nu o sa-l conving in veci pe Free Gonzo ca am circumvolutiunile intacte si nici pe Danuta ca aspiratiile mele "spirituale" sunt de o mie de ori mai puternice decat in prima mea zi aici. si ca am gasit, in fine, resurse sa alimentez si creierul, si inima. pe de alta parte, nici ei nu ma pot convinge pe mine ca fac figura de exaltata cu creierul spalat sau de mercantila feroce care n-a cunoscut si nu cunoaste disperarea, depresia, dorul, tristetile date de obstacole si frustrarile personale la ciocnirea cu alta civilizatie extraterestra! ambele tabere au un teritoriu comun de Bine si Rau, nu exista alb sau negru in ecuatia emigrarii. acestea fiind zise, poate ca ar trebui sa mutam miza in tabara aspirantilor si sa ajungem la un consens privind modul de comunicare . daca Gorjan plateste asigurarea de masina de 16 ori mai mare decat un canadian, poate ca Guestus n-ar trebui sa o trimita acasa, ci sa-i vanda niste ponturi cum sa ajunga la o taxa mai mica, nu? din asta ar invata si Ira care ajunge in vara in Canada, si Carolyne in drum spre Chicago peste o luna aproape, si toti cei ramasi in Ro care nici macar n-au de gand sa viziteze meleagurile astea, dar si-ar forma un punct de vedere despre cum ar putea arata luminita de la capatul tunelului. si chiar canadienii care au ajuns sa plateasca doar de 8 ori mai mult, nu? batalia asta de orgolii care i-o zice mai tare nu stiu cui nu duce nicaieri. e cel mai usor sa comiti comentarii rautacioase pe net sub apararea anonimatului, oricine poate, nu? mai greu e sa te gandesti la ceilalti anonim care te citesc si a caror viata poate fi influentata definitiv de nush ce pledoarie pro sau contra, numai pentru ca e scrisa fermecator sau delicios de vehement...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mn spune:

quote:
Originally posted by conchita
....
canadian, poate ca Guestus n-ar trebui sa o trimita acasa, ci sa-i vanda niste ponturi cum sa ajunga la o taxa mai mica, nu? din asta ar invata si Ira care ajunge in vara in Canada, si
...

Conchita,

Aici vream sa ajung si eu...in loc sa discutam ce bine sau rau este mai bine discutam despre cum putem face ca la cei la care este rau sa le fie bine...si atunci vom avea numai o tabara fericita :).
Sunt multe informati care ar fi utile pentru noi veniti (chiar si pentru cei vechi) incepind cu unde este bine sa isi faca cumaraturile, continuind cu elemente de baza de genul cum sa cumparam o masina fara sa fim trasi in teapa, cum sa gasim un job, cum sa alegem o companie de telefonie, asigurari medicale/auto samd...
Cum spuneam eu vreau sa pun toate astea pe un site care sa poat vi accesat de toata lumea, daca sunteti interesati dati-mi un semn.

mn

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

"Am si eu o foarte buna prietena in Germania dar parca mai degraba as opta pt Italia sau oricum undeva mai cald si nu cu o limba ca germana care banuiesc este chiar mai grea decit engleza."

Gorjean
Nu mai am nici un comentariu. Sint lamurit si nu mai intreb nimic. Astept impresiile din Italia...heheheh...parmalat este pe butuci asa ca danone se maninca.

Curiozitatea ma roade in legatura cu altii.....citi oare dintre plingaciosii de aici recunosc ca au atacat gresit problema schimbarii domiciliului din Ro cu tara XX? Ca au plecat total neinformati? Pina acum am citit gramezi de plingeri infantile genul... de ce sint distante mari in Ca sau US....de ce platesc asigurari la masina si nu am tombola la sfirsit de an....ca rosiile nu au gust...ca vrea landlordul chiria pe 6 luni in avans...nu vine politia in 2 min pt un banal furt
Cu o analiza lucida multe probleme se pot observa direct din Ro. Dar in conditiile in care pleci stilul Gorjean...hai ca este mai cald acolo...o incurci si apoi esti deceptionat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Gorjean io mi-s aia de invit lumea in Germania si tot io sunt aia care am schimbat tarile si chiar m-am reintors si Romania pt a ma stabili. Da, e foarte adevarat ca at cind ai copiii e mult mai greu sa te fitii de colo colo, dar cu un asa simt de orientare ca al tau ca te-ai duce in Italia ca bate soarele si mai stiu eu adie briza si ca germana e grea....pai nu ma mir ca nu ajungi sa fii multumita!! Pai cum cineva mai vrea sa mai plece in Italia care e arhiplina de romani, de nu stiu cum sa scape de ei, la fel si Spania..! Si te asigur ca pe linga cei care muncesc cinstit sunt si foaarte multi care te fac sa-ti plece capul. Eu am fost acolo si am vazut. Cel putin in Roma auzi romaneste din 2 in 2 minute. Si crede-ma ca in statiile de metro evitam sa vb romaneste ca sa nu se ia romanii de noi(de mine si de mama), ca ni s-a intimplat si din astea! Si apoi vb din punct de vedere economic al Italiei si Spaniei ai putea sa-ti pui o simpla intrebare asa ca sa-ti afci o idee: de ce oare nu vedem pe forum decit o fata doua din tarile astea, avind in vedere citi romani sunt acolo? Pai ce crezi ca sunt cu nasu' pe sus si nu vor sa stea la vb cu noi?! Sau poate crezi ca sunt prea ocupati stind la plaja, ca vorba aia de aia au emigrat acolo! Si cum te-ai intrebat daca germana e mai grea ca engleza, pai parerea mea e ca toate lb straine sunt mai grele ca engleza! Dar ia uite ce multe fete sunt in Japonia, in Olanda, Austria, Germania, Danemarca..tari cu lb grele dar se descurca oamenii care vor sa invete si vor sa lupte sa se adapteze! Pe linga egleza au invatat si alta limba, sunt mult care stiu 3-4 lb straine.Conchita sunt foarte de acord cu ce ai spus, e perfect adevarat! Dar nu m-am putut abtine sa nu raspund la faza cu lb germana si Italia cea insorita.Vikinga& bb Aldohttp://community.webshots.com/user/vikinga109

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dinu spune:

Buna tuturor! Vreau sa precizez inca o data ca acest subiect nu l-am deschis in ideea de a da cu rosii in occident sau emigrare, cum sugereaza unii carora se pare ca nu le convine ca se spun lucrurile pe bune. Sint convins ca exista si persoane a caror experienta pe alte meleaguri a fost super din clipa in care au coborit din avion. Intrebarea este citi dintre cei care emigreaza au aceasta bafta sau beneficiaza de o conjunctura favorabila si citi sint dezamagiti de pasul facut? Nu e nevoie de cifre, doar experiente personale.
aida - eu nu spun ca tu sau altii care ati reusit mintiti spunind ca va este bine. Va cred si ma bucur pt voi. Din pacate despre cei care se zbat sa traiasca nu se stiu multe. Asta si pt ca din orgoliu nu spun situatia reala celor de acasa (in UK am intilnit roman care s-a fotografiat la costum, intr-un birou, pt a trimite poze celor de acasa - in realitate era muncitor necalificat pe un santier de constructii - asta ca sa vezi pina unde poate duce orgoliul romanului)- caz antologic si 100% real!!! Si uite asa, pe poze si vorbe isi iau oamenii lumea-n cap si pleaca in UK plini de vise...Dupa ce-i da realitatea cu fundu'de pamint isi revin imediat.
oana - multumesc pt gindurile bune. Daca ajungi in RO da un semn. ...Si chiar iti iubesti sotul atit de mult-joke?
conchita - o mai spun inca o data (sper pt ultima data) - eu nu sint suparat pe occident, pe UK in cazul meu. Imi place GB, o iubesc, m-am adaptat (cazul meu e putin atipic, de mic mi s-a inoculat acest spirit anglofon, engleza si romana le-am invata in paralel, a fost un vis devenit realitate faptul ca pot locui acolo). Nu pot insa sa nu remarc deficientele sistemului britanic. Au si ei probleme gramada de as umple 10 pagini. Inca un amanunt: experienta mea in UK este una reusita, ca sa nu se inteleaga ca dau cu rosii din postura vulpii care nu ajunge la struguri.
ina - ce mai faci? Diferentele de civilizatie le-am mai discutat. Exemplul cu portofelul e bun dar,asa cum spunea cineva, nu generalizati. Hai sa-ti spuno chestie amuzanta care mi s-a intimplat mie anul trecut pe 1 Decembrie, ca prea s-a tensionat atmosfera aici.
1 Decembrie in RO a fost zi libera: cirnati, fasolica, bere, si veselie. Fiind vremea aiurea nu am plecat din localitate si m-am hotarit sa fac putin program administrativ la birou de unul singur, colegele mele fiind libere. Pe la 9 incep sa sune telefoanele de ziceai ca e zi de virf. Nu trece mult timp,apar clientii. Printre ei un roman stabilit in Italia. Intr-o romana aproximativa,la cei plecati in Italia se poarta chestia asta cu uitatul limbii materne,imi explica ce are nevoie. OK! Iau comanda, pleaca omul, vine urmatorul client, apoi altul, si altul. Pe la 13.00 ma suna "italianul" meu disperat: "Domnu', domnu'! Nu cumva mi-am uitat la dumneavoastra, come se dice, come se dice..., mio portofel?" Zic: "stati sa ma uit". Ma uit prin birouri, pe jos.. cind aproape sa-i spun omului ca nu e, ce sa vezi...un portofel chiar intre biroul meu si canapeaua unde statuse omul. Il iau, il deschid, verific daca e al lui, si...hopaaa plin de euroi in portofel! In viata mea nu am avut bafta sa gasesc un leu, acum 3000 de euro!Puneti la socoteala ca omul meu sunase dupa 4 ore!!!, habar nu avea unde il pierduse, era simplu sa zic ca nu e si eram mai bogat cu 3000 de Euro. Veneau sarbatorile de iarna, cadouri, vacante...si multe altele. Dar nu se face... Tine de educatia fiecaruia, de buna crestere, de omenie,la urma urmei omul ala muncise pt banii aia, vai de steaua lui. L-am chemat sa isi ridice portofelul. Vine omul ca furtuna, transpirat, ii dau portofelul, il ia si il baga in buzunar. Il rog sa verifice daca are totul in regula ca sa nu ma trezesc cu reclamatii mai tirziu. Acum vine bomba: "Nu banii sint problema!!! Mi-era teama de permisul de
conducere!" Am ramas blocat citeva secunde: "Poftim?".El continua:"Eram terminat fara permis, trebuie sa plec inapoi in Italia in 2 zile". Nu am mai rezistat si i-am spus: "La citi bani ai matale in portofel iti fac o carutza de permise de conducere, ce categorie vrei, amator si profesionist, nici pe la examen nu treci, ti-l aduc acasa!". A mormait "Si, Si!..Grazie". Adica acum 10 minute la telefon tremura sufletul in el si il treceau toate apele si acum imi zice nonsalant ca banii oricum nu contau. Vorba unui amic, trebuia sa-i fi dat numai permisul, ca banii tot nu erau importanti.
Partea si mai frumoasa vine acum. Il rog sa imi achite in avans costul serviciilor ce urma sa i le efectuam ca firma, respectiv 375.000 lei. A achitat 400.000 si urma sa-i dau rest 25.000 lei. Fiind totul inchis in ziua respectiva, marunti ioc. Nu a plecat omul meu pina cind nu am gasit sa-i dau 25.000 lei amariti. Euroii nu contau da' m-a pus sa alerg pt 25.000 lei. Mi-am amintit de vorba aia cu facerea de bine, ...
Asa ca Ina, depinde si unde il pierzi (Romania, NZ, UK, cartier bun,
cartier rau famat), dar mai ales cine il gaseste Acum te intorci in RO? Ca parca asa spuneai ....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gorjan spune:

Vikinga

Nu prea stiu ce sa cred . Ai spus ca a trebui sa schimbi citeva tatri pina ai gasit una unde sa te simti bine. Cum le-ai ales ? Ai pus degetul pe harta si gata? Nu stiu cum este exact iarna in Germania dar stiu ca aici tine 6 luni in care nu prea vezi soarele iar -25, -30 grade sint cel putin 1-2 luni. Vara + primavara tien in jur de 2-3 luni cu umiditate de pina la 100% de nu poti sa iesi din casa fie ziua , noapte, dimineata sau seara fara sa zici ca ai intrat in sauna. De limba ce sa mai zic. Daca tu ai reusit sa inveti mai multe limbi, dar nu numai sa poti sa te descurci ci ceva mai mult, este exceptional. Eu una nu cred ca am ajuns nici dupa 4 ani sa ma exprim as cum as dorii si lucrez intr-un domeniu care cere relatii cu publizul cum se spunea pe la noi. Asa cum am mai zis ce e important pt mine poate nu are nici o valoare pt altii. Nu sint genul care prefera interiorul si faptul ca nu pot sa vad soarele prea des ma deprima. Ca o fi Italia sau alt loc nu stiu. Ceea ce stiu e ca aici nu-mi place asta e si pace. Da-mi tu o idee cum sa imi aleg alt loc. Cum ai facut tu?
Eu nu stiu cum e prin US dar ced stiu e ca aici, Canada , asigurarile sint o durere de cap destul de mare si nu numai datorita ratei percepute dar si tratamentului care ti se aplica ca nou venit. Daca numai eu am auzit de cazuri tot mai frecvente de refuz pt ca nu ai condus in Canada inseamna ca nu e ceva dureros. Posibil ca toni nenorocosii au venit la mine si mi-au spus iar ceilalti cei mujlti n-au avut probleme. De ex cei veniti cu un carnet de conducere din Germani, si banuiesc toat Europa de vest, nu trebuie sa dea nici un fel de examen si nici nu au aceleasi probleme mentionate.
Gestule
Sper ca tu daca o fii sa pleci vreodata o sa ai toate informatiile si n-o sa ai nici o surpriza.
Bafta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giani spune:

Ai dreptate, iernile sint mai geroase decit in Ro, dar, mult mai insorite, asta imi place mult in partea asta de Canada, ca e mult soare, chiar in dimineata asta, eu un soare minunat, chiar daca temperaturile sint in jur de 0 grade. Cit despre iernile lungi, nu mi se par mai lungi ca cele din Ro, dar mult mai insorite, n-am vazut acolo un cer albastru ca aici. Nici in Ro nu e primavara in perioada asta. Si nici asa soare cum e aci.
Cit despre asigurari, asta e, ne plingem de cind am venit (unde nu mai platim acum asigurarile de pe vremea aia!), intre timp s-au tot acumulat fel de fel de taxe si asigurari, au crescut, dar n-avem ce face, asta e sistemul, oriunde te vei muta ori visezi sa te muti vei fi taxat.

Mergi la inceput