...Tiganie, rai / Rai care erai...

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

O faza din filmul "Tren de vie" (Trenul vietii):

Un sat de evrei, ca sa scape de lagarele naziste, fuge din Germania printr-un siretilc: un tren fantoma cu deportati. Intre personajele filmului, o fata frumoasa, indragostita, spre necazul tatalui ei, de un comunsit, evreu si el, desigur din acelasi sat. Pe drum se intalnesc cu un alt tren fantoma: trenul tiganilor, alti nebuni frumosi carora le venise aceeasi ideea ca sa se salveze. Fata din poveste se indragosteste acum de un tigan frumos si focos din trenul pereche. Cand ii spune tatalui, acesta are urmatoare replica (cu o fatza pe care se citeste disperarea): Il preferam pe celalalt!!!

Fiecare dintre noi suntem alta rasa, indezirabila pentru cei care se simt superiori noua, "arieni" pentru cei pe care ii socotim inferiori. Tatal evreu, rasa inferioara pentru nemti, se socoteste superior tiganior. Avem la greu de scos pete de pe creier. In numele civilizatiei si al dreptului nostru la fericire dam inainte cu tavalugul rasismului. Sa netezeasca tot in cale. Sa uniformizeze.

D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns peca spune:

in familie avem ungur, avem un sas...ar mai lipsi un tigan ...ca sa fie toate minoritatile majoritare din romania , cum s-a mai spus nu am fost crescuta sa fac diferente intre oameni, fiindca exista rromii si TIGANI, maghiari si UNGURI, sasi si SASI, romani si ROMANI, de fapt nu exista padure fara uscaturi.
am acceptat pe fiecare asa cum este, indiferent de nationalitate, atat timp cat a stiut sa fie om cu mine si cu cei din jur, dar atunci cand : iti facea frica, te ranea ..doar pt. propriai distractie, cand fura..doar pt. adrenalina, ....., da atunci apareau semnele de intrebare.

acum inteleg ce inseamna sa fi minoritate, caci am ajuns chiar eu in situatia de a fi strain intr-o tara, si va pot spune ca doare sa fi bagat in aceeasi oala cu cei care reprezinta lemnele uscate din padure, care trosnesc sub greutatea pasilor.

ce am facut sa ii ajut/ integrez?

i-am dat o sansa sa vad daca este: rrom sau TIGAN; maghiar sau UNGUR, sas sau SAS, roman sau ROMAN, OM. Intr-un cuvant sa vad daca isi merita numele de OM, lucru care trebuie sa ni-l castigam fiecare. Daca a dat dovada ca stie, a devenit prieten, cunostinta, amic,...daca nu , a devenit persoana la care ma uit pe furis cu fica, sau poate chiar lehamite.

si decad am devenit chiar eu o minoritate, privita unori cas, doar fiindca nu este ....., fara a mi se da macar o mica sansa de a dovedi ca sunt si eu OM, am ajuns la conscluzia ca tot noi, cei care ne credeam in Ro. oameni am facut din alti neoameni.
De ce? Cand toata lumea te arata cu degetul, la un momentdat, te saturi de incercarile de a demonstra contrariul, si ii lasi sa creada ce vor, ba chiar actionezi unori din ciuda asa cum se asteapta ei. Practic nedandu-le nici o sansa, la bagi in cap ideea, ca orice ar face nu si-ar merita-o. Si atunci se intreaba: de ce? merita? pt. cine?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Ortansa
...nu cred ca a civiliza,educa,ajuta inseamna a clona pe cineva.De ce sa ii schimbam?
Simplu,pt. ca modul nostru de viata este cel normal pt. majoritatea populatiei lumii.Pentru ca ,desi cu greu accepta sa se schimbe,doresc totusi sa traiasca printre noi.Mi se pare un proces firesc.
Cred ca e vorba mai degraba despre integrare,progres si respect pentru ceilalti,care reprezinta majoritatea.
.Asa cum si noi incercam sa ne integram prin alte colturi de lume pe unde ne ducem traiul,tot asa si
ei ar trebui sa accepte normele noastre de trai,cele de baza ma refer.

urasc cuvantul "integrare" alaturat de "respect". exista o contradictie in termeni aici. integrarea asta presupune o schimbare fortata in spiritul majoritatii, iar respectul se castiga. ce e bun pentru tine, poate fi catastrofal pentru mine. dovada rromii care, suflet salbatic, odata priponiti la vatra nu s-au putut acomoda cu regulile noii lumi adoptive nici cu parul, nici cu vorba buna. de cateva sute de ani se incearca integrarea lor si nimic, ei raman asa cum i-a lasat dumnezeu. dar, sa nu crezi ca dumnezeu i-a lasat hoti, asta nu pot sa o inghit. i-a lasat trubaduri si lautari, dar "civilizatia" i-a transformat in manelisti. i-a lasat venetici, dar integrarea i-a transformat in mutanti care isi tin calul in sufragerie. i-a lasat cu sange iute, iar civilizatia i-a transformat in fabrica de facut copii pe banda pentru ca alocatia era singura sursa de supravietuire. au fost sclavi, acum sunt democratic rasculati impotriva propriilor stapani pe care nu au cum sa-i iubeasca, ci doar sa-i fure si sa-i insele. au fost invatati ca totul le apartine, isi luau calul si, cu nevasta si plozii in caruta, traiau si ei ca crinii campului de pe o zi pe alta, ce s-a schimbat acum e doar locatia si peisajul, plus meniul (imbogatit: lebede). sunt violenti? cum altfel sa fie tinuti atata timp in jug si in dispret general? cum se manifesta un copil al strazii fata de trecatori? cu ura! logic, numai pumni in gura, exploatare si scarba primesc, cine i-a invatat sa dea altceva in schimb si ce motivatie ar avea? rromii sunt romani dezmosteniti, nu de soarta, ci de noi insine, fratii lor albi "civilizati". generatii intregi au mancat din tingirile facute de ei, bunicii nostri au amestecat mamaliga cu lingurile lor de lemn, si-au construit case cu caramizile de pamant ale tiganilor, i-au chemat la nunti si botezuri sa le inveseleasca oaspetii, au primit proorocirile ia o pauzarilor cu multe fuste cautate in ghioc, carti si farmece de leac, si-au crescut pruncii cu doicile tiganci, au tinut mosii intregi si acareturi pe spinarea tiganilor...si tot nu-i vedem integrati! dar nici in locul nostru n-au dreptul, ca ne sunt inferiori! si nu se cheama asta rasism ingust si discriminare? tot ei sunt de vina ca au fost umiliti si intaratati cu sutele de ani? ma irita atitudinea asta superioara fata de alte etnii si minoritati, de parca ei ar fi niste subspecii nascute special pentru a ne face noua viata mai simpla si mai fara de dileme, noi=majoritatea...nu stiu ce sa mai zic...mi-ar pica mai bine un nene sincer sa vina si sa spuna ca i-ar decima, as stii de pe ce pozitii vorbim, dar pacifismul aparent in legatura cu "minoritatile" care trebuie sa se supuna "majoritatii" ca asa e civilizat...ma dezarmeaza pur si simplu. nu stiu ce sa mai zic? as putea eu sa reinventez definitia "libertatii" si a dreptului la autodeterminare?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns peca spune:

personal cultura si obiceiurile lor mi se par interesante,si desi atat de aproape de noi chiar printre noi, stiu atat de putin despre ei: ca sunt singurii care faceau lingurile de lemn, pe care le gasesti acum pt. 2000lei in piata, cazanele de tuica, tigaile de cupru in are iese o mancarica buna buna, imbracau in vergele de lemn sticlele si damigenele de vin....lucruri care copil fiind m-au fascinat, veneau in sat la bunici, strigau ca din guar de sarpe si lumea sa ingesuia sa cumpere sau sa dea la imbracat sticle. eu chiar mai am o sticla de 1 litru imbracata si cu manesr, ce madra eram atunci de ea.

un articol gasit pe net despre ei:

Lingurarii gradinari

Ei reprezinta una dintre cele mai dinamice comunitati rurale din zona Teleorman
In cimpia Dunarii, la citiva kilometri de Turnu Magurele, traieste o comunitate careia cu greu ii poti gasi un loc printre neamurile de rromi din Romania. Ei au un mod de viata care ar putea fi un exemplu chiar si pentru multi dintre taranii romani. Rudarii din Prundu sint gradinari de calibru. Intr-o zona in care saracia e la ea acasa, pamintul se lucreaza cu boul si plugul, iar taranii traiesc in case de paianta ca pe vremea lui Moromete, ei si-au facut solarii dichisite, au gradini ingrijite si case cu etaj. Dezvoltarea comunitatii a luat prin surprindere chiar si autoritatile locale care s-au trezit, peste noapte, ca rudarii - a caror indeletnicire traditionala consta in cioplirea lemnului pentru a face linguri, roti de caruta si fuse - vor terenuri pentru solarii si curent electric in gospodarie. Mai mare trebuie sa fi fost surpriza autoritatilor cind au auzit ca rudarii si-au intins gradinile cu rosii, vinete si castraveti si pe terenurile din judetul vecin pentru ca daca locuitorii de acolo tot le lasasera in paragina de ce sa nu le dea totusi o destinatie utila?
Pina nu de mult, rudarii din Prundu au fost la fel de saraci ca si ceilalti localnici. Originari din partile Mehedintilor, rudarii au fost adusi pe malul Oltului prin deceniul a treilea al secolului trecut de mosierul Grigorica Riioseanu. Boierul avea nevoie de ei pentru a curata lemnul provenit din exploatarea padurilor din zona. Batrinii satului spun ca, la inceput, rudarii erau inapoiati, traiau in bordeie din pamint, dar erau mari artisti in prelucrarea lemnului. “Boierul Riioseanu ne-a dat si pamint atunci cind ne-a adus aici, dar nu prea il cultiva nimeni. Ai nostri traiau din cioplirea lemnelor pe care le primeam de la boier in contul muncii. Faceam roti de caruta, scaune, copai, linguri, fuse, pe care le vindeam prin tara sa scoatem parale”, povesteste mos Costica, unul dintre cei mai batrini rudari din Prundu.

(evenimentul zilei, - cred)

Mergi la inceput

stiati ca.....

in Romania secolului XIX tiganii erau (inca) vanduti ca robi, in functie de greutatea pe care o aveau? Copiii se vindeau cam la jumatate din pretul unui adult. Nu sugarii erau cei mai ieftini, ci batranii, mai putin folositori la munca. famiile puteau fi despartite fara probleme, copiii puteau fi rupti de parinti pentru a fi vanduti. Era strict interzisa casatoria cu romanii.

In Romania moderna tiganii au fost intotdeauna marginalizati, cultura lor era considerata mereu una periferica, lipsita de valoare. Au avut unele sanse in perioada de dupa dezrobire, cand au fost lasati sa isi intemeieze bresle si asa au capatat statut si valoare printre romani.

In perioada celui de-al doilea razboi mondial au fost deportati in Transnistria. Documentele spun: in jur de o suta de mii de familii. Li s-a confiscat averea. Aveau dreptul la o bocceluta. Motivul pentru care Ministerul Sanatatii a aprobat deportarea: ca ar contamina rasa romaneasca cu tifos. Zeci de mii au murit de foame, tifos, prin impuscare.

Minunata perioada comunista cu ar fi putut acecepta o rasa atat de nonconformista si nesupsa, atat de ostila la uniformizarea care era unul din obiectivele comunismului??? Incearca totusi: tiganii nu mai exista, prin lege, ca etnie. Li se interzice viata nomada. Fara acces la piata muncii, educatie, marginalizati, apare o grava ruptura intre ei si restul societatii. Paira. Traiesc izolati, un grup social marginal. Li se confisca aurul. Au sanse doar cei care se adapteaza, care renunta la identitate etnica.

D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri... le citesc si le recitesc.
Continuand cu concluziile auto-analizei, imi dau seama ca nu sunt pe deplin toleranta, sau radical intoleranta... Ca am, cam in aceeasi masura, prejudecati si reticente dar si un soi de acceptare detasata, vecina cu indiferenta. Ca, incercand sa inteleg drama inradacinarii nu ma culpabilizez pentru mersul istoriei... obiceiul pamantului. Nu ma simt vinovata ca stra-stra-stra-bunicul avea robi tigani pe mosie, sau ca ascendentii mei cu sange subtiat si albastru au supt tzatza de doica tiganca. Chiar si tatal meu... el ii spunea ei "Dada"... ea ii zicea "domnisoru' Mircea".

Q

Mergi la inceput

Sa le cunosti istoria nu presupune sa te invinovatesti pentru ea, ci sa intelegi de ce sunt altfel, de ce nu au avut elite la un moment dat, de exemplu, de unde vina ura, violenta, eventual. Si prejudecatile noastre. De asta nici nu am comentat in vreun fel cei cativa pasi din istoria lor pe care i-am amintit in postarea de mai sus.

D.

Mergi la inceput

In fond... ce inseamna toleranta? Un fel de indulgenta nitel cam inganfata? O delimitare teritoriala dictata mai degraba de instinctul gregar? Altfel spus... te accept asa cum esti atata timp cat nu-mi incalci arealul? Ma adun cu cei asemeni mie si-i ignor pe ceilalti... eu cu ale mele, ei cu ale lor?
La drept vorbind, imi dau seama ca nu sunt o persoana toleranta. In general, am chiar manifestari "separatiste" in raport cu persoane care, fara a avea nici o vina, nu corespund criteriilor mele valorice. Si nu ma refer nicidecum la rasa, etnie, sex, religie, educatie, pozitie sociala... sau mai stiu eu ce aspecte concrete.

Analiza continua...

Q

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns puffy spune:

ce inseamna persoane'care nu corespund criteriilor mele valorice'???

puffy

Mergi la inceput

Criterii valorice?... Hm... Mi-e greu sa le expun... fac parte din mine, intim... structural (ce-mi place cuvantul asta). Nu le impun nimanui, nu le cred infailibile... si nu gasesc nimanui o vina ca nu le indeplineste. Ba, chiar, timpul, viata, conjunctura, varsta au adaugat sau au sters anumite criterii, iar pe altele le-au modelat.
De exemplu, nu-mi plac anarhistii, pentru ca nu ii inteleg. Si sunt reticenta fata de oamenii care par a nu avea dileme ci numai certitudini.

Q

Mergi la inceput