Parintii - nasi pentru botez?
Buna,
Este posibil ca tatal meu sa ne boteze copilul?
Sora mea geamana cu siguranta este nasica viitorului nostru bebe, dar m-am pomenit ca vine sotul cu ideea sa-l intrebam pe tatal meu daca vrea sa fie nas, caci ne lipseste. Nu am stiut ce sa-i raspund, nu stiu daca religia ortodoxa permite acest lucru.
Asa ca apelez la parerile voaste. Va multumesc anticipat.
Sanatate tuturor
Ana 18 saptamani
"Cand iti ploua in suflet, fa-ti umbrela dintr-o bucurie".
Ana Burtch
Raspunsuri
tutus spune:
Buna,
nu stiu nici eu daca religia ortodoxa permite asa ceva, insa eu ma gandesc ca persoanele din jurul copilului sa aiba un singur rol. Adica bunicul sa fie doar bunic. Hai ca matusile/unchii pot sa fie nasi, dar eu zic ca bunicii is ceva aparte. Si ce mai stiu e ca la un botez, "vioara intai" e nasa, rolul nasul e mic, inexistent chiar, cel putin asa a fost la botezul fiului meu si la fetita pe care am botezat-o eu. Acum voi decideti ce si cum. Eventual un prieten de-al surorii tale poate tine loc de nas ... Aaa, dar sa nu uitati sa intrebati si la biserica cum e obiceiul, ca am fost la o biserica unde fetitele erau botezate de nasa, iar baieteii de nasi (ciudat).
Sarcina usora si bebe sanatos!
"Ma-ma" cu bebe la bord de 29.1 de sapt.
aalexia spune:
Sunt din zona Moldovei si aici se pastreaza mai bine obiceiurile.
Si eu sunt de parere ca bunicul sa ramana bunic.
La noi se zice ca pentru cei care boteaza prima oara: barbatul sa boteze o fetita iar femeile un baietel.
Nasul este unul singur - cel care tine copilul in brate si spune Crezul , tot el primeste copilul cand este scos din cristelnita. Moasa va imbraca copilul.
Sora ta iti poate boteza copilul desi ar fi tare bine daca nu ar fi fost cineva din familie. Este bine ca nasii sa se spovedeasca inainte de botez.
Cand se pleaca de la biserica si se intra in casa lumanarea de la botez care va fi aprinsa tot acest timp se va stinge de plafonul camerei in care se intra ( casa in care traieste copilul cu familia lui).
Sa auzim de bine
aprilutza
Dianne spune:
Eu am intrebat un preot si raspunsul lui a fost ca-l pot boteza chiar si bunicii. Am mai vazut asemenea situatii.
Pentru mai multa siguranta intreaba si tu preotul.
mobriq spune:
In familia mea, sora mamei a fost botezata si cununata de bunici (asa a vrut ea, daca bunicii au botezat-o , ei au trebuit si sa o cunune - si cred ca le-a facut placere chestia asta)... si daca ma gandesc bine e posibil ca si mama si cealalta sora sa fi fost botezate tot de aceeiasi bunici. Deci cred ca religia ortodoxa permite.
Iar eu am fost botezata de sora mamei (si sotul ei), si am avut tot timpul o relatie deosebita cu ea.
Dupa parerea mea copilul trebuie botezat de o persoana apropiata parintilor si care sa ramane tot apropiata odata cu trecerea timpului. Si rudele in general indeplinesc conditia asta .
Pe de alta parte, eu vreau ca nasii nostri de cununie sa ne boteze bebelushul. Parintzii nashei i-au cununat pe socrii mei si l-au botezat pe sotzul meu , asa ca avem deja o traditie .
Monica
qsar spune:
Nasii mei de botez au fost un unchi, fratele mamei, si bunica paterna. In plus, slujba a fost oficiata de insusi bunicul meu...
Q
PS. si, zau ca pana acum n-am avut nici o problema... ba chiar sunt un om norocos.