Se da bonus inca un salariu pt. nastere?
Raspunsuri - Pagina 7
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by SimonaRquote:
Originally posted by marius
Prin dispozitia legii este obligatorie respectarea prevederilor Contractului Colectiv de Munca la nivel national de catre toti angajatorii indiferent de ramura domeniu sau forma de organizare economica.
Marius (www.desprecopii.com)
Mersi, Marius. Poti te rog sa ne spui si prin dispozitia carei legi/articol ?
Simona
CONTRACT COLECTIV DE MUNCA nr. 1.116 din 30 ianuarie 2003 la nivel national pe anul 2003:
ART. 3 (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;
b) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt).
(2) Contractele colective de munca se pot incheia si pentru salariatii institutiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale.
(3) In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Rozi spune:
Si legea in baza careia se incheie contracte colective de munca:
Legea nr. 130 din 16/10/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 184 din 19/05/1998.
dulcetica spune:
Marius si Rozi,rog din suflet sa scuzati lipsa de cunostinte juridice si sa traduceti si pentru mine.Daca lucrez la bugetari si mi s-a raspuns ca nu e valabil in cazul meu,avind contract individual,este aplicabil art. la care faceti referire anterior?Respectiv contractul individual e obligatoriu nu poate fi inferior prevederilor contractului colectiv?
Multumesc anticipat!
Rozi spune:
1. Contract INDIVIDUAL de munca avem toti, incheiat cu un angajator. Contractul COLECTIV de munca se incheie la nivel de firma, de ramura, etc, pana la nivel national. Contractul COLECTIV nu trebuie sa contina prevederi mai "mici" decat cel la nivel national.
2. Scrie ca la institutii publice "se poate" incheia contract colectiv. Deci nu e obligatoriu sa se incheie. Cred ca in acest caz se aplica legea functionarilor publici (stiu ca exista, dar nu stiu ce contine).
Institutiile publice nu sunt acelasi lucru cu "unitati cu capital de stat", carora clar li se aplica acel contract colectiv la nivel national.
"Bugetar" inseamna angajat al unei institutii publice, deci functionar public.
Ii rog si eu pe juristi sa ne explice situatia cu bugetarii, ca eu mai mult decat am scris nu stiu.
korinna spune:
INTREBARE:
banii astia care ar trebui sa se dea de la firma unde lucram sunt reprezentati de salariul de baza sau de realizarile efective?
Eu aveam baza:minimul pe economie..deci cam 2milioane si ceva,iar ceea cerealizam era de 6 milioane.
cred ca se refera la baza..nu?ar trebui sa mai iau un salariu de 2 mil in plus???sau de 6??Eu cred ca de 2..asa e??
KORINNA mamika x 2
http://community.webshots.com/user/korinnay
olimat spune:
imi poate da si mie cineva o adresa de e-mail unde pot obtine si eu un raspuns oficial conf L 544 (transparenta) in legatura cu problema de mai sus.
Va multumesc
Rozi spune:
quote:
Originally posted by korinna
INTREBARE:
banii astia care ar trebui sa se dea de la firma unde lucram sunt reprezentati de salariul de baza sau de realizarile efective?
Eu aveam baza:minimul pe economie..deci cam 2milioane si ceva,iar ceea cerealizam era de 6 milioane.
cred ca se refera la baza..nu?ar trebui sa mai iau un salariu de 2 mil in plus???sau de 6??Eu cred ca de 2..asa e??
KORINNA mamika x 2
http://community.webshots.com/user/korinnay
Salariul de baza (2 mil in cazul tau). Dar atentie ca este o suma bruta, nu neta.
mariana78 spune:
Am vb si eu la firma, evident nimeni nu stia nimic. M-am interesat la Directia Muncii si rezultatul e ca angajatorii nu sunt obligati [/font=Impact]sa respecte INTREG contractul colectiv de munca la nivel national. Sunt obligati sa respecte doar prevederile de genul :salariul minim pe economie, nr. minim de zile de concediu de odihna....
Asadar , ramanem fara bonus la nasterea unui copil...
Daca asa zic ei asa o fi, nu?
Oricum sunt interesata sa aud (citesc) si alte pareri...nu se stie niciodata...
mariana78 spune:
De fapt vad ca in contractul colectiv de munca pe plan national scri la pct. 3 alin. 3
(3) In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, ACOLO UNDE PREVEDERILE MINIMALE NU AU FOST ATINSE .
... Practic prevederile minimale sunt incluse in orice contract de munca...asadar ramane la alegerea angajatorilor daca ofera sau nu bonusul pt. nasterea fiecarui copil...