Despre emigrare, pe sleau ! (fara perdea)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dcm spune:

quote:
Originally posted by Bogdana

Ramin locuri vacante si ani de zile unde prefera sa plateasca asistenti cu plata cu ora ( asistentul ia 35 000 iar proful ia 90 000-100 000 nu uitati impozitul:))


pozitiile de lecturer (plata cu ora) sint complet separate de cele de tenure-track care duc la profesorat. in general, universitatile bune nu adopta situatia asta pentru ca rata de schimbare a personalului e prea mare (si nu ar atrage lume de calitate). eu nu am auzit de pozitii de assistant prof care stau libere ani de zile!

quote:

Am uitat sa-ti zic ca aici nu exista decit asistenti si profesori fara prep, asist, sef lucrari, conf, sef catedra, prodecan, decan.


treptele academice sint assistant professor (echivalentul unui sef de lucrari romanesc), associate professor (conferentiar) si full professor. echivalentul preparatorilor/asistentilor fara doctorat din ro sint graduate students care tin laboratoarele si seminarele. postdocii in general fac research, dar pot si preda cursuri cum se intimpla in departamentele de matematica. dean (decan) este o pozitie administrativa (cum se intimpla si in ro) si inseamna conducerea mai multor departamente grupate sub o umbrela comuna (de exemplu college of engineering). fiecare departament e condus de un department head sau chair.



quote:
Inca ceva aici profesorii univ nu ramin pe viata in post ca in Ro unde tot acolo ies la pensie. Daca nu au perfomante deosebite calculate dupa niste criterii bine stabilite(cercetare,rezultate) ori e dat afara ori intra in an sabatic( vii la munca dar nu iei bani). Citeodata soarta lor mai depinde si de deciziile luate de studenti. Nu vine la scoala si zice placa pe care o stie de zece ani. N-am vazut ca aici sa se faca cercetare fara sa aiba aplicatii practice.


dupa 5-6 ani ca assistant professor, perioada de tenure-track, in urma unei validari a consiliului profesoral (care inseamna o analiza critica a cercetarii, predatului, doctoratelor conduse, etc.) se primeste tenure, adica dreptul de a profesa pe viata in universitatea respectiva, fara posibilitatea de a fi dat afara, chiar daca de a doua zi respectivul decide sa nu mai publice nici un articol in viata lui! deci, fara dubii, un tenured prof nu poate fi dat afara decit in cazuri absolut exceptionale, de gen (exemplu real intimplat undeva la o scoala in midwest) proful a venit cu un pistol incarcat la scoala si a inceput sa isi ameninte studentii, sau legaturi amoroase, mai ales cu undergraduatii, care se termina prost!
singura obligatie a profesorului tenured este sa-si predea cursul respectiv pe semestru, plus relatiile aferente cu studentii. consecintele negative sint stagnarea la stadiul de associate si bineinteles la salariul corespunzator. la nivelul asta, rolul aprecierii din partea studentilor (cu exceptia cazurilor de genul anterior) nu este relevant. in alta ordine de idei, o data obtinut tenure la o universitate (indiferent care) daca o alta scoala face o oferta persoanei respective, automat oferta va contine contract cu tenure.

in privinta anului sabatic, el nu este o pedeapsa ci mai degraba o recompensa. in nici un caz nu inseamna ca mergi la scoala si nu esti platit!!!!!!!! ba din contra, nu mergi la scoala si esti platit! in esenta sabaticul are un dublu rol. in primul rind, se intimpla numai o data la 7 ani (vezi conotatiile biblice ale cuvintului) si a fost introdus pentru a da posibilitatea profilor de a colabora si a face research si in alte locuri decit la universitatea respectiva. asta era foarte important acum citeva zeci de ani cind nu exista internet si colaborarile se faceau foarte greu prin posta sau telefon. in al doilea rind, sabaticul este o recompensa financiara. oficial profii sint platiti numai 9 luni pe an (anul academic si nu exista vacanta, cu exceptia zilelor libere date tuturor angajatilor universitatii), restul de 3 luni fiind acoperite din grant-uri. acestea nu sint garantate in nici un fel, deci, se pot sau nu intimpla. ideal, in sabatic, laboratorul unde mergi iti plateste cel putin o diurna, timp in care salariul de la universitate merge nestingherit.

cit despre cercetarea care se face in universitati, nu exista absolut nici o restrictie. de fapt asta e unul din motivatiile importante care au dus la instituirea sistemului de tenure. ai, din partea universitatii, drept la libera alegere a subiectelor nelimitat. ca cercetarea e aplicata sau nu, depinde de pasiunea fiecaruia, dar as spune ca in universitati foarte multa lume face cercetare fundamentala, fara aplicatii imediate sau macar previzibile (mai ales in stiitele pure). exceptii se pot intilni, evident, mai ales in departamentele de inginerie unde multi profi au granturi din industrie si trebuie sa respecte conditiile impuse de companii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dcm spune:

quote:
Originally posted by tinatache

[b]Meseria asta e atat de "cantata" in Ro si totusi atat de controversata incat nu mare mi-e mirarea sa vad ca si pe alte meleaguri e cam la fel.
Inca o data, thx!


PS: am recitit inceputul si tin sa precizez ca "doamne si domnite amabile" nu e cu "tenta", este exact ce scrie!
Cristina



cristina,
carierele academice, cel putin in us, sint parte a unui sistem foarte clar, bazat pe niste reguli clare si mult mai putin controversate decit par la prima vedere. spre deosebire de ro, unde obtinerea unui post academic era una din cele mai neguroase si nebuloase actiuni, aici totul este public, de la anuntul din reviste pina la interviuri. concursul este acerb, de regula se primesc zeci/sute de aplicatii pentru fiecare pozitie, selectia se face din prisma unui intreg departament (deci nu e hotarita de unul singur), conditii in care e mai greu sa manipulezi ceva.

din pacate, multe informatii care se dau aici pe forum nu sint exacte, deci, daca te intereseaza in amanunt un astfel de traiect, cel mai bun lucru pe care poti sa il faci e sa intrebi unul din profii germani din domeniul tau. in mod sigur va stii sa te orienteze.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carina spune:

Catalina: sunt intru totul de acord cuu ceea ce ai spus la toate subiectele pe tema asta.
Dinu: cunostintele pe care eu personal le am despre UK (Londra in special) ma fac sa nu fiu mai deloc de acord cu tine. O asistenta medicala in Londra (care assistant) daca isi face treaba cum trebuie si munceste asa cum trebuie sa stii ca poate castiga nu extraordinar dar cat sa o duca mult mai bine ca iin Romania (asta in cazul in care in casa mai intra un salariu). Iti spun asta pentru ca sora mea (de profesie chimist) a lucrat ca si asistenta in Londra (a facut un curs de specializare acolo pe care l-a absolvit prima din grupa cu maxim de punctaj) si castiga aproximativ 1000 de pounds pe luna. Nu e mult dar tinand cont de faptul ca sotul ei castiga si el 2000 de pounds pe luna, si-au permis sa stea in chirie intr-o casa cu 3 dormitoare si living intr-o zona bunisoara din Londra. Mai apoi, sora mea si-a depus CV-ul la o fabrica de lapte (pentru postul de biochimist), a concurat cu foarte multi englezi pe postul respectiv si a reusit sa se angajeze. Acum lucreaza tot acolo (Arla Foods se cheama fabrica) are 1500 de pounds in mana, ture foarte lejere, zilele libere destule pe luna care ii permit sa stea si cu baietelul ei acasa si niciodata nu s-a plans ca cineva a discriminat-o pe baza originii ei. Dupa parerea mea, atata timp cat iti dai toata silinta la locul de munca, atata timp cat nu pretinzi lucruri iesite din comun (pe care nici in Romania daca ai fi nu le-ai primi) totul este ok si nu te discrimineaza nimeni.
Cumnatul meu, a inceput si el de jos. Lucra la inceput in constructii. Incet, incet, cu munca si seriozitate a ajuns sa aiba propria lui firma de amenajari interioare si acum primeste numai contracte pe bani foarte frumosi (lucreaza in domeniul urban roof gardens). Sunt luni in care castiga chiar si 4000 de pounds pe luna, dar nu a scazut niciodata sub 1500.
Concluzia mea este, ca atata timp cat esti serios si pus pe munca si nu pe cersit complimente si laude te descurci oriunde in lumea civilizata. Sper ca nu te-a deranjat interventia mea si eu personal astept din partea ta sa ne impartasesti cat mai multe experiente personale din UK.

Anda si printesuca Carina (1 an si 4 luni)
http://community.webshots.com/user/andamihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancuta06 spune:

Eu aici, in Olanda, inca nu am intalnit discriminare. Nu pot spune ca m-am adaptat, dar ma indrept spre asta. Am inceput sa studiez limba si sper, ca pana la vara, sa o cunosc suficient ca sa pot lucra, cate putin. Poate ca mie mi-a fost mai usor, sotul meu fiind olandez. Nu am avut dificultati de nici un fel, dar sunt abia in primul an. Sa vad ce-o mai fi pe parcurs. Deocamdata sunt multumita. Singura problema este dorul de familia mea, care este in Romania.
Diferente, insa, am sesizat, fata de Ro, dar in bine. Nu am intalnit inca nimic sa ma faca sa gandesc "din punctul asta de vedere, in Romania era mai bine".

Conchita, am observat ca parerile tale sunt in general legate de ale altora. Adica nu iti poti expune parerea decat contrazicand pe cate cineva. De ce nu faci tu un sablon, in care sa ne descrii cum ar trebui sa raspundem, ca sa nu mai ai ce critica.

Ancuta & Martijn, (24.10.2003)


http://community.webshots.com/user/Busch_family

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by ancuta06
Conchita, am observat ca parerile tale sunt in general legate de ale altora. Adica nu iti poti expune parerea decat contrazicand pe cate cineva. De ce nu faci tu un sablon, in care sa ne descrii cum ar trebui sa raspundem, ca sa nu mai ai ce critica.



o, my...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancuta06 spune:



Ancuta & Martijn, (24.10.2003)


http://community.webshots.com/user/Busch_family

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Olguta spune:

Cititorilor dragi, informatiile date de dcm sunt de prima mana!
Felicitari dcm! se vede ca esti in "miezul" problemei. Mult succes!!

quote:
Originally posted by dcm

quote:
Originally posted by Bogdana

Ramin locuri vacante si ani de zile unde prefera sa plateasca asistenti cu plata cu ora ( asistentul ia 35 000 iar proful ia 90 000-100 000 nu uitati impozitul:))


pozitiile de lecturer (plata cu ora) sint complet separate de cele de tenure-track care duc la profesorat. in general, universitatile bune nu adopta situatia asta pentru ca rata de schimbare a personalului e prea mare (si nu ar atrage lume de calitate). eu nu am auzit de pozitii de assistant prof care stau libere ani de zile!

quote:

Am uitat sa-ti zic ca aici nu exista decit asistenti si profesori fara prep, asist, sef lucrari, conf, sef catedra, prodecan, decan.


treptele academice sint assistant professor (echivalentul unui sef de lucrari romanesc), associate professor (conferentiar) si full professor. echivalentul preparatorilor/asistentilor fara doctorat din ro sint graduate students care tin laboratoarele si seminarele. postdocii in general fac research, dar pot si preda cursuri cum se intimpla in departamentele de matematica. dean (decan) este o pozitie administrativa (cum se intimpla si in ro) si inseamna conducerea mai multor departamente grupate sub o umbrela comuna (de exemplu college of engineering). fiecare departament e condus de un department head sau chair.



quote:
Inca ceva aici profesorii univ nu ramin pe viata in post ca in Ro unde tot acolo ies la pensie. Daca nu au perfomante deosebite calculate dupa niste criterii bine stabilite(cercetare,rezultate) ori e dat afara ori intra in an sabatic( vii la munca dar nu iei bani). Citeodata soarta lor mai depinde si de deciziile luate de studenti. Nu vine la scoala si zice placa pe care o stie de zece ani. N-am vazut ca aici sa se faca cercetare fara sa aiba aplicatii practice.


dupa 5-6 ani ca assistant professor, perioada de tenure-track, in urma unei validari a consiliului profesoral (care inseamna o analiza critica a cercetarii, predatului, doctoratelor conduse, etc.) se primeste tenure, adica dreptul de a profesa pe viata in universitatea respectiva, fara posibilitatea de a fi dat afara, chiar daca de a doua zi respectivul decide sa nu mai publice nici un articol in viata lui! deci, fara dubii, un tenured prof nu poate fi dat afara decit in cazuri absolut exceptionale, de gen (exemplu real intimplat undeva la o scoala in midwest) proful a venit cu un pistol incarcat la scoala si a inceput sa isi ameninte studentii, sau legaturi amoroase, mai ales cu undergraduatii, care se termina prost!
singura obligatie a profesorului tenured este sa-si predea cursul respectiv pe semestru, plus relatiile aferente cu studentii. consecintele negative sint stagnarea la stadiul de associate si bineinteles la salariul corespunzator. la nivelul asta, rolul aprecierii din partea studentilor (cu exceptia cazurilor de genul anterior) nu este relevant. in alta ordine de idei, o data obtinut tenure la o universitate (indiferent care) daca o alta scoala face o oferta persoanei respective, automat oferta va contine contract cu tenure.

in privinta anului sabatic, el nu este o pedeapsa ci mai degraba o recompensa. in nici un caz nu inseamna ca mergi la scoala si nu esti platit!!!!!!!! ba din contra, nu mergi la scoala si esti platit! in esenta sabaticul are un dublu rol. in primul rind, se intimpla numai o data la 7 ani (vezi conotatiile biblice ale cuvintului) si a fost introdus pentru a da posibilitatea profilor de a colabora si a face research si in alte locuri decit la universitatea respectiva. asta era foarte important acum citeva zeci de ani cind nu exista internet si colaborarile se faceau foarte greu prin posta sau telefon. in al doilea rind, sabaticul este o recompensa financiara. oficial profii sint platiti numai 9 luni pe an (anul academic si nu exista vacanta, cu exceptia zilelor libere date tuturor angajatilor universitatii), restul de 3 luni fiind acoperite din grant-uri. acestea nu sint garantate in nici un fel, deci, se pot sau nu intimpla. ideal, in sabatic, laboratorul unde mergi iti plateste cel putin o diurna, timp in care salariul de la universitate merge nestingherit.

cit despre cercetarea care se face in universitati, nu exista absolut nici o restrictie. de fapt asta e unul din motivatiile importante care au dus la instituirea sistemului de tenure. ai, din partea universitatii, drept la libera alegere a subiectelor nelimitat. ca cercetarea e aplicata sau nu, depinde de pasiunea fiecaruia, dar as spune ca in universitati foarte multa lume face cercetare fundamentala, fara aplicatii imediate sau macar previzibile (mai ales in stiitele pure). exceptii se pot intilni, evident, mai ales in departamentele de inginerie unde multi profi au granturi din industrie si trebuie sa respecte conditiile impuse de companii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mimitete spune:

dcm a explicat foarte bine cum e treaba cu profesoratul si a corectat foarte bine faptul ca "anul sabatic" nu este DELOC un an in care muncesti si nu esti platit, ba dimpotriva este un an "de pauza" la universitatea respectiva dar in car eti se pastreaza postul. In general profesorii pleaca citeva luni pe la alte universitatiin schimburi de experienta, este un an mult dorit de foarte multa lume.

Numai bine,

Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dinu spune:

Carina - stii ce inseamna 1000 lire pe luna ca asistenta medicala in UK sau, si mai rau, in Londra? Supravietuire si cam atit... Ca termen de comparatie, 1000 lire pe luna e salariul unui ospatar ce lucreaza 5 zile pe saptamina intr-un restaurant fara pretentii (numai ca ospatarii mai iau si bacsis in mod legal si isi rotunjesc veniturile). Cam atit crede guvernul britanic ca merita o asistenta medicala. No comment!
Cit despre amanuntele pe care le dai tu, nu vreau sa polemizam. Ridica insa mari semne de intrebare "salariul" cumnatului tau: 2000 lire lunar in constructii. Cred ca tu vrei sa spui venitul sau ca persoana fizica autorizata (self employed) si nu salariu ca angajat la o companie. Putine companii platesc banii astia (peste 80 lire la zi dupa taxe) si asta doar in cazul in care esti meserias foarte bun: timplar, zidar, faiantar, ... Chiar asa sa fie cum spui tu trebuie sa remarci discrepanta dintre salariul de asistenta - 1000 lire si cel din constructii 2000 lire lunar.
Inca un aspect: vezi te rog cam la cit se ridica chiriile pt un 3 bedroom flat intr-o zona buna. La asta mai adauga si utilitatile si faimosul Council Tax (impozitul pe casa). Esti sigura ca rudele tale nu impart apartamentul cu alte persoane? Nici englezii nu se lafaie 2 persoane in 4 camere, chiar daca au bani.
Interventiile tale sint OK si nu ma deranjeaza. Tinem legatura.
Catalina: sa stii ca intrebarea asta legata de destinul meu daca nu as fi plecat in UK mi-o pun si eu uneori. Atunci cind am decis sa solicit rezidenta in UK nu mi-a fost usor. Aveam un job foarte bun in RO, foarte bine platit, mediu de lucru select, la o firma de prestigiu, casa, masina, perspective, ... Pot sa iti spun doar atit: seful meu direct de la acea vreme este la aceasta data ministru in guvernul Romaniei. Din vechea lui echipa unora li s-a propus sa-l urmeze. Uneori ma gindesc ca poate, daca nu plecam, as fi fost si eu alaturi de ei, sau poate cine stie, nu as fi fost. Eu unul insa sint multumit si mi-e bine asa.
Catalina, asa cum spunea cineva...Romaniei pot sa-i iert neajunsurile, Marii Britanii insa nu...
Bye!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Dinu
Atunci cind am decis sa solicit rezidenta in UK nu mi-a fost usor. Aveam un job foarte bun in RO, foarte bine platit, mediu de lucru select, la o firma de prestigiu, casa, masina, perspective, ... Pot sa iti spun doar atit: seful meu direct de la acea vreme este la aceasta data ministru in guvernul Romaniei. Din vechea lui echipa unora li s-a propus sa-l urmeze. Uneori ma gindesc ca poate, daca nu plecam, as fi fost si eu alaturi de ei, sau poate cine stie, nu as fi fost. Eu unul insa sint multumit si mi-e bine asa.
Catalina, asa cum spunea cineva...Romaniei pot sa-i iert neajunsurile, Marii Britanii insa nu...



esti de acord cu mine ca asta este problema ta strict personala si ca nu ai nici cel mai mic drept sa ii ceri Catalinei sa fie multumita ca nu cauta in gunoaie de Craciun sau celorlalti sa arunce cu noroi cat pot in tarile adoptive? te intreb serios acum...din ce povestesti, banuiala mea este ca te-ai infuriat degeaba pe strainatate ca ti-a refuzat sansa parvenirii intr-un minister cum ar fi fost posibil, pe pile, in Ro...

Mergi la inceput