decizie
buna,ma numesc maria si am o mare problema.am divortat acum 1 an.sotul meu era alcoolic.printre altele..am un baietel de 4 ani si o mama de 61 de ani de intretinut.sunt salariata,dar boala sau mai bine spus bolile mamei plus intretinerea copilul,plus darile lunare ma depasesc.mama este diabetica,cardiaca si are si artroza.medicamentele sunt foarte scumpe.pe de alta parte,in aceasta primavara,trebuie sa dau copilul la gradinita.asta in mare..fara sa mai socotesc si pe tatal meu,care are 78 de ani si are o pensie de 2 milioane.dupa cum se remarca,eu nu prea ma regasesc,de cand am divortat pe lista de prioritati.intrebarea mea este cum sa impac pe toata lumea si sa mai reusesc sa am grija si de mine?!
va multumesc tare mult pentru sprijin
Raspunsuri
Adela99 spune:
intrebarea mea este cum sa impac pe toata lumea si sa mai reusesc sa am grija si de mine?!
Cam greu de realizat, nu cred ca vei reusi si cu una si cu alta, ci parerea mea, chiar daca ti se pare a fi egoista, e sa incepi sa prioritezi. In primul rand baietelul, pe urma tu si pe urma daca reusesti parintii. Nu mai ai frati care ar putea contribui la intretinerea parintilor? De la tatal copilului presupun ca nu primesti ajutor daca e dependent de alcool. Spui "sotul meu era alcoolic", e pe calea cea buna, sau nu mai sti tu nimc despre el? I-ti doresc sa ai putere si incredere.
sirod spune:
Cred ca e foarte greu sa iesi la lumina din tambalaul asta, dar nu cred ca trebuie sa te gindesti ca esti egoista daca ai pe primul plan copilul si alaturi de el TU.Pentru ca din cite inteleg eu, voi doi formati acum o familie si voua trebuie sa va fie bine, iar apoi altii, chiar daca sint mama si tata.Nu trebuie sa te simti vinovata daca nu ii ajuti 101% - in fond viata asta e atit de scurta si copiii cresc asa de repede!!!Ai grija sa nu te trezesti peste ani ca a trecut pe linga tine...
DORIS
camelia-daniela spune:
Dragä Maria,
eu cred cä nici inainte de a divorta nu erai pe lista de prioritäti...cu asa un sot...
Este enorm de greu sä dai un sfat intr-o astfel de situatie...mai ales cind nu stii si alte amänunte...
De exemplu la mine...singurä la pärinti...mama a murit in 1995 si cind am fost la inmormintare, l-am gäsit si pe tata pe jumätate mort!!...nici nu mä mai recunostea...iar eu stiam de aici cä totul este in ordine!!!
A fost cel mai mare soc din viata mea...dar am reusit cumva...a durat cam 2 ani pinä i-am gäsit lui tata un loc la un cämin de bätrini unde avea ocrotire medicalä non stop...dar pinä atunci l-am perindat prin vreo 4 spitale, dind spägi ca sä-l mai tinä acolo.
La acest cämin i se opreste o parte din pensie, dar ii mai rämin si lui vreo 300.000 mii...oricum este totul inclusiv ( mese, spälat de haine etc.)
Mama ta nu are pensie???...ingrijirea unui diabetic, care are si probleme cu inima nu este deloc usoarä!!!...eu am de-a face zilnic cu asa ceva, dar la servici.
Dacä ai duce-o la un cämin de genul ästa nu ar insemna cä ai päräsi-o...dar ai si tu obligatiile tale, fatä de bäietelul ala mic, care are nevoie de o mamä sänätoasä.
Nu stiu ce sä-ti mai spun, dar asta ar fi o solutie...nu stiu in ce mäsurä este realizabilä in cazul täu.
Cu drag, Cami.
mariagi spune:
Camelia,
multumesc frumos pentru mesaj.ce sa-ti spun?mama are o pensie de 1.400.000.si tatal meu mai traieste,ai mei au divortat cand aveam 6 ani,are 78 de ani.si o pensie de 2.000.000.nu pot sa-l ajut prea mult.mama gateste mai mult si din ce pregateste-i trimite si lui cate ceva.nu pot sa-l ajut prea mult cu toate ca mi-as dori.tata mi-a platit cursurile si m-a ajutat cat a putut cat a lucrat.dupa ce s-a pensionat,imi trimitea pe furis bani din pensie.de la o vreme,cu toate preturile astea,cam de vreo 2 ani,nu mai poate.pensia nu-i ajunge decat pentru intretinere,lumina si telefon.are abonament social.este si el bolnav,dar nu-i mai ajung banii si de medicamente.ma doare sufletul sa vad in ce hal traieste,dar in afara de mancare,si aia pusa cu forta in sacosa,nu pot sa-i dau mai mult.am un frate,care nu ma ajuta,din pacate,si nu a facut-o niciodata cu nimic.l-a pacalit pe tatal meu sa-i faca act de proprietate pe casa,cu conditia sa-l intretina pana moare si dupa ce s-a vazut cu actul semnat,a uitat de el.si sunt zile cand efectiv,stiu asta,daca nu as fiu eu cu banii,si mama sa gatesca,ar muri de foame.
in rest,incerc,printre putin sa mai ma ocup si de mine.cam greu.dar nu stiu cum sa ma mai impart.copilul este mare.cere diverse chestii.mama plange ca nu are medicamente.noroc cu tata.el nu s-a plans niciodata.cred ca eu seman cu el.nu ma plang,aproape niciodata.
ma rog la Dumnezeu,sa fiu sanatoasa,ca sa pot sa-i ajut pe toti.mi-as dori sa pot sa fac mai mult..
camelia-daniela spune:
Draga mea,
mi se rupe sufletul cind citesc ce ai pe suflet si te inteleg fff bine, cä si eu sint tot ca tine...mä incarc cu mai mult decit pot duce si in ultimul timp observ cä nu mä mai tin bäierile!!
Am din decembrie 2 servicii...deh, chestii interne!!...dar de la inceputul lui februarie simt cä mä sfirsesc!!...nu am spus nici sotului, nici copiilor, deoarece vreau sä-mi ating scopul!!...ca sä-l ating, trebuie sä mai rezist vreo 6 luni, dar nu stiu cum o sä reusesc!
Am fäcut un mic plan...sä am mai multe zile libere ( ieri si azi am fost liberä - dar si asta a fost cam greu pinä acum, cä nu aveau personal de ajuns), cä de exemplu, luna asta am avut numai 4 zile libere din care 2 le-am petrecut fäcind curat acasä! Se pare cä de la inceputul lui martie primesc "intärituri" la servici si atunci sper sä nu mai fiu asa de terminatä cind vin acasä! Eu pun mult suflet si la servici, cä muncesc cu oameni bätrini si bolnavi, care au nevoie de mine...si pinä acum am dat 100%, dar väd cä din cauza stressului, nu mai pot sä mä concentrez asa de bine ca pinä acum...in felul ästa stau concentratä la servici si de aceea vin acasä terminatä, de zici cä am cärat 10 vagoane!! Eu nu zic nimic, dar ai mei au observat deja cum sint si mä trimit la culcare de la ora 16.00!!...nici asta nu vreau, cä doresc sä mai am si eu timp pt mine!! Am mai si dormit citeodatä, cä mi se inchideau ochii, dar a 2-a zi eram mai näucä de cap ca niciodatä...cum o dai nu-i bine!!
La tine este greu in situatia asta...stiu cä nu te trage sufletul sä nu-i ajuti...te inteleg, cä si eu as fi fäcut la fel!!
Dar dacä s-ar muta tatäl täu la voi ( mai este loc?), cä väd cä pastrati relatiile si-l ajutati cu mincare...de la divort au trecut amar de ani si n-as crede cä la virsta asta sä mai facä figuri ca in tinerete...asa nu ar mai avea tatäl täu costuri si ar aduce pensia in casä la tine!!
Poate sä mai iasä si el cu äla mic, sau sä ajute altfel, dacä poate, sä-ti mai ia din obligatii!!
Dar faza cu fratele nu pot s-o accept!!...nu este posibilitatea sä rezilieze totul si sä te treacä pe tine??...are undeva scris cu ce conditie inträ in drepturile de proprietar??
Dacä s-ar putea rezolva sä-l "dezmosteneascä" pe fratele care si-a pus coada pe spinare si ai intra tu in posesia casei, atunci ai putea sä o vinzi, sau sä vä mutati voi acolo, dacä este mai mare.
Ideea mea initialä ar fi fost, cu banii pe care ii primeai pe casä, iti puteai permite mai multe si nici nu mai aveai asa o povarä psihicä pe cap!!...cä la tine este mai mult povara psihicä/ moralä care te copleseste, nu cea fizicä...de muncit, muncesti mai departe, cä vrei, cä nu vrei, trebuie s-o faci!!....tu esti stilpul de sustinere pt atitea persoane!!...dar nu te innebuni in fiecare clipä liberä pe care o ai cu astfel de ginduri!!...incearcä sä vezi totul altfel, mai degajat...asta incerc si eu si väd cä azi mä simt deja mult mai "usoarä"!!...
"o reusesc eu si pe asta!!....stai calmä si relaxeazä-te!!"....nu cade lumea dacä nu reusesc eu 100% asa cum mi-am propus...stiu cä mi-e greu sä accept, dar TREBUIE sä accept!...altfel mä trezesc cä am vreo boalä nedoritä!!...hai incearcä sä mai si zimbesti...nici nu-ti dai seama cit te ajutä o orä ( si asta e deajuns ) in care sä faci ceea ce-ti place, färä sä te gindesti la ce te asteaptä acasä!!
Din semnalul täu pe care l-ai dat imi dau seama cä trebuie sä lasi totul de-o parte si sä te ingrijesti putin pe tine...vorbeste despre asta si cu pärintii täi si sint sigurä cä te vor intelege...cäutati impreunä o solutie mai avantajoasä pt toti!!
Eu te pup si mä gindesc la tine...si nu
astepta pinä iti ajunge apa peste cap!
Cu drag, Cami.
elara spune:
Cami are idei foarte bune.
Iar rezilierea contractului, va spun eu ca se poate face (am licenta in drept). Trebuie doar ca sa vrea si tatal tau, ca nu-i usor lucru "sa te judeci" cu fiul tau, iar actiunea de chemare in judecata nu o poate intenta decat tatal tau.
Dar daca e de acord si aveti si cativa martori sa dovediti ca fiul nu isi indeplineste obligatia rezultata din contract ( sa isi intretina tatal sau sa platesca renta viagera - depinde ce clauza s-a stipulat exact in actul de vanzare-cumparare ). Exista procese asemanatoare si dupa ce persoana care a vandut decedeaza, si mostenitorii legali doresc sa anuleze actul de vanzare-cumparare ( cand nu li s-a vandut lor ci altor persoane ), ori acolo e si mai greu de dovedit neindeplinirea obligatiei pentru ca defunctul nu mai poate sa spuna nimic.
Ori la voi iti dai seama ce greutate va avea chiar marturia tatalui tau, care ar trebui sa beneficieze de acea ingrijire. Si cu marturia ta si inca vreo cateva cunostinte, rude sau vecini ai lui.... eu zic ca aveti sanse mari.
Mult succes. Mi se rupe sufletul sa vad cate probleme ai pe cap.Sa dea bunul Dumnezeu sa ti se mai usureze situatia.
"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni."
Seneca
mariagi spune:
draga Cami,
ce sa-ti spun?sunt multe.am trecut prin atat de multe in viata mea,dar mai ales in ultimul an,incat simt uneori ca vorbesc singura pe strada.la mine este o poveste trista,dar ma consolez ca altii o duc si mai rau sunt bolnavi,singuri.eu nu stau chiar atat rau.ce sa-ti spun?nu am avu o copilarie minunata.tatal meu,pe care il ajut acum,a fost alcoolic.nu scapa nici o ocazie sa-si afirme statutul.bataile erau zilnice in casa.si eu o mai incasam,dar mai rar.ma iubea in felul lui.mai mult fratele meu a luat-o pe spinare.poate ca ce se intampla acum este o razbunare a lui.cu casa,ma refer.ai meu,cum ti-am spus au divortat cand aveam eu 6 ani.si mama mea s-a recasatorit.nu legal,decat peste ani,cu un barbat mult mai tanar decat ea.care,ironia sortii,era tot alcoolic.fratele meu nu ne-a ajutat niciodata.dimpotriva.anii au trecut,trec peste detaliile durerose.daca cu tatal meu am scpat de povara efectelor alcoolului,cu tatal meu vitreg,nu.a murit anul trecu la 45 de ani.ciroza hepatica decompensata.si ultimele luni din viata lui,le-am simtit cu totii.dar mai ales eu.sotul meu se mutase,nu aveam bani sa divortez mai devreme.si statea eu si copilul in 2 camere.plus un bolnav.grav.mama isi gasise de lucru la un azil,numai ca sa plece de acasa.eu nu aveam serviciu,in aceea vreme si stateam acasa cu copilul.si am simtit din plin efectele alcoolului:varsa sange,scotea sange peste tot,facea pe el.si toate astea le-am suportat eu.si cu un copil mic.eu l-am si vazut ultima oara inainte sa moara.si mi-a parut tare rau de el.nu a fost un om rau.nu a dat in mine niciodata.nu mi-a vorbit urat.m-a ajutat cat a putut mereu.si iesea mereu cu baietelul,cat era inca sanatos si alcoolul nu-l doborase.il iubea tare mult.si atunci cand l-am vazut ultima oara,din pacate nu am avut bani sa-l ingropam si l-am ars,mi s-a rupt sufletul de durere...
ma rog si multe altele..am avut de tras enorm de multe.acum am ramas eu cu mama si copilul in 2 camere.deci,tata nu prea mai are unde sa stea.cat despre fratele meu..nu mi-a venit sa cred.stiu ca a facut multe rele la viata lui.dar sa decada asa..nu pot sa ma judec cu el,decat in tribunal.si nu am bani de avocat,timbre.contractul facut cu tata este de vanzare-cumparare.si cu clauza de intretinere pana moare.numai ca,asa cum ti-am spus,a uitat repede clauza.si a zis ca nu il mai intereseza.stie ca nu am posibilitati sa-l actionez in judecata.si nu-i pasa.cum nu i-a pasat niciodata.nici cand nu aveam serviciu si traiam eu si copilul din pensia mamei de 1.400.000 lei.
astept vesti de la tine si toate cele bune.Maria
mariagi spune:
elara,
multumesc pentru sfaturi.tatal meu a inaintat o plangere la autoritatea tuteleara a primariei de care apartine.si i-au spus ca l-au citat pe fratele meu,nu s-a prezentat si dat fiind faptul ca exista un contract de vanzare-cumparare incheiata in care se precizeaza ca tatal meu i-a vandut fratelui contra sumei de 70 milioane cu clauza de uzufruct,nu se poate solutiona cerere decat in tribunal.l-au sfatuit sa faca o actiune si sa obtina un termen de judecata.din pacate,eu nu am bani sa-mi permit un nou proces.de abia am terminat cu plata divortului si am atatea pe cap.i-au cerut sa platesca la valoare apartamentului taxa de timbru.de unde sa am eu atatia bani?problema,este ca sotia fratelui meu este jurista.stie foarte bine cum stau lucrurile.si stie,ne-a spus ca nu avem nici o sansa de castig.stie ca nu am posibilitati.si a spus ca ei asteapta sa moara tata.ca oricum are o varsta si nu o mai duce mult.nu iti mai psun.anul trecut,am aflat tarziu.au planuit,avand contractul facut deja,sa-l trimita in oradea.i-au spus ca-asigura casa,masa.si salariu.si ca-gasesc si de lucru.ideea era clara.sa plece din casa,sa o vanda.si el ar fi ramas pe drumuri.cam asta este in mare povestea..
maria
elara spune:
Din ce imi spui acum, inteleg, ca de fapt clauza nu e de intretinere ( cum am inteles prima data ) ci e una de uzufruct, adica i se permite tatalui tau sa mai locuiasca in apartament, nu ca ar avea fratele vreo obligatie contractuala sa il intretina. Da, ai dreptate ca taxele sunt foarte mari si de aceea chiar ma apuca disperarea cand ma gandesc cati oameni mor cu dreptatea in mana fiindca nu pot plati acel timbru judiciar sau fiindca nu are cine sa ii indrume iar avocatii sunt asa de scumpi.
"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni."
Seneca
mariagi spune:
elara,
au facut si un act aditional la contract,in care,a declarat si semnat in fata notarului ,ca se obliga sa-l intretina pana la moartea lui.si dupa moartea lui sa-l inmormanteze.cand au facut contractul,i-a spus ca o sa-i dea 2milioane lei pe luna.si ca o sa-i cumpere de mancare.de atunci pana acum,a uitat.