Intoarcerea acasa: cit costa un trai decent in RO?
Raspunsuri - Pagina 4
nemo spune:
Stimati coforumisti,
As dori sa va multumesc pentru raspunsuri. Voi incerca sa raspund unor intrebari sau observatii implicite sau explicite continute in raspunsuri.
Cineva mi-a reprosat ca am dat cam multe amanunte personale. Am facut-o doar ca sa pot primi un raspuns cit mai corect la intrebarea mea. Pur si simplu, suma necesara pentru un trai multumitor depinde substantial de ce reprezinta acest trai pentru unul sau altul.
Am fost intrebat de ce nu vin pur si simplu in tara, daca tot imi e asa de dor. Raspunsul e foarte simplu: fiindca hotarirea asta nu imi apartine in exclusivitate. Daca era dupa mine, demult as fi facut intoarsa a mea cale. Dar am o familie si, pentru a ma putea intoarce, trebuie sa o conving si pe sotia mea, lucru tare anevoios. Ca mai toti cunoscutii nostri (si de pe aici, si din tara), considera ideea asta absurda. Chiar ma asteptam la mai multe reactii asemanatoare pe forum.
Multumesc pentru sugestia de a veni in tara in concediu: am facut-o, mai precis de 11 ori in 8 ani si jumatate. Desi drumul este epuizant fizic si financiar. Cred ca detin recordul absolut la capitolul asta printre cei veniti din Romania care traiesc la acest capat de lume. A fost singurul capitol la care am fost necumpatat, fiindca e singurul care costa semnificativ (mai bine zis: enorm; cam cit un Camry nou, poate mai mult) si care conteaza mult pentru mine.
Nu am iluzii cum ca tembelismul ar fi disparut din Romania. Un exemplu (dar as putea da multe altele de care m-am izbit in concediu, deci in viata cotidiana te poti astepta la mult mai multe): mi-a fost imposibil sa obtin cetatenia romana pentru copilul meu, desi legea permite asta si desi aveam pile pentru a urgenta lucrurile. Pila e o cretina patenta care nu stie sa imi spuna care e procedura (e drept ca nu multi emigranti tin sa aiba copiii lor cetatenie romana). Aceeasi cretina mi-a scris de 3 (trei) ori certificatul de casatorie, dar nici una dintre incercari nu i-a izbutit: tot gresit e si in ziua de azi.
M-a batut gindul sa imi dau si eu cu parerea legat de emigrare, ca am vazut ca s-a dezbatut subiectul, dar nu sint sigur ca ar ajuta cuiva. Poate mie, ca sa imi descarc sufletul – imi face bine sa scriu. Stiu insa prea bine ca daca mi-ar fi povestit cineva inainte sa plec din tara tot ce stiu eu acum nu l-as fi crezut. De fapt, parintii mei mi-au prezis cu o precizie fenomenala ce voi simti, desi ei insisi nu au facut experienta emigrarii, cu toate ca au avut ocazia. Ei si fratele meu sint singurii dintre toti cei apropiati sufleteste care nu numai ca inteleg dorinta mea de a ma intoarce, dar sint si sustinatori ferventi ai ideii. Nu stiu cum ar fi daca si ei mi-ar zice ca intoarcerea e o nebunie, dar cred ca nu voi afla asta niciodata.
Deja am batut cimpii cam mult. Multumesc inca o data tuturor respondentilor.
Nemo
Siminaf spune:
quote:
Originally posted by super-lia
Vad ca Nemo nu a dat nici un semn de viata... dar sa stiti ca mie mi-au folosit parerile voastre in legatura cu viata in Romania deoarece si eu impreuna cu sotul si cei doi copii(al doile e pe drum) intentionam sa ne mutam provizoriu - 5,6 ani ca atunci cand copii sunt de scoala sa ne reintoarcem in USA.
Numai ca noi nu vom avea nevoie de o slujba in Romania avand un venit lunar asigurat.La fel ne-am propus sa ne incadram in suma de 1000$ lunar. Cred ca este o suma destul de buna si ca ne vom descurca binisor. Ce ma intereseaza ar fi daca stie cineva spitale (clinici)particulare si sa imi de-a ceva detalii despre modalitatile de plata.
mamica fericita a unui baietel!
Draga Lia, va urez mult succes in incercarea voastra de a va readapta la "viata" de aici, desi cred ca va fi mai greu decit credeti. Mai intai, cu 1000 $ pe luna nu te poti descurca chiar binisor. Eu si sotul meu cistigam impreuna aproape 1000 $ lunar, drep pentru care am zis ca ne putem lua cite ceva in rate, asa ca mare parte din bani se duc pe aceste rate. Hrana nu este deloc ieftina: saptaminal cheltuim cam 70-80 $ pe mincare, si nici nu luam ceva scump... Cit despre clinicile particulare, sint f. scumpe. Majoritatea au si sitem de abonamente, care costa de la 30 E lunar la 1500 E anual. Ca neabonat, poti plati chiar si 55 E la o singura vizita la domiciliu a medicului specialist.
A, si am uitat sa pun la socoteala plata utilitatilor: chirie, intretinere, lumina, telefon, masina (benzina, uzura), etc.
Inca o data, mult succes!
Home, wherever you are...
Simina & Andrei (Deiutzu)
alison7 spune:
quote:
Originally posted by nemo
Cineva mi-a reprosat ca am dat cam multe amanunte personale. Am facut-o doar ca sa pot primi un raspuns cit mai corect la intrebarea mea. Pur si simplu, suma necesara pentru un trai multumitor depinde substantial de ce reprezinta acest trai pentru unul sau altul.
Nemo, nu am zis ca de ce ai dat atitea detalii personale, am zis doar ca nu aveam timp atunci sa calculez exact suma de care ati avea nevoie lunar erau prea multi factori de care trebuia sa tin cont si nu am avut timp sa calculez exact. Asta am vrut sa zic. Oricum eu iti doresc sa reusesti sa faci ceea ce iti doresti adica sa o convingi si pe sotia ta si sa reveniti in tara. Nicaieri nu e mai bine ca acasa!
Oana spune:
quote:
Originally posted by nemo
M-a batut gindul sa imi dau si eu cu parerea legat de emigrare, ca am vazut ca s-a dezbatut subiectul, dar nu sint sigur ca ar ajuta cuiva. Poate mie, ca sa imi descarc sufletul – imi face bine sa scriu. Stiu insa prea bine ca daca mi-ar fi povestit cineva inainte sa plec din tara tot ce stiu eu acum nu l-as fi crezut. De fapt, parintii mei mi-au prezis cu o precizie fenomenala ce voi simti, desi ei insisi nu au facut experienta emigrarii, cu toate ca au avut ocazia.
Dar de ce sa nu vorbesti despre emigrare nemo ? Ba chiar te rugam! Mai ales ca iti face bine sa iti mai descarci si tu sufletul.
Sigur ca ar ajuta aceste opinii ale tale, poate i-ar ajuta pe mai multi decat iti inchipui.
Spui ca daca ti-ar fi povestit cineva inainte sa pleci din tara tot ce stii tu acum nu l-ai fi crezut. La ce te referi ? Cu ce anume te-ai confruntat acolo unde esti acum de esti asa de dezamagit?
OtiliaLia spune:
[quote/]
-(minus) aer, apa si ce mai tine de mediu otravite sistematic, plus alimente si bauturi a caror calitate (aproape) nu conteaza (adica nu sunt verificate temeinic si nu se intampla mai nimic daca sunt necorespunzatoare)
[/quote]
Atunci cand daca ploua a doua zi trebuie sa-ti speli masina (cu detergent special ca e unsuroasa rau), sau cand vara ti se face rau ca nu poti respira aerul plin de chimicale, sau cand merele au acelasi gust cu capsunile si pepenele (ca au fost crescute "artificial") si cand laptele pe care scrie 100 % vaca are gust de praf, cand cumperi o sticla pe care scrie "jus 100 %" iar cand ajungi acasa descoperi ca e jus natural 1 %, atunci cred ca vei putea afirma ceea ce spui despre "-" relativ la Romania.
Eu de cate ori vin acasa mananc fructe pana-mi crapa burta, beau lapte adevarat si respir aer curat. (chiar daca e praf si mizerie, aerul nu are poluare alta decat a masinilor si a prafului. )
Si revin iarasi la mine, iar cand in sfarsit descoperi un loc in care zici "asta e de mine", dar la o atenta cautare descoperi ca nu departe este o centrala atomica (si in Japonia au fost nenumarate accidente la centrale nucleare) sau un depozit de deseuri nucleare, ce ai mai putea spune ?
Acum e "bine" in Japonia, dar nu vreau sa ma gandesc ce a fost aici acum 20-30 de ani in urma, cand poluarea era de vreo 20 de ori mai ridicata (pot vedea inca cadavrele padurilor decedate atunci).
OtiliaLia spune:
Scria cineva pe aici ca pe luna cumpara benzina de 4 milioane de lei. De curiozitate m-am uitat pe bonurile mele de benzina, si zau nu pricep cum poate ajunge cineva in Romania la asa un consum lunar !
Noi cheltuim pe benzina ceva mai mult de jumatate din cat declara persoana respectiva (la acelasi pret al benzinei ca in Romania) si folosim masina engros.
tata lu Toma spune:
Ideea de "trai decent" este foarte subiectiva si fiecare stie care ii sunt prioritatile dar incerc sa-ti dau si eu cateva informatii care, poate, te vor ajuta sa vezi care este costul vietii in Romania.
Deci incerc sa deschid o lista cu preturi si invit pe toata lumea sa corecteze si/sau sa completeze :
Gaz : 0.16 USD/mc
Curent : 0.10 USD/Kwh
Benzina : 0.8 USD/l
Manopera service auto : min 10 USD/ora (la service-uri reprezentanta)
Bona pentru 1 copil : 100 USD/luna
Scutece unica folosinta : 0.3 USD/buc
Gradinita de stat : 50 USD/luna
Gradinita particulara : min.150 USD/luna
Cablu TV : 4 USD/luna
Telefon fix / Telefon mobil / Internet : ?!?
Abonament bazin : 100 USD/luna(la un club civilizat)
Carne porc : 6 USD/kg
Telemea : 3 USD/kg
Lapte UHT : 1USD/L
Bere premium : 0.6 USD/0.5L
Tigari : 1 USD/pachet
Apa : 0.3 USD/1.5L
Hartie igienica (nu smirghel): 3 USD/8 role
Cam astea in vin in minte acum (din pacate la alimente nu prea stiu desi eu sunt cel care face cumparaturile in casa).
Parerea mea este ca, cu 2-3 copii nu poate fi vorba de trai decent cu un venit de 1000 USD. Dupa experienta mea banii astia ajung pentru cheltuielile casei, masina, copil, mancare, detergenti, cosmetice. Pentru restu' nu prea ramane mare lucru.
ochinegri spune:
quote:
Originally posted by tata lu Toma
Parerea mea este ca, cu 2-3 copii nu poate fi vorba de trai decent cu un venit de 1000 USD. Dupa experienta mea banii astia ajung pentru cheltuielile casei, masina, copil, mancare, detergenti, cosmetice. Pentru restu' nu prea ramane mare lucru.
Corect.
Subscriu, nici vorba sa traiesti decent cu 1000 USD in RO ..... sau cel putin noi doi si BB nu reusim.
mama L
angelp spune:
Sa va spun ce am auzit ,ce am citit....
"Am plecat din tara intr-o toamna tirzie in '99 frumoasa
cum numai in Ro poate fi, plina de culoare si miresme.
Ma incurajam singura spunindu-mi ca trebuie sa fiu calma
si sa ma comport ca si cum as pleca intr-o scurta calatorie
din care sigur ma voi intoarce.
Abia ajunsa in avion ca deja incepuse sa ma cuprinda o
frica nebuna ca n-am sa pot uita niciodata de unde am
plecat si pe cei pe care i-am lasat, ca o sa mor de dor
fara sa mai aflu vreodata daca am facut bine sau nu
ca ne-am hotarit sa incepem o noua viata...
Afara ploua si mie-mi rea ca toata lumea plinge odata
cu mine, iar dorul incepea sa se tranforme aprope intr-o
durere fizica, surda. Aceasta senzatie nu poate fi descrisa
in cuvinte, caci ele sint prea sarace ca sa poata exprima
ceea ce simteam atunci...
Acum rca s-a mai atenuat, dar inca ma mai doare fiecare
anotimp petrecut derte de Ro, fiecare toamna aramie si
zgomotoasa cu castane cazute pe alei, fiecare primavara cu
ghiocei si martisoare si iernile cu miros de cozonaci si
atmosfera de sarbatoare cum numai acasa poate fi ...
" Eu cred ca toti romanii care am plecat avem momente cind ne-apuca brusc nostalgia. Incepem sa uitam tot ce ne-a determinat sa ne mutam un pic mai derte si ne-amintim numai de rtea frumoasa a lucrurilor(uitam de guvern, de opozitie, de scumpiri, de politica, de " oamenii de afaceri", de vecini, de gropile din sosea, de sefi , pile , mita etc.)
Cit despre 'vindecarea' sufletului(dorului) e suficient sa te intorci intr-o vacanta acasa si sa vezi ca nimic nu s-a schimbat, ca toata lumea se agita in zadar fara sa se intimple ceva cu-adevarat. Totul e asa cum ai lasat , tara e aceeasi nemiscata, principiile de viata neschimbate doar familia te primeste cu aceeasi dragoste si caldura. Atunci iti amintesti de ce ai emigrat iar acasa devine 'stiul' unde e mai bine pt tine si copilul tau.
Odata plecat cu greu iti mai gasesti locul. Aici ti-e dor de ACOLO iar acolo ti-e dor de-AICI . E ca un blestem de care nu scapi asa usor.
Un lucru e sigur, ca nu vei uita niciodata ca te-ai nascut in Romania.
mimitete spune:
quote:
Originally posted by alison7
Nicaieri nu e mai bine ca acasa!
Cita dreptate ai... numai ca "acasa" nu inseamna neaparat tara de bastina.
Numai bine,
Mihaela