Sfaturi pt. a prepara mancarea copilasilor

Sfaturi pt. a prepara mancarea copilasilor | Autor: Marianar

Link direct la acest mesaj

DESPRE MAMALIGA
initial postat de:

rgutiu

La 200 ml apa se pune un vf de cutit de sare si cind da in clocot se pun, in ploaie, 2 lingurite cu virf de malai extra. Se fierb 20 min. Se amesteca cu 3-4 lingurite de brinza de vaci. Pofta buna.

alicebeatu
Nu pot sa spun o masura exacta, dar in apa de fiert pui putina sare si un strop de ulei, iar cand clocoteste malai instant (pe care il gasesti la orice supermarket), in functie de cat de tare vrei sa fie. Fetitei mele ii place mamaliguta cu branza, un ou prajit si smantana toate amestecate foarte bine. Este delicios. Ma indoiesc ca va refuza.

Viitorul nu inseamna decat o sansa spre mai bine.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de bub

Trimit si eu ceva ce sper sa va ajute.

REGULI
- Orice aliment nou introdus se face numai daca sugarul este sanatos.
- Introducerea noilor alimente se face progresiv, in cantitati mici.
- Alimentul nou introdus, indiferent de natura lui se administreaza numai cu lingurita.
- Nu se introduc simultan 2 alimente noi (nu in aceeasi saptamana).
- La primele semne de intoleranta (varsaturi, diaree) se suprima alimentatia nou introdusa pentru cateva zile dupa care se reia, odata cu normalizarea tranzitului intestinal.
- Se va evita amestecul de lapte cu alimente solide in biberon.

DIVERSIFICAREA
- 6 saptamani - suc de fructe si legume; sucul de portocale este primul introdus, iar dupa varsta de doua luni sucul de mere, piersici, morcovi; sucul de portocale poate fi amestecat cu suc de mandarine, lamai, grape fruite;
- 3 luni - fructele pot fi administrate sub forma omogenizata (banane, mere);
- 4 luni - supa de legume initial strecurata apoi cu legume pasate, imbogatita cu ulei la 4 œ luni; supa inlocuieste treptat o masa de lapte;
* piureul de fructe sau compotul de fructe, se prefera compotul de mere cu fructe pasate imediat dupa preparare;
- 5 luni - se asociaza piureul de legume la pranz cu supa la care se adauga carne mixata de pui sau de vita (2-3 lingurite) de 2-3 ori pe saptamana;
* unt la piureul de legume;
* branza de vaci si orez pasat (20 g branza/zi); ex: piure de fructe cu branza de vaci;
- 5 œ luni - supa de carne;
- 6 luni - supa de legume poate alterna cu supa de carne sau oase degresate;
* galbenus de ou fiert tare, se incorporeaza in supa de legume alternand cu carnea; se incepe cu un sfert de galbenus de ou crescand pana la 1 galbenus pe zi;
* iaurt;
* la piureul de fructe se pot adauga biscuiti;
* ultima masa a zilei poate fi din lapte cu fainoase (cereale);
- 7 luni - ficat de pasare sau vita;
* smantana 1-2 lingurite pe zi;
* perisoare;
- 8 luni - mamaliguta cu branza de vaci si unt, creme fierte, papanasi, paine;
- 9 luni - carne de peste, sunca presata;
* aluaturi coapte in casa, sos alb, sufleuri;
- 10 luni - o data pe saptamana se poate introduce creier de vita in piure;
* ou intreg (de preferinta la 1 an).
ZAHARAREA: 1 lingurita zahar la 100 ml lichid.
LAPTE DE VACA: 0-1 luna: œ lapte zaharat + œ apa zaharata
1-3 luni: 2 parti apa zaharata +3 parti lapte zaharat
3-4 luni: 1 parte apa zaharata +3 parti lapte zaharat
4 luni…: lapte integral.
In loc de apa zaharata se poate folosi pentru dilutie ceai zaharat.

Va pup,
Bub

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

DIVERSIFICARE

initial postat de :


l_carmen2003
Alex are 5 luni si jumatate, am inceput diversificarea la o 4 luni si un pic.
Papa legume pasate, fructe pasate, branza calcica...
Nu se uita cu ochi buni la supe si de 4 zile refuza si sucul de fructe.
Dati-ne idei si retete si noua, va rugam.

Carmen si Alex

adi69
Catalina pe la 5 luni manca cu mare placere cereale de la Milupa.Aveam permanent in casa trei sau patru feluri de cereale .Nu mai stiu exact la cate luni i-am fixat un program de genul:dimineata lapte ,pe la 10 cereale,la pranz supica sau legume pasate,la cinci fructe proaspete sau pireu de fructe,apoi termina seara tot cu lapte.Cred totusi ca avea mai mult de cinci luni.Incearca sa-i dai suc dintr-un singur fruct si pe rand ,sa vezi exact ce nu-i place.Sau da-i prin rotatie ,in fiecare zi alt fel de suc,sa nu se plictiseasca(portocale,mere,kiwi,morcov,mandarine ..).Din pacate este cam mica oferta de fructe in sezonul asta...:)
Ma mai uit prin carti si-ti mai spun...

Dia si bebe Rucsi

petra
Si fetitei mele ii placeau mult cerealele de la Milupa. Ea a si baut si laptele Milupa, pana la 4 luni. SUnt bune tare cerealele, si in zilele cand nu prea era incantata de celelate mancaruri, le inlouiam cu cererale, astfel nu sarea peste masa cu mancare mai solida sau sa bea numai laptic toata ziua. Mai manca bine, cartofior copt sau fiert, cu un pic de iaurt sau unt pe el.

La toti numai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

MIC DEJUN LA COPII

initial postat de:
bubu

Am o fetita de 2 ani si 4 luni si nu stiu ce sa ii mai dau sa minince dimineata. Pina acum 2 luni mai bea lapte dar acuma nu mi vrea. Mininca iaurtri si tot felul de brinzici. Sintem la faza cind vrem sa mincam cu furculita, asa ca ii fac diferiti "soldatei", dar nu mai stiu cu ce. I-am facut: piine cu unt si cu gem, piine cu unt cu sunca, piine cu unt cu cascaval, piine cu Philadelfia, triunghiri de brinza topita.
Va rog, mai dati-mi alte idei. Ceva care sa se faca, dea pe loc penru ca dimineata nu am mult timp mai ales daca se trezeste si baietelul mei de 2 luni. Oricum, ea merge si la gradinita-cresa unde le mai da un biscuite, napolitana sau asa ceva.
Delia, Melany si Brian

Laura_Oprescu
eu lui Rares ii dau cereale ori colorate ori cu ciocolata...cand ii face Adi micul dejun ef ii face ousor ba fiert cu cascaval ,ba la canuta cu smantanica,ba prajit cu sunca presata...ousoarele sunt favoritele lui dar trebuie dat cu grija...altceva?hm..croasante cu ...cascaval sau ciocolata...cam asta...

Laura

Laura T
Eu le mai dau cremvusti fiert de pui sau pate de ficat de pui, desi stiu ca nu prea e indicat...Dar le plac la nebunie chestiile astea interzise...Da, si ou fiert, o data la trei zile!

Laura si bebitele: Bianca (4 ani si 8 luni) si Ramona (1 an si 7 luni)
http://community.webshots.com/user/lauratenea

adi69
Catalina (1.10 luni) mananca asa:
omletica(cu diverse)
out moale la cescuta
paine cu unt si miere
paine cu unt si cascaval
paine cu unt si branza topita
muschi montana(fara coaja)
pankake
clatite(cu diverse)
cereale(diverse)
Si cred ca sant mai multe,pentru-ca intotdeauna trebuie sa am cate doua feluri de mancare pregatite ca nu se stie...deci daca nu vrea sa manance ce i-am pregatit,preparam de urgenta cereale...
Uneori mananca doar lapte si mai mozoleste un mar sau o banana...

Dia si bebe Rucsi


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

CARNITA SI SUPA

initial postat de:
mamica dulce

intr.o oala pun toate legumele(intregi sau taiate mari) si un piept de pui(la inceput ii dadeam numai randunica-partea pufoasa si frageda de la mijlocul pieptului de pui,fac supa normal ..apoi ii aleg portia pt masa respectiva plus o bucata de carnita ,le toc pe toate la mixer (cu putina supa)pana iese un piure fin..iar restul ciorbei o pun la frigider pana a doua zi(NU MAI MULT)cand repet procedeul cu mixerul,apoi incalzesc putin piureul.
nu pun o cantitate fixa de carne,mai mult cu ochiometrul,cat cred eu ca ar manca,de regula intr.o ciorba pun un piept intreg si ce ramane mananc eu
supa o dau separat,in cescuta si iau putin piure,putina supa si mananca flacaul meu de nu se mai satura.
mult succes si pofta mare la bebelus!!

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce

mamamariana
Eu ii fac supita de carne astfel:
Pun carnita (piept de pui sau pulpita fara piele) sa dea un clocot si apoi arunc apa. Pentru noi o spuia o pauzasc, dar pentru bb vreau sa spal si sangele care mai iese pe ici colo... Deci o spal bine dupa ce a tras un clocot si apoi o pun din nou in apa la fiert. Mai pun legume - o gramada: morcov, ceapa, usturoi, asparagus, ardei, cartof, patrunjel, telina, chiar si salata verde, conopida (asta de vreo 2 saptamani) si le las pe toate sa fiarba impreuna cu carnita timp de 2 ore. Daca vreau sa pun orezel, pun de la inceput 2-3 linguri, iar daca pun fidelute, le pun la sfarsit cu 10 min. inainte de a inchide focul.
Acum, cand totul e gata, pun in canita: un morcovel mic, cartof, o funza de salata, orez sau fidelute si carnita. Eu mixez totul cu blenderul (am din ala de mana, nu robot de bucatarie) si iese totul ca o pasta fina. Pun acolo si cateva linguri de supa astfel incat iese ca o smantana, mai subtirel - Emi a mea nu are decat 2 dinti si nu prea poate mesteca si avem probleme la inghitit daca pireul e prea gros... Nu ii mai dau supica separat din moment ce ii pun totul la un loc. Cu carnita, daca tu abia ai inceput, trebuie sa o iei treptat pana ajungi la cat papa un bb mare. Emi papa acum o jumatate de pulpa (doar carnita) mare (adica un drum stick intreg). Tot pireutul cu carnita cu tot are cam 200 g. La aceeasi masa ii mai dau desert, de obicei pireu de fructe - cam 100 g.
A doua zi, iau din supa doar legume (nu mai iau carnita) si le mixez si le amestec cu galbenus sau cu o lingurita plina cu varf de smantana. Dupa asta, restul de supa o papa tati de obicei... sau mami.
Ii dau acest pireu doar la masa de pranz. Dimineata si seara bea lapte formula iar la masa de la ora 5 papam branza cu fructe sau cereale, sau iaurtel sau ce ne mai vine la mana.
Eu nu i-am dat mai mult de doua zile dintr-o supa, dar am auzit mamici care o congeleaza sau chiar de la frigider dau mai multe zile la pui. Am inceput sa ii fac supa la 2 zile de cand a avut 7 luni. Acum are 9 luni.
Nu stiu cat de mare e puiul tau, dar mai poti sa ii faci supa de sfecla cu cartofi, supa de orez cu morcov si carnita, supa de zarzavat in zilele incare ii dai ficatel sau out (ficatelul nu poti sail fierbi in supa - eu il fierb in lapte).
Esti abia la inceput (inteleg...) si sunt sigura ca te vei specializa - tu stii cel mai bine ce place puiului tau si vei vedea cum vei da sfaturi si la altii in curand. Mama stie intotdeauna cel mai bine, asa ca tu inveti de la noi, dar tot cum vrea puiul tau va trebui sa faci
Numai bine,
Mamamariana

rgutiu
Si eu fac piureul de legume inainte si il tin la congelator. Carnita o fierb insa in fiecare zi. De amestecat eu decongelez piureul de legume (portia pentru ziua respectiva), pun carnita taiata bucatele in piureu, si le mai pun o data in robot (sau mixerul de mina) sa se taie carnita si asa se amesteca ff bine si cu piureul de legume. Cantitatea trebuie crescuta treptat, in functie de cum tolereaza bebe. Pofta buna.

Milia
Eu făceam așa: pieptul de pui îl rupeam în bucățele (porții), cât știam că mănâncă la o mas㠖 la început fâșii subțiri, apoi din ce în ce mai mari, pe măsură ce crește copilul (ca orice aliment, carnea se introduce progresiv în alimentație, se crește cantitatea câte puțin în fiecare zi). Puneam în congelator bucățile separat și în fiecare zi scoteam o porție. Găteam proaspăt în fiecare zi (e cel mai bine pentru bebe și nu se pregătește greu). Puneam cărnița la fiert în apă rece cu sare, cu un morcov, un păstârnac, o bucățică de țelină, o feliuță de ardei gras și ce legume mai vrei, le lăsam să fiarbă acoperit; când erau fierte pe jumătate adăugam un cartof întreg și lăsam să fiarbă până când era totul gata. Puneam și o crenguță de pătrunjel la sfârșit, pe care apoi o scoteam. Când era supica gata, puneam și un cubuleț de unt. Cărnița fiartă o tăiam cu cuțitul bucățele mici, e atât de fragedă încât era suficient. Legumele se pot pasa cu blender-ul sau la robot. Amestecam cărnița cu piureul de legume și îi dădeam cu lingurița, iar supica separat, cu biberonul. O zi îi dadeam această supă cu cărniță, în altă zi gălbenuș de ou fiert pasat în legume, iar în altă zi ficat de pui, fiert tot în supă și pasat, amestecat în piureul de legume. Ficatul se dă când ți-a spus pediatrul că se poate introduce în alimentație.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

ULEIUL IN MANCAREA LUI BB

initial postat de:

gio
De putin timp am inceput sa pun ulei de floarea soarelui in supa lui bb. Eu il pun la pasat si dupa mai dau un clocot. Voi cum procedati? De care ulei folositi? Ce cantitate puneti la 100 ml de supa? Dar pt piure cum procedati? Ca in carti scrie ca e bine sa pui, dar nu zic si cum.
Pupici,
Gio si bb Taisia

mamica dulce
eu ii pun si unt sau putin ulei de masline,dar direct in ciorba,la fiert.
la sfarsit,in piure ii pun iaurt ca il face mai acrisor si usor de inghitit..asa s.a obisnuit de la borcanelele cu legume,pe care nu le manca fara un borcan intreg de iaurt.

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce

bubi
1 lingurita de ulei de masline in piureul de legume cu carne (cand le pasam) la o portie pentru 2 zile (400-500 gr.)



http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=bubi

she_wolf
Ei ii pun din cand in cand ulei de masline in piure (cam o lingurita la o portie, adica 200-250 g), dar dupa ce ii pasez/maruntesc carnea si legumele, adica il las crud.
Cam la fel procedez si cu untul, mai putin daca ii fac ciulama, atunci mai dau totul intr-un clocot dupa ce adaug untul si smantana.
Supa pur si simplu nu-i prea mai dau, dar voi reveni cand se va putea administra cu lingurita.

Claudia

tlaura
Si eu pun ori o lingurita de ulei, nu conteaza de care, sau un piculet de unt. Dar i le pun cand mancarica e gata, nu le fierb, asa isi pastreaza mai bine proprietatile.
Laura, mama lui Andrei

mamamariana
Si eu tot ulei de masline, cateodata untuletz la o canita de 200 g de piure pun.
Mamamariana



Mergi la inceput