Gradinita in Toronto, Canada
Am o intrebare care ma framinta de citva timp. Cred ca postez bine aici, fiind vorba de scoala in general...
Sarah, fata mea mai mare care are 4 ani si 3 luni a inceput gradinita grupa mica (JK) la o scoala in Toronto. Merge de la 12 la 3:30, o duce matusa mea care are grija si de cea mica, Maya care are 2 ani.
Problema mea este Scrisul... Au inceput aici direct cu A,B,C..etc. Nu cun am invatat noi la scoala, cu liniute, bastonase si apoi cu "A" scris frumos de mina, caligrafic. Aici il scriu ca cel tipografic, si "a" si "A"...
Vine acasa cu teme saptaminale, un caiet in care exerseaza alfabetul. A mea nu prea are rabdare sa stea si sa le migaleasca cum faceam noi. Are idee de litera, chiar a inceput sa scrie cuvinte mici "cat", "dog" etc, dar sint nelamurita in privinta sistemului de aici... Am vorbit cu invatatoarea si mi-a zis sa am rabdare cu ea, sa o laud pentru fiecare incercare chiar daca nu e perfecta.
Ce ma sfatuiti sa fac? Sa o iau eu incet ca in Romania, cu liniute sa i se dea mina sau sa ii las in pace sa o invete cum e aici?
Sarah zice ca nu are nevoie de exercitii de sciere, ca deja stie alfabetul. Are si o gura mare... Si intr-adevar il stie, dar scrie ca bunica cu mina tremurata...
Raspunsuri
rosa spune:
Alyssa, aici nu ii invata sa scrie de mina pina in clasa a 3-a. Aceeasi nelamurire am avut-o si eu cu fetita mea, si mi se pareau toate pe dos. Acum e in clasa a 2-a si are un scris foarte frumos si ordonat, chiar daca deocamdata e numai "print". Dar a inceputa singura sa incerce scrisul de mina...si sa vezi ce ronduri face .
Ideea e sa incerci sa lucrezi cu ea cu multa rabdare si sa repete litera pina iese frumos. Metoda mea cu Silvia era sa glumesc pe seama literelor ei, una nu mincase suficient si era slabanoaga, alta statea rezemata de stilp, alta era umflata cu pompa, chestii din astea. Si ea era nervoasa ca trebuie sa faca lectii si ca nu ies literele bine, asa ca umorul era singura arma. Si rabdare muuuuulta.
Eu zic sa o lasi in pace cu bastonase si liniute, ca isi va forma singura mina in timp.
Cricor spune:
Buna,
Baiatul meu este inca mic (2,5 ani), deci n-avem experienta scolara.
Vroiam doar sa-ti spun ca am remarcat la colegii mei de serviciu care au facut scoala aici ca toti scriu ca masina de scris (ceea ce mie mi se pare lipsit de personalitate - scrisul vreau sa zic). Asa e moda aici se pare, parerea mea este sa nu incerci sa faci cu ea bastonase si liniute ca pe termen lung s-ar putea sa nu-i foloseasca si in plus "When in Rome....."
Succes la scoala!
Corina