Kindergarten-US
dragele mele de prin Us cu copii de varsta Kindergartenului,
m-am gandit sa deschid subiectul asta pentru ca baiatul meu care are acum patru ani si cinci luni si care pe 27 august face cinci anisori si se apropie de varsta scolaritatii..
am informatii de la gradinita, am avut sedinta cu parintii,etc.,insa as vrea sa o luam pe bucati impreuna si sa despicam totul pe o parte si pe alta...de la scoli publica , la church schools pana la private...ce e mai bine...absolut orice ...de la data cand se fac inscrierile pana la discutiile cu principle(si ce anume trebuie intrebat, punctat,etc)
va pup si astept nerabdatoare informatii cat mai multe sa impartasim
Raspunsuri
adriana spune:
Sunt si eu curioasa cum e cu gradinitele in US. Noi am vrea sa-l dam pe Codrin la o gradi care apartine Bisericii Ortodoxe din Grecia (are in NY o mare catedrala). Momentan multe informatii nu avem, cam cat costa si cat e programul, dar am vrea sa faca cel putin un an acolo. Am fost si am intrebat la biserica si ne-au spus ca au amenajat la subsolul cladirii un fel de camere, cu tot ce trebuie copiilor de diferite varste.
Mi-ar placea si eu sa aflu mai multe amanunte, daca cineva are dat copilul la o astfel de gradinita please mai multe amanunte
Laura _Oprescu spune:
Adriana,
Rares e deja la junior kindergarten..insa de pe la cinci ani aici se merge la kindergarten care este un fel de clasa pregatitoare...inaintea clasei intai ca sa zic asa...IN Canada se numea Maternelle.IN Ro inca nu stiu daca a inceput ,inainte sa plecam erau discutii de o clasa zero parca...
dcm spune:
al nostru (31/2) merge deja la preschool la o montessori school. programa montessori imparte anii de scoala in etape de 3 ani, deci 3 ani primary (echivalent cu kindergarden, intre 3-6 ani), 3 ani lower elementary (clasele 1-3), 3 ani upper elementary (clasele 4-6) si 2 ani middle school (6-8). inainte a fost tot aici la daycare, deci deocamdata il lasam sa continue. tuition-ul este destul de piperat, $800/luna (7:30 - 5:30). in afara de activitatile educationale obisnuite au lectii de muzica si de spanish.
filozofia mea personala in legatura cu scoala elementara, e ca pina la urma tot va invata sa scrie si sa citeasca indiferent unde merge si diferentele dintre feluritele scoli sint mici (asumind bineinteles ca toate sint safe si nu apar probleme de gen drugs, guns, etc), iar daca vreau sa il invat mai mult vom face sportul asta acasa. diferentele semnificative apar mai tirziu, cam pe la liceu, cind in functie de tragerea de inima a copilului pentru carte (si intr-o masura oarecare si de banii parintilor) se opteaza pentru harvard sau pentru community college.
adriana spune:
Laura
m-am prins ca e vorba de copii mai mari, insa noi ne facem planul de a-l da pe Codrin in US la o gradinita pe la 4 ani... deci culegeam si eu informatii
Si stiu ca e vorba de gradinitele din US, nu m-am bagat ca musca-n lapte
Andrada spune:
Vezi cum sint cotate scolile in orasul tau pe site-ul MSN sau chiar la primarie iti pot da rapoartele. Mergi si vorbeste cu fiecare director ce programe ofera scoala respectiva, muzica, sport, clase pentru avansati, numarul de copii pe profesor. De la prietene am inteles ca directorul scolii e f important. Daca el e scolit, energetic, etc atunci si scoala arata bine, si va angaja numai profesori buni. Intreaba si de school-bus (orarul, traseu, am o prietena care n-a intrebat si a aflat pe urma ca fiu-sau trebuia sa stea peste o ora in autobuz pina ii lua si pe ceilalti colegi, autobuz-neincalzit si fara aer conditionat), cafeteria (ce meniu, ce amenajari, nu ca ai putea schimba ceva dar macar sa stii ca sa-ti faci planurile tu). Si anunta-l si pe Rares cind ai gasit scoala, stiu ca fiu-meu reactioneaza mai bine daca e informat. De o saptamina facem "antrenamente" prin casa cum schimbam avioanele in escala...:)
Toate bune,
Andrada
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
Gabbriela spune:
Julian este inca micutz, dar imi place sa adun informatzi shi am vb cu foarte multe persoane despre scoli shi 95% din ei au zis ca nu sunt multzumitzi de scolile publice pentru ca nu se ocupa de copii shi mai mult ii intreaba cum este viatza lor acasa shi ce mananca ei, cat evegetale pe zi. Parintzi acestia sunt americani shi au zis ca mai bine dau un ban in plus shi il duc la o scoala privata sau o scoala care apartzine de o biserica (in aceste scoli au zis ca nu sunt asha multe violentze shi ei invatza cat de cat ceva). Daca itzi permitzi financiar potzi sa il dai la o scoala privata. ar fi bine sa sti si programa de lucru a scoli respective, sa vb cu catziva parintzi care au deja copii acolo shi s aii intrebi daca sunt multzumitzi. Dar cel mai important trebuie sa te implici tu shi sa tzi legatura cu profesori shi cu scoala... shi daca ai timp sa faci acasa cu el un pic de exercitzi dupa programul de scoala. Il va ajuta mult hsi nu i se va parea prea greu.
Gabbriela & Julian
katy spune:
A mea fiica e la kindergarten la o scoala publica, nu pot sa spun ca sunt nemultumita dar nici prea entuziasmata . Cu scolile particulare eu am o problema,zic ca nu are rost sa platesti atat timp cat poti sa te ocupi de ei acasa mai ales pt. clasele mici unde ii poti ajuta.Dar repet doar daca ai timp.Eu regret insa ca am dat-o la scoala prea devreme .Ea face 6 ani la vara si cred ca nu se intampla nimic daca o mai tineam un an la gradinita chiar daca apoi ar fi fost cea mai mare din clasa.Asa e cea mai mica!Sau poate repeta anul cine stie?
Katy
Laura _Oprescu spune:
Katy, ce program are printesa ta? cum e treaba cu autobuzul? au cafeteria acolo? cate ore sta? are teme acasa? in ce stat sunteti?...no ca tea-m bombardat cu intrebari dar cum tu ai experienta concreta ,ne-ar fi de folos sa ne impartasesti si noua ...multumim
katy spune:
Programul e destul de lejer adica de la 8.10 la 11.30 dar asta pentru ca e in grupa de dimineata .Alte clase sunt dupa amiaza adica incep la 12 si termina in jur de ora 3.Depinde cum iti e norocul.Noi nu avem probleme cu sculatul de dimineata asa ca ne convine ora 8.O duc si o iau cu masina nu stiu de autobuze dar cred ca au pt. ca le vad dimineata invartindu-se pe strazi.Noi stam in Ca dar lucrurile difera mult de la o scoala la alta nu mai vorbesc de la stat la stat. Ea nu are teme insa prieteni de ai ei de la alte scoli au teme pt. acasa.Pt. ca sta asa putin la scoala au o pauza de 15 min pt. snack cu mancare de acasa.Au si day-care pt. cine vrea cu plata pe ora insa amanunte nu stiu pt. ca nu m-a interesat.Acolo stau copiii dupa scoala sau inainte depinde de program.Pt. clasele mai mari au si cafeteria sau o sala unde pot sa ia masa fie ca vin cu mancare de acasa sau iau de acolo.Iarasi nu ma bag in amanunte ca nu stiu.Iar dupa parerea mea nu directorul conteaza ci banii de care dispune scoala sau districtul cum e pe aici si nu in ultimul rand zona unde locuiesti.In general aici cand te stabilesti undeva trebuie sa stii si scoala de care vei apartine.
katy