Cum v-ati acomodat in tara de adoptie??
Raspunsuri - Pagina 6
Idora spune:
Viorela Hoff, iti multumesc pentru bunele intentii!!
Danutza Mamaruta si Lumy si bineinteles Rayuela vad ca suntem in aceeasi situatie si intr-un fel ma mai linistesc sa stiu ca nu sunt singura care sufera!!
cataghe spune:
Amuleta si Lai,
Cuvintele voastre nu fac bine numai celor plecati deja, ci si celor care vor sa plece si sunt, ca oricine cred, speriati de tot necunoscutul care ii asteapta. Si sunt atit de frumos scrise, ca ti-e drag sa le citesti!
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
Rayuela spune:
mimitete,poti sa o iei ca pe o metafora,chestia cu legatul de maini si de picioare.Eu vroiam sa spun ceva printre rinduri,de fapt.Bineinteles ca nu ma tine nimeni in lanturi aici.Ideea este insa alta:dupa ani de zile,in care iti faci iluzii ca poti avea viata decenta,in care investesti mult,nu numai emotional ci si material...ajungi la concluzia ...SHIT!degeaba!Drumul de intoarcere in tara pare o himera..atitia ani pierduti...cam asta am vrut sa spun cu legatul!
Idoranu cred ca sintem singurele in situatia asta.Sint multi oameni care se mint singuri,sint unii care refuza sa vada in fatza adevarul..si le e bine!Uneori ii invidiez,pe cuvint.Si sint convinsa,sint oameni pentru care adaptarea a fost o trecere lina,armonioasa.Pe aceia ii invidiez cel mai mult
Rayuela cu bebe
pisi-pis spune:
quote:
Originally posted by Rayuela
Pentru un politist suedez este OK ca un iranian sa-si maltrateze nevasta,arzindu-i fata cu acid (explicatia politiei:imigranti,nu ne bagam),dar inadmisibil ca un suedez sa faca acelasi lucru.Atunci apar cu sirene si girofare.
Pentru societatea suedeza este OK ca o fetita iugoslava paralizata,sa fie trimisa cu avionul inapoi in tara, desi copilul avea o fobie extraordinara pentru avioane si tipa ca din gura de sarpe cind au urcat-o,legata de pat,in avion,fara parinti,care au fost trimisi ulterior acasa).Ar fi catastrofa nationala daca ..nu un copil suedez....ci un caine suedez ar pati asta!!!!
Dragele mele Idora si Rayuela, voi m-ati speriat rau de tot cu povestirile voastre! In asemenea situatii nici nu se mai pune promblema acomodarii in tara respectiva si degeaba teoretizam noi pe marginea acestui subiect. Poate sa curga numai lapte si miere pe acolo, dar ce folos daca va curge numai pentru "bastinasi"? Niciodata nu-mi imaginasem ca lucrurile pot sta atit de rau. E drept ca peste tot in Europa ne confruntam cu ravagiile tiganilor romani. Dar asta nu inseamna ca sintem toti tratati ca niste tigani (ca sa nu mai vorbim ca si printre tigani pot exista oameni de treaba). Va pup, fetelor si mult noroc si curaj in deciziile pe care le veti lua.
lena spune:
quote:
Originally posted by Idora
Draga Mate, voi sunteti pe alte continente si s-ar putea ca romanii sa fie vazuti mult mai bine dar aici( vorbesc de Suedia) nu sunt vazuti bine deloc!Ma gandesc la un exemplu in America, in acelasi continent cu USA, cred mexicanii nu sunt chiar asa de bine vazuti de americani!Cred ca doar in Europa exista atat de multe discriminari in privinta romanilor!
Iarasi vin sa contrazic...Sa nu exageram, nu in "toata Europa"...cel putin in cazul meu, in Olanda mie nu mi s-a intamplat nici macar o data sa mi se faca referire la tigani, poate ca am avut norocul sa ma invart printe niste oameni care nu sunt atat de ignoranti si stiu mult mai multe despre Romania...am dat si peste oameni care faceam o confuzie intre roman si rus sau polonez, pentru ca aici lucreaza destul de multi rusi sau polonezi, dar niciodata nu am fost jignita...intotdeauna eu am fost prima care le-am zambit, le-am spus ca nu-i nimic ca nu cunosc atat de multe depsre Romania ca o sa le povestesc eu...am fost prima care am fost toleranat si asa poate i-am facut si pe ei sa fie uimiti ce bogatie culturala avem noi si diferenta intre ceea ce se prezinta uneori la stiri, desi ma repet, iarasi aici nu sunt acizi cand se vorbeste despre Romania, si istoria noastra.
Si inca ceva Idora, in nu mai stiu care postare ai spus ca romanii plecati afara se prefac ca ar duce-o bine si ca denigreaza Romania, ai vazut tu exemple de genul asta in Suedia sau te bazezi pe barfele care ne-au umplut si noua capul in tara.
Sa inteleg ca si tu te prefaci cand ajungi in tara ca e bine in Suedia...eu vorbesc dintr-o situatie asemanatoare, in clipa in care mi-am cunosct sotul si am hotarat sa ne casatorim, din clipa aceea am inteles ca asa cum il iubesc pe el asa trebuie sa respect, poate in timp sa si iubesc tara din care provine el...sa nu-mi spui acuma ca tu iubesti Romania, fara mitocanii cu care oricine s-a mai intalnit pe-acolo...vezi tu, dragostea presupune tot tacamul!!
Si inca ceva cand ii judecam pe starini cum ne primesc si asa mai departe atunci sa ne punem un pic in pielea lor, la un interviu in Romania te duci tu si un chinez, mult mai destept decat tine care a venit in Ro fiindca e mai bine...cui sa-i dea jobul patronul? Ca eu zic din toate discutiile de pana acum cand romanii s-au simtit oprimati din cauza acestui lucru nu au pus si situatia diferita!
Incearca tu prima sa fi aia care nu mai se simte ofensata din toate cele, sa le arati ca esti o Doamna, sa ii intrebi cat mai multe despre tara, cultura lor, sa le spui mai multe despre Romania, sa ii scuzi chiar daca u stiu, sa le arati ca tu ai venit nu sa atentezi la integritatea joburilor lor, etc, etc ci pentru logodnicul tau si poate cu timpul o sa inceapa chiar sa-ti placa acolo!
Numai bine, Lena
oanadrag spune:
Si mie mi-a fost greu la inceput intr-o tara starina. Cred ca tuturor ne-a fost. Cel mai bine e sa te gandesti ca nu te tine nimeni cu forta. Poti sa te intorci oricand, tu decizi. De ce sa te chinui? Este greu pt ca esti si singura. Daca ai avea cu cine sa vorbesti, pe cine sa vizitezi, ti-ar fi mai usor.
Cat despre politicosii care zambesc, pe peste tot e asa. Eu prefer din astia, decat sa-mi fure geanta in autobuz in Bucuresti.
aida_o spune:
hop si eu
m-am acomodat foarte bine aici, si, de cite ori merg in tara, imi este dor sa ma intorc aici. desigur, imi lipsesc persoanele dragi, familia, insa aici ma simt acasa.
daca stau si ma gindesc de ce si cum am ajuns sa plec din tara, argumentul forte pentru care am acceptat sa plec din tara natala, a fost (pe linga dragostea fata de sotul meu) dorinta ca (virgula) copiii mei sa creasca intr-o tara in care li se respecta drepturile, in care nu se simt marginalizati daca au o Dacia in fatza casei, in care n-o sa auda "poate copiii mei or sa prinda vremuri mai bune" (am auzit atit de des vorba asta, si ajunsesem sa o rostesc pina si eu, cind eram in romania).
imi place ca aici (cel putin in partea de sud a SUA, pt ca nu am mers mai sus de alabama, unde am fost in trecere) oamenii sunt respectuosi, nu exista "fitze", nu am fost niciodata discriminata pentru ca-s din romania (dimpotriva, un angajat de la banca unde am cont, cind a auzit ca suntem din romania, ne-a rugat - si a subliniat ca vorbeste serios - sa-i facem si lui cunostinta cu o romanca, pentru ca are mare respect fata de femeile romance; mi-a spus ca "femeile din romania cred ca-s foarte puternice,in general vezi cum e un popor dupa ce exceleaza in sport, si, la voi, femeile din gimnastica au uimit o lume intreaga cu puterea si dedicarea si vointa lor). trebuie sa admit ca mi-a crescut sufletul, cind am auzit asta.
americanii (si cind spun "americani", nu ma refer doar la cei ce sunt aici de cel putin 2 generatii, ci la tot ce populeaza tara asta) sunt pe gustul meu: deschisi, cu zimbetul pe buze (chiar daca au problemele lor, nu uita ca "smile-ul" este foarte important in societate), imi plac pentru ca te saluta chiar si cind nu te cunosc(desi cineva imi zicea odata ca i se pare ca e "ca la tzara"), te fac sa te simti binevenit.
nu te privesc de sus, daca nu ai pantofii asortati la geanta, sau daca azi nu te-ai imbracat "la 4 ace". daca iti vind un produs mai scump decit scria in galantar, isi cer scuze si ti-l dau pe gratis (eu asa am patit la supermarket-urile Kroger si Publix, de multe ori). nu iti zgirie masina, daca este mai scumpa decit a lor. nu iti taie calea si nu se apropie de tine la mai putin de 3 metri nicaieri in magazin sau la munca sau oriunde esti "pe jos" (fara masina), pina nu iti spun "excuse me". cel putin, asa sunt sudistii.
in plus, aici niciodata nu mi-a facut nimeni avansuri, niciodata nu am stat cu teama ca imi intra cineva in casa, desi stau la parter, iar parterul la care ma refer, este "walk-in level", deci nu este cumva un parter mai ridicat, cum este la blocurile din RO. proprietatea este sfinta aici, nu toate casele au pajistile din jur ingradite, pe cind, in romania, pina si mormintele trebuie sa aiba garduri (mai exista si alt popor care isi pune gard la morminte? - pura curiozitate)
multi spun ca americanii sunt prea stricti sau exagerati in ceea ce priveste sloganul romanesc "bataia e rupta din rai", insa eu sunt perfect de acord cu faptul ca nu faci nimic cu bataia, si ca, daca vrem sa ne deosebim de animale, trebuie sa renuntam la a ne bate copiii/nevasta/etc.
america este tara in care, daca pisica nu a fost tratata cum trebuie de medicul veterinar, poti da medicul veterinar in judecata, si poti cistiga. orice fiinta are drepturi. in romania, eu n-am auzit de medici care fac inchisoare pt malpraxis. si ma refer la medicii umani. ce sa mai zic de medicii veterinari...
aici, in parcarea de la mall, am vazut un politist oprind masina, si scalimbaindu-se la copiii pe care-i tineau parintii de mina, pentru a-i face sa rida. paradoxal, in romania, autoritatile uita ca sunt si ei tot oameni. uita sa fie umani. apropos de parcari si de mers pe jos, n-am vazut nicaieri aici vreo masina a carei sofer sa te zoreasca sa traversezi, sau sa te claxoneze pt a trece ei primii. in romania, un sofer s-a lipit cu masina de mine. pe trecerea de pietoni. a vrut sa-mi arate ca, daca ar fi vrut, putea sa ma calce. un fel de avertisment, ca el e mai tare decit mine.
eu nu aduc nici laude, si nici nu fac apologia americii/americanilor. eu nu zic ca traiesc intr-o "padure fara uscaturi". NU. dar prefer sa-mi cresc copiii pe continentul asta, si sa ies la pensie tot pe continentul asta. si, imediat ce voi putea, imi aduc parintii. pentru ca, pentru mine, Romania = familie + prieteni. asta imi lipseste, numai asta ma leaga de tara. si ma rog la Doamne-Doamne sa-i tina pe ai nostri in viata pina atunci cind ii vom putea aduce...
de cite ori merg in romania, ma doare sufletul sa vad cit de mult imbatrinesc parintii nostri, si si mai tare ma doare sufletul cind stiu ca nu-s nemuritori. vreau sa apuce si ei sa vada ce inseamna sa fie respectati, macar acum la batrinete. pentru ca, in romania, pentru ei respectul inseamna atunci cind se duc la piata si "vinzatorul a fost dragut si m-a lasat sa-mi aleg eu fructele", sau "luna asta nu mi-a mai intirziat pensia!". vreau sa stiu ca, atunci cind isi doresc ceva, nu se uita la produs si pleaca mai departe, pentru ca nu si-l permit.
mi se pare strigator la cer ca, in romania, o profesoara de limba romana cerseste pe strada. o femeie care a invatat atitia si atitia oameni sa citeasca, o persoana care a format generatii de oameni. nu inventez asta, ci am citit acum citiva ani, intr-un ziar, articolul scris de un ziarist care si-a recunoscut pe strada, cersind, fosta profesoara de limba romana. de asemenea, mi se pare strigator la cer ca, in romania, o pensionara a facut topul legumelor care fierb cel mai repede, pentru a economisi gazul. am vazut stirea asta acum 3-4 zile, la ProTV International ("PoveShtiri adevarate"). eu cred ca orice om trebuie sa imbatrineasca cu mai multa demnitate. sunt si oameni care traiesc mai bine, insa putini, si eu nu la aceia ma refer. nu, nu sunt eu aia a naibii care arata numai fatza urita a lucrurilor, ci subliniez unele carente, si argumentez motivele pentru care aici ma simt "acasa".
concluzie: romania, pentru mine nu mai este "acasa". va avea mereu un loc special in inima mea, insa nu m-as mai intoarce sa traiesc in romania.
mai sus, am scris doar ce cred eu, si nimeni nu este obligat sa-mi impartaseasca opiniile. oriunde ati fi, va doresc tuturor sa fiti fericiti/fericite, si sa aveti parte de sanatate, "ca-i mai buna decit toate".
imi cer scuze daca am scris prea mult
adana spune:
draga fetele
eu m-am gindit mult inainte de a va scrie
nu inteleg de ce va plingeti atita de suedia
daca nu va convine de ce nu mergeti in alta parte
eu locuiesc in suedia de un an si vreo 3 luni si am realizat zic eu multe
Adica am invatat limba,am gasit si servici si acum merg la un curs de undersköterska.Eu am avut aici porbleme mai mari din cauza invandrarilor si nu a suedezilor
Suedezii m-au laudat ca vb bine suedeza si ma inteleg ce spun, si eu sint multumita iar la scoala ma straduiesc sa nu ma las mai prejos la suedezi si sint apreciata si de colegi si de profesori
Asa ca eu nu am de ce sa arunc cu pietre in poporul suedez
In ro ca eram romanca dar nu aveam bani destui mi se inkideau usile in nas pt ca nu puteam sa urmez o skoala sau sa-mi gasesc un servici ca lumea desi am urmat o facultate si am vrut sa mai fac una dar... daca nu au fost bani m-am lasat pagupasa
eu atit am avut de spus
ca nu e graqu atit de negru cum se pare
toti am avut probleme la inceput dar pe urma au trecut
decit sa stam sa ne plingem de mila mai bine facem ceva
eu cel putin le-am dovedit de ce-s in stare romanii
adana
Rayuela spune:
adana,dupa un an si 3 luni si eu vedeam multe roz.Ai putintica rabdare..mai vorbim peste vreo 7-8 ani:una la mina.
Doi la mina:se pare ca te lasi usor pacalita de zimbete:e de inteles,si eu ii credeam cind imi zimbeau,la inceput.Adevarul se ascunde insa in spatele zimbetului.
Trei la mina:nici eu,nici Idora nu ne vaitam neaparat de lucruri materiale.Nu asta e important.Cel mai rau ne doare falsitatea lor.In fine,nu incerc sa te conving,fiecare cu experienta lui.
Marox spune:
Cred ca Balzac spunea ca: "cea mai sigura cale de a fi nefericit este sa te intrebi daca esti fericit". Iar eu ii urmez povata...
Am trecut si eu prin perioade de depresie. Cu toate astea aveam o situatie, sa zicem, privilegiata: cunosteam franceza, fusesem de mai multe ori in Franta, sotul e francez iar familia lui e grozava, m-a primit foarte bine. I-am bodoganit pe francezi ca sint superficiali in relatiile umane si aveam impresia ca n-o sa am niciodata prieteni ca in România. Si pina la urma am avut ocazia sa cunosc niste oameni fantastici, pe care daca ar fi sa nu-i mai vad i-as regreta la fel de mult ca pe cei lasati in România. Insa, ca sa ajung sa-i cunosc si sa ma fac acceptata a trebuit sa invat ceva: sa invat sa-i cunosc si sa nu ma astept sa reactioneze ca si cum ar fi români.
Cineva din Suedia, scuze, n-am retinut numele, spunea ca a invitat niste suedeze la o cafea si a fost surprinsa ca n-a fost invitata si ea la ele. Scuze pentru critica, dar daca asta nu e in traditia lor nu trebuie sa ne miram ca reactioneaza astfel.
Eu am invatat sa nu fac niciodata primul pas. Il fac pe al doilea cu placere, dar nu pe primul.