Cum v-ati acomodat in tara de adoptie??
Raspunsuri - Pagina 4
oana cretu spune:
Si mie mi s-a intamplat cand auzeau de unde sunt sa zica ca sunt multzi tzigani la noi. Si cu hainele la fel. Multzi au fost francezii care nu au crezut ca hainele care le am pe mine sunt din Romania. Si am incercat sa le zic ca si noi avem reprezentante de Christian Dior, Escada...in tara, dar numai ca salariile nu ne permit multora sa mergem sa ne imbracam de acolo. Si ramaneau uimitzi tare cand auzeau. Imi pare rau pt tine ca ai fost pusa in asemenea situatzii, este dureros, abia in acele momente realizezi cat de mult te simtzi apropiat de tzara ta si cat de tare te doare ca se spun astfel de lucruri despre ea. Nu contrazic persoanele care spun ca Romania nu se compara cu Suedia, Frantza...dar asta nu inseamna ca noi nu am auzit de Paco Rabanne(am dat un ex) sau ca suntem un popor de tzigani, cum si aici au aratat des la tv...Doare tare!
oana-cannes
Idora spune:
Oana stii ce ma deranjeaza la chestia cu hainele?? Multi sunt imbracati cu haine cu care nici pana la wc. nu m-as duce, si tot ei comenteaza de noi!! Ce sa mai zic de alte chestii, dar mai bine tac sa nu-mi pun lumea in cap!!
oana cretu spune:
Ai mare dreptate. Si aici e la fel...Sa nu mai zic ca, cunosc persoane cu foarte multi bani care se duc si isi iau haine de la chinezi din piata...Nu zic ca eu imi cumpar numai de firma buna, dar incerc sa caut sa dau un ban o data si bun.
oana-cannes
Aurelia spune:
Rayuela,eu am-am acomodat greu pt ca nu stiam nici un cuvint in franceza in afara de "buna ziua" si "ce faceti"m-am acomodat greu pt ca eu sint o sentimentalista nerecuperabila care toata viata mea am visat sa calatoresc DAR NU sa traesc in alta parte si pt ca sotul meu era plecat toata ziua la serviciu ,se intorcea seara obosit iar eu nu-l aveam decit foarte putin linga mine ,nu stiu cum este in alte parti ale frantei dar eu aici am fost mai mult decit bine primita ,de la primar care ne-a invitat la tot felul de cocteiluri pina la vecini si familie care ma tot compatimeau ca trebuie sa-mi fie greu departe de ai mei ,ei nu stiau ce sa-mi mai dea si pe unde sa ma mai plimbe iar mie i-mi venea sa-i string de git pe toti casa ma lase in pace cu dorul si supararea mea ,in orce caz facind turul frantei prin concediu am observat ca in partea Parisului oamenii sint mai reci si mai neospitalieri (si multa adunatura de rase) pe cind aici unde stau eu in Bretagne si in Normandie oamenii sint un pic cum sint cei din Ardeal la noi ,au vorba mai dulce sint mai saritori si mai prietenosi decit in alte parti ,daca tu spui ca ai acte de Comunitate ,pai esti o fericita ,stii un pic si franceza iarasi esti cistigata vezi ca exista giob-uri cum sint cele din cadrul Functiunii Publice adica functionar pe care poti sa le exerxezi in orce tara din cadrul Comunitatii ,dai concursul acolo unde esti si apoi ceri tara care i-ti convine ,exista un site in franceza care poate sa -ti spuna mai multe daca te intereseaza caut adresa si ti-o dau ,in rest singura mea sugestie este sa te feresti de Paris si imprejurimi caci acolo si viata este mai scumpa si oamenii sint mai putin primitori ,tohmai am facut cunostinta cu o fata care i-si face studiile la Paris de doi ani si este tare dezamagita de cum se poarta francezii cu ea mai peste tot mai ales prin administratii unde sintem toti categorisiti ca tigani!!!!cam asta-i punctul meu de vedere si daca vreuna din celelalte fete de pe aici (Otilia de exemplu care a locuit si la Paris si acum este in Bretagne ,s-au Corina din Normandie )au alte pareri te rog din suflet sa le asculti si pe ele caci si sfatul lor te poate ajuta sa-ti faci o idee globala,te pup si multa sansa!
Aura&Luca,23 luni
http://yamafoto.com/?ref=6538
Rayuela spune:
Lasind hazul de necaz de-o parte...confirm ce spune Idora...de 7 ani de zile,ma lovesc incontinuu de asemenea reactii din partea suedezilor.Si nu sintem singurele!Am vorbit cu o gramada de imigranti,din toate colturile lumii,si toti spun acelasi lucru.La inceput ma gindeam ca sint eu nebuna si exagerez,ca nu pot privi obiectiv.Mi-am dat seama,dupa atitia ani,ca nu sint nebuna,doar realista si nu-mi bag capul in asfalt precum strutzul,refuzind sa vad adevarul.
Rayuela cu bebe 30 de sapt
conchita spune:
quote:
Originally posted by amuleta
Cred ca atunci cind pleci intr-o tara straina trebuie sa ai o mentalitate de pelerin, adica sa iei cu tine cit mai putin bagaj sentimental (mai ales de tipul coliva si sarmalute). Sintem calatori prim lume si oriunde ne-am duce, radacini nu mai crestem dar putem creste ramuri. Eu cred ca emigratul, dincolo de motivul material, presupune remodelarea sufletului si a mintii incepind cu renuntarea la prejudecati (noi, europenii, avem secole de prejudecati). Sint taare obosita, ca tocmai am nascut, reiau ceva mai tirziu.
felicitari, amuleta si sa iti revii repede dupa nastere!
voiam doar sa iti spun ca ai scris foarte frumos si intelept, foarte cald si ingaduitor, mi-ai placut enorm
conchita spune:
quote:
Originally posted by Rayuela
Lasind hazul de necaz de-o parte...confirm ce spune Idora...de 7 ani de zile,ma lovesc incontinuu de asemenea reactii din partea suedezilor.Si nu sintem singurele!Am vorbit cu o gramada de imigranti,din toate colturile lumii,si toti spun acelasi lucru.
Rayuela, eu nu confirm asta. din ce povestiti, deduc ca Europa e chiar cruda cu imigrantii, in USA nu mi s-a intamplat niciodata, dar niciodata, vreun incident trist legat de originea mea romaneasca! ar fi si imposibil, aici e o adunatura de pe toate meridianele...din auzite, tot asa e si in Australia, Canada...daca iti spun ca din cauza accentului pe care inca il mai am, sunt intrebata mereu de unde vin si cand raspund, vad intotdeauna cum li se lumineaza fata si incep toti sa ceara amanunte despre Ro, caci pentru ei Ro e un loc exotic, au auzit de Nadia, de Ilie Nastase, de Dracula si Ceausescu, doar atat, ce-i drept. dar, in procent de 99% toti stiu ca Romania este tara femeilor frumoase, destepte si elegante si ca e norocos cine are de sotie o romanca. iti dau cuvantul meu de onoare. si au fost destui care mi-au spus ca mai cunoscusera pe cineva roman si ca romanii sunt oameni extraordinari, muncitori si foarte prietenosi. apoi, americanii sunt mari calatori, in inocenta lor li se pare ca orice e strain este si valoros, caci e incarcat de istorie.
Rayuela, Idora, poate daca pur si simplu plecati din Suedia aia rece si dispretuitoare, n-ar fi cumva o solutie???
mate spune:
Draga Idora in primul rand poate este bine sa te linistesti, Conchita nu a facut altceva decat sa iti arate ca situatia din USA nu este asa de "grava " ca in Suedia in ceea ce priveste emigrantii.Si asta pot sa spun si eu despre NZ,unde daca spui ca esti din "Romanica"esti privit cu respect pentru ca vii din Europa si pentru ei Europa inseamna sute de ani de civilizatie.Acuma,faptul ca europenii ne considera tigani este numai vina noastra,a romanilor si asta nu are rost sa detaliez ca stie toata lumea.Eu sint una dintre cele care m-as muta si maine in Europa(dar nu in Romania,Doamne fereste),in primul rand este mai aproape de parinti si apoi este mai aproape de sufletul meu.Dar asta ramane un vis frumos.
Oana
cataghe spune:
Idora, eu nu contest ceea ce spui tu, dar de ce te superi pe Conchita, ea ti-a spus care este experienta ei. Tu ai fost cea care a generalizat cu imigrantii din toate colturile lumii. Iar chestia cu plecatul din Suedia a fost pur si simplu o sugestie... Fetele vor sa te ajute, nu ai de ce sa te superi. Oricum nu vei reusi sa comvingi pe nimeni caruia ii este bine ca nu-i e, dupa cum nici invers nu e posibil.
Poate daca incerci sa fii un pic mai ingaduitoare si mai deschisa la sugestii ajutorul pe care ele vor sa ti-l dea va ajunge unde trebuie.
Eu iti doresc numai bine si sa gasesti varianta cea mai buna pentru tine,
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
vampirella spune:
eh...eu am calatorit mult...chiar foarte mult...pot spune din cea ce am vazut ca cam toate tarile sunt la fel....adica oameni...exista rasisti sau ignoranti...numitii cum vreti dar ii veti gasi in orice tara...in unele mai mult decat in altele....e drept ca uneori sunt cam dificili dar tine si foarte mult de noi cum reusim sa ne acomodam...eu cel putin pot spune ca in italia m.am acomodat destul de bine....nu spuneti ca nu sunt rasisti sau mai putin rasisti decat ceilalti ca ati gresi....ei sunt rasisti si intre ei...imaginati cam cum sunt cu persoanele extracomunitare....
imi vine sa rad de o anumita situatie...unde lucrez ei spun ca nu sunt rasisti...dar pot spune ca ne trateaza mai rau decat animalele...adica cel putin cu cei care nu inteleg cea ce vb ei...si cum eu inteleg foarte bine limba italian...cred ca va dati seama ca nu pot lasa ocazia de a nu le replica....
dar sa ne intoarcem la rasism...eh poate vi se va parea foarte ciudat dar eu aici in italia am intalnit romani...da ati inteles bine ROMANI rasisti....
pe moment cand am inteles asta nu imi venea sa cred...am crezut ca poate am inteles rau...dar dupa cateva secunde am inteles ca erau pe deplin asa....fete ce una ma condamna pentru faptul ca stau impreuna cu un italian...iar cealalta in schimb ma facea curva.....tot pentru acelas fapt...ei bine zic eu...mai bine imi mentin al meu liber caracter si considerata de romani o curva decat sa am o minte inchisa....
eu sper pentru voi cele din suedia ca veti reusi sa va acomodati cat de curand....am vazut o tipa aici in italia care incerca sa se acomodeze...la sfarsit intrase in depresie urat de tot...nu va spun cam cum a fost...va urez toate cele bune.....