Ev Zilei Conditii de munca speciale pentru gravide

Ev Zilei Conditii de munca speciale pentru gravide | Autor: iuliana_2002

Link direct la acest mesaj

Buna Dimineata!
Iata un articol din ev Zilei de azi:

Conditii de munca speciale pentru gravide

Gabriela Palade
Iuliana Roibu
Joi, 29 Ianuarie 2004
De la 1 februarie, se aplica ordonanta care le da drepturi suplimentare gravidelor, lehuzelor si salariatelor care alapteaza ori stau acasa pentru ingrijirea copilului. Amenzile pentru patronii care nu respecta legea: intre 25 si 100 milioane de lei.
Desi ordonanta prevede ca angajatele in aceste situatii nu pot fi disponibilizate (in acest caz, amenzile fiind intre 50 si 100 milioane de lei), guvernantii au lasat “o portita”: se pot face concedieri prin desfiintarea postului. De altfel, desi a trecut termenul-limita specificat in ordonanta, guvernantii nu au aprobat normee de aplicare ce ar fi trebuit sa stabileasca muncile “cu caracter insalubru sau penibil” de care pot scapa viitoarele sau proaspetele mamici. Guvernantii spuneau insa ca e vorba de munci cum ar fi cele din salubritate, ca femeie de serviciu etc. Oficialii Ministerului Muncii sustin ca vor trimite normele la guvern spre adoptare dupa ce va iesi din parlament legea care aproba ordonanta. Multi dintre patronii cu care am vorbit nu stiau despre cum se va aplica aceasta ordonanta si care le sint obligatiile.
Mediul de munca cu risc
Salariatele care lucreaza in mediu de risc nu pot fi constrinse sa lucreze daca munca lor implica:
• socuri, vibratii sau miscari bruste, manipularea de mase grele, care pot afecta coloana;
• zgomot, radiatii, ger sau caldura prea mari, radiatii chimice, activitati subterane miniere;
• oboseala mentala sau fizica.
Patronul slobod la gura ia amenda
Gravida trebuie sa-si anunte in scris angajatorul despre starea ei si sa prezinte si documente de la medic. Angajatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea, putind anunta alti salariati doar cu acordul scris al angajatei. In caz contrar, poate primi amenda intre 25 si 50 milioane de lei.
Drepturi suplimentare
Facilitatile din ordonanta se aplica femeilor care isi anunta patronul in scris despre situatia in care se afla.
• Gravidele sau mamicile nu pot fi obligate sa munceasca noaptea, iar cele care lucreaza in medii cu risc pentru sanatatea lor, a fatului sau ce pot afecta alaptarea pot fi mutate la alt loc de munca, dar cu acelasi salariu.
• Gravidele au dreptul, in baza recomandarii medicului de familie, la reducerea cu o patrime a duratei normale de lucru.
• Daca angajatorul nu poate lua masurile descrise mai sus, femeia isi poate lua concediu de risc maternal (maximum 120 de zile), primind 75% din media veniturilor lunare pe ultimele zece luni.
• Angajatorii sint obligati sa acorde salariatelor care alapteaza doua pauze pentru alaptare de cite o ora fiecare ori sa le permita sa plece mai devreme cu doua ore, fara a le diminua veniturile.
• Firmele care ofera conditii speciale pentru alaptat trebuie sa asigure indeplinirea conditiilor de igiena.

Interesant, dar fara norme sa vedem ce vor face firmele, ca eu cind am fost insarcinata nu am avut parte de asa ceva in Bucuresti!!

Numai bine si sanatate!

Iuliana

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=20586


"În afara de constiinta totul e bestialitate" (Camil Petrescu)

Mergi la inceput