Garnitura la friptura.
Fetelor,
Spuneti-mi si mie ce garnituri la friptura mai faceti voi, in afara de piure de cartofi, cartofi natur sau copti in cuptor. Ceva mai special, pentru o zi mai speciala!
Multumesc!
Raspunsuri
Milia spune:
- Amestecuri de legume congelate, se gasesc o multime de combinatii. Iti poti alege de care vrei.
- La friptura de pui merge porumb congelat (un cubulet de unt, pui porumbul, sare si zahar dupa gust si putina apa, il lasi sa se inabuse la foc mic, in vas acoperit, pana cand e gata). Si scarmanus a dat pe aici - la retete cu porumb, o varianta pentru pregatirea porumbului ca garnitura - cu ceva condimente.
- Orez cu diverse sosuri - mie imi place Curry de la Uncle Ben's. Sau orez cu diverse amestecuri de legume, congelat - se gaseste la supermarket-uri. Sau un pilaf de orez facut in casa cu legume diverse (ce ai la indemana), sau orez cu ciuperci.
- Sote-uri (de mazare, de morcov, de fasole verde)
- Cartofi unguresti: cartofii fierti se zdrobesc cu furculita. Se caleste o ceapa in putin ulei, se adauga boia dulce dupa gust si cartofii zdrobiti si se lasa putin la foc mic, amestecand bine. Sunt minunati (seamana la gust cu fasolea batuta).
- Cartofi frantuzesti: cartofi fierti in coaja, taiati cubulete, se pun intr-un vas uns cu ulei si se toarna un amestec de oua batute, smantana si branza rasa - telemea de oi (daca e prea sarata, poti amesteca cu branza dulce de vaci). Deasupra presari chimen si dai la cuptor pana se rumeneste.
- Conopida gratinata, sau broccoli (congelat) cu unt si cascaval.
- Chiar daca faci piure sau cartofi prajiti, poti face salate variate: varza rosie, varza alba, varza murata, sfecla cu hrean, castraveti in otet, gogosari in otet, muraturi asortate (gogonele, morcov, telina, conopida), salata de cruditati (morcov, telina, mere - rase pe razatoarea mica, se adauga sare, suc de lamaie si ulei)...
Milia spune:
Am uitat sa-ti scriu de varza calita. Poti face friptura (pui, rata, porc) "pe varza", sunt mai gustoase si carnea si varza.
Un meniu mai special: de Anul Nou am facut friptura din piept de curcan (daca ai dezosat e si mai bine) cu cartofi prajiti si mere coapte in cuptor. Mie imi place mult aceasta combinatie.
Friptura de rata e iar o idee buna pentru ocazii. Rata intreaga, sau doar pieptul si pulpele. Imi place friptura din piept de rata afumat - se gaseste in supermarket-uri piept de rata crud, afumat, in congelatoare.
Iar daca ai musafiri, poti face mai multe garnituri - de exemplu la friptura de pui poti face orez cu sos curry, cartofi prajiti si porumb. Aceste garnituri se combina foarte bine intre ele. Sau sote de mazare, sote de morcov si cartofi natur. Dintre amestecurile de legume din magazine, il prefer pe cel mexican (mazare, porumb, morcov, ardei rosu, fasole fideluta).
Marianar spune:
inspira-te de aici:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=393
petra spune:
Milia,
Esti o adevarata sursa de retete de bucatarie! Multumesc mult pentru idei! Duminica am o petrecere si nu stiam ce garnitura sa fac la friptura.Ceva mai special. O sa fac cu siguranta cartofi frantuzesti, si ceva legume congelate.
Marianar,
si tie iti multumesc pentru ajutor, chiar m-am inspirat , si pentru acum si pentru alte ocazii!
crinuta spune:
Unde sunt mai multe retete cu porumb?
Apropos, eu am gasit pe un site romanesc o reteta de pui cu porumb. Abia astept sa o incerc.
Crinuta
missiday spune:
Anemona,spune-mi te rog cum pregatesti legumele??Si ce amestecuri folosesti?ca eu nu reusesc sa le fac bune niciodata:(
Marianar spune:
quote:
Originally posted by crinuta
Unde sunt mai multe retete cu porumb?
Apropos, eu am gasit pe un site romanesc o reteta de pui cu porumb. Abia astept sa o incerc.
Crinuta
aici:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=19497
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=11399
anemona spune:
Missiday, eu toc una-doua cepe mici marunt, pun putin ulei intr-o cratita nu prea mare (cu fundul ingust, ca sa nu ia mult ulei) si o lingurita rasa de biovegetal si le calesc ff putin, de fapt le incing putin, apoi pun apa, cam o cana-o cana si ceva si las sa fiarba. Cand a fiert apa, exact cum scrie pe punga, le pun la fiert si le tin cat trebuie, cat scrie acolo. Apa trebuie sa le acopere doar putin, nu multa. Nu pun un litru, cum mai scrie pe unele.
In general prefer legume cu orez, dar si fara, chiar combinate, nu am o marca preferata. Green cred ca se numesc cele din care iau mai des.
Cand sunt gata, le scot cu spumiera pe farfurie si le pun cascaval ras cat sunt fierbinti, apoi +/-maioneza (dupa gust). Daca am musafiri, pun cascavalul separat, sa se serveasca doar cine vrea. Dar le-a placut si mi-au cerut sa le spun cum le-am facut.