Cum vi se pare viata in Japonia? (2)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

Hai sa lamurim treaba cu pasapoartele, ca am facut 3 pasapoarte noi anul asta.

Posibilitati:
1. Se merge in tara si se elibereaza pasaportul acolo.
Daca pasaportul a expirat deja la data plecarii din tara, trebuie trecut intai pe la ambasada, de unde se va elibera o foaie care va tine loc de pasaport si cu care se va putea ajunge pana in Ro, urmand ca acolo sa se faca personal unul nou.
Trebuie luat si pasaportul vechi, in orice caz, care se invalideaza si se da inapoi, mai ales daca are viza de Japonia (si de re-entry) inca valabile - pe el.

2. Se elibereaza pasaportul delegand, la ambasada, o persoana din Romania. Procura costa acum un an aproximativ 7000 de yeni, trebuiau o gramada de poze si absolut toate actele japoneze si romanesti (daca nu in original, atunci copii legalizate dupa ele).

Probleme suplimentare: cei carora le-au expirat buletinele de identitate trebuie sa isi faca si din acestea. Si ele se pot elibera tot prin procura facuta la ambasada, la care se ataseaza inca un teanc de poze, mai mici decat cele pt. pasaport. Actul de identitate eliberat prin procura (cartea de identitate) are titlu provizoriu si valabilitate de doar 1 an.

Persoanei delegate in tara trebuie sa i se cunoasca datele din buletin, inclusiv CNP.

O alta problema: celui delegat nu i se inmaneaza pasaportul celui aflat in strainatate decat daca se aduce pasaportul vechi. Din pacate nu exista nici o companie care sa trimita pasapoarte dinspre sau inspre Japonia. Asa ca singura solutie legala ar fi trimiterea pasaportului cu "valiza diplomatica", prin intermediul ambasadei.
O solutie ilegala - inmanarea actului unui prieten care face o calatorie dus-intors Jap-Ro.

Odata obtinut pasaportul cel nou, se poate iesi din Ro si intra in Jap, daca vizele de pe cel vechi sunt valabile. Vizele se transfera de pe pasaportul vechi pe cel nou la birourile de imigrari japoneze fara nici un fel de probleme si fara a mai plati nimic in plus.

Julie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aliada spune:

Pasaportul se face acum in regim de urgenta in Romania.Daca ai toate actele necesare in 3-4 zile este gata.Bineinteles ca se percepe o taxa de 50000lei.
Cu viza daca esti casatorita aici cu un japonez nu e nevoie sa te duci in Romania,ti se da de aici din orasul unde locuiesti.Cei cu vizele de lucru nu am idee.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

Ce am scris mai sus este valabil pentru toti posesorii de pasapoarte romanesti, indiferent de felul vizei japoneze.
Eliberarea in regim de urgenta inseamna, legal, 20 de zile.

Julie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucami spune:

Tiara am gasit ceva ce intrebai tu. Daca pasaportul iti exira si vrei sa pleci in tzara o sa ti se elibereze un pasaport consular(mai exact titlu de calatorie) . Titlul de călătorie - pașaportul consular
(document de călătorie provizoriu)

1. Cetățenii români aflați temporar în străinatate ale căror pașapoarte au termenul de valabilitate expirat sau care, din diferite motive, nu mai posedă pașaport ori alt document de călătorie asupra lor, pot solicita misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare eliberarea unui titlu de călătorie.

2. Titlul de călătorie se eliberează pentru ca titularul să se înapoieze în țară.
O dată cu intrarea în țară, titlul de călătorie își pierde valabilitatea.

3. Titularii au obligația de a declara pierderea sau furtul pașapoartelor la organele locale de poliție, anterior formulării cererii de titlu de calatorie.

4. Persoana care solicită eliberarea unui titlu de călătorie în locul pașaportului furat, pierdut, deteriorat, distrus etc. va trebui să prezinte la misiunea diplomatică sau oficiul consular următoarele:

cerere tip, pusă la dispoziție de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României în străinătate;
două fotografii color 3,5 x 4,5 cm, identice și de dată recentă;
Pentru situația în care pașaportul românesc a expirat:

prezentarea în original a pașaportului;
copie xerox a pașaportului (primele patru pagini).
Pentru situațiile de pierdere, furt sau distrugere a pașaportului:

declarație proprie privind împrejurările dispariției sau distrugerii pașaportului;
raportul poliției eliberat în urma declarației de pierdere sau furt;
fără acest document cererea nu va fi înregistrată:
un document cu fotografie, cu care să-și dovedească identitatea (buletin/carte de identitate, permis de conducere auto, livret militar, diplome de studii cu fotografii etc).
5. În cazul în care cetățeanul român nu deține documente prin care să poată face dovada identității sale, titlul de călătorie va fi eliberat numai după ce misiunea diplomatică sau oficiul consular obțin aprobarea autorităților competente din România, procedură care poate dura cca 10 zile.

6. De la caz la caz și în situații excepționale, în baza aceleiași proceduri, solicitanților li se pot elibera pașapoarte consulare.

În principiu, pașaportul consular se eliberează pentru ca titularul să-și poată continua călătoria, reglementa șederea, sau pentru a se înapoia în țară.

În practică, s-a constatat că, în cazul pașaportului consular, asigurarea vizelor necesare, pentru situațiile de continuare a călătoriei, este mai dificilă, necesitând timp și, uneori, misiunile diplomatice străine refuză acordarea acestora, indicând solicitanților să depună cererile la ambasadele sau oficiile consulare din Romania.
Ca urmare, pentru evitarea unor aspecte neplăcute și efectuarea de cheltuieli inutile, cetățenilor români aflați în această situație le-au fost eliberate titluri de călătorie pentru a se înapoia în țară.
De menționat că, odată cu intrarea în țară, și pașaportul consular își pierde valabilitatea.


Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucami spune:

E frecare mare cu pasaportul asta!!! O mie si o suta de chichitze care de care mai cretine doar ca sa te plimbe pe drumuri si sa iti manance banii si nervii Am incercat sa gasesc negru pe alb ceea ce imi spuneai tu Lia (cu preschimbarea pasaportului inainte de 6 luni si faptul ca nu ai voie sa iesi din tzara) si nu am gasit mai nimic. In schimb peste tot am vazut ca ti se cere ca valabilitatea pasaportului sa fie pe minim durata vizei. Deci daca eu am o viza de 3 luni- sa zic- nu vad de ce m-ar impiedica sa parasesc tzara daca pasaportul meu mai are valabilitate doar de 6 luni.E doar un exemplu. Si ca un caz concret ti-am dat exemplu pe parintzii mei. Deci nu e e regula genarala ceea ce ai spus tu. In schimb la faza cu schimbarea inainte de 6 luni nu am gasit nimic nimic. O sa incerc sa sun in Iasi la servicul de pasapoarte si sa ii intreb inca o data. Ma termina psihic incertitudinea asta, neclaritatzile si lipsa de informatzii

Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucami spune:

Pe cine mai intereseaza am gasit ceva si despre pasaportul normal. Pașaportul simplu

1. Pașapoartele simple pentru cetățenii români se eliberează, în exclusivitate, în România, de către serviciile județene de evidență informatizată a persoanei, (de pe raza ultimului domiciliu din țară), din subordinea Direcției Generale de Evidență Informatizată a Persoanei.

2. În situații de excepție, misiunile diplomatice și oficiile consulare, la cererea titularilor, pot întocmi și autentifica procuri prin care vor fi împuternicite, de regulă, rude apropiate, aflate în țară sau care călătoresc în România, pentru a îndeplini formalitățile legale privind eliberarea pașaportului simplu.

3. Sunt acceptați ca fiind în situație de excepție:

cei aflați la studii sau care desfășoară activități lucrative în străinătate, în țări situate la distanță de România, nu dispun de posibilități materiale pentru transport, iar perioada studiilor ori activităților lucrative depășește cu peste un an valabilitatea pașapoartelor pe care le posedă;
cei ce se află la tratamente în străinătate și prezintă documente medicale în acest sens.
4. Pentru întocmirea procurii speciale, solicitantul trebuie să prezinte documente din care să rezulte legalitatea șederii în țara străină (contract de muncă, studii etc.), împreună cu o traducere a acestora în limba română, efectuată de un traducător autorizat, precum și patru fotografii color (3,5 x 4,5 cm).

5. Începând cu data de 01 mai 2002 nu se mai poate prelungi valabilitatea pașapoartelor vechi, model 1994, eliberate înainte de această dată (HG 468/2001).

6. Cetățenilor români, ale căror pașapoarte au expirat, precum și cei care au pierdut, li s-au furat sau le-au fost distruse pașapoartele și care nu pot prezenta documente privind șederea legală în străinătate, nu li se pot elibera pașapoarte prin împuternicire. Ca urmare, vor solicita eliberarea de pașapoarte consulare (titluri de călătorie) pentru a se deplasa în țară în vederea obținerii de noi pașapoarte.



Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

http://embassy.romania.org/visa/schengen.html
http://www.dak.host.sk/index.php?topic=info-utile
aici scrie clar "Cu 6 luni inainte de expirare, pasaportul trebuie schimbat"
se pare ca este cerinta statelor in care doresc romanii sa calatoreasca, si vamesii romani aplica doar ce cer ceilalti (pasaport valabil 3 luni sau 6 luni). Nu conteaza ale cui sunt regulile, ci cum se aplica si "respecta".


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
Originally posted by Julie



O alta problema: celui delegat nu i se inmaneaza pasaportul celui aflat in strainatate decat daca se aduce pasaportul vechi.



Iulia,
Cand socru-meu i-a facut pasaportul lui Radu, nu i-au cerut pasaportul vechi, pe care de altfel Radu nici nu il trimisese. Cred ca depinde de oras.

Pupici,

Elena&Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

Si sincer, pe mine chiar ca nu ma afecteaza deloc treaba asta. Cunosc aceste date si le-am facut publice din dorinta de a ajuta, nu din rautate sau prostie. Iar apropo de valabilitate de 6 luni, cand mi-am cumparat biletul de avion de la agentie, am fost atentionata neoficial, ca trebuie sa posed pasaport valabil 6 luni la momentul iesirii din tara, iar la iesirea din vama, mi s-a atras atentia ca din mai 2004 imi pot preschimba pasaportul si odata intrata in tara dupa mai 2004, nu mai pot iesi cu acest pasaport (expira nov 2004).
Daca toti acesti "slujbasi" spun tampenii, atunci si eu spun tot tampenii.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

quote:
Originally posted by Aliada

Pasaportul se face acum in regim de urgenta in Romania.Daca ai toate actele necesare in 3-4 zile este gata.Bineinteles ca se percepe o taxa de 50000lei.
Cu viza daca esti casatorita aici cu un japonez nu e nevoie sa te duci in Romania,ti se da de aici din orasul unde locuiesti.Cei cu vizele de lucru nu am idee.

Aliada


Esti simpatica. Trebuie sa ajungi aici ca sa ti-o transfere din pasaportul vechi in cel nou. Daca pleci cu "titlu de calatorie" nu ai "re-entry permit" si nu ai cum sa prezinti legal pasaportul sa-ti transfere viza ! Iar ambasada din Bucuresti nu face transferul vizei, ci doar pune viza noua ! Astea le-am intrebat eu personal la Ambasada Japoniei, in octombrie.

Mergi la inceput