crestere copil pana la 2 ani

crestere copil pana la 2 ani | Autor: cosmin1

Link direct la acest mesaj

As dori daca stie cineva , care vor fi contributiile care se vor platii de angajat pentru indemnizatie copil crestere copil pana la 2 ani?
Avand in vedere ca acest venit este neimpozabile din 2004 , se va mai datora sanatate(6.5%)?
Va multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Nu sunt sigur ca am inteles prima intrebare, dar angajatul contribuie la asigurarile sociale de stat cu o cota de 9,5% din venitul asigurat. Iar aceasta contributie asigura riscuri diverse, printre care si maternitatea.
Indemnizatia pt cresterea copilui pana la 2 ani nu se mai impoziteaza incepand cu anul 2004, dar contributia la asigurarile de sanatate (6.5%) se datoreaza in continuare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cosmin1 spune:

Avand in vedere Codul Fiscal prevede va indemnizatia de maternitate si ingrijire copil va fi neimpozabila din luna ianuarie 2004 se pune si urmatoarea problema:
se va mai datora contributia de sanatate (6.5%) asupra indemnizatiei de crestere copil pana la 2 ani (sau 3 pentru handicap) deoarece in ordonanta 150/2002 :

" (2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:

a) veniturilor din salarii care se supun impozitului pe venit; "

iar crestere copil pana la 2 ani nu se va mai incadra aici....?

In esenta care credeti ca vor fi contributiile din ianuarie 2004 pentru aceasta categorie?

Mergi la inceput

Iti repet, contributia la asigurarile de sanatate (6.5%) se datoreaza in continuare pentru indemnizatiile pt cresterea copilului pana la 2 ani.

Mergi la inceput

Mersii...Dar ce poti sa raspunzi legat de problema pe care ti-am prcizat-o mai sus , ce crezi ca este in neregula...?
Cand spui ca se va datora te bazezi pe ordonanta 74 privind contributiile la sanatate?
Care crezi ca vor fi atunci contributiile personale obligatorii pentru crestere copil pana la 2 ani ?
Multumesc

Mergi la inceput

Mai are si altcineva alta parere?
Va multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dragos1967 spune:

Indemnizatia este un venit de natura salariala si se supune acelorasi reguli. Scutirea de impozit este o exceptie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca tanasica spune:

Singura contrib.personala pentru CIC este 6,5% sanatate.

Mergi la inceput

Legat de problemele de mai sus precizez ca:

Conform tot OUG 150/2002 se prevede:

"Art. 6 (1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de
asigurare, fara plata contributiei: a) toti copiii pāna la vārsta de 18 ani,
tinerii de la 18 ani pāna la vārsta de 26 de ani, daca sunt elevi, ucenici sau
studenti si daca nu realizeaza venituri din munca;
b) sotul, sotia si parintii
fara venituri proprii, aflati īn īntretinerea unei persoane asigurate;
.........................................
........................................."
in acest articol nefiind cuprinsi cei care sunt in crestere copil pana la 2 ani.

In cazul in care pentru indemnizatie crestere copil nu se mai datoreaza sanatate (6.5%) conform celor scrise la subiectele anterioare ,persoana care este in ingrijire copil pana la 2 ani nu mai este asigurata in sitemul de sanatate ceea ce nu este corect (nu mai beneficiaza de drepturile pe care le are un asigurat).
De acea eu cred pana la urma ca este cred o exceptie , OUG 150 nefiind completa din acest punct de vedere si consider ca ar trebui sa se vina cu explicatii suplimentare.

Mergi la inceput

Cosmin, tu esti foarte incapatanat. Cum vrei sa ti se raspunda pentru a intelege ca se plateste in continuare contributia la asigurarile de sanatate (6,5%) in timpul CIC?

Mergi la inceput

Poti sa i-mi spui pe ce te bazezi, sau care este explicatia ta la cele prezentate mai sus , eu am scris care este logica , vrei sa precizezi si tu pe ce te bazezi in afara de ce s-a scris mai sus (legi,ordonante,etc)?
Si scuze daca te-am deranjat cu o parere...

Mergi la inceput