Clarificari privind CIC pt 2004

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns skosa spune:

Liviu's

mersi pt. raspuns, am citit art.38 dar nu vad de unde reiese ca CIC
se considera perioada asimilata... daca ai timp te rog sa ma lamuresti

cu respect

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

ART. 38
(1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a), b), c) si e);

CIC este un drept de asigurari sociale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns skosa spune:

mersi LIVIU's

deci sotia poate sa stea linistita acasa pana la terminarea CIC cu primul copil dupa care a poate sa intre in CIC cu cel de al 2-lea copil?

cu respect

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by skosa

mersi LIVIU's

deci sotia poate sa stea linistita acasa pana la terminarea CIC cu primul copil dupa care a poate sa intre in CIC cu cel de al 2-lea copil?

cu respect

sanyi

Exact.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by butterfly

Am si eu nevoie de un raspuns pt prietena mea care nu are acces la Internet si are o bebita in virsta de o luna.
Inainte de a ramine insarcinata a lucrat 8 ani cu carte de munca. Apoi si-a luat concediu fara plata 5 luni pentru a invata, perioada in care s-a si maritat si a ramas insarcinata. A revenit la servici prin iulie 2003 iar in decembrie-ianuarie 2004 a intrat in prenatal. Tocmai a terminat acest concediu pe 10 aprilie si a aflat ca nu beneficiaza de CIC pt ca nu are 10 luni de contributie pina in momentul nasterii copilului (a nascut pe 8 martie) - raspunsul este al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (de la Titan). Care este solutia pentru ea? Ei i-au spus ca chiar de ar completa cele 10 luni nu ar beneficia pt ca trebuia sa le aiba deja la data nasterii. Sotul ei lucreaza fara carte de munca.
Unde sa se adreseze?
Ce act normativ i-ar mai da o sansa?
Imi cer scuze daca s-a raspuns deja dar sunt la rindul meu insarcinata si am contractii cind stau pe scaun asa ca nu voi putea citi ce s-a scris.
Multumesc anticipat.

Din pacate, din informatiile oferite de tine, rezulta ca nici prietena si nici sotul sau nu intrunesc conditiile legale pentru a beneficia de concediul pt cresterea copilului si de indemnizatia aferenta, ca prestatie de asigurari sociale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by liviu`s

Gandacelu, daca esti in CIC, aceasta perioada reprezinta perioada asimilata perioadelor contributive; prin urmare in iunie, cad copilul tau implineste 2 ani, va trebui sa te angajezi, apoi poti solicita concediu prenatal cu 84 de zile inainte de data nasterii, urmand ca in noiembrie 2004, dupa ce nasti, sa poti intra in CIC, dupa efectuarea celor 42 de zile minim de concediu de lauzie.

sarumana! deaci ma angajez pentru vreo 4 luni si apoi am dreptul la CIC de 2 ani cf Legea nr.19/2000 - art.38.
am inteles bine?
gasesc undeva pe net legea asta?

multumesc mult de tot!

Mergi la inceput

quote:

ART. 38
(1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a), b), c) si e);

acum am vazut ca ai postat... gasim undeva pe net legislatia asta TOATA ca sa le zicem autoritatilor de unde avem informatiile?
merci encore une fois;)

edit: intrebarea e extrem de tampita dar sper ca ai inteles intentia de comunicare:)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by gandacelu

quote:

ART. 38

acum am vazut ca ai postat... gasim undeva pe net legislatia asta TOATA ca sa le zicem autoritatilor de unde avem informatiile?
merci encore une fois;)

edit: intrebarea e extrem de tampita dar sper ca ai inteles intentia de comunicare:)

re-edit: google serch:
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act?ida=24081
http://domino2.kappa.ro/mj/lex2001.nsf/0/C22569FA00476636C22568BE002267D9?OpenDocument
http://www.protectiamuncii.ro/legislation/legea_19_2000.shtml

Mergi la inceput

acum ca am vazut si m-am documentat (citeste "zapacit de cap") mai am o ULTIMA intrebare;)
am vazut ca legea asta are zeci de modificari… nu te supara, nu pun la indoiala competenta ta, dar mai intreb o data pt a dormi linistita : sigur asta e varianta finala a legii? nu de alta, dar dr pediatru mi-a spus ca a avut o pacienta in aceeasi situatie cu mine, care acum, in urma modificarilor acestei legi (in vara trecuta), nu ia salariu (a nascut al doilea copil fiind in cic pt primul) :((

merci

Mergi la inceput

Articolul pe care l-am citat reprezinta versiunea in vigoare in acest moment.

Mergi la inceput