Topul maternitatilor mizerabile
Raspunsuri - Pagina 3
orzu irina spune:
Fetelor m-am ingrozit citind aici. Eu sunt din Iasi si am nascut la Cuza Voda dar am gasit curatenie, un personal dragut, chiar si bucataresele veneau im saloane si nu te lasau daca nu gustai ceva..Nu-mi pot imagina o maternitate plina de fum , mizerie. As dori ca aceasta maternitate , daca se face un "top al maternitatilor mizere", nici sa nu fie pomenita. Numai bine.
Veve spune:
quote:
Originally posted by adrianangi
Habar n-am cui trebuie sa multumesc pentru ca mi-a mutat subiectul aici... Nici macar nu stiu pe ce criterii se fac aceste rearanjari... Caci subiectul nu se refera la minunata experienta a nasterii, ci la un scandal recent, si sper irepetabil...
Poate ca moderatorul are alta parere... Eu insa ma simt de parca postasul mi-a pus scrisoarea in cutia vecinului destinatarului, pentru ca i se parea a se asortează gardul mai misto cu culoarea plicului...
Asta e tot!
Draga Adrianangi,subiectul tau se numeste "topul maternitatilor" si nu se refera numai la maternitatea Ploiesti,despre care dealtfel s-au mai scris si alte subiecte:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=19414
Aceste forum poarta numele de "nasterea pe glob" si e firesc ca tot ce tine de nastere,maternitati,doctori,experiente placute sau neplacute sa se regaseasca aici.Daca parerea mea nu se "asorteaza" cu a ta,imi pare nespus de rau!
...Si nu trebuie sa multumesti nimanui!Tonul tau ironic (mi-)a fost de-ajuns!
Multumesc si eu!
Irina,Vevica-mica & margicu'din burtica
adrianangi spune:
Draga Veve,
imi cer iertare daca din vorbele mele ai sub(inteles) ironia... Nu era cazul. Subiectul acesta nu e o problema personala, nu cer sfaturi pentru mine sau informatii..., eu treaba de reporter mi-am facut-o. Nasterea pe glob e insa o rubrica frecventata in exclusivitate(cred eu...) de cele care abia au devenit sau urmeaza sa devina mamici. Nu vreau sa le ingrozesc pe ultimele. Iar ceea ce se petrece in maternitatile din Romania nu e numai treaba lor. Ar fi trebuit,legat de scndalul de la Ploiesti, sa luam atitudine cumva, sa protestam... N-am facut decit sa ne dam cu parerea si sa vociferam in surdina pe forum. Desi credeam (si inca mai cred) ca suntem o comunitate puternica.
Mutarea ta n-am luat-o ca pe un afront (nici nu era cazul, ti-am explicat de ce), era doar o mica dezamagire ca singura noastra reactie e sa ordonam subiectele pe forum (nu e ironie, ti-o jur, iar daca tu crezi altcumva, ia-o ca pe o auto-ironie).
De data asta,chiar ca e tot. Ar fi aiurea sa polemizez pe un subiect care at trebui sa ne uneasca, nu sa ne dezbine!
"Nu exista dragoste.Exista doar dovezi de dragoste" Jean Cocteau
ladymina77 spune:
Fetelor daca in Bucuresti asa stau lucrurile,sa veniti voi (adica sa nu veniti ca nu v-as sfatui)in provincie sa vedeti :e groaznic.Cel putin la mine in oras,Tarnaveni(Mures)acum 5 ani cand am nascut eu a fost dea dreptul ca in epoca de piatra:lenjerie murdara si rupta ,nu o schimba nimeni daca nu dadeai ceva,WC -nu am cuvinte,muste etc,cand m-am internat nu m-a bagat nimeni in seama pana cand a venit si sotul si asistenta l-a recunoscut fiind fosti colegi de liceu,apoi totul s-a schimbat ca prin minune.Sa nu mai vorbesc despre cate femei au murit pe masa de operatie distruse de chiar directorul spitalului care pe langa faptul ca bause pe atunci se si droga.
Deci putem intra in top fara doar si poate.
mina
mihuletu spune:
adrianangi, daca stii vreo modalitate de protest viabila si de luat in calcul si care sa dea rezultate, propune-o sau propune la Discutii Generale un topic genul "SA luptam contra mizeriei din maternitati" sau alta denumire, mai inspirata(doar esti reporter, nu?). Pentru ca, chiar si la Discutii Generale,la topicul intitulat "Topul maternitatilor mizerabile" n-ar fi intrat decat mamicile care vor naste sau au nascut si ar vrea sa spuna ca maternitatea li s-a parut mizerabila.
Gasesc onorabila intentia ta de a face ceva impotriva tuturor mizeriilor spitalicesti si umane din spitale, dar chiar nu stiu cum as putea face sa lupt, eficient, contra lor. Insa as adera cu draga inima la o forma de lupta care sa produca o schimbare. Pana atunci nu pot face altceva decat sa sa ma lamentez (pe forum) si nu neaparat in zadar, pentru ca de multe ori am vazut la stiri sau in alte emisiuni subiecte care au fost discutate cu foc aici, pe dc, si nu cred ca a fost pur si simplu coincidenta.
Asa ca, sa lasam aici, o descriere a maternitatilor murdare si deschide la "Discutii Generale" ceva cu un titlu care sa descrie intentia de a lupta impotriva mizeriei si nu de a o descrie.
Deci, fetelor, ce maternitati mizerabile mai stiti si de ce sunt mizerabile?
www.sara.haihui.ro
Oana spune:
Draga Adriana,
Felicitari pentru reportajele Observatorului pe tema maternitatilor, tineti-o tot asa!
Mihuletu are dreptate, acum daca tot a ajuns subiectul asta aici, hai sa-l lasam asa si sa facem altul la Generale cu titlul: “Cum sa luptam impotriva mizeriei din maternitati?”
In acest fel vom impusca 2 iepuri deodata, vom informa si gravidele despre maternitatile mizerabile si vom initia si o campanie de schimbare a situatiei din aceste maternitati.
mirelam spune:
Nu stiu daca se incadreaza la acest subiect, dar am gasit un articol in ziarul Libertatea care pur si simplu m-a lasat cu gura cascata.
Mintea mea nu pricepe cum de-i posibil asa cvea. Ce o fi in capul celor care conduc acea maternitate.
"Maternitatea Spitalului Judetean Galati a fost inchisa, ieri, dupa ce inspectorii care au controlat spitalul au constatat ca femeile nasteau in timp ce in sectie erau executate lucrari de modernizare. "Cand am intat in blocul de nasteri era o femeie care nascuse si o alta care se pregatea sa nasca, iar in acelasi spatiu erau mesteri care daramau usi, puneau ferestre", a declarat Emil Popa, director al Inspectiei Sanitare de Stat Galati. Inspectorii au amendat spitalul cu 20 de milioane de lei, suma care urmeaza sa fie suportata de medicii care au dispus inceperea lucrarilor fara a lua masuri de protectie pentru mame si nou-nascuti."
Mirela, mamica de Andreiut
Anina_n spune:
Da, am vazut si eu, ieri, la stiri. 

Nina &
Nina-Cristina (2 ani in ianuarie)
http://www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina
tatiantudor spune:
Conditii de nastere + tratament in Municipal
Intru in spital cu contractii. Sunt indrumata catre Camera de Garda. Acolo nu se poate intra ca eram alti bolnavi. Ma asez pe un scaun afara si incep sa ma jelesc.
Vine doctorul. Zice: " ai contractii? sa vedem." Consult pe masa. Doctorul: " aaaa..dilatatie mica, nu nasti acum; iesi afara si stai pe scaun, ca aici mai intra si alti bolnavi"
Ies afara, ma asez pe scaun si iar incep sa ma jelesc. Trece o jumatate de ora. Sotul meu suna doctorul sa vada ce facem in continuare. Doctorul spune: sa lase buletinul sa ii faca fisa de internare.
Stai la lift in picioare 15 minute. Acolo nu sunt scaune si daca nu esti pe faza nu mai incapi in lift, asa ca trebuie sa stai numai langa usa liftului. Ajung in salon cu 6 paturi. Aici nu mai vedeam ce era in jurul meu, multe mamici care tipau fiecare in legea ei.
Aveam contractii mai mari, dupa inca 15 min se rupe apa.
Sotul alearga dupa doctor.Nu era nicaieri. Gaseste o asistenta (sefa cica - o pustoiaca de vreo 20-25 ani maxim, care n-a nascut in viata ei, dar pretindea ca stie prin ce treceam) ii baga in buzunar 150.000 lei sa vina la mine sa ma vada.
Vine asistenta dupa 30 minute (precizez ca aceste intervale sunt oferite de familie pentru ca eu nu mai aveam notiunea timpului) si-mi zice ca nu nasc acum, am doar dilatatie 3-4. Am rugat-o sa cheme anestezitul si pe doctor (asa cum vorbisem) pentru epidurala.
Am rugat-o sa imi schime cearceaful sau camasa, pentru ca eram uda si rece, imi era frig, cu toate ca afara si in salon erau 35 grade.
S-a facut nevazuta, cu spaga luata.
Peste inca 3 ore, doctorul nu era nicaieri.
Sotul alerga pe la fiecare etaj sa il caute.
Anestezistul nu era de gasit.
L-a gasit intr-un "sala de sedinte" unde se fuma la greu si era plin de doctori si asistente.
Cand am intrebat doctorul de ce n-a venit anestezistul la timp, ni s-a spus "a avut o urgenta"
Am ajuns intr-o camera, pe picioarele mele.Erau doua mese de nastere.
Pe masa din fata era o fata de etnie roma, pe care o cosea doctorul cu care nascuse. Eu trebuia sa astept sa o termine de cusut.
Dupa ce a plecat de pe masa de nastere din fata, o asistenta mi-a spus sa ma dau jos de pe masa din spate si sa ma urc pe cea din fata.
Ajunsesem la dilatatie 9, iar eu umblam pe picioare (o sa credeti ca nu ma durea nimic, dar nu e asa, ma sfasia)
M-am suit pe masa de nastere. Mentionez, nu a curatat-o nimeni dupa nasterea dinaintea mea. Doar pe jos am vazut ca curatau ceva, dar nu stiu ce pentru ca eram in chinuri.
Incepe sa roiasca de asistente in jur. Nici una nu facea mai nimic. Auzeam printre tipetele mele, ce au facut in weekend, sau ca de abia venisera din concediu si ca nu prea aveau nici un chef de femeile astea care zbiara.
A venit asistenta sefa. Mi-a turnat ceva (cred ca betadina) dupa care am simtit ca ma arde ceva , ca si cum as fi luat foc. Nu mai simteam contractiile, atat de puternica era usturimea. Apoi stupoare, am auzit: " v-am spus sa dilualti asta inainte sa o puneti in flacon"
Puteti presupune ce arsuri am avut timp de 2 luni dupa nastere de la acea betadina nediluata.
Timpul trece, capul copilului se vede. Eu imping, imping, simt ca raman fara aer. O asistenta mai in varsta, imi toarna apa pe cap. Incep sa devin moale, nu mai pot sa imping, imi dau ochii peste cap. De abia atunci mi se pune un furtun de oxigen (ei au numit-o masca de oxigen)
Nu mi s-a luat tensiune nici macar odata, nu stiam ce face bebelusul meu, aveam o usturime locala ingrozitoare.
Doctorul nu venea. Sotul il tot suna. Pana la urma si-a inchis mobilul.
O asistenta tipa: " Eu nu stiu sa o tai. Copilul asta vrea sa iasa. Chemati doctorul"
Cine credeti ca vine: Anestezitul care zice" eu nu mai am ce sa fac aici" N-am mai avut puterea sa ii zic nimic. Simteam ca o sa ma rup in doua daca nu mai nasteam odata,
Intra doctorul. I se da repede un bisturiu (n-am vazut de unde l-a luat) si gata. A iesit Robert. Saracutul, a stat atata timp acolo, si tot ce dorea el, era doar sa vada lumina zilei.
Copilul nu mi se arata. I se pune tub de oxigen repede, pentru ca nu tipa deloc. Dupa cateva secunde, care au parut o mie de ani, l-am auzit ...parca zicand: "am reusit"
Cand l-au ridicat de pe masuta, i-am vazut piciorusele si funduletul.Atat.Nimic mai mult.
Un lucru bun: cand l-au pus in niste panze medicale (le-au scos dintr-o punga sigilata)
Dupa ce au disparut durerile contractiilor, au inceput usturimile sa se manifeste mai puternic.
Am implorat sa mi se faca o injectie locala, pentru ca simteam ca mor.
In timp ce ma cosea doctorul vorbea cu asistenta sefa, despre faptul ca ea era curtata de foarte multi barbati.
Dupa ce termina de cusut, mi se spune sa cobor de pe masa, si mi se aduce un scaun cu rotile. Nu puteam sa stau jos de nici o culoare. M-am asezat pe o parte. M-a dus inapoi in acelasi salon, in acelasi pat in care mi se rupsese apa, cu aceleasi asternuturi. Noroc ca era cald afara si se mai uscasera. Sotul cere sa se schimbe asternuturile. I se spune de catre o infirmiera: “si asa o sa le murdareasca de sange”
Nu puteam sa stau de usturime. Ma frecam pe burta in continuu, dar eu aveam problema cu usturimea provocata de betadina nediluata.
Doctorul meu nu a venit sa ma vada. Un doctor de origine turca sau greaca a trecut prin salon la o alta pacienta. L-am apucat de mana si l-am rugat sa ma consulte si pe mine, pentru ca nu mai puteam. S-a uitat la mine, a zis ca o sa cheme o asistena, sa-mi faca o injectie. Asistenta sefa a venit dupa 30 min cu o fiola de algocalmin pe care mi-a pus-o langa pat. Sotul meu il cauta pe doctorul cu care nascusem si care imi supraveghease sarcina, dar nu era de gasit. Familia mea cauta sa vada copilul. Nici mie nu mi l-au aratat, dar ei ce sa vada. Ma consolam cu gandul ca l-au auzit plangand, deci stiam ca traieste…si il simteam langa mine.
S-a intors sotul. Nu-l gasise pe doctor. Nimic nou sub soare.
I-a dat asistentei 150.000 si a apoi a venit cu o injectie ca sa-mi faca algocalminul.
Intre timp, cearceafurile erau imputite, ma simteam ca intr-o mocirla, dar asa e la noi.
Peste 30 min a venit o infirmiera sa ma mute in salonul de lauze. I-am dat 200.000 lei si I-am cerut sa ma mute intr-un salon cu mai putine paturi. Am stat intr-un salon cu 3 paturi, cearceafuri patae, mizerie pe jos (resturi de mancare), in wc nu puteai sa intri, mirosul te dadea pe spate. Noroc ca nu eram in salonul cu 6 paturi. De acolo am auzit “ mi s-au furat banii din geanta”
Incercam sa nu pun mana pe nimic, dar nu puteam, trebuia sa ma complac in jegul care domnea acolo. Mi s-a atras atentia de la inceput sa nu trebuie sa murdaresc cearceafurile de sange ( ca si asa sunt destul de patate) si ca daca le murdarim ,altele nu ni se dau. Asa ca mi-am luat doua perechi de ciloti pe mine, ca sa nu murdaresc niste cearceafuri invechite de mizerie.
Prima noapte cu bebe. Robert, un copil care stie ce vrea, cand ii era somn dormea, cand ii era foame, cerea de mancare. Numai ca eu nu aveam lapte. L-au tinut pe glucoza o zi, pana cand intr-un final I-am dat spaga unei asistente 200.000 lei sa-mi aduca niste lapte praf. Mi-a dat laptele praf cu o conditie: “sa nu ma spuneti la nimeni ca ma da afara”
Noaptea, o placere, erau 32 grade afara, si asistentele veneau sa deschida usile saloanelor sa se faca curent, ca era prea cald. Suiera curentul ca la el acasa, intre usile si geamurile deschise. L-am luat pe Robert langa mine in pat, sa nu il duc acasa racit.
La lumina de veghe din salon, se misca ceva pe perete. Un mic gandacel. Era normal.Se afla in mediul lui, acolo unde e mizerie.
A doua zi dimineata, vine doctorul, nu sa ma consulte. Statea si astepta sa ii zic sau sa ii dau ceva si vorbea cu o asistenta. I-am comunicat ca daca a venit sa ma consulte , nu e nevoie; imi voi gasi un alt ginecolog, sau ca daca a venit sa-si ia partea, de la mine nu va primi nimic. A iesit pe usa si s-a dus la familia mea, unde a inceput sa ma faca in fel si chip.
Asistentele veneau sa ne invete sa il spalam pe bebe. Il puneau cu picioarele in chiuveta in care ne spalam noi sau curatam cate un vas. N-aveam nici o treaba cu igiena.
M-am revoltat si am refuzat sa mai puna mana cineva pe Robert.
Un copil de 6 ani vine in vizita la o colega de suferinta se uita spre mama lui si ii spune: “mami hai sa mergem ca aici miroase foarte urat” Asa mirosea in salon. A sange stricat. Nu ne puteam spala decat la ciuveta din camera si toaleta se facea dimineata si seara.
Dupa o zi si jumatate de la internare am cerut sa plec acasa cu copilul pe semnatura proprie. N-aveam nevoie de nici un doctor, sau de mizeria in care traiam si eu si el. Eram intr-un focar de infectie.
A venit la externare si o doctorita pediatra, care a semnat fisa de externare a copilului si care in timp ce il consulta pe Robert, ii facea observatie asistentei ca nu stiu ce fise nu erau completate de o saptamana. Dupa ce mi-a dat foaia de externare, le-am rugat politicos sa iasa afara din salon daca doreste sa se certe cu asistenta.
La plecare o alta asistenta imi facea observatie, ca trebuie sa aranjez scutecele inainte sa plec pe orizontala, nu cum le-am aranjat eu pe verticala.
Am plecat cat de repede am putut fara sa ma uit in spate .
Le-am facut reclamatie la toate asistentele la care le-am putut afla numele. Multe s-au facut nevazute. Cred ca oricum conducerea s-a sters la fund cu reclamatia mea.
Spaga data la asistente a fost de 3.5 mil lei in 36 ore cat am stat in spital.
Asta am trait eu, nu stiu daca se poate si mai rau, dar sunt convinsa ca mai bine se poate.
Cu drag
Liana si Robert
baby-boom spune:
Citeam mesajul Lianei si al lui Robert(e adevarat, cam tarziu, subiectul a fost deja comentat) si trebuie sa ve marturisesc ca sunt INGROZITA.....eu am 21 ani, sunt la prima sarcina , in saptamana 20, si abia astept momentul in care imi voi tine puisorul in brate si ii voi vedea pentru prima date ochisorii, dar ma intreb: de ce trebuie sa fie femeile insarcinate tratete ca niste leproase, de ce cu cat se cere mai mult ajutorul in asemenea momente de agonie , cu atat esti refuzat mai mult ori ti se reproseaza verzi si uscate in starea in care esti??? oricum, eu pot doar sa imi arat dezaprobarea , dezgustul si bulversarea doar din postura unei femei care inca nu a nascut dar e constienta de realitatea maternitatilor romanesti...
p.s. eu sunt din Cluj si pe langa Stanca sau inca doua trei sectii de obstetrica-ginecologie am auzit ca s-a deschis de curand o clinica particulara,unde tarifele sunt acceptabile.....ajung undeva in jurul mitei cu care Liana ar fi "ademenit" 3 zile,cu suma specificata in mesajul ei, angajatii spitalului in care a avut ghinionul sa nasca,si dupa umila mea parere a fost un caz fericit, deoarece trecand prin ceea ce a trecut ea putea fi mult mai rau.....