Casatorii mixte si cum sa invete bb romaneste!

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns piatra lunii spune:

Noi am zis dintotdeauna ca eu voi vorbi romaneste cu bb care va veni peste cateva luni, ca trebuie sa se inteleleaga cu bunicii in tara, plus ca eu nu concep sa nu-l invat romaneste pe copilul meu,sa-l alint in romaneste,sa-i citesc povesti,etc. iar al meu sot va vorbi daneza (eu deja vorbesc romaneste cu burtica :))),ca asa simt) . Noi vorbim engleza unul cu celalalt,asa ca vom vedea la momentul ala cum se va incadra si limba asta, dar cel putin romaneste si daneza,asta vom vorbi fiecare.
Si am o amica romanca aici care are copil de3 ani, si cu care vorbeste romaneste,iar cu taica-su copilul vorbeste daneza, si parintii tot engleza vorbesc unul cu celalalt, si pare sa mearga.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabbriela spune:

Cel mai bine este ca un parinte sa vb o limba si celalalt alta limba. In acest fel copilul va invata in acelasi timp ambele limbi si nu vor fi probleme mai tarziu. Nu va incerca sa faca traduceri dintr-o limba in alta si nu va deveni complexat ca nu intelege pe bunici sau alte persoane. Vor aparea si cateva inconveniente... va vb mai tarziu ca altzi copii dar cand va incepe va vb in ambele limbi. eu vb cu Julian ro iar sotzul engleza asa copilul asociaza limba cu parintele respectiv. Bafta si numai bine!
Gabbriela & Julian

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nikita73 spune:

Theodora, eu zic neaparat sa le vorbesti copiilor in romaneste, pentru ca greaca o vor invata oricum fara probleme si daca tu nu vorbesti romaneste cu ei s-ar putea sa nu invete niciodata romaneste, pentru ca daca nu incep de mici, mai tirziu va fi mult mai greu. Copiii vor deosebi cele doua limbi fara probleme mai ales daca esti consistenta, de exemplu faceti o intelegere ca tu sa vorbesti numai romaneste cu ei si sotul numaai greceste, in asa fel ei vor cupla limba cu persoana...Poti sa-i explici sotului tau ca ei vor trebui sa se inteleaga cu bunicii lor...
Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ane2 spune:

Si eu in curand voi avea un bebe,dar noi am cazut de comun acord ca eu voi vorbi ro iar el greaca asa cred ca e cel mai bine.
Cred ca daca vei vorbi cu ei mai mult in ro pana la urma vor invata ptr ca sunt mici si vor prinde imediat limba.



Anita+bb Rachella 38W
http://community.webshots.com/user/sugarbabe134

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

Theodora,subscriu la ce au spus fetele.Vorbeste copiilor NUMAI romaneste.Progresul in invatarea unei limbi n-are legatura cu progresul in invatarea celeilalte.
Spui ca daca le spui ceva in limba romana, nu inteleg si trebuie sa repeti acelasi lucru in greaca.Poate ca ar fi mai bine sa renunti la traducerea in greaca si sa adaugi gesturi cuvintelor in limba romana.Si daca pare ca nu inteleg la inceput,e OK.Daca vei repeta aceleasi lucruri si vei vorbi mult,vor incepe sa inteleaga si se vor stradui sa si vorbeasca.
Senzatia mea in legatura cu invatarea unei limbi e ca perseverenta si rabdarea aduc rezultate bune.
Numai bine va dorim!






Lia&Andrew

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maryam spune:

Si noi ne confruntam cu problema asta , cu singura deosebire ca traind in Ro , avand bunici aproape, copiii aud mult limba romana.
Sotul meu nu vroia cu nici un chip sa-i vorbim romaneste , pentru ca , traind si auzind aici numai romana, e practic imposibil sa nu o invete, spaima lui e aceea de a nu invata araba...asa ca 90% i-am vorbit Ysrei in araba, el la fel, dar surpriza!Desi tot ce spune spune in araba, intelege perfect in romana , iar atunci cand e cu ai mei , desi le spune in araba ce vrea , daca ii spun in ro, repeta dupa ei si stie care-i obiectul...asa ca parerea mea este ca tu sa vorbesti cat poti de mult romana, daca poti chiar sa incepi sa le "prezinti" jucariile , animalele din carticele , hainutele, obiectele de la masa , de la baie in varianta bilingva, uite la noi da rezultate si nu-i greu de loc , e asa un joc in plus!Multa rabdare si spor la treaba!Numai bine!

"ZAMBESTE, MAINE VA FI MAI RAU"
maryam

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns remy spune:

Si eu cred ca e bine sa vorbesti cu copii tu in rom.iar sotul(sotia) cealalta limba

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Draga Theodora,

Fetele au dreptate:sa vorbesti doar in romaneste!
Si noi suntem o familie mixta si incercam sa invatam copilul ambele limbi(romana si germana)simultan.
Eu ii vorbesc Märiutei(1 ani si 9 luni trecute,cu o zi mai mare decit baieteii tai)numai in romaneste si tatal in germana(si uneori in romaneste dar eu nu prea sunt de-acord pt ca el face greseli si are accent,a invatat romaneste in casa si din cartile romanesti)si copila intelege ceea ce i se spune atit in germana cit si in romaneste.Sigur,amesteca cuvintele cind vorbeste dar cu timpul isi va face ordine in capusor si va vorbi corect ambele limbi.
Spor la vorba si pupici baietilor!


Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadina spune:

N-am citit toate raspunsurile fetelor din lipsa de timp, dar iaca un sfat si de la mine: am citit in Mama si copilul a sotilor Capraru ca ideal este ca fiecare parinte sa li se adreseze copiilor in limba sa materna. Daca sotul tau te iubeste va intelege.
Pupici,
Nadina si Carina - mandarina

"Poate pentru lume esti o singura persoana, dar pentru o anume persoana esti intreaga lume"(Marquez)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns topman spune:

Buna Ziua ,tuturor!
Sint foarte interesat de acest subiect,pt ca am si eu un baietel care e cetatean britanic.
Dar deocamdata nici unul din raspunsurile dvs. nu au o baza stintifica.Aceasta problema e mult mai serioasa decit credeti.Va dau un exemplu:Cumnatul meu,Andreas-cetatean britanic,tata-englez,mama-nemtoaica.Pt ca parintii lui vorbeau engleza si germana in familie,el a combinat engleza cu germana.Unele cuvinte in engleza,altele in germana.Pina aici nici o problema,dar in momentul cind a mers la scoala,a avut mari probleme.A fost marcat pe viata.
Discutind aceasta problema intr-un mod responsabil si pe o baza stintifica,am ajuns la concluzia ca fiecare copil trebuie sa invete limba pe care o studiaza la scoala,ca limba de baza.Apoi,in momentul in care el stapineste limba respectiva,incercam sa il introducem in universul limbii romane,daca nivelul lui de dezvoltare intelectuala permite acest lucru.
Cu respect.

Mergi la inceput