GRAMATICA!

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Candy spune:

Cand verbul e la infinitiv (ex. a nu fi corect, a fi darnic) se scrie intotdeauna cu un singur i.
In plus, asa cum am mai scris intr-un mesaj anterior, se scrie tot cu un i la imperativul negativ:
(Sa) Nu fi trist! Nu fi pesimist etc. (deci " Nu fii..." este gresit)
Cu doi de i se scrie la imperativ (indemnuri, sfaturi etc)
- Corect: Fii optimist! Fii cuminte! Fii serios!, Sa fii bun cu ceilalti, Sa fii rabdator cu pacientii etc.

Te-am lamurit cat de cat? Eventual datu un exemplu in care ai dubii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lu.more spune:

Nu, Candy, Conjunctivul negatif are 2 de i!! "Sa nu fii trist"!
Nu mai inteleg!
Ce timp e asta, cand spui: "sa nu fii trist!" ?!???
Imperativ-conjunctiv forma negativa?!? Hai, ca incep s-o iau razna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicuta spune:

eu am gasit alt link pt a dowmload dex-ul. este http://www.softrom.ro/1015.asp
nu am cunostinte prea avansate de gramatica (asa ca ma scuzati daca gresesc), dar incerc sa- mi aduc aminte din scoala generala. verbul "a fi" , la infinitiv prezent, "a fi", se scrie cu un "i". apoi, la conjunctiv prezent, persoana a 2a, se scrie "sa fii", cu 2 "i". de asemenea, la vocativ (parca asa- i spunea modului astuia), de ex "Fii tare!" se scrie iar cu 2 "i". "daca as/ai/ar/am/ati/ar fi..."- asta e un conditional prezent, se scrie cu un "i". nu le- am pus in nici o ordine, ci cum mi- au trecut prin cap. poate cineva cu studii de specialitate sa te lamureasca mai bine. poate exista vreo regula, dar eu nu stiu, poate si alte exemple la care nu m- am gandit. monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicuta spune:

si eu cred ca atat la negativ, cat si la pozitiv, se scrie cu 2 "i": "sa fii...", "sa nu fii...". nu vad ratiunea pentru care s- ar scrie diferit, de moment ce timpul, modul, persoana, numarul sunt aceleasi. dar poate s- au mai schimbat lucrurile de cand am terminat eu scoala (cam de multicel!).m

Mergi la inceput

Lu.more, Monicuta, e asa cum am scris. Ca e perfect posibil sa fi gasit undeva, chiar intr-o carte publicata sau pe Internet, scris gresit, cu doi de i la imperativul negativ, nu neg, dar asta e forma corecta.
"Nu fi trist!" e o forma a imperativului, care e mod, nu timp.

Mergi la inceput

Ca sa mai dau cateva exemple de forme de plural pe care cei mai multi nu le folosesc corect:
- barem - plural "bareme", nu "baremuri"
- nivel - plural "nivele" numai cand se refera la instrumentul de masura "nivela" si "niveluri" cand se refera la substantivul "nivel" cu sensul de "etaj", "stadiu" etc.

Mergi la inceput

Convingeti-va intrand pe urmatorul link cu greseli frecvente de exprimare:

http://dexonline.ro/corect.php

Mergi la inceput

Aaa, tot mi-am mai adus aminte ceva.
In contextul "Sper sa nu fi facut o gafa", se scrie cu un singur i. Acesta nu e imperativ.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saphir spune:

M-ati bagat in ceata cu acest "a fi". Eu mereu l-am stiut la negativ cu un singur "i" - nu fi .... ( nici nu imi suna bine "nu fii dezamagit".
Care e forma corecta intr-un final???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lu.more spune:

Bininteles ca "nu fi dezamagit!" , sau "sa nu fi fost dezamagit" se scriu cu un singur "i"!
Eu vorbeam de "sa nu fii dezamagit!" (la prezent) asta se scrie ci doi de "i"...

Mergi la inceput