cum se fac galustile pentru papricas?
??
am facut papricasul si trebuie sa mai fac niste galusti sa bag in el si cele dupa reteta din carte nu au iesit nicicum.
aveti vreo sugestie?
Mersi!
Adriana
Raspunsuri
Milia spune:
Eu am cateva retete, dar sa stiti ca nu le-am incercat. Daca aveti curaj...
- Din faina, 1 ou, o lingurita de unt si o lingura de apa se pregatesc galustele. Din aluatul moale se ia cate o lingurita si se fierb galustele in apa clocotita si sarata. Cand galustele au crescut si sunt fierte, se iau cu spumiera si se pun in sos (papricas sau gulas). Se mai lasa sa clocoteasca 5 minute.
- Freci o lingura de untura cu 1 ou, 2 linguri de faina, o lingura de apa si sare. Amesteci totul foarte bine. Iei cu o lingurita din pasta si dai drumul galustelor in apa clocotita. Fierbi cam 10 minute. Dupa ce au fiert, le scoti, le scurgi si le pui in sosul din cratita.
scarmanus spune:
Pana scrie Millia daca imi dai voie iti raspund eu, ca vin tocmai de la Cluj.
Papricasul se face cu carne de pui, cam cate o bucata de carne sa fie de persoana. Procedezi in felul urmator: Calesti o ceapa taiata marunt in putin ulei si cand e calita adaugi un pic de boia dulce. Apoi pui bucatile de pui si le prajesti un pic asa pana se albesc pe toate partile. Dupa aia adaugi apa cat sa acopere carnea si delicat sau 1 cub de Knorr cu gust de pui in loc de sare. Lasi sa fiarba cu capacul peste si la foc mediu pana apa de pe carne scade la jumatate si carnea e fiarta. Se scoate pe o farfurie carnea si acuma incepe finetea.
Iei un borcanel de smantana din cea grasa (si groasa) si il dizolvi intr-un 1/2 de litru de lapte rece (sau mai mult, depinde de numarul persoanelor), desfaci 2 linguri de faina in el si apoi torni in apa in care a fiert carnea si care de acum incepe sa miroase a papricas. Se lasa sa fiarba dar ai grija sa nu te fenteze si sa iasa pe foc, asa ca stai pe-aproape. Papricasul trebuie sa iasa de consistenta unui sos, stii tu, daca e prea lichid mai pui o lingura de faina (eu de obicei nu torn tot laptele dintr-una, mai las un pic la urma tocmai pentru cazuri de astea, fiindca faina se desface numai in lapte rece, nicidecum in fierbinte, cand face cocoloase!), daca e prea gros mai adaugi lapte. Potrivesti de sare si piper si chiar la urma mai tranti niste patrunjel tocat bine. Tragi de pe foc si daca faci mamaliga in loc de galusti iti garantez ca vei fi pe veci pomenita cu papricasul tau!
scarmanus
Milia spune:
Am retete, dar nu le-am incercat...
PAPRICAS DE PUI
Ingredinte:
1 pui mare, o ceapa, 2 linguri de unt netopit, sare, o lingurita de faina
Mod de preparare
Se taie carnea in bucati care se rumenesc in unt impreuna cu ceapa tocata, apoi se adauga putina boia de ardei dulce. Se pune faina, se stinge cu apa cit sa acopere, se adauga sare si se da la cuptor sa fiarba incet.
Separat, din faina, 1 ou, o lingurita de unt si o lingura de apa se pregatesc galustele. Din aluatul moale se ia cate o lingurita si se fierb galustele in apa clocotita si sarata. Cand galustele au crescut si sunt fierte, se iau cu spumiera si se pun in sos. Se mai lasa sa clocoteasca 5 minute.
Ce sa spun, cea a lui Scarmanus pare mai interesanta, avand lapte si smantana, seamana cu puiul meu cu smantana, dar la acela eu pun marar, iar la papricas vad ca se pune boia. Si la puiul cu smantana eu fac mamaliguta... Suna interesant papricas-ul - cred ca o sa-l incerc si eu...
simonaM spune:
milia multumesc mult de tot.scrmanus......multumesc pt reteta......si eu sunt venita tot din cluj.........ce bine ca e ceva ardelenesc dupa gustul meu.mona78
simonaM spune:
am facut pe dumineca popricasul.....tocmai venit de prin cluj....a lui scarmanus.....a iesit foare bun ...ne-a placut mult de tot si mie si sotului meu si fratilor mei care ne-au vizitat in timp ce il feceam.milia o sa il incerc si pe al tau.dar este o bunatate.....multumiri!!!!!mona78
scarmanus spune:
Simona,
Dupa ce am postat mesajul cu papricasu ce crezi ca am facut si eu? Papricas, desigur, duminica e ziua papricasului! A iesit extraordinar, ca doar nu degeaba e mancarea mea preferata, iar daca imi spui ca si tie ti-a iesit bine, mai ca m-as umfla in pene o tara!
Va pup, incercati si voi!
scarmanus
simonaM spune:
quote:a fost foarte bun papricasul....numai in loc de mamaliga am facut galustele pt ca la sotul meu nu ii place mamaliga.milia am facu galustele si mi-au iesit bune.mona78
Originally posted by scarmanus
Pana scrie Millia daca imi dai voie iti raspund eu, ca vin tocmai de la Cluj.Papricasul se face cu carne de pui, cam cate o bucata de carne sa fie de persoana. Procedezi in felul urmator: Calesti o ceapa taiata marunt in putin ulei si cand e calita adaugi un pic de boia dulce. Apoi pui bucatile de pui si le prajesti un pic asa pana se albesc pe toate partile. Dupa aia adaugi apa cat sa acopere carnea si delicat sau 1 cub de Knorr cu gust de pui in loc de sare. Lasi sa fiarba cu capacul peste si la foc mediu pana apa de pe carne scade la jumatate si carnea e fiarta. Se scoate pe o farfurie carnea si acuma incepe finetea. Iei un borcanel de smantana din cea grasa (si groasa) si il dizolvi intr-un 1/2 de litru de lapte rece (sau mai mult, depinde de numarul persoanelor), desfaci 2 linguri de faina in el si apoi torni in apa in care a fiert carnea si care de acum incepe sa miroase a papricas. Se lasa sa fiarba dar ai grija sa nu te fenteze si sa iasa pe foc, asa ca stai pe-aproape. Papricasul trebuie sa iasa de consistenta unui sos, stii tu, daca e prea lichid mai pui o lingura de faina (eu de obicei nu torn tot laptele dintr-una, mai las un pic la urma tocmai pentru cazuri de astea, fiindca faina se desface numai in lapte rece, nicidecum in fierbinte, cand face cocoloase!), daca e prea gros mai adaugi lapte. Potrivesti de sare si piper si chiar la urma mai tranti niste patrunjel tocat bine. Tragi de pe foc si daca faci mamaliga in loc de galusti iti garantez ca vei fi pe veci pomenita cu papricasul tau!scarmanus
Milia spune:
Ma bucur ca ti-au iesit. Ti-am spus ca reteta era neprobata, dar daca ti-au iesit bune galustele, o sa le incerc si eu.