Campina, un oras din povesti
Prieteni dragi,
Am citit, recunosc cu mare intarziere, un mesaj venit din America de la Garofitza, in care aceasta vorbea pe forumul despre copii despre minunata Romanie si mai ales despre orasul Campina.Nu mi-am putut retine lacrimile de emotie cand am citit acele randuri, mai ales pentru ca sunt 100% campineanca si m-am decis in consecinta sa va scriu.
Asadar, in mesajul de mai sus romanca plecata in America povestea cu mult drag si cu o vie emotie despre o vizita la muzeul lui Hasdeu din Campina, vizita in care a fost insotita si de baietelul sau Alex. Imediat gandul m-a purtat ineviatbil la Campina mea draga de care ma simt legata ca de un tub de oxigen.
Am calatorit foarte mult in strainatate si as putea sa va povestesc pagini intregi despre castelele Loarei, despre minunatul Paris, stralucitorul Monte Carlo, palaja de la Cannes, peisajele mirifice si aerul curat al Alpilor elvetieni, operele nepieritoare ale genialului Gaudi rasfirate prin intreaga Barcelona, despre palatele maurilor din Granada, emotia ce te cuprinde cand vizitezi acel loc sfant din Portugalia care se cheama Fatima, dar daca ar fi sa aleg locul in care sa traiesc fiecare zi din viata, acela ar fi negresit Campina.
Am vizitat copil fiind intreaga Romanie, in excursii organizate, alaturi de parintii mei dragi. Nicaieri nu este ca acasa, nicaieri cerul nu este mai albastru ca la noi, niciunde culorile naturii nu sunt atat de minunate, oamenii atat de buni si frumosi ca aici. Am avut nenumarate ocazii sa ma stabilesc in Elvetia de exemplu, dar am considerat ca asa cum este Romania, cu partile ei bune si mai putin bune, este tara mea pe care o iubesc neconditionat si pe care daca as parasi-o as simti ca-mi pierd legaturile energetice cu pamantul si ca mai devreme sau mai tarziu as sfarsi intorcandu-ma.
Campina este asadar un loc superb din Romania, un coltisor fantastic de frumos care merita vizitat de orice roman. Este asezat in mijlocul unui lant de dealuri supcarpatice, ferit de intemperii si temperaturi extreme. Din strada se vad muntii Bucegi si oriunde te-ai afla esti inconjurat de natura. Este unul dintre cele mai cochete si mai curate orase din tara, cu cel mai mare numar de intelectuali pe cap de locuitor, cu cele mai multe zile insorite din an - acestea nu sunt exagerari ci date statistice. Este un oras vechi (prima atestare documentara il plaseaza pe la 1300) unde cultura s-a impletit cu natura si-au rezultat un mic paradis romanesc pe care va invit din tot sufletul sa-l vizitati pentru a va convinge. Casa de vacanta pe care am construit-o la Campina impreuna cu sotul si parintii mei (locuiesc in timpul saptamanii la Bucuresti) se afla intr-unul dintre cele mai frumoase zone ale orasului - Campinita, un cartier cochet, cu case frumoase si curti pline de flori (toti campinenii sunt pasionati de flori) cartier care adaposteste doua mari muzee ale tarii: Castelul lui Hasdeu si muzeul marelui Grigorescu. In fiecare sfarsit de saptamana ma plimb cu fetita mea pe stradutele din orasul nostru si parca descopar iar si iar locuri si unghere noi, pline de farmec, cate un zid sau un monument mic pe care nu-l mai vazusem, stardute care duc in locuri pline de frumusete. Trebuie sa va spun ca acest orasel binecuvantat beneficiaza atat de spatii recreative in plina natura, cat si de cele amenajate cu mult bun-gust si fantezie de campineni. Astfel orasul este incercuit de paduri, de dealuri si delusoare care de care mai frumos si imbietor la plimbare.
La marginea orasului exista un loc fantastic - destinatie favorita a campinenilor la sfarsit de saptamana - care se numeste "Fantana cu ciresi" , un deal verde unde cresc ciresi batrani, amenajat cu gratare, leagane, bancute, mici restaurante si chiar o scena, unde in zilele de sarbatoare de canta muzica usoara sau populara.
Campina are un minunat bulevard, care coboara in trepte amenajate cu statui si balconase pana la raul Prahova. Cu toate ca bulevardul este unul dintre cele mai frumoase locuri ale orasului, parintii mei mi-au povestit ca pe vremuri era de vis, existau pe tot parcursul bulevardului adevarate ghirlande de trandafiri si un chiosc unde canta fanfara.
Printre altele, orasul are un lac superb, invaluit in mister - Lacul bisericii - despre care legenda spune ca pe fundul acestei ape se afla ingropata o biserica, scufundata cu toti credinciosii aflati in ea la slujba in timpul unui cutremur devastator ! Un intreprinzator inspirat a renovat excelent un restaurant pe malul acestui lac, creand pontoane unde poti servi masa si terase luminate feeric in noptile de vara.Campina are biserici ortodoxe, catolice, sinagoga, cinematograf, teatru, trei piscine, terenurti de tenis cum nici la Bucuresti nu se gasesc si unde s-au tinut diverse competitii nationale si internationale (inclusiv tenis sub balon, adica pe un teren acoperit iarna) si nenumarate posibilitati de distractie. Clubul copiilor isi desfasoara activitatea intr-o locatie de vis, in varful unui delusor intr-un fost conac boieresc unde copii campineni picteaza icoane pe sticla si canta dumnezeieste colinde de craciun intr-un cor format de o prietena de-a mea, cor care este cotat ca al doilea minisong .
Inchei lunga mea scrisoare povestindu-va o intamplare banala dar care a trezit in mine trairi pline de emotie: ma plimbam intr-una dintre duminicile trecute cu fetita mea prin curtea imensa a Castelului Hasdeu. Era o vreme superba, iar soarele trimitea ultimele sale raze calde catre pamant. Fetita mea alerga si se juca cu frunzele moarte ale arborilor seculari din parcul castelului. Deodata am zarit sub un copac batran niste fructe mici si galbene si am crezut ca sunt mere padurete. M-am aplecat si am cules unul si mi-am dat seama ca nu erau mere salbatice ci gutui. Da erau gutui mici si catifelate cu un iz dulce de toamna care zaceau imprastiate pe jos. Am desfacut baticul fetitei de la gat, l-a innodat la colturi si am cules impreuna, invaluite de o bucurie inxplicabila, de pe jos ca intr-un cosulet fructele acelea minunate care mi-au trezit aminiri vechi din casa bunicilor de pe vremea in care eram la fel de mica ca si fetita mea iar bunica - Dumnezeu s-o odihneasca in pace - taia feliile de gutui si le punea pe plita la copt. Gandul mi-a zburat mai departe si m-am gandit ca poate acele fructe minunate pe care le-am cules cu atata dragoste din gradina lui Hasdeu au crescut dintr-un pom sadit chiar de mana lui...
Melania Floarea,
membra a clubului despre copii - jeff
Bucuresti, 09 decembrie 2003
melania
Raspunsuri
simonab spune:
Foarte frumos ... poate la vara sa ne plimbam si noi prin Campina. Stiu ca am mai fost cand eram mica ... dar am uitat ! Dar ai scris asa frumos ... felicitari !
Simona
Garofitza spune:
Melania, multumesc pentru cuvintele calde si spuse din inima. Intr-adevar Campina este un oras superb. Si sper sa-l pot revedea, poate intr-un an sau doi.
Este doar o idee, dar ne dorim sa (re)vedem Romania de la un capat la altul. Sa vizitam manastirile Moldovei, si orasul florilor (Timisoara), Sighisoara, Sibiu, Delta Dunarii, castelele medievale, tot ce s-ar putea vedea in 2 luni de vacanta. Dorim sa stabilim un traseu. Orce idee din partea voastra este binevenita!
Garo
Sanatate, ca-i mai buna ca toate.
Danro spune:
Minunat scris,felicitari!
Romania este plina de astfel de locuri magice cum nicaieri in lume nu se gasesc,desi in conceptia altora, aceste locuri le asociaza cu tineretea sau copilaria petrecuta acolo si nu gasesc decat ca aceste motive redau frumusete locurilor.Adevarul este ca locurile,peisajele sunt fermecatoare.
Nu inteleg cum unii romani plecati se "falesc" ca se simt altfel si au certitudinea ca ei nu mai au nimic comun cu Romania,blameaza tara in care s-au nascut si sunt mandri ca s-au "transformat".
Cred ca toti,fara nici o exceptie,ar trebui sa faca cunoscut faptul ca avem o tara si altfel decat cum este ea perceputa in exteriorul ei.
Laura _Oprescu spune:
Campina este orasul unde a crescut sotul meu ,unde locuiesc inca mama si fratele si toate rudele noastre...si mie imi place orasul..cunosc toate zonele de care ati povestit...si noua ne povestea soacra mea ca pe bulevard erau orchestra duminica si era superb..casa sotului meu era chiar pe bulevard inainte vreme..insa aceea zona are un bulevard numit Lt.col.Adrian Oprescu in memoria socrului meu, ofiter genist mort in Revolutie la Otopeni...in Campina ma simt acasa si imi place..iar Campinita e superba!...va pup
Garofitza ,esti din Campina?
Adela P spune:
Draga Melania, ai scris asa de frumos ca acum vreau si eu sa vizitez Campina intr-una din vizitele viitoare in Ro.
Adela
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Adela%20P
Jeff spune:
Dragii mei, sunt asa de fericita ca v-am descoperit !
Vreau sa va multumesc tuturor celor care ati citit mesajul meu si mai ales celor care au raspuns si vreau sa stiti ca l-am scris cu tot sufletul meu de romanaca pana la moarte!
pentru Simonab:
daca vrei sa vezi cu adevarat Campina la vara, te pot insoti si-ti pot arata tot ce-i mai frumos de vazut, si fi sigura ca daca alegi sa vezi acest oras nu o sa regreti !
pentru Danro:
Sunt de acord cu tine si-ti pot spine ca nu inteleg pe acei oameni care o data plecati din tara au "sufletul" sa defaimeze Romania care este intr-un fel mama noastra. Am intalnit si eu astfel de "oameni" si nu le pot spune decat ca fac un deserviciu imens tarisoarei asteia care incearca sa iasa cumva la suprafata.
pentru Laura Oprescu:
Draga mea, ce mica este lumea ! Il stiu sigur ori pe sotul tau ori pe fratele lui (parca i se spunea Vladi sau Adi)care a terminat cu vreo 3 ani inaintea mea liceul (eu am absolvit in 1994)- un baiat inalt, brunet si mai plinut tare de treaba ! Am plans de ciuda la revolutie cand mama mi-a povestit de Doamna Oprescu (cred ca se stiu - pe mama o cheama Enache si tatal meu este avocat si cunoscut de toata lumea din oras)care a ramas vaduva si cu 2 copii, dar mai ales am plans pentru omul acela tanar care a murit nevinovat! A fost o adevarata tragedia in Campina moartea acestui om, si cum campinenii sunt oameni deschisi si calzi, toata lumea a fost trista.
Mai pot sa-ti spun ca la acea vreme locuiam si eu foarte aproape de familia Oprescu si parca tin eu minte la poarta casei din coltul strazii unde incepe bulevardul era la acea vreme o candela aprinsa pentru sufletul nevinovat care tocmai se dusese!
melania
Violeta spune:
Ai scris f.f.f.f. frumos!...
Am "printat" cele descrise de tine si cand am sa vizitez Campina (cred ca in toamna viitoare), voi lua hartiuta cu mine.
Multumesc.
Laura _Oprescu spune:
...Melania, da , e mica lumea...mai ales Campina ..in care toata lumea se cunoaste si se saluta...nu mai stiu acum ce se intampla ..inainte era piata acolo in centru..acum cred cae o parcare..nu eram acolo cand s-a construit..Campina,Campina...
Jeff spune:
Laura, acolo unde era piata este inca piata, dar mult mai bine amenajata + o parcare super cu toalete elegante, ronduri de flori si tot dichisul.Alaturi de piata veche s-adeschis o alta piata mai mica si aproape de linia ferata de langa muzeul Grigorescu se construieste un adevarat supermarket.
Apropo, am citit despre cadoul tau din burtica. Bravo, felicitari, sa fie sanatos sau sanatoasa, ce iti doresti tu ! Eu nu am atata curaj ca tine si cred ca nu m-ar mai tine nervii sa mai fac inca un bebe.
melania
ariadna spune:
Si eu sunt din Campina. Cand am fost copil nu am avut norocul ,sau pur si simplu ocazia, sa calatoresc asa de mult. De aici si sentimentul de plictis. Dar pot sa spun ca acum ma napadeste si pe mine dorul din cand in cand de locurile copilariei mele, iar in seara aceasta, citind randurile lui Jeff, chiar m-a cuprins nostalgia. Frumos scris! Felicitari, Jeff!
ariadna