DC - am nevoie de voi
Raspunsuri - Pagina 3
lulu75 spune:
quote:
Originally posted by lorelei_19
Luminitza, dupa cate intzelesesem, de la 15. decembrie cetatenii romani nu vor mai avea nevoie de viza pentru Elvetia. Intereseaza-te exact la ambasada si vezi ce si cum. In privinta sanatatzii, sa stii ca parerea mea e ca sunt posibilitati mult mai bune in Elvetia decat in Romania. Cum spuneau si fetele, lasa-l sa decida singur, altfel iti va reprosa o viata ca ai stat in calea realizarii lui profesionale.
Sa fiti fericiti si multa sanatate sotzului tau!
Lorelei
Lorelei pe aici nu se mai aude nimic iar la politia din Cantonul Vaud nu stiu nimic. Oricum si daca se da drumul la vize nu pot pleca pana nu primeste el prelungirea permisului. Asa i s-a spus de la politia de acolo.
Luminita
l_carmen2003 spune:
quote:
Originally posted by Babee
Ruxij, subscriu!Asa este, mult sacrificiu, nervi de otel, multa munca multa, depasirea tuturor obstacolelor(care slava domnului nu-s nici putine, nici multe).
Luminita, in primul rand nu este usor s-ajungi sa fii acceptat la doctorat, dar si mai greu este sa termini.Ritmul este diferit, dar depidne de motivatie.Vrei o cariera, iti place cercetarea, vrei doar bani sau pur si simplu sa traiesti undeva de dragul de-a o face.???
Iarta-mi duritatea...
Asa e, un doctorat e mai greu sa il termini dacat sa il incepi... Ideea e daca iti trebuie acel doctorat. Daca merita toate sacrificiile facute acel doctorat.
Daca nu cumva cei 5 ani i-ai lasat, i-ai umplut cu ceva ce nu iti era necesar.
E grav cand la sfarsit sa iti dai seama ca nu merita, ca nu asta voiai. Si imi e teama ca asta e cazul aici.
Totusi... Cand eu i-am spus sotului meu ca gata, ma intorc acasa ca nu mai pot, el mi-a spus clar sa nu cumva sa imi para rau mai tarziu de "ceea ce nu am facut, de ce as fi putut face si nu am facut".
Ii era tare greu acasa singur si era barbat... si imi era clar asta dar a fost 100% langa mine mereu, chiar daca nu a putut veni si sta cu mine - avea afacerile lui care mergeau f bine si nu avea cum sa le lase.
Si stiu ca desi acum as putea pleca oricand afara la o universitate in Occident sau in SUA, nu as putea sa il las aici - ii sunt datoare sa raman langa el; si daca sincera sa fiu acum nu imi foloseste acest doctorat, macar ne-a demonstrat ca suntem facuti unul pt celalalt si ca distanta nu ne separa...
Patetic, nu? O astfel de situatie insa te pune la incercare si pe tine si pe el.
lulu75 spune:
quote:
Originally posted by lorelei_19
revin cu o intrebare-idee: de ce nu-ti face mama lui invitatie, ca se pare ca ea are acte in Elvetia, nu? Vino si tu ca turist si petreceti impreuna revelionul. Imi dau seama cat de greu iti este, tu in Romania si el in Elvetia, mai ales ca sunteti proaspat casatoriti. Sa va ajute Dumnezeu sa fiti impreuna si fericiti cat mai curand!
Lorelei
Asta l-am intrebat si eu azi pe sotul meu.Nu imi poate face soacra mea chemare atata vreme cat nu primesc un raspuns de la dosarul depus pe 24 septembrie la ambasada. Deocamdata dosarul e "in asteptare". Daca mi-l respingeau puteam pleca in cateva zile dar asa nu pot face nimic.
Luminita
lulu75 spune:
quote:
Originally posted by oz
Dupa ce termina cei 5 ani de doctorat ce sanse aveti sa ramaneti acolo definitiv? Care va fi statutul vostru acolo pe perioada celor 5 ani? rezidenti permanenti, cetateni?
Cred ca aceste amanunte sunt foarte importante, noi am plecat cu rezidenta permanenta, foarte hotarati sa facem ORICE in primii 2 ani pana primim cetatenie, eram hotarati si spalam vase la restaurant 2 ani numai sa avem cetatenie intr-o tara civilizata. Spun asta pentru ca si noua ni s-a spus ca plecam din tara unde lucram pe meserie si s-ar putea sa ajungem dincolo sa facem munci sub pregatirea noastra. Pentru noi singurul lucru care a contat a fost obtinerea cetateniei intr-o tara vestica. Din fericire, niciunul din noi nu a lucrat nici macar o zi altceva decat pe meserie. Munca voluntara la inceput, da, dar nu spalat de vase.
Privit din aceasta perspectiva, daca exista sansa obtinerii cetateniei eu zic ca merita sacrificiul mai ales ca aveti si soacra acolo. La inceput intotdeauna este greu, cu timpul lucrurile se mai aranjeaza.
Soacra mea sta acolo de 12 ani, a fost casatorita cu un cetatean elvetian si deabia anul viitor are dreptul sa isi depuna actele pentru cetatenie. De muncit nu putem munci niciunul la oficial pentru ca nu ne da voie permisul. Sotul meu poate lucra doar daca renunta la doctorat. I s-a spus asta de cand s-a inscris, iar eu sunt intretinuta de el si ce sa fac acolo? Eu sunt actrita de meserie.
Luminita
lulu75 spune:
Sunteti niste dulcici. Sa va povestesc cum a fost: Mama lui incerca di 1995 sa il ia acolo. A mai plecat acolo in urma cu 2 ani si s-a intors acasa pt ca i-a fost greu acolo. Anul acesta mi-a spus ca s-a inscris la acest doctorat dar ca nu vrea sa se duca. Intre timp mama lui l-a convins sa mearga, dar el a pus conditia sa ne casatorim si sa mergem impreuna. Am stat cateva zile pana m-am hotarat daca sa ma marit sau nu si asta nu pentru ca ma indoiam de iubirea pt el ci pt ca NICIODATA nu mi-am dorit sa traiesc in alta tara. Apoi am spus ca fac orice sacrificiu sa fiu alaturi de el. Dupa casatorie mi-a spus ca nu mai vrea sa plece. Eu am fost cea care l-am indemnat sa o faca pt a nu avea mai tarziu regrete ca a avut o sansa si nu a profitat de ea. Ajuns acolo, tot ceea ce soacra mea i-a spus ca se va intampla, acolo s-a dovedit a fi un balon de sapun. I-a spus ca are o prietena acolo si ma va ajuta sa ajung in scurt timp langa el. Iata ca a trecut aproape 1 luna de cand trebuia sa plec si nu s-a rezolvat nimic. Intre timp soacra mea si-a gasit un prieten si l-a lasat singur acasa iar ea se plimba zilnic cand el are nevoie de un sprijin moral langa el. Nu pot dormi noaptea cand ma gandesc ca s-ar putea sa ii fie rau si e singur acasa.
Sa nu credeti ca eu nu il sustin. I-am spus sa faca ce crede el ca e mai bine pentru el, dar mi-l doresc langa mine o viata si imi doresc ca bebeii nostrii sa aiba un tata alaturi de ei pana vor avea ei nepoti.
Luminita
oz spune:
quote:
Originally posted by lulu75
Soacra mea sta acolo de 12 ani, a fost casatorita cu un cetatean elvetian si deabia anul viitor are dreptul sa isi depuna actele pentru cetatenie. De muncit nu putem munci niciunul la oficial pentru ca nu ne da voie permisul. Sotul meu poate lucra doar daca renunta la doctorat. I s-a spus asta de cand s-a inscris, iar eu sunt intretinuta de el si ce sa fac acolo? Eu sunt actrita de meserie.
din cate inteleg eu sotul tau are in fata 3 ani de doctorat (pe care nu e sigur ca si-l doreste) fara posibilitatea unui job oficial iar tu poti sa mergi acolo tot fara drept de munca. E clar ca daca va stabiliti acolo cel putin pentru urmatorii 3 ani veti depinde de soacra. Intrebarea este : ce se intampla atunci cand se termina doctoratul? are sotul tau sansa sa obtina un job oficial si rezidenta? Daca raspunsul este nu, atunci va pierdeti vremea, puteti folosi timpul si banii incercand in alta tara. Daca raspunsul este da, s-ar putea sa merite, depinde de relatia cu soacra si de cat de tare va doriti asta.
Tareia spune:
Draga Luminita,
Eu zic sa privesti problema si din punct de vedere spiritual ca sa zic asa, in sensul ca nimic nu e intamplator, ca in viata primim semne de la Dumnezeu in legatura cu deciziile pe care trebuie sa le luam. Acestea vin sub forma unor situatii care ne constrang sa facem anumite alegeri.
Iata in cazul vostru, tu nu poti primi viza,desi in alte cazuri plecarea este usoara,in cazul tau pur si simplu nu se poate; sotul tau incepe sa aiba probleme cu sanatatea, face ceva ce nu ii place, pe cand in Romania avea si inca mai are un serviciu bun.Soacra dovedeste ca nu e chiar asa disperata sa va aiba langa ea pentru ca se pare si-a reluat viata sentimentala.
In viata apar multe tentatii,mai ales acum in timpurile acestea cand exista internet, tari cu granite deschise, masterate, doctorate, dar unele oportunitati pur si simplu nu sunt pentru anumiti oameni. Unii incearca si constata ca erau pentru ei, dar alti chiar daca incearca (de ce nu,doar viata e o continua cautare)ajung in situatii care le arata ca aceste oportunitati nu sunt pentru ei.
Cred ca voi sunteti in cel de-al doilea caz. Dupa parerea mea locul lui si al tau e in Romania.
MarikaStefan spune:
Buna Luminita,
Sunteti la inceput de drum si din prima ati dat de o mare cumpana in viata voastra. Stii este o vorba matematica si carnea de porc cade cel mai greu la stomac... sa stii ca insusi profilul ales de sotul tau este stresant, nu spun aiurea, stiu pe propria piele.
Nu pot sa te sfatuiesc daca are sau nu nevoie de doctorat,ar putea fi implinirea lui profesionala... dar de tine in mod sigur ca da, sa fii alaturi de elsi decideti impreuna cum veti proceda mai departe. Este vorba de viata voastra, ca soti sunteti complice unui celuilalt, si nu puteti lua hotarari care sa-l avantajeze numai pe unul. Dupa cum ai scris, vad ca mamicuta lui si-a cam luat manutele de pe el, exact in momentul in care are cel mai mare nevoie de sprijin.
Ma rog la Dumnezeu pentru voi, sa fiti cat mai repede impreuna, sustine-l in hotararea lui, el are nevoie de tine.
Numai bine va dorim,
Mari si Kitti
&
Ionel
Adela spune:
quote:
Asta l-am intrebat si eu azi pe sotul meu.Nu imi poate face soacra mea chemare atata vreme cat nu primesc un raspuns de la dosarul depus pe 24 septembrie la ambasada. Deocamdata dosarul e "in asteptare". Daca mi-l respingeau puteam pleca in cateva zile dar asa nu pot face nimic.
Luminita
Luminita te contrazic un pic.

Chiar daca soacra ta nu este cetatean elvetian poate sa-ti faca chemare.
Iti doresc din suflet sa petreci sarbatorile alaturi de sotul tau.
~~Sarbatori Fericite!

lulu75 spune:
Adela iti multumesc. Ii voi spune sotului meu sa vedem ce poate face. Sper sa reusim.
Luminita