Parerea voastra m-ar ajuta!

Parerea voastra m-ar ajuta! | Autor: ilie

Link direct la acest mesaj

Ca multe alte cupluri din Romania , avem si noi aceeasi problema cu sterilitatea. Initial am pus doar intrebarea fireasca, zic eu, daca sterilitatea este sau nu un handicap. De ce vam catalogat-o asa ? Pentru ca am pornit de la rolul pe care il are femeia de la Adam si Eva. Pentru ca in primul rand femea trebuie sa procreeze.
Si eu cu sotia suntem -probabil- ca marea majoritatea cuplurilor fara posibilitati de a face 1,2 sau mai multe FIV pentru a ne vedea visul de a avea un copil. Spun toate acestea in conditiile in care noi am facut o FIV anul acesta , dar fara reusita.
Fara a va plictisi pe cei\cele care -sper- sa citeasca acest mesaj, as dori sa am si parerea altor cupluri din Forum care sunt in aceeasi situatie ca noi si doresc sa faca ceva.
CONCRET: intentionez sa realizez o modificare legislativa care sa acorde drepturi cuplurilor sterile . M-ar interesa parerea voastra.
Stiu ca este foarte anevoios, stiu ce presuune acest lucru , stiu cate semnaturi ar trebui sa strang pentru a avea - teoretic - sanse de reusita, aproape ca stiu si pe cine sa contactez.
Cred ca o campanie in presa, sustinuta de diversi oameni politici ar putea duce la o reusita
La ora actuala in Romania peste 30% din cuplurile casatorite au aceasta problema. Daca numai jumatate din acestia ar avea inegalabila sansa sa aiba copii, toti acei prunci ar fi copi doriti, si garantat niciodata nu vor ajunge pe strada.
Acesta ar fi doar un motiv pentru care ar trebui sa luptam.
Deja am creionat textul de lege iar daca as gasi persoane care ar dori sa "lupte" alaturi de noi cu birocratia, probabil m-as simti un om implinit.
Ar fi foarte multe de spus in aceasta privinta , dar nu vreau sa plictisesc. Oricum las pentru "voluntari" numarul de telefon pentru contact :0722-253152
In speranta ca nu am plictisit , va multumesc.
Ilie

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns oz spune:

Draga Ilie,
cred ca sterilitatea este o boala care afecteaza profund cuplul si trebuie sa beneficieze de tratament. In acest context initiativa ta este binevenita, dar...ca sa reusesti trebuie sa fi credibil! Ori, eu citind postul tau mi-a sarit in ochi faptul ca 30 % din cuplurile casatorite din Romania sunt sterile, da-mi voie sa-ti spun ca este MULT PREA MULT. Este imposibil ca unul din trei cupluri sa nu poata avea copii. Se pune problema atunci cum definesti sterilitatea, in general se merge pe 1,5-2 ani de incercari fara rezultat, poate unele cupluri mai nerabdatoare vor tratamente si FIV mult prea repede.
Ca sa ai sanse cu proiectul asta trebuie sa discuti cu medici si sa propui o durata rezonalila de timp dupa care cuplul poate sa inceapa tratamentul, trebuie sa propui si investigarea situatiei: daca intadevar atat de multe cupluri au probleme atunci e grav si se pune intrebarea de ce? varsta prea inaintata cand incep sa incerce (poti sa propui programe de sustinere a tinerilor parinti), lipsa de protectie cand fac sex in tinerete si asta aduce boli venerice care cauzeaza scaderea fertilitatii sau avorturi urmate de sterilitate (aici trebuie lucrat la educarea tinerilor si accesul la metode de contraceptie si sex protejat), etc....cred ca sunt multe probleme care trebuiesc investigate si corectate. Un program valoros si credibil va incerca sa ii rezolve pe cei care au ajuns in aceasta situatie DAR mai ales sa previna perpetuarea situatiei la generatiile urmatoare. Personal nu am aceasta problema si nu pot decat sa imi imaginez ce frustrant trebuie sa fie sa nu poti avea un copil, stiu ca durerea personala a celor implicati este mare, trebuie insa incercata prevenirea unei 'tragedii'. Daca in anul 2003 in Ro, 30% din cupluri sunt sterile, cate vor fi peste 20-30 de ani? 50%? dar peste 50-60 de ani??? cati vor reusi sa procreeze normal? intelegi problema? trebuie luptat pe 2 planuri, cei care se confrunta ACUM cu aceasta problema si incercarea de-a preveni 'imbolnavirea' generatiilor urmatoare.
Mult succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lulu75 spune:

Este o idee minunata.

Luminita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LICUTA1 spune:

Este intradevar o ideie grozava.
O chestie asemanatoare au facut si fetele prin februarie sub denumirea de PRO-TEST.
O gasesti la adresa http://www.reclama mascata//avertizare/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4587&whichpage=1

Licuta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anis spune:

E o idee foarte buna! Punerea in practica e problema, sunt atat de multe obstacole...
Desi daca s-ar lucra putin la partea asta, tot mai multe cupluri ar putea sa incerce tratamente, sau orice..asa multe cupluri nu-si permit.



AniS

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tlaura spune:

Ilie, asa sa faci! Eu m-am chinuit 5 ani sa fac un bb, si stiu cat de frustrat si neputincios te simti.
Dumnezeu sa te ajute in demersurile tale, si sa ajungeti sa aveti copii frumosi si sanatosi!
Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana_ene spune:

Si noi am trecut prin aceste probleme. Nu era vorba de sterilitate, dar tot ajunsesem in situatia in care ne gandeam la FIV sau chiar la adoptie.
Ar trebui sa te gandesti si la femeile care au avut 2 extrauterine si li s-au extirpat ambele trompe, deci au 0% sanse sa mai duca o sarcina altfel decat cu FIV. Dar de unde bani ? Nu toti isi permit !
Ia in considerare si aceste cazuri in textul legislativ. E foarte important si pentru astfel de cupluri sa-si poata implini visul de a avea copii.

Daniela si puiul Oana Maria
http://community.webshots.com/album/100824764ITFXgO?519
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikita spune:

Ideea ta este buna, trebuie gandit bine si pus la punct textul legii care ar permite accesul la FIV gratuit cuplurilor in cauza.
Iti doresc succes si daca ai nevoie da sustinere , din toata inima.
Cu stima!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Roossa spune:

Ideea este minunata! i-ti urez succes !SA TE AJUTE DUMNEZEU!M-as bucura sa vad mai multe femeisi mai multe cupluri fericite!bafta!te sustin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

Dupa cate auzeam in Germania, accesul la FIV, e inclus in asigurarea de sanatate.
In primul rand pentru asa ceva ar trebui sa vezi cam cum este "rezolvata" problema asta in alte tari, ce avantaje si ce dezavantaje exista acolo.
Da este posibil ca acel procent de 30 % sa fie real sau pe aproape. La "categoria mea de varsta" dintre toate prietenele si prietenii mei, am vazut ca este cam acest procent de cupluri sterile. Unii au apelat la adoptie, si altii au renuntat. Nici unele nu au apelat la FIV (cel putin din ce stiu eu)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns remy spune:

Este o ideie [font=Andale Mono]

Mergi la inceput