Despre spaga in general

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Camelia spune:

Nu toti medicii iau mita, e drept.(Si cand spun "mita" ma refer la prevederile art.254Cp)Insa sunt multi cei care o fac!Si mai sunt multi care se incadreaza la primirea de foloase necuvenite .
Eu am tot respectul pentru practicantii acestei meserii, nu contest ca munca lor e de o mare raspundere, ca au muncit si muncesc mult si ca in Ro au salarii de mizerie! Da, sunt mizerabile salariile, dar de ce nu cer acolo unde trebuie??? De ce isi "rotunjesc veniturile" pe spinarea pacientilor aflati in disperare? Nu sunt singura categorie oropsita, ca sa zic asa, din Ro.De ce ar fi ei mai indreptatiti ca altii sa primeasca, nu inteleg!
Eu zic sa nu incercam sa gasim justificari pentru mita pe care o iau ca e jenant! Oricum privim lucrurile, faptul ca iau bani de la pacienti e reprobabil.

Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SimonaR spune:

Ce naiba tot aveti cu medicii ??? Sau, mai bine zis, de ce ii bagati pe toti in aceeasi oala ? Sint intr-adevar si din aceia care nu se uita la tine pina nu le dai, dar nu sint toti la fel si nu putem generaliza, fiindca nimeni nu s-a apucat vreodata sa faca o statistica. Si v-ati gasit sa comentati situatia din Romania exact aceia care ati plecat din tara si ati uitat cum e pe aici, iar acum faceti comparatii cu sistemele sanitare de dincolo...
Cum zicea si Dana, tema subiectului este SPAGA, iar adevarata spaga nu este fratilor in medicina de rind, ci la nivelele de mult mai sus. Probabil ca vi s-ar face rau sau n-ati mai putea dormi noaptea daca ati sti la ce nivele si ce spagi se invirt in straturile "superioare". Dar, puteti dormi linistiti, au ei grija sa nici nu aflati vreodata... Va legati de medici fiindca pe ei ii vedeti si va afecteaza in mod direct, dar nu va dati seama cita coruptie exista in sistem, care ne afecteaza pe toti in mod indirect si mult mai grav ?
Stiati ca in Romania, medicii care vor sa-si faca datoria asa cum trebuie, trebuie sa cumpere medicamente si materiale din banii lor ? Numai o trusa de anestezie atunci cind faci o operatie costa vreun milion de lei. Si spitalele nu le asigura intotdeauna, deci medicul vine cu trusa de acasa. Si atunci, cind vezi ca esti tratat cu omenie, sa nu ai nici macar bunul simt sa-i platesti omului investitia ? Spitalele nu sint aprovizionate corespunzator, cica din "lipsa de fonduri". Pe naiba nu sint bani. Bani sint, noi platim luna de luna asigurari de sanatate, dar ei sint "investiti" in coruptie. Iar noi habar nu avem unde se duc si de aia tacem din gura. Adica ceva de genul "ferice de cei saraci cu duhul".
Hai ca m-apuca nervii...

Simona

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Camelia spune:

Atat timp cat am pasaport romanesc, am dreptul sa ma la ce se intampla in Ro.Cat despre faptul ca sunt plecata, nu stii de ce , cum si pt cat timp, asa ca te rog sa nu ataci acest aspect!
Am intervenit la subiect pentru ca am vazut ca se incearca sa se gaseasca justificari pt mita primita de medici.Si din punctul meu de vedere nu exista justificare!
Stiu ca sunt medici care cumpara medicamente din banii lor dar prefer sa ma trimita pe mine, pacientul, sa-mi cumpar decat sa pretinda (sau sa primeasca "in semn de multumire") bani de la mine.Sau sa-mi dea chitanta.Si atunci nu mai am nimic de comentat!
Da, e adevarat ca e coruptie mare in tara .Si daca mai contribuim si noi si o intretinem, e mai bine???

quote:
Originally posted by SimonaR

Ce naiba tot aveti cu medicii ??? Sau, mai bine zis, de ce ii bagati pe toti in aceeasi oala ? Sint intr-adevar si din aceia care nu se uita la tine pina nu le dai, dar nu sint toti la fel si nu putem generaliza, fiindca nimeni nu s-a apucat vreodata sa faca o statistica. Si v-ati gasit sa comentati situatia din Romania exact aceia care ati plecat din tara si ati uitat cum e pe aici, iar acum faceti comparatii cu sistemele sanitare de dincolo...
Cum zicea si Dana, tema subiectului este SPAGA, iar adevarata spaga nu este fratilor in medicina de rind, ci la nivelele de mult mai sus. Probabil ca vi s-ar face rau sau n-ati mai putea dormi noaptea daca ati sti la ce nivele si ce spagi se invirt in straturile "superioare". Dar, puteti dormi linistiti, au ei grija sa nici nu aflati vreodata... Va legati de medici fiindca pe ei ii vedeti si va afecteaza in mod direct, dar nu va dati seama cita coruptie exista in sistem, care ne afecteaza pe toti in mod indirect si mult mai grav ?
Stiati ca in Romania, medicii care vor sa-si faca datoria asa cum trebuie, trebuie sa cumpere medicamente si materiale din banii lor ? Numai o trusa de anestezie atunci cind faci o operatie costa vreun milion de lei. Si spitalele nu le asigura intotdeauna, deci medicul vine cu trusa de acasa. Si atunci, cind vezi ca esti tratat cu omenie, sa nu ai nici macar bunul simt sa-i platesti omului investitia ? Spitalele nu sint aprovizionate corespunzator, cica din "lipsa de fonduri". Pe naiba nu sint bani. Bani sint, noi platim luna de luna asigurari de sanatate, dar ei sint "investiti" in coruptie. Iar noi habar nu avem unde se duc si de aia tacem din gura. Adica ceva de genul "ferice de cei saraci cu duhul".
Hai ca m-apuca nervii...

Simona

Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rici35 spune:

Ioana,
salariile ce le aveti voi ca medici nu le gasesc in nici un caz in ordine. Cred ca ca coeficient sanatos ar trebui ca medicul cind profeseaza la inceput, sa primeasca cel putin de vreo 3 ori cit primeste Ilie de la banda. Si cu timpul sa i se mareasca salariul, asa cum se face si la altii. Deci sa se merite sa isi aleaga aceasta meserie, dar nu pentru ca poate lua mita, ci pentru ca ia salar.
DAR concomitent cu asta sa se ia masuri drastice pentru stirpirea in special al datului de mita.

de cind medicul plateste impozit pe mita?? Stiu ca acuma citiva ani era o idee care propunea asa ceva, dar totusi sper ca nu a devenit realitate... Ar fii ca si cum ai legaliza furtul daca cel ce a furat plateste impozit pe valoarea sustrasa.

In legatura cu suma maxima ce considerasem eu ca ar fii normal sa poti da cadou, si ce ar fii cadou si nu mita, ar fii interesant sa stiu cit ai considea tu ca ar fii suma maxima peste care ar fii mita??

Care ar fii suma decenta peste care tu nu ai mai primi "Multumirile" astea???

De exemplu politistii care au scoala mai deloc si iau salarii probabil de 5 ori cit iei ca medic, tot corupti sunt??? Oare este doar problema salarului, sau este problema societatii, si a OBICEIULUI?

Insa mai doresc sa spun inca o data. Salariile ce se dau in prezent medicilor si profesorilor in Romania sint o rusine si nesimtire din partea statului. In loc sa se dea bai oamenilor cu carte se investeste in fabrici falimentare.

Referitor la banii de asigurare de sanatate.... De cite ori citesc ceva de tema asta, mi se urca tensiunea. Are tupeul statul sa mai si ia bani de acolo... Ar trebui sa subventioneze acest domeniu, si asta in mod masiv.

´Ca comparatie... Eu aici platesc pe luna 450 de euro asigurare de sanatate.... Aceasi suma o mai plateste si firma pentru mine. Deci numai de la persoana mea asiguarera de sanatate primeste 900 de euro la luna. Si e incredibil, dar nici aceasta suma nu ajunge, statul trebuie lunar sa vireze sume importante spre asigurarile de boala. In Romania cu salarile ce exista, si cu preturile medicinii moderne nici nu se poate finanta sanatatea din contributiile asiguratilor...

Referitor la procentul de 90 la suta care ia "Multumiri". Eu nu am facut statistica, dar sunt convins ca sunt aproape 100% ia "Multumiri" de astea.
Dar si in Romania fiecare are dreptul de a-si face cabinet privat, si acolo poate cere ce crede el ca merita.

Cu profesorii este aceeasi rusine ca si cu noi, medicii, asa ca hai sa nu incurcam lucrurile!

Da, dar ei nu prea iau astfel de "Multumiri"

Medicii au ceva in plus, te pot lasa cu usurinta sa mori. Si se folosesc de asta pentru a lua mita.

Aha! Pai si, daca pina si tu recunosti ca au ceva in plus, si un lucru atit de important cum este viata ta si a celor dragi tie depinde de ei, nu crezi ca ar trebui sa li se recunoasca acest merit si sa li se dea sansa sa traiasca si ei macar decent, daca nu indestulat, din salarii cinstite? Nu intelegi ca aici este problema? Chiar crezi ca medicii din Germania sint asa, o armata de altruisti si de draguti gata sa se jertfeasca la nesfirsit pentru binele omenirii? Crezi ca daca nivelul lor de trai din salariu ar fi la limita mizeriei, ca in Romania, nu ar fi si acolo aceeasi situatie ca aici? Mai gindeste-te...

Sa stii ca medicii in Germania in comparatie la alte meserii sunt si ei f prost platiti. Eu ca tehnician, de as face numarul de ore ce il face un medic, in mod sigur as cistiga cel putin dublu fata de el. Asta este realitatea. Si nu rar se arata la TV medici care se lasa de meserie si fac altceva, pentru ca au un program aiurea, si cu scoala ce o fac ei, ar putea cistiga mult mai mult. Urmarile nu s-au lasat asteptate, intre timp ii inportam din Cehia.
Dar medicii nostrii nu iau "Multumiri", si aici este problema. Ei isi fac meseria, si daca nu mai vor, se lasa si fac altceva.. Dar nu se jecmanesc cu "MULTUMIRI".

Ei au ales meseria asta pentru ca vor sa ajute oamnenii si juramintul ce l-au depus nu este numai maculatura.

Cu stima

Rici

Mergi la inceput

Simona, daca am fii uitat de unde am plecat, nu am fii scris aici, cred ca asta este destul de logic.

Spaga in medicina nu se poate scoate de sub rubrica asta. Ea este ce de care te lovesti cel mai des in Romania. Spaga la politie este de exemplu numai la soferi, cea de la vama nu il intereseaza pe Petre de la Munte. Dar cea in medicina, asta e cea care doare cel mai mult.

Referitor la lipsa de fonduri ales spitalelor, care este intr-adevar un aspect groaznic, de ce nu se face asa??? Se poate da domatie ca multumire, dar nu medicului, ci spitalului. Spitalul ar putea cauta si sponsori. Asta ar fii legal, si o multumire adevarata, nu spaga.
Eu am fost cu copilul in Romania la medic, l-au cusut la deget... Dotare de iti vine scirba, service-ul la fel, purtarea personalului la fel. Cind a fost gata l-am rugat sa mi se faca factura de plata.. Au spus ca nu se face ca ar fii prea scump... Dar ca putem da ceva personalului daca vrem... Asta nu am facut. Stii eu as fii gasit foarte normal ca sa platim pentru Röntgen si cusut degetul pina la 250 de euro... Ar fii fost OK, as fii primit o parte din bani de la asigurarea mea... Dar sa platesc un medic pt un service prost, desi cususe bine, dar fara anestezie sunt de acord.

Vad ca cei din Germania nu sunt de acord cu "Multumirile" astea. De ce oare??? Pentru ca am invatat ca se poate trai si civilizat.

Cu drag

Rici

quote:
Originally posted by SimonaR

Hai ca m-apuca nervii...

Simona

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oz spune:

quote:
Originally posted by cataghe
"Sculaaaaaaaaati, voi oropsiiiti ai sooooooortiiiii..."
Adica, n-am inteles?!, medicul nu plateste impozit pe pirlitul lui de salar de la stat?

nu plateste impozit pe spaga sau 'multumiri'

quote:
Aici iti dau perfecta dreptate, dar STATUL este in masura sa reglementeze aceasta problema, prin salarii decente! Cind salariile vor fi decente, atunci sint absolut de acord cu tine, cine mai ia mita atunci sa i se taie mina!

problema este mult mai profunda, cu cateva rare exceptii TOATA lumea in Ro are salarii mizerabile. Si atunci se pune problema de ce unele categorii iau 'multumiri' pentru munca prestata, raspunsul este foarte simplu: pentru ca pot!. De ce medicii cred ca pot sa primeasca 'multumiri' cand de multe ori persoana care le da poate a luat mancarea de la gura copilului? Aici nu avem de-a face cu una sau doua categorii defavorizate, toata lumea este la limita subzistentei. Este adevarat ca medicii au facut multa scoala (desi in ultima vreme in facultatile din Ro dai plicul si primesti examenul) si merita salariu pe masura muncii, dar nu numai ei merita un salariu decent, toti ceilalti care muncesc pe maruntis merita o viata decenta. Faptul ca medicul are sansa sa te vindece sau sa te nenoroceasca nu il indreptateste sa ia painea de la gura altuia care si el munceste poate la fel de mult, in conditii mizerabile si castiga mai putin.
Am vazut intr-un film o replica care mi-a placut: am sa va dau niste bani ca sa va permiteti o constiinta.
Faptul ca exista medici care iau mita sau 'multumiri' ca sa-si hraneasca copiii este oarecum de inteles, daca traiesti in jungla mergi pe regula junglei. Dar...cel mai tare ma deranjeaza cand cineva incearca sa ma convinga ca exista circumstante atenuante, ca de fapt persoana care se lasa 'unsa' este verticala. Ei, bine...NU ESTE si primul pas spre vindecare este sa recunosti ca nu este normal sa primesti atentii de la bolnavi (pentru ca ei au platit deja serviciul si nu este vina lor ca banii nu ajung unde trebuie).

Mergi la inceput

Iata, am intilnist vara aceasta si un om care nu lua mita.

Incredibil, nici eu nu as fii crezut daca nu as fii patit.
Eram in Timisoara, si vroiam sa imi scot extrasul de plata de la firma Coomtim unde am lucrat cit eram in Romania.
Archivele Coomtimului se afla acuma toate intr-o cladire linga vechiul abator al firmei.

Aici o femeie tinara se ocupa de a cauta prin dosare pline de praf anii care i-am lucrat. Stiind care este obiceiul, si doarece doamna era extrem de símpatica si am fost tratat asa cum ma asteptam, deci ca client am vrut sa ii dau 50 de euro, mai ales pentru ca stiam ca peste numai 3 luni va fii somera, doarece archiva se va desfiinta.

A refuzat desi eu am insistat cu indirjire, i-am spus ca de aia ii dau pt ca eu am, ca cistig f bine in Germania, ca daca nu ia, in trei luni ii va parea rau, si doamna mi-a spus, nu e nimic, eu imi fac meseria pentru care sunt platita si peste trei luni voi vedea...

Si eram singuri in archiva, nu trebuia sa ii fie frica ca o vede cineva....

Iata, exista si oameni cumsecade mi-am spus. Si aveam speranta ca vreodata si in Romania sa se poata trai ca si aici unde traiesc acuma, sa fii respectat ca om.

Ma intreb, oare era prea naiva, prea tinara, nu avea inca copii sau sot acasa???

Oricum am ramas adinc impresionat.

Mi-as dori ca si doamna aceea cind are nevoie de ceva, sa fie tratata asa cum m-a tratat ea..... Dar oare va fii asa????

Cu drag

Rici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

TOTI cei care POT iau spaga in Romania, nu numai medicii. Asta cred ca e foarte clar.

Cred ca pozitia mea personala nu este nici acuma clara, asa ca revin:
eu personal NU sint de acord cu nici un fel de spaga. DAR: faptul ca NU iau spaga imi este facilitat de faptul ca parintii mei ma ajuta material sa-mi duc zilele si de faptul ca sotul meu face "n" norme ca sa aduca un ban in plus in casa. NU sint multumita de nivelul meu de trai nici chiar cu aceste ajutoare, pentru ca nici asa, deoarece cheltuielile curente sint foarte mari, anul acesta nu am putut nici macar sa ne permitem un concediu in RO, mai mult decit atit, pentru ca in vacanta de vara sotul nu a mai luat decit salariul de baza, ne-am adincit in niste gauri financiare din care nici pina cum nu am iesit. Astept cu groaza sarbatorile, nicidecum cu bucurie, pentru ca asta inseamna cheltuieli in plus la care nu am nici cea mai vaga idee cum le vom face fata, probabil inglodindu-ne din nou in datorii! Imi pare rau ca nu pot sa ma resemnez si sa spun "lasa ca si ala o duce prost, si alalalt o duce prost". Niciodata nu am putut sa ma consolez ca "sint altii ca o duc si mai rau" si ca "bine ca avem ce minca"! Nu ca nu ar fi adevarat, dar asta pentru mine nu e nici un motiv de bucurie, nici unul de resemnare, ba mai mult, este unul din motivele principale pentru care noi, ca popor, o ducem atit de prost!
Ceea ce ma doare este ca sintem mereu bagati cu totii in aceeasi oala si ca populatia considera in general ca salariile medicilor nu conteaza, las' ca ei oricum au destul, ca iau spagi. Ei bine, sint si medici care nu iau spagi. In alta ordine de idei, sint extrem de multi pacienti care vin cu saminta de artag de cind intra pe usa, ca conditiile sint proaste in spital, ca nu avem ce ne trebuie ca sa-i tratam, etc., si pentru toate astea sintem de vina noi, medicii. De o mie de ori a trebuit sa ma duc in salon sa spun pacientei "stiti, ati avea nevoie de medicamentul X, dar farmacia spitalului nu il are, ati putea sa vi-l cumparati de la o farmacie din oras?" si am fost privita cu suspiciune, ca si cum medicamentul ar fi existat si l-as fi bagat eu in buzunar, de-mi venea sa ma urc pe pereti! Pentru ca noi sintem acolo zi si noapte, toata lumea arunca cu pietre in noi pentru tot ce nu merge in sistemul asta.
Dar populatia de cite ori a strigat ca nu sint bani pentru sanatate? Cind au fost scandalurile cu FMI-ul si alte mizerii din astea legate de bani au iesit cu totii in strada si au strigat, cu pancarte in miine, sa li se dea banii inapoi. Foarte bine, foarte frumos, cind e vorba de banii tai atunci reactionezi. Dar cind e vorba de sanatate, nu iese nimeni sa strige ca banii platiti pe asigurari se duc Dumnezeu stie unde, nu, e mult mai usor sa dam vina pe doctori, ei sint vinovati de toate cele, pentru ca iau spaga.
Mai spun o data, ca sa fie foarte clar: NU sint de acord cu spaga, DAR imi pot permite sa actionez in consecinta pentru ca sint ajutata. Am mai intrebat, dar vad ca aspectele concrete nu intereseaza pe nimeni: doi medici rezidenti cu 3-4 milioane salar fiecare, pe care nu-i ajuta nimeni si care au de platit numai chiria 100 de euro, din ce sa traiasca? Nu intelegeti ca sint unii pentru care este vorba de supravietuire, si asta dupa 20 de ani de scoala? De ce dati cu pietre in ei, de ce nu dati cu pietre in sistemul care ii aduce in aceasta conditie si genereaza toate aceste anomalii?
Asta nu este, cum gresit s-a inteles de catre unii, o pledoarie in favoarea spagii, este o invitatie de a incerca doua minute sa faceti niste calcule, sa va puneti in pielea acelor oameni, si abia apoi sa dati cu pietre. NU discut, sa fim bine intelesi, despre spaga CERUTA. Pentru asta nu gasesc absolut nici o scuza, pentru conditionarea actului medical! Repet, ABSOLUT nici o scuza. Este in afara oricarei deontologii medicale sa spui unui om poate pe moarte daca-mi dai atita, te tratez, daca nu stau si ma uit la tine cum mori - mi se ridica parul in cap numai cind ma gindesc la asa ceva. Dar daca omul este multumit de felul in care a fost tratat si vine LA SFIRSIT, si-ti da ceva tocmai pentru ca stie ca ai un salariu de mizerie, care e problema? Nu vedeti ca sistemul genereaza acest lucru? De ce nu se face distinctia intre doctori si doctori, intre "multumirile" cerute, "multumirile" date inainte si "multumirile" date dupa? Asta este durerea mea. In ochii unora din voi toti sintem niste nemernici care nu stim decit sa jupuim omul de bani. De ce? Cind e vorba ca un doctor a gresit si pacientul a murit - si subliniez, "cind e vorba", pentru ca de multe ori datele prezentate sint total eronate din punctul de vedere al oricui stie ceva medicina! - atunci racnesc ziarele, racneste televiziunea, racnesc cu totii. Pentru faptul ca salariile medicilor sint asa cum sint nu racneste nimeni, nu intereseaza pe nimeni, iar cind s-a incercat sa se faca greva ni s-a trintit in cap juramintul lui Hippocrate, in care cei mai multi habar n'au macar despre ce e vorba!
Ceea ce vreau eu sa va aduc in atentie e o problema: medicii tineri ai acestei tari care nu mai suporta situatia si nu vor sa se murdareasca si sa riste in orice moment sa apara la stiri cu sepcuta in dreptul fetei PLEACA. Tocmai ei, care gindesc just, pleaca in strainatate. Pleaca pentru ca sint scirbiti, pleaca pentru ca s-au saturat, pleaca pentru ca nu mai suporta mizeria, pleaca pentru ca s-au saturat sa se sacrifice la nesfirsit si pentru ca considera ca cei dragi lor care depind de ei nu au nici o vina ca ei n-au stiut cind sa se opreasca din invatat!!! Ramin ceilalti si avalansa de medici basarabeni care vin si ei la mai bine, si care, cel putin in Ardeal unde cunosc situatia, deja au invadat aproape toate judetele. Este corect? Este bine?
Nu, o sa spuneti, dar de ce nu protestati? Pentru ca noi, cei tineri, nu avem cum sa protestam, pentru ca eu insami ma risc scriindu-va voua aici despre lucrurile astea, ca daca am ghinionul si vreunul din cei mari intra pe forumul asta si vede ce cred eu, s-ar putea sa nu-mi mearga prea bine. De ce? Pentru ca fac distinctia clara intre cei deja invatati cu spaga si noi ceilalti,care nu vrem sa o acceptam si care ne pronuntam impotriva unui sistem care lor momentan le convine.
Cine a vrut sa inteleaga ce am avut de spus, cred ca a inteles, chiar si citind printre rinduri. Si poate ca cine a avut rabdare sa citeasca mesajele mele de la acest subiect si de la altele pe aceesi tema, nu se va grabi sa-mi dea cu un bolovan in cap. Dar daca eu miine intru pe alt forum si indraznesc sa afirm ca sint medic, se vor gasi cu siguranta citiva care sa-mi sara in cap cu eterna fraza: "VOI, medicii..."!
Intrebarea mea ramine: populatia, care este atit de afectata de toate relele din sistemul medical, a protestat? Nu. S-a dus cineva pina acum in justitie sa protesteze ca banii care i se retin din salariu pentru sanatate nu ajung unde trebuie? N-am auzit. Atunci de ce va grabiti sa aruncati cu noroi in doctori, si mai ales, de ce in toti? De ce va grabiti sa-i scoateti pe toti responsabili de mizeria in care traim si traiti? Credeti ca voi, populatia acestei tari, nu aveti chair nici o responsabilitate privind aceasta situatie? Daca noi miine punem armele jos si spunem "domnule, noi in conditiile astea nu mai lucram" stiti care va fi reactia populatiei? Va spun eu, ca s-a mai intimplat: "imbuibatii dracului, nu le mai ajunge nici cit au, acuma lasa oamenii sa moara pe fata!!!"

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oz spune:

quote:
Originally posted by cataghe

Cred ca pozitia mea personala nu este nici acuma clara, asa ca revin: eu personal NU sint de acord cu nici un fel de spaga. DAR: faptul ca NU iau spaga imi este facilitat de faptul ca parintii mei ma ajuta material sa-mi duc zilele si de faptul ca sotul meu face "n" norme ca sa aduca un ban in plus in casa. NU sint multumita de nivelul meu de trai nici chiar cu aceste ajutoare, pentru ca nici asa, deoarece cheltuielile curente sint foarte mari, anul acesta nu am putut nici macar sa ne permitem un concediu in RO, mai mult decit atit, pentru ca in vacanta de vara sotul nu a mai luat decit salariul de baza, ne-am adincit in niste gauri financiare din care nici pina cum nu am iesit. Astept cu groaza sarbatorile, nicidecum cu bucurie, pentru ca asta inseamna cheltuieli in plus la care nu am nici cea mai vaga idee cum le vom face fata, probabil inglodindu-ne din nou in datorii!

mie mi-e foarte clara pozitia ta. Daca continui in felul asta vei ajunge inevitabil la compromisuri pe care nu le doresti, sfatul meu ar fi sa pleci cat de repede poti si sa iti faci viata pe care o meriti.

quote:
Am mai intrebat, dar vad ca aspectele concrete nu intereseaza pe nimeni: doi medici rezidenti cu 3-4 milioane salar fiecare, pe care nu-i ajuta nimeni si care au de platit numai chiria 100 de euro, din ce sa traiasca? Nu intelegeti ca sint unii pentru care este vorba de supravietuire, si asta dupa 20 de ani de scoala? De ce dati cu pietre in ei, de ce nu dati cu pietre in sistemul care ii aduce in aceasta conditie si genereaza toate aceste anomalii?

probleme de supravietuire au si medicii cei tinerei si pacientii cu pliculetul. Asa cum am mai spus, pacientul a platit odata serviciul, nu este vina lui ca banii nu au ajuns unde trebuie si este nefiresc sa fie jupuit din nou. Apoi...problema cu 'multumirea' cand eram in tara si eu obisnuiam sa 'multumesc' la pediatru si ginecolog. De ce? pai foarte simplu, pentru ca imi era frica sa nu se intample ceva, ceva grav si neprevazut si vroiam sa fiu sigura ca doctorul va fi alaturi si se va zbate pentru mine stiind ca eu obisnuiesc sa cotizez. Nu o duceam atat de bine sa imi permit acest lux de-a cadorisi pe doctori dar nici nu doream sa ajung intr-o situatie disperata si atunci faceam sacrificii, luam de la gura si dadeam gandindu-ma ca asta este ca o asigurare.

In alta ordine de idei, eu nu arunc cu piatra in doctorii tineri care mai primesc cadouri, eu vreau sa fie clar ca acest lucru nu este normal. Ma deranjeaza incercarea de 'normalizare' a situatiei, incercarea lor de a poza in persoane verticale.

quote:
Asta nu este, cum gresit s-a inteles de catre unii, o pledoarie in favoarea spagii, este o invitatie de a incerca doua minute sa faceti niste calcule, sa va puneti in pielea acelor oameni, si abia apoi sa dati cu pietre.

un calcul simplu arata ca nici pacientii nu isi permit cadourile. Pe de alta parte eu am fost in pielea pacientului care a imprumutat bani ca sa-i dea la nastere de frica sa nu-i fie nenorocit copilul (ca de mine nu imi pasa prea tare atunci). DA, MI-A FOST FRICA sa nasc fara sa las 'multumirea' in buzunarul doctorului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Ma bucur daca ai inteles pozitia mea si sint de acord cu tine ca este o rusine sa ajungi sa dai bani de frica sa nu ti se intimple ceva! Oricit vi s-ar parea de hilar si incredibil, si eu, ca medic, am dat spaga la alti medici cind am avut nevoie, chiar daca nu de frica, ci mai mult dintr-o oarecare jena. De asemenea, cum am mai spus, nici mie nu mi se pare normal, ori din ce punct as privi lucrurile. Dar hai sa revenim la intrebarea mea: populatia in ce fel reactioneza la toate acestea? Reclamind medicii. Perfect. Problema e ca nu se vede nici un rezultat, pentru ca, chiar daca nu stiu de sint 90% sau 80% sau 95% cei care iau spaga sau multumiri sau foloase necuvenite, fenomenul este de masa si nu poti sa-i iei sa-i inchizi pe toti aia care iau. Si atunci, de ce nu se intelege ca altundeva e buba? De ce nu se intelege ca numai cu cit a luat spaga nu stiu care mare demnitar, sau cu cit a fentat statul, se puteau asigura salarii decente medicilor pe un an de zile? Ca sa nu mai vorbim de sumele imense varsate pentru asigurari si deturnate "pe drum"...
Bun, hai sa lasam salariile medicilor la o parte. Te duci si dai spaga doctorului ca sa te trateze bine. Dar ce se intimpla cind ala, cu toata bunavointa si chiar "sensibilizat" de "atentiile" tale, nu are cu ce? Atunci cine e vinovat? De asta cred eu ca ar trebui intr-adevar sa se teama populatia Romaniei. Eu am vazut multi medici la viata mea, si recunosc ca multi din ei luau, dar, cel putin in Ardeal, am vazut putini care sa conditioneze actul medical - de fapt nici nu am vazut ci am auzit de ei. Prin urmare, cred ca oricine ai fi, daca esti la ananghie acesti oameni sar sa te ajute indiferent daca le dai sau nu. Cei mai multi dintre ei nici nu iau pina in momentul in care pacientul pleaca acasa. Dar sa ne fereasca Dumnezeu pe toti de situatii in care sintem la ananghie si doctorii nu au pe ce pune mina sa ne ajute! Atunci e bai mare, pentru ca DUPA aceea poti sa te duci sa dai in judecata doctorul, spitalul, casa de asigurari, statul si pe cine mai vrei, ca daca ireparabilul s-a produs e degeaba din punctul de vedere al celui in cauza si al familiei. La asta cred eu ca ar trebui sa ne gindim cu totii, pentru ca in unele locuri la asta s-a ajuns, iar in multe din celelalte, dupa cum merg lucrurile, se va ajunge in cel mai scurt timp.
Inchei: oamenii trebuie sa inteleaga in tara asta ca au un cuvint de spus, si sa se gindeasca bine inainte de a-l spune.

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput