Am citit pe netul francez ca toate cremele de fata si produsele cosmetica care contin vitamina A (retinol) au efect malformant asupra fatului ?
O fi corect ?
Ana
O viitoare mamica fericita!
Acetatul de retinol utilizat in producele cosmetice are efecte certe embriotoxice. Desi urasc sa spun asta, ai dat un exemplu (unicat???) in care francezii au dreptate
Eu cred ca se exagereaza cu multe lucruri in general si cu vitamina A, in special. Nu cred ca o crema cu vit A care se da pe fata poate ajunge in sange si la bb. Iar vitamina A proretinol de care vorbeam si care se pune cateva picaturi in nas, nici atat. Oricum am vorbit si cu medicul meu ORL care mi-a confirmat acelasi lucru.
Pentru exemplificare, am pus aici extrasul de pe site-ul cu pricina care nu stiu de ce creaza asa panica. Daca se observa se vorbeste de doze mari.
Am dat un raspuns la Nas infundat, mai sus, si revin cu clarificarea ca este vorba de doze mari. Inainte de a intra in panica cred ca trebuie sa ne consultam cu medicii, ca ei stiu cel mai bine.
fortes doses, dépassant 25 000 UI par jour :
- Austral Prescriber 1989;12:26-27.
Surtout les fortes doses avant la septième semaine de gestation et même à des doses faibles, au delà de 10 000 UI par jour, chez la mère, le risque de malformations de la crête neurale serait triplé, le risque de malformations neurologiques est estimé à 1 sur 57 :
- N Engl J Med 1995;333:1369-1373.
- N Engl J Med 1995;333:1414-1415.
Fetelor, nu mai fiti asa panicoase.