Decalaj de ore, schimbam programul?
![](images/user_woman.png)
M-am hotarat in martie- aprilie 2004 sa plec in Romania cu Julian numai ca a si aparut o problema. Daca la noi in USA este ora 8 AM si el atunci se trezeste dimineata, in Ro este 6 PM. El doarme de la 9 PM in USA iar in RO este 7 AM. Totul este pe dos cu programul de somn... iar mancarea nu mai zic? Am degand sa stau o luna acolo... ce sa fac? Sa ii schimb programul de somn si mancare a lui Julian sau nu? Sa incep sa il pregatesc cu ceva timp inainte pentru aceasta calatorie? Cand am fost prima data in Ro avea 6 luni si s-a adaptat noului orar foarte repede, iar la intoarcere i-a trebuit numai o saptamana sa isi intre in normal. Va rog cine a trecut prin asa ceva sa imi dea si mie un sfat.
PS: Julian o sa aiba un an si 4 luni in perioada calatoriei.
Gabbriela & Julian
Raspunsuri
EDDY spune:
Eu inca nu am trecut prin asta dar sint la un pas de a avea prima experientza.Peste 3 saptamini plecam pentru prima data in
cu fetitza noastra Naomi,care va avea atunci 1 an shi 3 luni.Sint cam agitata in legatura cu tot ceea ce tzine de aceasta calatorie shi nu pot spune ca nu ma sperie shi decalajul orelor shi modul in care Naomi va reushi sa se acomodeze la noul fus orar.Noi v-om ateriza la Otopeni la miezul noptzii(24.00 ora Romaniei),ora la care in Japonia ar fi 7.00 AM,ceea ce inseamna ca Naomi ar trebui sa-shi bea laptele de dimineatza
Nu shtiu cum va fi shi cum va decurge skimbarea programului dar SPER sa fie totul bine shi am sa-tzi povestesc la sfirshitul lunii Ianuarie,cind ne v-om intoarce acasa.
Eddy & Antonia Naomi
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Julie spune:
Nu trebuie sa va faceti atatea probleme.
Copiii se pare ca se adaptaza mai usor decat adultii la schimbarile de fus orar (ma rog, asta din experienta mea personala). Nu e nevoie de nici o schimbare inainte de plecare. Ii dai de mancare pe drum conform orarului din avion (sau mai des daca e nevoie), dupa aceea potrivit orei din Ro. Ajustezi, odata ajunsa in tara, reprizele de somn din timpul zilei - si cam asta.
Adaptarea la noul fus orar dureaza cel mult o saptamana (asta in cazurile dramatice:)))).
Andrada spune:
quote:
Originally posted by Julie
Adaptarea la noul fus orar dureaza cel mult o saptamana (asta in cazurile dramatice:)))).
La noi doua, adica excat cit sa ne intoarcem in USA s-o luam de la inceput.
Da nu te speria, nu-i regula, unii sint mai norocosi...
Andrada
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
![](images/user_man.png)
Julie spune:
quote:
Originally posted by Andrada
La noi doua, adica excat cit sa ne intoarcem in USA s-o luam de la inceput.
![](icon_smile_big.gif)
Acuma, serios, Matei s-a adaptat mult mai repede decat mine - si mie mi-a trebuit o saptamana. Al meu sot nu are si nu a avut niciodata probleme cu jet-lag-ul.
Nu stiu daca e chestie de noroc, poate pur si simplu tine de capacitatea fiecaruia de a se relaxa; in cazul copiilor poate e vorba de cat de relaxati sunt parintii si cei cu care vin in contact - bunicii, de pilda.
De asemenea, trebuie sa precizez ca eu vorbesc despre decalajul dintre Ro si Jap. (Jap. e cu 7 ore inaintea Ro), mai mititel, se pare...