România si occident !
Raspunsuri - Pagina 3
cataghe spune:
Dragilor, in primul rind va rog spuneti-mi si mie ce e cu adresa aia pe care o tot flutura Alexandru la intervale regulate dupa ce scrie "No comment" - ca am intrat si eu pe ea dar nu am reusit sa descopar care e partea semnificativa pentru subiectul in discutie si sint tare curioasa.
In al doilea rind as vrea sa-l intreb pe Oblio de ce il ingrozeste perspectiva de a face scoala la Londra pentru copiii lui - mai precis, din ce puncte de vedere.
In al treilea rind, eu am iesit putin pina acuma in Occident si a si fost cam demult, dar din ceea ce vad si aud de la cei care s-au stabilit acolo sau muncesc acolo, sint mari diferente intre stilul de viata, nivelul de trai, nivelul de civilizatie, fata de Ro. Si eu sint de acord ca e urit sa-ti denigrezi tara dupa ce pleci, dar nici sa te imbeti cu apa rece nu prea poti... Subiectul e foarte delicat si pozitia fiecaruia depinde de asteptarile pe care le are de la viata, de firea pe care o are, de lucrurile care il deranjeaza mai mult sau mai putin... Intrebarea care se pune e daca cei care dau cu pietre in Romania o fac si fata de straini, sau pur si simplu vin aici pe forum, intre conationalii lor, sa-si mai verse of-ul... Eu cred ca e bine ca odata ajunsi acolo sa incercam sa facem ceva pentru tara asta, daca nu putem altfel, macar evidentiind lucrurile bune pe care ea le are, si facindu-i cinste prin comportament si realizari. Iar cind ajungem aici, sa facem cinste tarii "adoptive" vorbind despre lucrurile bune pe care aceea le are, in speranta ca se va lipi ceva si de cei de acasa din ceea ce ne lipseste. In rest, retete nu se pot da, fiecare vede lucrurile in felul lui in functie de personalitate, experienta, etc.
Scuze ca m-am bagat si eu ca musca in lapte si multumesc celor care imi vor raspunde la intrebari.
Numai bine tuturor,
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
oz spune:
quote:
Originally posted by cataghe
Si eu sint de acord ca e urit sa-ti denigrezi tara dupa ce pleci, dar nici sa te imbeti cu apa rece nu prea poti...
am avut de multe ori senzatia ca daca esti plecat din tara nu ai voie sa spui nimic rau despre ea. Daca esti in Ro atunci e altceva, poti sa te plangi tot timpul, poate-poate pica ceva. Si eu vad Romania murdara, corupta, oamenii nu mai au decat teoretic notiunea de cinste si corectitudine (din cauza saraciei), natura nu este nici pe departe atat de frumoasa ca in alte parti, inseamna asta ca denigrez tara?spunand adevarul?
quote:
Eu cred ca e bine ca odata ajunsi acolo sa incercam sa facem ceva pentru tara asta....
de ce? sunt curioasa de ce cred cei din Ro ca ar trebui ca cei plecati sa faca ceva pentru tara? poate ar trebui sa ma simt fericita ca am avut onoarea sa-mi petrec atatia ani inghitind mizeriile celor de acolo?
Danro spune:
Poate ne spui si noua unde ai invatat limba romana si ce note ai avut la gramatica?
Nu de alta ,dar nu poti avea respect fata de tara in care te-ai nascut, daca nu-ti cunosti limba materna(notiuni elementare macar).Sau, poate esti nascut pe alte taramuri,oare?
In rest,subiectul e interesant.
Oblio spune:
quote:
In al doilea rind as vrea sa-l intreb pe Oblio de ce il ingrozeste perspectiva de a face scoala la Londra pentru copiii lui
In ciuda faptului ca scolile noastre nu sunt recunoscute, iar asta tot din cauze subiective (la fel si cu permisul de conducere, de parca in Romania s-ar cunduce carute si nu automobile!), ceea ce invata aici copii in clasa a patra-a cincia, ai nostri fac intr-a doaua-a treia. Majoritatea, dupa cate am observat, termina gimnaziul cam semianalfabeti. Cei care doresc cu adevarat sa invete, abia de la 16 ani incep sa faca matematica,in sensul in care se face matematica, adica ceva mai mult decat tabla inmultirii...
Probabil pentru cei care locuiesc aici dintotdeauna, si raman aici, ideea de a nu imbacsi copilul prea devreme cu informatii inutile, este bine-venita. Dar daca ai lua un copil de clasa a opta din Londra, si l-ai duce in Romania intr-o clasa de a cincea, nu sunt convins ca s-ar descurca foarte bine! Dar ar sti engleza, ce-i drept, nu neaparat mai multa decat ar face si-n Romania, daca un profesor s-ar tine de capul lui. Au fost examene de engleza , la care elevi romani au fost mai englezi decat... englezii! Cu toate astea, diplomele noastre tot nu sunt recunoscute! Legal! Ca teoretic, ei stiu cum stau lucrurile!!!
De aceea nu vreau sa accept ideea inscrierii copiilor la o scoala primara aici. Sunt convins ca in Germania sau in alte parte altfel stau lucrurile, dar aici TOATA educatia, lasa de dorit. Parerea mea!
papadie spune:
03. Retineti esenta dialogului
Nu uitati ca scopul participarii in cadrul discutiilor, nu trebuie sa fie convingerea celorlalti participanti ca punctul de vedere propriu este cel corect. Retineti ca nu este obligatoriu ca discutia sa se termine cu un acord. Nimeni nu are dreptul sa se supere daca ceilalti participanti nu ii impartasesc opiniile. Aceasta este esenta dialogului.
04. Incercati sa combateti idei, nu persoane
Incercati sa combateti idei, nu persoane. In momentul in care un mesaj degaja un atac la persoana - mesajul va fi sters de catre moderatori iar, in fuctie de gravitatea atacului, utilizatorul va fi sanctionat.
05. Nu sunt admise jignirile, insultele, mesajele rasiste sau xenofobe
Nu sunt admise jignirile, insultele, mesajele rasiste sau xenofobe. Adresati-va celorlalti membri cu respect si incercati sa ii ajutati. Lipsa de respect duce la 'exmatricularea' de pe forum si la blocarea vizionarii sale. Desprecopii.com isi rezerva dreptul de a sterge fara explicatie mesajele care nu se incadreaza in zona sa de interes sau care creeza tensiune si dezaprobare in randul comunitatii.
07. Nu deviati de la subiectul discutiei
Prin raspunderea la un anumit topic, membrii comunitatii sunt rugati sa nu devieze de la subiectul discutiei. De asemeni, nu sunt acceptate mesajele 'la misto', care in marea majoritate au ca rezultat devierea de la subiect.
09. Comentariile la adresa gramaticii nu isi au rostul
Comentariile privind gramatica folosita de ceilalti participanti nu isi au locul pe forum; le puteti face daca doriti - folosind mesageria privata. Nu uitati ca multi dintre membrii comunitatii sunt plecati din Romania iar evolutiile lor lor gramaticale nu fac obiectul acestui site.
10. Nu abuzati de majuscule, culori, marimea textului
Nu abuzati de majuscule. Pe internet MAJUSCULELE sunt echivalente strigatelor (zbieraturilor). Nu abuzati de culori si nici de marimea literelor.
"În afara de constiinta totul e bestialitate" (Camil Petrescu)
AlexandruL spune:
Danro cei drept eu jucam fotbal pe vremea lu ceausescu ! Dar de vreo 7 -8 ani am învătzat că pe net "tăran" se scrie cu "tzăran" fiindcă nu toate combinatzile de taste fac pe t TZ ?
Ce întreb io si ce spui tu !
Trăiascä patria !
AlexandruL
AlexandruL spune:
Oblio am auzit de la verisoara sotziei mele care a terminat a XII-a aici în germania că lucrurile stau cam la fel si aici , nu chiar dar ea din clasa VII ästea te trimit undeva în a IX-a sau X-a !
Si stia matematică că mereu o corecta pe profesoară !
Dar e inutil să învetzi în halul în care se învăta în românia Chimie Geografie Istorie SI MÂINE NUTZI MAI SUNT DE NICI UN FOLOS , fiindcă subiectul a ales o ramură de dat cu " heirupu " Un tembelutz obrasnic si räu poate tzine în loc o clasä întreagă , si asta costă bani ei merg ... spre o anumită ramură înafară de acea ramură nu mai au habar de nimic !
O fi bine o fi rău io zic că e Bine!
Sunt tari nemtzi în orice asta să fie cauza , cuvăntul lor este cuvânt si legea e lege sunt tari nemtzi nu am ce zice o sä treacä multä apä e somes pânä om ajunge
O fi rău o fi bine nusthiu , dar cert este că duc o viatză de invidiat din partea românilor din românia ! :(
Egal ce mesrie are el pune copilului lor în săculet tot ceea ce îsi doreste copilul în românia e mai dificil însă pentru foarte multi dintre părinti de acolo !
AlexandruL
cataghe spune:
Pentru Oz:
Cred ca iti inteleg foarte bine frustrarile pe care le-ai trait aici si, drept sa-ti spun, m-ai cam lasat fara replica. Sincer, nu am un raspuns concret sa-ti dau, eu pur si simplu asa simt... si asa cred ca as face, la fel cum daca as avea, Doamne fereste!, o mama nebuna, nu m-as grabi sa le spun tuturor ce mama nebuna am, chiar daca e adevarat. Nu le-as spune nici ca e normala, ce-i drept, daca m-ar intreba cineva tintit. Asta am vrut sa spun. Cit despre a incerca sa faci ceva pentru tara ta, pentru asta trebuie sa o consideri inca a ta... deci e tot o chestiune sentimentala pina la urma, unii pot sa o vada ca pe o obligatie, altii pur si simplu isi simt tara in alta parte, si atunci nimeni nu le mai poate cere asta. Nu cred ca sint de blamat nici unii, nici ceilalti, fiecare au motivele lor. Ceea ce am spus eu e punctul meu de vedere, asta nu inseamna ca ma grabesc sa ma incontrez cu cei care gindesc altfel, cu atit mai mult cu cit eu nu am trait experienta emigrarii.
Pentru Oblio:
Multumesc pentru raspuns, am inteles ce vrei sa spui, si cred ca ai perfecta dreptate daca te gindesti ca pina la urma copiii tot in Romania vor ajunge. Dar asta ma duce cu gindul la alta intrebare: noi spunem mereu ca nivelul scolii in Occident e sub cel al scolii din Ro. De acord, si eu am fost in Corsica pe cind eram in clasa a XI-a si intr-adevar, elevii francezi habar nu aveau de ce faceam noi la matematica, de exemplu. Atunci, totusi cum se face ca ei ajung in final la nivelul la care ajung in domeniile de virf, cercetare, etc., care ne este mult superior? Da, stiu ca sint alti bani in joc, dar ca sa lucreze cu banii aia le trebuie totusi cunostinte solide, deci inseamna ca ei "recupereaza" cumva pe parcurs. Si atunci, oare noi nu ne incarcam prea mult cu lucruri inutile?
Numai bine tuturor,
Catalina.
P.S. Scuze daca am deviat "nitelus" de la subiect!
This is the first day of the rest of my life!
Oblio spune:
Draga papadie, cam la asta m-am...referat si eu!!!
Catalina, dilema ta provoaca o discutie care se termina in coada de peste. In primul rand, daca pana la un moment dat scoala este ceva mai mult decat o gradinita mai avansata, din momentul in care elevul (sau parintii lui) ajunge/ajung la concluzia ca exista potential sau scop precis, atunci incepe cu adevarat perioada de studiu la greu, unde se pare ca sunt cu adevarat buni! Asta pe de o parte. Pe de alta parte, cui foloseste daca si la noi se studiaza tot cam pe aceleasi trepte valorice,( desi zestrea materiala a universitatilor lasa mult prea mult de dorit) daca occidentalii se cam sterg intr-un loc cu diplomele noastre, chiar daca de multe ori sunt nevoiti sa recunoasca faptele si nu vorbele? Cine nu stie ca suntem o teroare cand e vorba de olimpiade si competitii? Toata lumea stie! Oare acei elevi s-au pregatit in strainatae inainte de a se prezenta la olimpiade? Cand un grup de elevi de liceu, din Romania, absolut obisnuiti, ajung printr-un concurs de imprejurari in Londra, unde incep sa vorbeasca engleza cu un accent demn de toata invidia pentru insasi orgoliul lor neaos englezesc, sau isi expun la modul accidental cunostintele din orice domeniu, ei raman "paralizati": adica cum, voi sunteti doarniste elevi obisnuiti? Te uiti la tv si ramai perplex cand la concursurile gen "Vrei sa fii miliardar", sa nu stie simbolul aurului, sau formula chimica a apei, sau care-i formula chimica a sarii de bucatarie... si cate si mai cate pe care la noi o stiu oamenii obisnuiti, nu cei care se prezinta la concursuri publice, deja cred ca este de ajuns sa-ti faci o parere despre cultura lor generala! Dar au bani. Bani multi! Si-si pot permite sa te priveasca de sus, asa cum te priveste un miliardar care nu prea stie el sa se semneze, dar are dreptul sa se creada mai destept decat tine!
oz spune:
Invatamantul pana la sfarsitul liceului este slabut cam peste tot in lume. Dar nu va amagiti ca nici in Romania nu mai este ce a fost pe vremea noastra. Nici pe vremea aia nu era totul grozav, imi amintesc ca am facut un an geografie economica (sau cum ii zicea!) adica fiecare industrie unde era mai bine reprezentata, etc...o porcarie! De altfel in tarile Occidentale profesionistii sunt mult mai bine pregatiti decat in Ro. Ce imi pasa mie ca brutarul X nu stie sa imi arate pe harta unde este Europa? face niste produse super! in Ro daca aveai noroc prindeai o paine ca lumea, in rest...Cei de aici isi stiu meseria, personal nu ma intereseaza restul.
Problema scolilor slabute am rezolvat-o usor, am dat fata la privat.