Mofturoasa mare

Mofturoasa mare | Autor: alma

Link direct la acest mesaj

Am postat special aici, pentru ca sunteti mamici cu copii mai mari si poate ma ajutati cumva. Sunt disperata, pur si simplu. Copila mea nu mananca mai nimic si are aproape 8 ani. Sunt doar cateva feluri pe care le agreeaza, dar nu pot s-o hranesc zilnic astfel. Spre exemplu refuza mangarea gatita. Nu-i plac ciorbele si foarte rar mananca supa, poate o data, de 2 ori pe luna. Felul doi se compune invariabil din snitele din piept de pui, cartofi prajiti (rar), spaghete cu branza sau cascaval la cuptor. Cu chiu cu vai mananca un ou, un piure de cartofi sau un copanel de pui.
Ii mai dau din cand in cand crenvursti, iaurt cu fructe sau margarina, iar din salata orientala mananca doar ceapa si ouale.
Ce sa mai fac? Ce sa-i mai gatesc? Nu e foarte slaba, dar nici grasuta nu-i. La analize i-a iesit un pic de anemie si lipsa de calciu. Cred si eu!
Dati-mi o mana de ajutor! Cateva retete eventual, ceva nou, cu care sa-i iau ochii, nu stiu, orice!

http://community.webshots.com/user/freediaro

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gabrielat spune:

Ma confrunt cu aceeasi priblema cand baiatul meu este la mine. Nu mananca aproape nimic cand este la mine, mancare gatita nu, vrea numai banana, rarori cartofi parjiti, vrea numai pastrama, mere, banana cum am mai spus si dulciuri.
In schimb cand sta cu mama mea mananca tot ce ii da si in special mancare gatita.
Incerca asa sa vezi daca mananca.
Dar ai acesta problema dintotdeauna sau este ceva trecator?

gabi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aba spune:

Draga alma,

Baietelul meu are numai 4 ani si 3 luni si nu ma pot lauda ca maninca orice. Meniul lui cuprinde doar: snitel, mamaliga, ton din conserva, piine cu ciocolata, f. rar ou sau brinza si ceva dulciuri.
E slabut zic eu. Am fost cu el la doctor ca sa primeasca ceva vitamine, dar mi s-a spus ca nu-i nevoie, deoarece toate produsele pt. copii din comert (creme, pufuleti, choco, etc.) contin vitamine in adaus.
Copilul e destul de vioi si vorba cumnata-mi "ii creste parul si unghiile".

Sa auzim de bine,
Camelia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

Hello, Alma...
Atomicul e mult mai mic, are doar patru ani si jumatate, decit fetita ta si, recunosc, a mincat mereu rezonabil. Asta daca ma intrebi pe mine! Daca intrebi pe oricine altcineva din familie, maninca groaznic. Si ce maninca si cit maninca si cum maninca! Asa ca am ajuns la concluzia ca am fost eu construita intr-un fel fericit si nu mi-am spart capul cu mincatul. Am functionat de cind ma stiu pe principiul: "nu maninci acum, maninci mai bine diseara. ... Sau miine seara". Nu stiu daca la voi discutiile despre mincare se duc de pe picior de razboi, dar in putinele situatii in care m-am simtit presata din exterior si am obligat Atomicul sa manince ce nu voia s-a lasat cu dat la rate, dureri de stomac, urlete (ale lui) si multi nervi (ai mei).
Daca doctorul spune ca e bine, doar un pic anemica, suplineste cu ce vitamine zice el si... cred ca n-ai motive de ingrijorare...
Daca vrei exemple, am o mie: incep cu mine, ca ma cunosc cel mai bine. N-am pus cartofi in gura din proprie initiativa de prin clasa a patra si pina am ajuns sa locuiesc in camin si erau mincarea cea mai la indemina. Carne? Un circ total si perpetuu, ceva carne de vita ce mai binevoiam sa inghit (porc bleah!, asa-i faceam iubitei mele bunici in farfurie de cite ori vedeam orice aducea a porc, inclusiv snitele!) Nici acum nu ma dau in vint, de altfel, mai bine maninc macaroane cu brinza decit carne, indiferent ce carne! Fructe? Bleah, la fel. Si Atomicul, parc-ar fi copilul meu :)! Maninca fructe numai in compoturi, dar sa vezi cum se indoapa cu inghetata! Ciorba? Doamne fereste! Nici macar nu le gust cind le fac, daca colegul nu-i acasa, ramine ciorba nesarata pina vine sa guste!
Verisoarele mele plingeau cind vedeau ciorba, din supa de galuste alegeau galustele doar, seara mincau numai piine cu dulceata, fara unt, ca nu le placea!
Mai am un prieten cu fetita de vreo opt ani... razboiul e total pe tarimul mincarii! Daca o intrebi ca vrea sa manince zice: pizza! Dimineata, la prinz si seara. Daca ar fi copilul meu as asorta pizza aia cu tot ce trebuie si as lasa-o sa manince numai pizza. Cit timp poate sa manince numai pizza? Nici nu i-as oferi altceva, as tine-o numai in: hai sa-ti maninci pizza. Sint curioasa cit ar tine-o...
Si, ca sa nu zici ca e usor sa vorbesti daca nu esti intr-o situatie data, hai sa-ti spun ce binevoieste sa inghita Radu intr-o zi:
Dimineata:
lapte cu cereale/piine cu ciocolata. Nu doreste nimic altceva.
La prinz:
Supa/ciorba (de doua trei ori pe saptamina)/ceva de genul snitele gata preparate/ pizza/ spaghete/macaroane cu brinza/orez cu lapte/cite-un ou/peste.
Seara:
Piine cu diverse, de preferinta brinzeturi sau unt de arahide, si lapte. Si (sau numai, depinde de dispozitie) trei-patru iaurturi cu fructe.
Gustarile?
Orice, dulce sa fie. Fruct si leguma sa nu fie.
Are zile in care nu vrea decit iaurt... Na, ce sa-i fac? Sa il bat? Sa ma enervez? Nu. MA duc si cumpar iaurt. Intr-un weekend n-a mincat decit cereale cu lapte. Indiferent ce-i ofeream eu, el voia lapte cu cereale. Mi-a terminat ratia pe o luna, dar ce era sa ii fac?
Alma, imi pare rau, n-am retete. Reteta mea in ceea ce-l priveste pe Copilul Atomic este sa evit, cu orice pret, razboiul cind vine vorba de mincare. Are asa de multe chestii cu care ma santajeaza, de ce sa stie el ce rau ma calca pe mine pe nervi ca el nu baga la ghiozdan dupa cum zic manualele de nutritie?! Ca si daca ma cert cu el tot acolo ajung, la iaurt sau pizza!
Ia, fii atenta: acum Radu e in frigider... alege... a pus mina pe brinza. Tati insista cu smintina... Acu' vrea luminari pe masa... L-a invitat si pe tat-su, si pe mine... A scos si maslinele... Da, merg cu brinza. Si macaroanele. Evident, oare de ce nu mai mir... Zice: Gata, asta e. Ba nu. Mai scoate cea si zice: mami, tati, Ladu. Ghici, Alma, ce e? Alta brinza, cite o felie pentru fiecare. Stai, ca mai sapa. Ce-i asta?, zice. Ce sa fie, ride tati.... cascaval! Te-ai prins cum stau lucrurile? Muuulta brinza. Ah, stai ca si-a uitat iaurturile . Si bulionul, asta fiind ultima fixatie, dateaza de vreo saptamina. Bea cu caneta!
Revenind la fetita ta... Ce cred eu ca as face?
N-as forta-o cu nimic. Vrea sa manince numai snitele din piept de pui, da-i numai snitele. Pe bune! Cit poti sa mianinci NUMAI cutare lucru? Sampanie si caviar sa fie si tot te apuca lehamitea,nu?
I-as propune sa gateasca cu mine. De la mersul la piata, unde sa aleaga singura legumele pentru ghiveci (pe care s-al manince, evident, cu piept de pui! :)) ) pina la ornatul mincarii. Sa aleaga ea, sa gateasca ea... Faceti oua umplute cu ficat, cu carne de pui (de pe copan :) ) cu carne de vita, ceva care sa se toace si sa se inghita usor. Cu mai multa sau mai putina sare, cu ce vrea ea. Si sa i le serveasca lui tati, sau bunicilor sau oricui, cu conditia sa manince cu persoana respectiva.
I-as da cartea de bucate in brate, sa citeasca ea, sa alega ea ce vrea sa mincam simbata. Si as pune o conditie de tipul: trebuie sa fie cu... carne de curcan, idiot exemplu, dar, ma rog, o conditie care sa imi satisfaca si mie ideea fixa cum ca plodul tre sa manince si altceva decit ceea ce maninca de regula si ei ideea ca nu maninca din obligatie.
Gata, am plecat... "Ladu" a pus masa, mai are de taiat "aldeiul" (ca o concesie pentru tati, care nu prea se are cu brinza asortata cu alta brinza)... S-a taiat si ala, acum cauta luminarile... of, Doamne, iar maninc pe intuneric! Dar ce masa... pregatita de odorel...
Cu drag, Simona
P.S. Si mai da-o incolo de ciorba! NU POT SA O SUFAR!!!!! (decor la cererea omuletului, care a dat o tura pe aici - "hai, mami, cind vii? Ai zis ca vii! Vii?"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Simona, pofta mare!

Alma, si eu mai am probleme cu Alex. Nu mananca fructe, bea doar suc de citrice (bun si ala), iaurt nu vrea decat Danonino de capsuni (bine ca-l mananca si pe asta, decat deloc!), iar la capitolul mancare gatita, stam ceva mai bine. Pana acum o jumatate de an manca tot, acum ciorbele si supele nu le mai agreeaza, doar de 2-3 ori pe saptamana le mai mananca. Il las in pace. Plus ca a inceput: "mama, as manca..., ca nu mi-ai mai facut de mult". Asta dupa ce el imi refuzase felul respectiv de mancare. Acum il cere. Ieri mi-a spus ca vrea spanac cu ou ochi, dupa ce, saptamani intregi, a refuzat ouale. O perioada imi cerea dimineata numai salam sasesc si de sibiu . Acum vrea tot felul de sunculite. Ii dau ce pofteste el, pricipalul este sa manance si sa fie sanatos. Intreaba-ti copila ce vrea si cautati sa faceti compromisuri. Bafta!
Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alma spune:

Simona, m-ai inveselit pe ziua de azi...
Aveti dreptate, cred ca exagerez. Daca ea are energie, ii "cresc parul si unghiile" si nu e foarte slaba, nu trebuie sa disper. Nici eu nu eram mai presus in copilarie, ca ma tineau ai mei pe untura de peste.
Va multumesc pentru idei si... copii mancaciosi!

http://community.webshots.com/user/freediaro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Master Draciel spune:

Si eu sint mamica unui copil capricios pe care din pacate l-am fortat mereu sa manince ceea ce trebuia si nu ceea ce prefera el.Ajunsesem intr-un punct mort, in care masa se termina in tipete si urlete de ambele parti.Pina cind am obosit ( eu!) si l-am lasat in pace dar am incercat o ultima metoda, copilul fiind destul de curios si dispus sa incerce experiente noi.In primul rind, il iau cu mine la cumparaturi si ne consultam asupra ceea ce cumparam.Pe urma, la pregatirea mesei, ii cer ajutorul, in sensul ca ii dau impresia ca el este marele bucatar;si sa vezi ce se umfla in pene!!!!Ar fi imposibil sa nu manince ptr ca ar trebui sa recunosca ca nu e bun , asa ca...Am inceput cu lucrurile simple, frigarui, de ex.,pe care si le-a facut singurel, eu doar taind carnea si legumele.Copiilor nu le trebuie lucruri sofisticate,doar poate colorate si frumos aranjate, asta ii atrage.Iar cu fructele am rezolvat-o in sensul ca am luat un storcator , ii maruntesc fructele iar sucul si-l face singur ( decit deloc!!)
Poti sa incerci macar o data ( mai ales ca este fetita!!!) si sper sa mearga.Pofta mare!
Ce am mai facut a fost ca am invitat la masa de prinz prieteni de-ai lui, cu un apetit bogat si am declansat cursa.Cel ce termina mai repede si fara sa dea mincarea pe jos, era campion!Scopul scuza mijloacele si te asigur ca a mers si asta!!
Daca vorbeam acum 4-5 luni, eram disperata;numai cind ma gindeam la masa imi venea sa latru ptr ca stiam cum va decurge.Acum, multumesc lui Dumnezeu, nu prea mai am probleme.Sint citeva alimente care nu-i plac ( ex:mazarea, spanacul, salatele de tot felul, carnea de miel) dar nu insist; poate mai tirziu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria m m spune:

si eu ma alatur voua deoarece am si eu un copil tare mofturos.
Ei nu ii placer nici o supa in afara de cea de varza si taietei iar felul doi:orez sau cartosi piure cu gratar sau carne de pui.
In rest mancarea de la restaurant ii place la nebunie dsar eu nu o pot tine numai din asta!!!!!

miru&nana=>fetele mele frumoase

Mergi la inceput