Gradinita-piatra de hotar
Veste: Anca a inceput de luni gradinita. Astazi e a treia zi, chiar am recitit subiectul de acum 2 luni, ca sa vad cum a fost la voi.
Pana acum, e bine. Sunt doar 5 copii in toata gradinita, 3 educatoare, totul (mobilier, utilitati) este nou nout si straluceste.
In prima zi de gradi, cand m-am dus s-o iau pe Anca la 12, n-a vrut sa plece, asa ca a trebuit s-o las sa doarma acolo si am luat-o la 4. Dar a doua zi a venit mamaie cu strategii noi de convingere si s-a lasat dusa acasa.
Alta problema am eu.
Mi se pare ca s-a schimbat foarte mult comportamentul Ancai dupa numai 2 zile de gradi. E evidenta schimbarea. Ceea ce ma deranjeaza este ca spune foarte multe minciunele, fabuleaza enorm. Si nu pot sa scot de la ea prea multe, nu reuseste sa organizeze in capusorul ei timpul petrecut la gradi. Imi spune unele lucruri aiuristice (de genul: nenea m-a batut cu batul in cap) care sunt clar inventii.
Si tine neaparat sa ne pacaleasca cu tot felul de shotii.
Sunt curioasa daca ati observat si la puii vostri schimbari esentiale de comportament si daca trebuie sa fac ceva.
Va doresc zile senine la gradi.
Vilma si Anca (2 ani si aproape 7 luni)
Raspunsuri
Elena spune:
Draga Vilma,
Si Laura de cand a inceput gradinita (acum 2 luni jumate) ne toarna la minciunele si mai ales, da, fabuleaza, de nu o mai recunoastem ! Cea mai gogonata este ca ea vorbeste cu prietena ei neamtoaica in..romana !! daca ai vedea-o ce serioasa este cand ne descrie "coversatiile" ei in romana cu prietena Madita, ai muri de ris !
"pai, de unde stie Madita romana, ca ea e nemtoaica ??", o intreb eu, "pai stie, ca am invatat-o eu !!"
Si intr-adevar nici Laura nu reuseste intotdeauna sa-mi descrie ce se intampla la gradi, doar franturi pe ici, pe colo, dar am inteles ca nici nu e bine sa insistam sa ne tot povesteasca, mai bine ii lasam pe ei sa ne spuna ce au de spus. O intreb "azi ati iesit afara ? ea zice ca nu, dar educatoarea zice ca da; o intreb ai dormit, ea zice "daaa", educatoarea zice "nu" si tot asa.
Mult succes in continuare,
Elena&Laura
mitub spune:
Draga Vilma,
Ma bucur mult ca fetitei tale ii place la gradinita. Nu te pot ajuta in ce priveste minciunelele, dar cred ca este o etapa in dezvoltarea copiilor...universul ei s-a schimbat foarte mult odata cu trecrea acestei pietre de hotar, si cum copilasii la varsta asta nu pot deosebi realitatea de fictiune, e posibil ca doar din cauza ca e bombardata cu mult mai multe informatii si tipuri comportamentale sa se schimbe cum zici.
Poti sa ne mai detaliezi un pic cum e programul, daca a fost vreo problema ca nu s-a dus de la inceputul anului scolar?
Miruna mea face 3 ani in ianuarie, si m-ar tenta sa o inscriu la program redus.
Bafta multa si succes la scurtatul nasului!
Boga
Bobita spune:
Da vilma, si Mariutza s-a schimbat dupa ce a mers la cresa, una ca nu ne mai intelegeam cu ea, era neastimparata, si tot asa spunea minciunele.
Acu dupa 1 an de cresa e mai bine, si a inceput sa povesteasca ce face ea la cresa, si noi obisnuiti de anu trecut nu prea o credem, dar ne-am dat seama ca spune lucruri reale.
Cu rabdare o sa invete sa va spuna tot.
Sa fim fericite
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=224&cid=229
iris spune:
Bravo , Anca! ai crescut mare mare si ii dai batai de cap lui mami!
mami tine-te bine, stai linistita, ai copil mare de-acum, bucura-te ca e ok cu mersul la gradi si savureaza-i nazbitiile; nu cred ca are rost sa ne batem prea tare capul cu fabulatiile lor...
Cristina spune:
Vilma, ce sa-ti spun. Bucura-te ca nu face crize cand o lasi acolo. In rest, e intr-adevar o etapa. Nu stiu daca are legatura cu gradinita, mai degraba cu varsta. Chestia cu minciunele si gogosele incepe pe la 2,5-3 ani si... nu se mai termina (proprie experienta). Sanziana anul trecut nu povestea nimic din ce facea la gradinita. A inceput cu chiu cu vai anul asta sa mai povesteasca ceva. Si asta pentru ca o laudam exagerat "vai, ce bilute minunate ai facut tu din plastilina". Nu pricep de ce nu o lasi sa manance si sa doarma acolo? Daca o vei lasa, vei observa si alte schimbari...in bine.
Pupici si...curaj,
iuliacm spune:
Vilma, fii fericita ca nu plange cand o lasi acolo !
Este foarte bina ca-i place! Sa vezi ce de lucruri noi va invata( si bune si rele, din pacate)!
Cat despre minciunele, sunt de acord cu Cristina, se datoreaza varstei.
Nici Alex nu povesteste ce face la gradinita, nici macar nu-mi spune de ce i-a dat doamna buline rosii. "Am facut ceva frumos!", e raspunsul lui invariabil. Mai mult de atat nu pot scoate de le el. Daca e in toane bune toarna o poveste sf....
Pupici pentru Ancuta-draguta
Iulia
vilma spune:
Va multumesc pentru raspunsuri. Anca nu a mers de la inceputul anului scolar la gradi pentru ca aceasta gradinita s-a deschis exact pe 17 noiembrie.
Nu o las sa doarma si sa manance acolo pentru ca as vrea sa o iau treptat cu acomodarea. De altfel, azi, a 4 a zi, am avut din partea ei o criza de isterie cand am vrut sa plec, desi se vedea clar ca e interesata de pregatirile pentru pictura. Ieri au avut lectie de muzica , mi-a spus educatoarea ca le-a cantat 3 cantecele (din ce stia ea de acasa). Am obs. ca e reticenta in ceea ce priveste educatoarea, imi spune ca aceasta nu o iubeste pe Anca si ca a certat-o, ceea ce nu cred ca e adevarat pentru ca nu ar avea motiv. Mi s-a spus ca e foarte ascultatoare si cuminte.
In schimb, este trista seara acasa, parca are cearcane si nu prea mai are chef de...nustiuce. E posibil sa fie adevarat ce spuneti voi, ca experienta noua in ceea ce priveste gradi si timpul petrecut acolo s-o epuizeze oarecum.
O sa va mai povestesc despre programul gradinitei dupa aceasta prima saptamana de initiere.
Va multumesc inca o data si va pup.
Vilma.
cl spune:
Ancuta a crescut mare! Bravo! Vilma, fii foarte atenta la comportamentul ei. Si Alex imi povestea ce s-a intamplat cu cateva zile inainte, ca si cum s-ar fi intamplat in ziua respectiva. La varsta ei nu percepe, inca, timpul cum trebuie. Stai linistita, o sa mai creasca si o sa-ti povesteasca ce s-a intamplat chiar in ziua respectiva. Si cand iti mai spune ca a certat-o educatoarea, cauta s-o tragi de limba, pune-o sa-ti povesteasca mereu ce se intampla si niciodata sa n-o contrazici, chiar daca n-o crezi, pentru ca se va inchide in ea si nu-ti va mai spune nimic. Studiaz-o cu mare atentie, de multe ori cand va spune ca s-a intamplat ceva, poate sa fie ceva care nu i-a placut sau ceva care i-ar fi placut sa se intample. Cu timpul, o sa descoperi adevarul din semnalele pe care ti le va transmite. Nu stiu cat de explicita am fost. Va dorim toate cele bune!
Claudia si Alex
ancadm spune:
Ce bine ca ii place la gradinita! Cit despre minciunele si fabulatii si eu cred ca este o etapa din viata lor, cind imaginatia o ia inaintea simtului realitatii! Asta vara mergeam cu Andreea in parc si se juca foarte frumos cu copii , sub supravegherea mea, iar cind plecam acasa imi spunea ca au batut-o copii...De unde si pina unde numai ea stie...
Toate cele bune si sa se distreze Anca cit poate la gradinita!
Anca
Jackie spune:
Bravo, Vilma!
Nu-ti face griji, o sa te specializezi in arta trasului de limba. E singura metoda de a afla cite ceva. Cit despre fabulatii, fata mea avea obiceiul sa bata cimpii cu gratie inca dinainte, dar acum i-a mai trecut. Cu timpul prieteniile se definesc mai bine, incep sa aiba secrete, probleme de discutat.. lucru mare! Apoi, idilele...
O sa fie bine!