pt parintii din SUA, cu copil cetatean american
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
dcm spune:
deci pe rind:
1)asa cum s-a mai spus, pentru a iesi cu copilul din US si a te duce in Ro, ai nevoie de pasaportul american al copilului (trebuie sa il arati la aeroport). pasaport poti sa ii faci pe baza certificatului de nastere, care insa nu iti vine automat acasa, ci trebuie sa platesti o taxa (difera de la stat la stat, deci afla cit e in OH). pasapoarte se fac la oficiul postal din oras si cel putin unde stau eu nu au avut pretentia ca ambii parinti sa fie de fata.
2) in paralel poti demara formalitatile de obtinere a unui certificat romanesc pentru copil de la consulatele de aici. locuind in OH trebuie sa mergi la Washington, DC, pentru ca se aplica IN PERSOANA de catre unul din parinti. gasesti toate detaliile pe pagina de web a ambasadei, http://www.roembus.org/english/services/ .
3) cind intri in Ro cu pasaport american pentru baby, el are statut de vizitator, deci timp de o luna poate sta in Ro fara sa aiba nevoie de viza (e un tratat cu US). probabil ca daca in timpul asta ii faceti pasaport romanesc nu e nici o problema sa stea mai mult.
4) indiferent daca ii vei face copilului pasaport romanesc sau nu, cind reintrati in US trebuie sa aratati intotdeauna pasaportul lui american (dpdv al US copilul este si va fi cetatean chiar daca parintii fac alte alegeri).
5) nu trebuie sa treci copilul cetatean american pe formularul de loterie pentru ca el are deja dreptul sa traiasca aici (asa cum scrie si in instructiuni).
6) daca esti un winner de loterie poti in teorie sa faci adjustment of status (sa aplici pentru green card) si aici, prin intermediul biroului local de imigrare, si in bucuresti, la ambasada americana. am spus in teorie, pentru ca o astfel de decizie se poate lua numai dupa ce stii ce numar cistigator are aplicatia ta. pentru ca sint doar 50.000 de vize iar in numarul asta intra cistigatorii plus dependentii lor (daca un cistigator are nevasta si opt copii sufla 10 vize dintr-un foc) numarul celor care pina la urma obtin viza este mai mic decit 50.000. In plus, ei anunta aproximativ 100.000 de oameni ca au cistigat, deci e batalie. Procesarea dureaza muuuult mai mult aici decit prin ambasada, asa ca regula de aur e: nr. mic, poti risca cu INS, nr. mare neaparat prin ambasada.
nu in ultimul rind, ai grija cu planuirea unei calatorii in viitorul apropiat pentru ca pediatrii obiecteaza la astfel de evenimente inainte de implinirea a doua luni de la nasterea copilului (cind se face prima runda de vaccine).
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
petra spune:
De ce ii dai copilului tau si cetatenia romana?O poti face simplu tare la consulatul Romaniei sau o ambasada a Romaniei, ce ai prin apropiere. O poti face pana copilul are un an, cu simpla prezentare a certificatului de nastere a copilului, nu cel din spital. si atunci nu ve-i avea nici un fel de emotii cand ve-i merge cu el in tara.
Despre loterie nu stiu ce sa zic, dar cred ca logic ar trebui trecut.
ruxij spune:
dcm a dat toate informatiile corecte si complete. Eu zic sa asculti ce spune, e f. f. pertinent.
La visa lottery nu trebuie trecut copilul, dar cred ca daca il treceti nu e nici o nenorocire, doar ca nu trebuie.
ruxij
dcm spune:
in completarea formularului de loterie respectati EXACT instructiunile. daca acolo scrie "...excepting a child who is already a U.S. citizen or a Legal Permanent Resident" nu faceti altfel. orice neconformare cu instructiunile poate duce la anularea aplicatiei cistigatoare (si asta cu copiii e destul de greu de explicat pentru ca e ca si cum ati cere o viza de imigrant pentru cineva care nu are nevoie si era explicit exclus, lasind o minte agera de functionar sa va banuiasca de cine stie ce intentie de frauda, de exemplu a aduce un alt copil pe viza aia).