La un zbor de 11-12 ore,cu copil de 1 an...?
Pe 10 Decembrie v-om pleca acasa ,pentru prima data cu tero-chan!Desigur ca sint fericita shi foarte emotzionata dar las totul de-o parte caci am o gramada de intrebari,pentru mamicile ce au facut un zbor de asha lunga durata,cu un copilutz de 1 an shi 3 luni cit va avea Naomi atunci.Va rog muuult de tot sa-mi spunetzi shi mie in primul rind:ce le-atzi luat de mincare copiilor pentru toata perioada de zbor Eu m-am gindit sa-i iau ceva piureuri shi paste facute de mine acasa,sucuri ce-i plac,biscuitzi shi alte minuni de rontzait pe care shtiu ca le primeshte oricind,alaturi de laptele pe care-l bea dar mi-a venit imediat in minte alta problema:unele dintre mincaruri v-or trebui incalzite inainte de a i le servi.Avem posibilitatea de a cere unei stewardese sa ne incalzeasca papica copilei?Shi daca DA,in ce recipiente este mai indicat sa le iau?Borcanele de sticla?Mai este o problema shi faptul ca noi v-om sta o zi shi o noapte in Tokyo inaintea celui mai lung zbor din program shi nu imi va fi ushor kiar delok sa-i gatesc ceva la hotelul unde v-om trage.
Apoi,va rog sa-mi spunetzi ce credetzi ca NU ar trebui sa lipseasca din bagajul nostru de mina,pentru tero-chan?Cum s-au comportat copiii voshtrii pe toata durata zborului?Tzinind cont ca nu i-am luat loc personal,ci va sta la noi in bratze,cred ca va fi in permanentza o mishcare la locurile noastre,cu atit mai mult cu cit tero-chan merge foarte bine(ba kiar incearca sa alerge)shi nu shtiu cit de ushor ne va fi sa o tzinem cuminte pe scaun.Au reushit copilashii voshtrii sa doarma macar putzin in avion?Uff,mai am o gramada de intrebari dar momentan ma opresc aici ca este un adevarat balamuc in cap'shorul meu.
Va multzumesc anticipat pentru raspunsuri shi va rog,daca se poate shi avetzi timp disponibil,raspundetzi-mi cit mai amanuntzit ca sa ma simt shi eu mai pregatita de plecare.Am uitat sa precizez ca zburam cu KLM,poate are importantza shi asta.
Multzi shi va rog din suflet sa ma ajutatzi cu ce shtitzi.
Eddy & Antonia Naomi
Raspunsuri
OtiliaLia spune:
Dupa cate am vazut eu (a calatorit in acelasi avion cu mine o mamica cu un pui de probabil 1 an), atunci cand s-a servit mancarea, pentru pui au adus mancare speciala deci te sfatuiesc sa suni compania de zbor si sa intrebi cum te pot ajuta ei. Toate companiile au numere gratuite de informare. Daca nu-l poti afla spune-mi compania de zbor si-ti trimit eu numarul.
In ce priveste copilul, a fost probabil extrem de obosit, a dormit tot timpul zborului. S-a trezit doar ca sa manance si sa faca pipi cred.
Lia spune:
Calatorie placuta,mei!Las' ca nu-i kiar de speriat daca merge si taticu' lui Naomi.
Acu' 'ai sa-tz' povestesc din iesperientza nuastra fuarte vasta(Andy a zburat pana acum de 6 ori spre Romania-12 zboruri lungi si alte 12 mai scurte,deci ar trebui sa avem oareshce iesperientza).
So,eu zic sa nu cari decat pentru sederea in Tokio mancare facuta de tine.Ideal ar fi sa cari mancare pentru bebelusi in paketzele(sunt alea de la Glico pentru copii peste 1 an pe care iepu' le inghite si acum cu placere-ex.Zosui,udon,spaghetti-cele care au incluse si fainoase,nu cele care trebuie adaugate la orez).Sunt mai usor de carat decat borcanele,se pot incalzi foarte usor intr-un vas cu apa clocotita,nu sunt perisabile...numai avantaje
Carati cu voi tot ce mananca Naomi in mod obisnuit(mai putin mancare gatita de tine,care s-ar putea altera..zic eu).Parerea lui Iepu' despre mancarea servita in avion(meniu pentru copii sau pentru adulti) e trista.N-a mancat decat iaurt,crackers si eventual cateva feliute de fructe,a refuzat hotarat orice altceva(depinde cu siguranta de la un copil la altul cate mofturi apar.Noroc ca am carat mereu o gramada de mancare cu noi,chiar si pentru primele zile in tara.
Apa sau sucuri nu carati decat pentru perioada cand nu sunteti in avion.
Iepu' a avut o perioada cand m-a alergat prin avion sistematic.In ultima vreme alergam mai putin si privim la teletubbies,Alba ca Zapada,Tarzan si altii din gashca lor.
Pe moment nu stiu ce sa-ti mai povestesc.Mai intreaba si-ti mai spun
,
Lia&Andrew
livia spune:
Multi recurg la somnifere speciale pt.copii asa mici.Trebuie sa-i dai sa manance bine inainte de marele somn,se va trezi doar sa bea apa si va adormi la loc timp de 10-12 ore exact cat un somn de noapte.Aceste preparate sunt facute in mare parte din plante si se administreza cand sunteti in aeroport,pana urcati in avion sa i se faca deja somn.
Intreaba pediatrul,cred ca stie de astfel de medicamente.Sunt folosite doar in astfel de situatii,vei primi doar doua tablete pt.dus-intors asa ca nu te gandi la dependenta.
pupicei
Lia spune:
Eu am citit ca dezavantajul admninistrarii acestor preparate ar fi o mai grea adaptare la noul fus orar si n-am avut niciodata intentia sa-l sedez.Ma-ndoiesc ca-n Japonia aceste preparate pot fi procurate..doar pe net eventual,de pe site-uri "nejaponeze".Ca idee macar,interesant de aflat.
Lia&Andrew
Julie spune:
Pentru dormit sau calmat (unii copii devin si mai agitati pe timpul zborului, care e lung si plictisitooooor) intreaba pediatrul si el iti va prescrie ceva, daca va considera ca e cazul.
Sa nu-ti lipseasca din bagajul de mana haine de schimb, scutece, eventual o paturica, jucarele (noi, care sa o tina interesata macar o parte din timp).
Cand am venit in Japo prima oara Matei avea un an si o luna. A fost destul de greu, am venit doar eu cu el, singuri, dar fiind zbor de noapte (pentru noi) a dormit un pic. Eu nu...
Celelalte drumuri au fost mai nashpa, cel putin la plecarea catre Ro, Matei fiind de felul sau hiperactiv. M-am sedat eu (cu niscai alcohol) si astfel am putut canta, juca, desena,colora, face origami etc. pe timpul celor 12 ore de zbor.
Pe la sfarsitul calatoriei stewardesele il intrebau pe Matei: "mai rezisti, bietul de tine?" iar eu le raspundeam : "da pe mine nu ma intreaba nimeni?" :)))).
E ok, ai sa treci si peste asta, inarmeaza-te insa cu mult-mult calm.
Te pup.
PS Chiar sunt curioasa cum se va comporta Matei peste o luna (plecam cam odata, se pare, doar ca noi din Kansai), avand in vedere ca acum e mai mare... Dar cred ca tot o sa trebuiasca sa iau niste sedative... pentru mine :))))
EDDY spune:
Shtiam io ca trebe sa apari,mey Lia.De fapt,speram sa apuci sa vezi subectu' inainte de a ajunge pe alte pagini,caci la cite Sticky sint...Multzam fain pentru ca mi-ai impartashit olecutza din vasta dvs iesperientza shi daca tot incepui,hai sa mai aflu cite ceva:cam cum se manifesta ceilaltzi pasageri,stewardesele shi mai shtiu io cine,in cazul in care cupila are mincarici in partea dorsala shi parintzii nu prea au mari shanse sa o bata in cuie pe scaun?De plimbarit pe culoare,am intzeles ca se poate dar daca tero-chan va incepe iarashi cu vocalize,ce ne facem?Zau ca in ultimul timp,mi-au cam plecat creierii din loc shi urekile deja imi tziuie non-stop de cit poate sa tzipe Naomi.Nu tzipa de nervi sau suparare,nu plinge,ci pur shi simplu cred ca o face doar ca sa o faca.Nu-i intezic,pentru ca shtiu ca ash obtzine contrariul,nu-i dau peste gura(cum mi s-a recomandat)caci mi se pare foarte urit dar nici nu o incurajez shi totushi ea zbiara cind shi unde ii vine.Shi adevaru' ca-i cam vine mereu prin magazine sau unde vede lume mai multa.Dar sa nu ma abat de la topic.Cu mincarea de care spui tu,de la Glico,cred ca va trebui sa incep sa ii dau de pe acuma ca sa vad ce shi cum aceepta,caci pina acum a mincat numai mincare gatita de mine.O singura data am incercat cu borcanele de la Gerber dar nu i-au placut nici pastele cu pui shi legume,nici pilaful cu legume shi carne de vaca shi de aceea am renuntzat.Incercasem atunci,doar-doar i-or place,ca sa pot sa merg shi io la cumparaturi cu ea,in orashele mai indepartate dar...no way.
Este indicat(se poate?)sa iau cu noi in avion,un carucior din ala sport facut din "cirpa" shi skeletul metalic care ie super ushor,ca sa o parkez pe tero sa doarma in el?
Hihihi,sint de acord cu Iepu' la capitolul mincarea din avion!Nici io nu ma pot declara multzumita de ceea ce se ofera dar parca altfel accepta un adult shi altfel un cupil;iar adultzii mai pot cara cu ei shi sandwich-uri sau pur shi simplu sa reziste fara sa manince,nu?Shi apropos de adaptarea la noul fus orar:cum s-a comportat Andrew prima data?A reushit sa-shi faca un programel acceptabil?
Lia,va shi va mai tzin in focul intrebarilor pina plecam.Sper sa nu uit ceva shi sa aflu raspuns la tot ce ma framinta.
Livia,multzumesc pentru sfat dar...NU,mercic.Sint total impotriva sedarii copilului,cu atit mai mult cu cit kiar daca am gasi shi la pediatrul nostru aceste 2 pastile,tot nu ash putea citi eu in limba romana ceea ce scrie shi sincer,nu am incredere 100% in nimeni.
Mai bine sa ne fie mai greu citeva ore bune,decit sa nu shtiu dupa,ce are copilu'.Kiar daca sint facute pe baza de plante,aceste pastile tot pot avea efect advers.
Eddy & Antonia Naomi
EDDY spune:
Tot io!Julie,cred ca scriam in acelashi timp dar cum io m-am intins cit o zi de Post...vazui raspunsul tau acuma.Uff,sa shtii ca shi tero-chan este super activa tot timpul.Cred ca de asta imi este shi teama ca va face un taraboi maricel in avion.Am mai zburat cu ea dar era mai mica(7 luni)shi am avut doar 4 zboruri de cite 2 ore fiecare,asha ca nu exista termen de comparatzie.
Multzam de ideea cu jucarelele noi,caci adevaru' ca-mi va trebui o janta plina,la cit de repede se plictiseshte ea de tot ce este al ei.
Sper numa' sa ne fie mai ushor,tzinind cont ca v-om avea shi una bucata tati de tero cu noi...poate facem fatza 2 adultzi la 1 cupil.
Deci n-am sa uit scutecele,hainutze de skimb,paturica shi cred ca incep sa fac o lista,ca sa fiu sigura ca am tot.
,multzam shi mai ashtept idei,sfaturi shi orice dar fara medicamente.
Eddy & Antonia Naomi
hannen spune:
Eddy draga niste completari.Cu carut ai voie in avion ca bagaj de mana dar nu cred ca te vor lasa sa pui copilul sa doarma acolo.Asta din cauza golurilor de aer,care apar din senin si sunt ff periculoase.Aici mi-a fost si mie greu cu Amira ,acum cand am fost in Egipt.Stewardesele ma rugau sa o tzin in bratze si sa o leg ,iar Amira mea urla cat o tzineau bojocii,in primul rand ptr. ca era tare obosita.Si la aterizare m-am certat cu una care ma obligat sa o dezvelesc.Copila dormea si era ff.infierbantata iar doamna insista sa o dezvelesc,zicand ca astea fac parte din regulament ,ca masuri de securitate.
Iar despre paturica,nu stiu daca are rost sa te chinui si sa cari,i-ti dau ei destule daca ceri.Primul meu zbor in Ro ,cand avea bebe 6 luni tot cu KLM l-am facut si mi-au dat si perne si paturi extra chiar daca avionul era compact.
Daca i-mi aduc aminte si altele i-ti zic.
Pupici lui tero-chan
Nicole&Amira
Lia spune:
Mei,stewardess-ele si "vecinii" au reactii diverse.Sunt persoane carora le plac copiii si persoane carora nu le plac.Ce-i mai important e ca nu tre sa-ti pese de reactia nimanui si trebuie sa te gandesti ca obiectivul principal pe care-l aveti e sa va fie voua bine.Deci nu ezita sa le ceri stewardess-elor sa incalzeasca papicile cand ai nevoie,sa-ti aduca apa fiarta pentru laptele formula,nu te stresa daca Naomi incepe sa tipe,n-o poti linisti si deranjeaza somnul celor din jur.
Vezi la check-in daca nu puteti obtine un loc liber langa voi.Va fi un ajutor nepretuit,pentru ca Naomi va putea dormi fara sa fie nevoie s-o tineti in brate.Poti cara caruciorul,dar nu-l vei putea folosi in avion,ci doar in aeroporturi.
In avion iti vor sugera probabil sa o culci pe jos intr-un sac de dormit.Eu am refuzat aceasta varianta.
Adaptarea la noul fus orar e mai rapida la copii decat la adulti.Daca zburati din Amsterdam in aceeasi zi,inseamna ca veti ajunge in Bucuresti noaptea la 11.30,deci va fi excelent,pentru ca imediat dupa ce ajungeti acasa o vei putea culca.veti ajunge in Amsterdam in jur de 2.30pm,cred.E bine sa faci deja exact aceleasi lucruri pe care le-ai fi facut in Japonia la 2.30pm si continui pana la 11.30pm,cand veti ajunge in Bucuresti.
La intoarcere in schimb,adaptarea la ora Japoniei va fi putintel mai dificila.
Mai intreaba si-ti mai povestesc.pupici,
Lia&Andrew
khristin spune:
Eddy,
Yasmine are 11 luni si tocmai a zburat in RO vineri acum (tot 11 ore) si s-a comportat splendid. Si-a incantat tovarasii de zbor, care nici nu au stiut ca au copil la bord. A mancat si a dormit ca de obicei, nu a deranjat-o mediul si s-a simtit excelent. Asa ca zbor placut, Eddy!
Cristina